Iz medija

Mijić za Radio Nacional: Assange je te podatke dobio, nije ih hakirao. U ovom je slučaju zapad licemjeran

Britansko pravosuđe započelo je preispitivanje zahtjeva Juliana Assangea, osnivača WikiLeaksa, kojim traži osporavanje odluke o izručenju SAD-u. Velika Britanija odobrila je njegovo izručenje SAD-u 2022. godine, no on se žalio na tu odluku. Assangeovi odvjetnici su na sudu u Londonu rekli da je njegov progon političke naravi te da je kazneno gonjen zbog otkrivanja zločina na državnoj razini. Tako je WikiLeaks, među ostalim, 2010. objavio videosnimku američkih vojnih zrakoplova koji ubijaju civile u iračkoj prijestolnici Iraku, kao i informacije o stotinama ubijenih civila tijekom američke invazije u Afganistanu.

22.02.2024.

Drago Hedl: Smisao novinarstva je da se bori protiv lažnih vijesti

Kako je biti istraživački novinar u Hrvatskoj, je li sud njihova sudbina, jesu li novinarske slobode ugrožene, ima li smisla u današnje vrijeme baviti se novinarstvom, zašto piše romane i zašto je "Šutnja" nastala kao izraz njegovih novinarskih frustracija - neka su od pitanja na koja je gostujući u emisiji Razgovor s razlogom odgovorio istraživački novinar i književnik Drago Hedl.

21.02.2024.

Drago Hedl: Lex AP je lex apokalipsa

Iako su predviđenim izmjenama Kaznenog zakona novinari na kraju izuzeti iz novog kaznenog djela neovlaštenog otkrivanja sadržaja istrage, izravno se prijeti svima drugima – pravosudnim dužnosnicima, okrivljenicima, odvjetnicima, svjedocima, vještacima koji mogu javnosti otkriti podatke o nezakonitom djelovanju pojedinaca iz vlasti. O budućem otežanom pristupu javnosti informacijama i mogućem zastrašivanju novinarskih izvora razgovarali smo sa istraživačkim, višestruko nagrađivanim novinarom Dragom Hedlom.

19.02.2024.

Crvena linija: Novinarstvo u raljama pravosuđa u zemljama regije

Zbog klevete i uvrede, ali i curenja informacija novinari u zemljama regije mogu biti kažnjeni, ako su ubijeni za njihovo ubojstvo optuženi mogu biti oslobođeni. U Crvenoj liniji govorili su Željko Bodrožić predsednik NUNS-a, Hrvoje Zovko predsednik HND i Borka Rudić, Udruženje „BiH novinari“.

11.02.2024.

Održan veliki prosvjed na Markovom trgu: 'Uvođenje lex AP-a znači kraj istraživačkog novinarstva, apokalipsa'

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) organiziralo je u srijedu u Zagrebu i Splitu prosvjede protiv, kako navode, "zakona opasnih namjera", tj. izmjena Kaznenoga zakona, prema kojima neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje u fazi istražnog postupka postaje kazneno djelo.

01.02.2024.

Tko utvrđuje javni interes? Profesor objasnio kako će sada funkcionirati lex AP

Izvanredni profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu Aleksandar Maršavelski komentirao je za N1 najnoviju dopunu tzv. Lex AP, odnosno dijela Kaznenog zakona kojim bi se kažnjavala objava informacija iz istraga. Nakon što je u zakonski prijedlog dodano da novinari ne mogu odgovarati prema tom zakonu, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica danas je najavio još jednu novost. U prijedlog zakonskog teksta bit će dodan i javni interes, kao i interes žrtve ili obrane okrivljenih, te u slučajevima da je informacija iz istrage objavljena s takvim interesima počinitelj neće moći biti kažnjen.

31.01.2024.

Dosta je bilo! New York Times tuži OpenAI zbog korištenja milijuna članaka: Kradu nam publiku!

New York Times tuži OpenAI i Microsoft optužujući ih za korištenje milijuna novinskih članaka bez dopuštenja za pomoć u obuci chatbota za pružanje informacija čitateljima. Times je rekao da je prva velika medijska organizacija u SAD-u koja je tužila OpenAI, tvorca popularne platforme za umjetnu inteligenciju ChatGPT i Microsoft, investitora OpenAI-ja i tvorca AI platforme sada poznate kao Copilot, zbog problema s autorskim pravima povezanih s njezinim djelima, javlja Reuters.

30.01.2024.

Zviždači, Gong i ženske udruge podupiru HND u borbi protiv ''lex AP-a''

Zviždači, Gong i ženske udruge podupiru Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u borbi protiv ''lexa AP-a'' te se slažu s ocjenom da su predložene izmjene zakona kojima će odavanje informacija iz istraga postati kazneno djelo ''zakon opasnih namjera''.

29.01.2024.

Novinarstvo u minskom polju koruptivnog stranačkog hrvatstva

Hrvatsko novinarsko društvo najavilo je da će se 31. siječnja ove godine u Zagrebu održati prosvjed protiv Plenkovićeve namjere da se kriminalizira neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje. Ovim zakonskim odredbama Plenković želi zaštiti sebe i kriminalnu družinu prikladno okupljenu u nekakvu političku stranku, domoljubne provenijencije, koja samo prividno tako djeluje dok po svim karakteristikama i manifestativnim oblicima nije ništa drugo nego instrument korupcije. HDZ je, kao instrument korupcije, korumpirao politiku, institucije, povijest, istinu i moral, piše Marko Vučetić na portalu Tris. 

23.01.2024.

Luko Brailo: Definitivno je to ‘zakon opasnih namjera‘, objava svake suvisle informacije postaje nemoguća, a novinari će se autocenzurirati

dubrovački vjesnik 

- Na ove izmjene zakona kao Hrvatsko novinarsko društvo upozoravamo već punih 11 mjeseci. Definitivno je to ‘zakon opasnih namjera‘ koji će novinarima i zviždačima, preko kojih novinari dolaze do informacija, otežati život. Rezultat toga će biti da će građani Hrvatske biti uskraćeni za informacije o aferama čiji smo svjedoci svaki dan. Od onog trenutka kad pravosudni organi budu imali mogućnost pozivati novinare otkriti neke stvari, tog trenutka objava svake suvisle informacije postaje nemoguća, rekao je umirovljeni novinar Luko Brailo i aktivist HND-a punih 40 godina te član Upravnog odbora Novinarskog doma komentirajući prijedlog novog kaznenog zakona.  

22.01.2024.