Iz medija

Goran Gazdek: Spomen na slavnog novinara oživljava reportažu, gotovo nestalu iz tiskanih medija

Festival reportera i reportaže, koji će se održati u Virovitici od 10. do 13. rujna, u središte pažnje stavlja najzahtjevniju novinsku formu kako bi skrenuo pažnju na njezinu trajnu vrijednost. Reportaže koje je pisao Franjo Martin Fuis danas su vrijedna svjedočanstva načina života uoči Drugog svjetskog rata. Kakvu će sliku o našem vremenu moći steći čitatelji na temelju objava u medijima koje danas pratimo? Kakav trag današnji novinari ostavljaju budućim generacijama?

Piše: Sandra Pocrnić Mlakar

03.09.2015.

Nagrađeni slovenski novinar napisao da treba pucati na izbjeglice, oduzet će mu nagradu

Slovenskom novinaru koji je na društvenoj mreži Twitter napisao da na migrante treba pucati kad se približe državnoj granici bit će oduzeta nagrada koju je prije dvije godine dobio za "angažman u promicanju demokratskih i europskih vrijednosti na kojima je utemeljena Slovenija", a prijeti mu i isključenje iz stranke koju vodi bivši premijer Janez Janša, donosi Hina.

03.09.2015.

Telegram media grupa gradi nešto veliko i traži novinare, urednike, lektore, dopisnike i suradnike

Telegram media grupa, izdavač Telegrama, najčitanijeg političkog tjednika u Hrvatskoj po službenim podacima Ipsos Pulsa, kao i Net.hr-a, jednog od najpopularnijih i najdugovječnijih news portala na tržištu, traži nove suradnike, novinare, urednike, lektore i dopisnike.

02.09.2015.

Pavić ekskluzivno za Fairpress: Došlo je do malog nesporazuma, o preuzimanju Novog lista razmišlja Telegram Media Grupa, a ne ja

Prema pisanju Tportala Ninoslav Pavić ozbiljno je zainteresiran za preuzimanje Novog lista. Kako stoji u tekstu objavljenom danas na navedenom portalu, Ninoslav Pavić, vlasnik tjednika Telegram i portala Net.hr obavlja dubinsko snimanje u riječkom Novom listu čija se predstečajna nagodba privodi kraju.

27.08.2015.

SNIMANJE STANJA Nino Pavić želi preuzeti Novi list

Ninoslav Pavić, vlasnik tjednika Telegram i portala Net.hr obavlja dubinsko snimanje u riječkom Novom listu čija se predstečajna nagodba privodi kraju. Naime, operativni i financijski plan restrukturiranja Novog lista prihvaćen je i još se čeka da se sve zaključi na Trgovačkom sudu. Snimanje u Pavićevo ime prošloga je tjedna obavljao financijaš Ante Toni Ramljak, a da je nekadašnji vlasnik Europa Press Holdinga ozbiljno zainteresiran potvrdio je tportalu on sam.

Piše: Vedran Brkulj

 

26.08.2015.

Dokle teror aparatčika u Državnom arhivu?

U prethodnoj kolumni objavio sam da je Vlatka Lemić, ravnateljica Hrvatskog državnog arhiva, usporavala i pokušala zaustaviti novinarsko istraživanje arhivske građe.Pokazalo se, međutim, da arhivsko gradivo u Hrvatskom državnom arhivu nerijetko nije dostupno ni ostalim korisnicima, a ne samo novinarima.

Ivica Grčar

24.08.2015.

Laž je istina

U sjeni demokracije, nevidljiva ruka formira informacije u informativnom kartelu. U pozadini su elitističke organizacije bliske tajnim službama, piše Udo Ulfkotte u knjizi \'Kupljeni novinari\'

Autor: Tomislav Jakić

21.08.2015.

Lijepa naša haubica: Satira ne ruši državu, nego jača društvo

Tjednik Novosti našao se pod kaznenom prijavom zbog pjesme "Lijepa naša haubica". Ubrzo se postavilo pitanje smiju li se hrvatski Srbi rugati hrvatskoj himni. Svi su spremni do zadnje kapi krvi braniti slobodu govora i izražavanja, slobodu medija i komentiranja, marširat će za "Charlie Hebdo", zaklinjati se u Ustav i demokratske tekovine. I lijevi i desni, i SDP i HDZ. Sve dok se ne dirne u nacionalne vrijednosti.

Piše: Tomislav Klauški

19.08.2015.

Anamarija Musa: Izmjenama Zakona učinjeno je nekoliko koraka unazad

Bilo bi bolje da je odgovornost ostavljena čelnicima tijela – tu je  glavni problem. No, ne možemo sami – potrebno je da su građani aktivni i da traže informacije, a i važnije - da mediji potenciraju neka pitanja

Piše: Tihomir Ponoš

18.08.2015.

Novinari, kriminalci i javni interes

Saša Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva: Bitno je tko su vlasnici medija, kakve su njihove veze s raznim političarima, tajkunima, organiziranim kriminalom. Iz njihove perspektive naprosto nema potrebe za ozbiljnim istraživačkim novinarstvom. Novinari zbilja jesu ugrožena vrsta, ali ponekad smo sami krivi za situaciju u kojoj se nalazimo - jer je velik broj novinara i dalje nedovoljno informiran, posebice kada se radi o zakonima, bitnim propisima i dokumentima.

Ivana Perić

13.08.2015.