Iz medija

Na pragu novog medijskog poretka

Država bi trebala imati program potpore medijima koji ostvaruju javne sadržaje.

01.02.2017.

Ministričin potpis: stručna ovjera traume

bilten.org

Imenovanje Nine Koržinek Obuljen na mjesto ministrice kulture trebalo je predstavljati najsnažniji znak otklona nove hrvatske vlade od one “karamarkovske” koja joj prethodila. Ipak, nakon prvih sto dana može se mirne duše zaključiti da je upravo Ministarstvo kulture (ako izostavimo ona ministarstva u kojima se ministri nisu mijenjali) onaj resor u kojem je kontinuitet s politikama prethodne garniture najizraženiji.

27.01.2017.

Tko će biti novi šef Hine? Procurilo jedno ime...

Branka Gabriela Valentić, donedavna ravnateljica Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina), 2. siječnja postala je v.d. ravnateljica. Tko će je, hoće li i kada zamijeniti, nije poznato jer Hina u ovom trenutku nema ni sve članove Upravnog vijeća, koje imenuje Sabor, a oni pak moraju raspisati natječaj za ravnateljsku poziciju.

26.01.2017.

"Da nisu zastupnici, neki bi kazneno odgovarali za izgovoreno"

Saša Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, gostovao je u Temi dana u Novom danu.

26.01.2017.

Gledanost državne televizije u stalnom padu: HRT postao talac politike, amaterizma i neznanja

PR stručnjak Krešimir Macan ne dvoji da spas donosi samo kvaliteta – "čvrsta shema, kvaliteta, vođenje gledatelja, profesionalni pristup radu" – kaže Macan. Doajen TV posla Miro Lilić poručuje kako je nedopustivo što HTV već duže vrijeme luta s programskom shemom pa je nužno profiliranje programa.

24.01.2017.

Tržište, a ne država

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u razgovoru za H-Alter najavljuje skori početak izrade strategije medijske politike: "Bila bih jako oprezna u naporima ili intencijama da se javno informiranje na bilo kakav način vrati pod okrilje države. To nije put, i to pripada nekim drugim vremenima. Rekla bih da su neprofitni mediji na brzoplet način ubačeni u medijsko zakonodavstvo. Kada dođe do napada na novinara Ministarstvo kulture nema nikakve instrumente za intervenciju."

23.01.2017.

Mirjana Rakić: Govor mržnje je neprihvatljiv i njemu nema mjesta u hrvatskom društvu te stoga treba biti obeshrabren

Hrvatski medijski prostor izložen je najprimitivnijim vrstama govora mržnje, koji je nažalost, postao uobičajen oblik komuniciranja, o čemu je Fairpress pisao.

23.01.2017.

Mrtvo slovo na papiru: Regulacija vlasništva tiskanih medija

Pitanje vlasništva nad medijima u Hrvatskoj je propisano Zakonom o medijima (NN 59/04, 84/11, 81/13) i Zakonom o elektroničkim medijima (NN 153/09, 84/11, 94/13, 136/13). U ovom članku bavimo se tiskanim medijima, za koje je relevantan Zakon o medijima, a koji u članku 31 propisuje da dionice nakladnika koji obavlja djelatnost javnog informiranja moraju glasiti na ime, a članak 32 da su „nakladnici dužni do 31. siječnja svake kalendarske godine Hrvatskoj gospodarskoj komori dostaviti podatke o tvrtki i sjedištu, odnosno imenu i prezimenu te prebivalištu svih pravnih i fizičkih osoba koje su neposredno ili posredno imatelji dionica ili udjela u toj pravnoj osobi s podatkom o postotku dionica ili udjela“.

21.01.2017.

Opskurni portali u javnom linču urednice na HTV-u

U Hrvatskoj nema mira za novinare. Dobra vijest je da je čovjek koji je prijetio predsjedniku novinarskog društva kazneno prijavljen za govor mržnje, ali loša je vijest da su opskurni desni portali objavili pismo u kojem se novinarku i urednicu javne televizije na temelju potpuno izmišljenih činjenica lažno optužuje da je radila za medije samoproglašene krajine, a da su joj otac i brat bili oficiri u vojsci pobunjenih Srba.

20.01.2017.

PLENKOVIĆ: SIGURAN SAM DA ĆE I NEPROFITNI MEDIJI IMATI SVOJ UDIO U HRVATSKOM MEDIJSKOM PROSTORU

"Ministrica kulture vodit će dijalog s neprofitnim medijima, naći će rješenja i siguran sam da će i oni imati svoj udio u javnom prostoru hrvatskoga medijskoga javnog života", odgovorio je predsjednik Vlade Andrej Plenković na jučerašnjem saborskom aktualnom prijepodnevu na pitanje SDP-ova Nenada Stazića zašto njegova Vlada "nije vratila financiranje neprofitnih medija kao jamstva očuvanja najvažnijih demokratskih vrijednosti".

18.01.2017.