Iz medija

Zovko dobio spor zbog 'Generala' i 30.000 kuna

Hrvoje Zovko, novinar HRT-a i autor dokumentarnog filma 'Generali', dobio je prošlog tjedna na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu spor protiv portala Dnevno.hr te mu nakladnik portala mora isplatiti 30.000 kuna plus zatezne kamate, a dužan je, poslije pravomoćnosti presude, podmiriti i sudske troškove u visini od 10.676 kuna zbog dvaju članaka objavljenih u travnju 2013.

29.03.2016.

Tiskano izdanje britanskog Independenta otišlo u povijest

Zaposlenici britanskog dnevnika The Independent čija je prodaja u velikom padu već nekoliko godina, pustili su u petak posljednji put u tisak svoje novine koje se spremaju u potpunosti prijeći na digitalni format.

26.03.2016.

Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu protiv Elta televizije: “Ovo je prvi put u BiH da se podiže optužnica protiv jednog medija”

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine (BiH) podiglo je optužnicu protiv novinara i urednika televizije Elta zbog intervjua s Milanom Mandićem, predsjednikom Udruženja obitelji nestalih Sarajevsko-romanijske regije emitiranog na toj televiziji 19. veljače 2014, pišu tamošnji mediji.

26.03.2016.

Kričanje na slobodu

Tabloid ‘Informer’ i TV Pink, uz očito odobravanje samog premijera Aleksandra Vučića, napali su još jednu oazu istraživačkog novinarstva, mrežu KRIK i njenog glavnog urednika.

26.03.2016.

Kada riječi postaju oružje

Je li isto kada netko s političke govornice ili putem medija poruči drugome da je budala, filofašist ili nesposobnjaković kao kada se proziva neki narod da je genocidan, omalovažava nečija spolna orijentacija ili prijeti fizičkim uništavanjem političkih suparnika uz usklike "Za dom spremni!"? Netko će sve te verbalne eskapade nazvati pukim političkim folklorom i demokratskim pravom na slobodu govora, drugi će dio izrečenog ipak smatrati vrijeđanjem i klevetanjem, dok će treći naći i elemente govora mržnje. Tko je u pravu?

23.03.2016.

Nastavak procesa Linić vs. Šota: Novinarka je vjerno prenijela Šotine riječi

Izvještaj koji je poslala Helena Šupraha, dopisnica Hine iz Rijeke, prenio je portal Index, i njezin izvještaj je bio temelj za jednu od dviju tužbi bivšeg ministra Slavka Linića koji poduzetnicu Slavicu Šota tereti za dvije klevete i uvredu.

23.03.2016.

Zašto je zapravo zabranjen “Montirani proces”?

Odluka programskog kolegija HRT-a o ukidanju „Montiranog procesa“ pravno je dvojbena na više razina.

23.03.2016.

Nova vlast teško shvaća ulogu medija u demokratskom društvu

Piše: Vesna Alaburić

 

Za smjenu predsjednice Vijeća za elektroničke medije Mirjane Rakić nije predočen nijedan dokaz o postojanju zakonom definiranog razloga za razrješenje.

 

22.03.2016.

'Snimili su me za sporni Montirani proces, nema tu antisemitizma'

Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb, potvrdio je za Tportal da je sudjelovao u snimanju priloga za Montirani proces, emisiju koja je odlukom novog vodstva Hrvatske radiotelevizije skinuta s programa. Objašnjenje Joze Barišića, v. d. ravnatelja Poslovne jedinice Program, prema kojem je urednica Ružica Renić Andrijanić odbila autorizaciju scenarija jer je jedan skeč bio naslovljen 'Židovi će sravniti cijeli svijet', Krausu je neprihvatljivo, baš kao što mu je neprihvatljiv izostanak službene reakcije na marširanje Zagrebom uz povike 'Za dom spremni'.

22.03.2016.

RAZRJEŠAVA SE MISTERIJ UBOJSTVA DVOJICE RUSKIH NOVINARA U JEKU RATA 1991.?

Najnovija istraga koju je zbog ratnih zločina 1991. pokrenulo zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo mogla bi istražitelje odvesti i do nikada službeno razjašnjenoga ubojstva dvojice ruskih novinara, Genadija Kurinoja i Viktora Nogina, koje su nepoznate osobe u uniformama likvidirale 1. rujna 1991. na državnoj cesti Hrvatska Kostajnica - Petrinja u mjestu Panjani.

22.03.2016.