Iz medija

Hasanbegović o rezanju sredstava za talijanski list: 'Ove godine im dajemo pola novca, ubuduće ni to'

Edit je stavka koja uopće ne pripada Ministarstvu kulture, naše ministarstvo se ne bavi financiranjem manjinskih udruga, ovo je presedan, relikt, ugovor iz vremena kad su to dogovarali Furio Radin i Ivo Sanader.

27.04.2016.

Mazzocco: HND je pogriješio, slučajno ili namjerno, ne znam. Leković: Ovaj slučaj s Indexom je školski primjer kako su medijski "talibani" jednaki bez obzira na ideološki i svaki drugi predznak.

U medijima se već neko vrijeme vodi žustra rasprava o izvještavanju portala Index.hr o nedavnom odavanju počasti tijelu Leopolda Bogdana Mandića. Hrvatsko novinarsko društvo (HND) je u svom priopćenju 16. travnja o.g. najoštrije osudilo tekstove objavljene na portalu Index.hr ocijenivši da se njima “najgrublje vrijeđaju osjećaji vjernika koji su željeli odati počast zemaljskim ostacima Leopolda Bogdana Mandića, kojega je katolička crkva proglasila svetim”.

26.04.2016.

Dobrodošli u 1991.!

Hrvatska vlada na čelu s (formalno najodgovornijim) Tihomirom Oreškovićem i (deus ex machina) Tomislavom Karamarkom te Božom Petrovim, odlučila je dokrajčiti civilno društvo u Hrvatskoj. Pritom mu je, kao što smo već mjesecima najavljivali, Hasanbegovićev obračun sa članicama i članovima Stručnog povjerenstva za neprofitne medije poslužio kao pokazna vježba za jučer provedeni blitzkrieg.

24.04.2016.

'Selim u Švicarsku, ne želim ovdje biti mrtav heroj'

Na ljestvici za 2015. Hrvatska se nalazi na 63. mjestu, dok je godinu prije bila rangirana kao 58. Kad je u pitanju susjedstvo,. Slovenija je 40., Srbija je četiri mjesta ispred Hrvatske, na 59. mjestu, Mađarska je 67., BiH 68., Italija se nalazi na 77. mjestu, a Crna Gora je 106. Gost Novog dana bio je novinar Željko Peratović.

24.04.2016.

OTKAZ U ZADARSKOM CENTRU HRT-A Novinaru Ivici Štoriću prekinut ugovor zbog kritiziranja HDZ-a?

zadarski.hr

Ivica štorić nije više novinar HRT-a. Kako neslužbeno doznajemo, štoriću je u petak prekinut honorarni odnos sa HRT-ovim centrom Zadar u kojem je radio zadnjih godinu dana. štorić je u honorarni odnos primljen najprije na radiju, ali je ubrzo počeo surađivati i za televiziju javljanjem u emisiju Dobro jutro Hrvatska.

 

24.04.2016.

RadosÅ‚aw MasÅ‚owski o otkazu i čistkama u poljskim medijima: Tužno je gledati kako se Poljska pretvara u diktaturu, nakon kratkog perioda slobode.

Od prosinca prošle godine 117 novinara koji su radili u javnom sektoru u Poljskoj ostalo je bez posla, navodi se na stranicama Mapping Media Freedom. Otkazi su uslijedili nakon što je na snagu stupio novi Zakon o javnim medijima, kojim je konzervativna vlada Jaroslawa Kaczynskog omogućila da direktore programa javne televizije i radija imenuje ministar financija, odnosno vlada.

 

24.04.2016.

Grčka: Novinari produžuju štrajk

Grčki novinari donijeli su odluku da produže štrajk pokrenut u znak projsvjeda zbog reformi mirovinskog sustava do 27. travnja, priopćeno je iz grčke Federacije novinara "Panhelenik" (POESI).

 

23.04.2016.

Makedonska policija napala novinara i četiri fotoreportera tijekom prosvjeda: Popovski: Dok sam ležao na podu pored kordona iza mene je stajala policija te sam osjetio kako me netko udario

Makedonska policija napala je 13. 4. o.g. novinara i četiri fotoreportera koji su izvještavali s antivladinih prosvjeda u Skopju, javio je Sindikat makedonskih novinara i medijskih djelatnika (SSNM) i Udruženje novinara Makedonija (ZNM). SSNM i ZNM, makedonske članice IFJ-a i EFJ-a, izvijestile su da se radi o novinaru Goranu Naumovskom (Plusinfo) i fotoreporterima Ognenu Teofilovskom (Vest), Nakeu Batevu (Vecer), Tomu Georgievu (Fokus) i Borceu Popovskom (Sloboden Pecat).

21.04.2016.

Nastavljaju se smjene u medijima

HR3 je preuzela supruga Tihomira Dujmovića, a Đurđica Klancir je smijenjena na Tportalu. HDZ nastavlja s realizacijom najavljene nove kulturne paradigme, čitaj – ovladavanjem medijima, s tim da na udaru nisu više samo javni, nego i privatni – čitaj korporativni.

20.04.2016.

Krojači Paname

Predvidljiv rasplet nakon curenja ‘Panamskih dokumenata’: Kompleksna novinarska operacija demaskiranja financijskih makinacija političara, uglednika i estradnih zvijezda ubrzo se transformirala u neku vrstu izlizanog kataloga globalnih stereotipa.

20.04.2016.