Iz medija

Točka na Zarez

Da su ovogodišnji rezultati Javnih potreba u kulturi nova u nizu manifestacija HDZ-ove, Vladine, pa time i Hasanbegovićeve klerikalne, proustaške politike, tvrdnja je koju nema smisla posebno dokazivati. Smisleno bi ipak bilo pokušati uvidjeti koji su mehanizmi u dosadašnjoj praksi raspodjele sredstava za javne potrebe u kulturi stajali Hasanbegoviću na raspolaganju, i na kakav bi ih način trebalo unaprijediti ili promijeniti jednoga dana kada razgovor o kulturnoj (i medijskoj) politici opet postane barem donekle moguć.

01.05.2016.

REPUBLIKA HRVATSKA FINANCIJSKIM JE MALJEM UDARILA 'EDIT': Izlika za uništenje jedinog manjinskog dnevnika jednaka je onoj za rušenje Sinagoge

Ministarstvo kulture prepolovilo je dotaciju novinskoj i nakladničkoj kući Edit koja izdaje La Voce del popolo, najavivši da će je dogodine ukinuti.

01.05.2016.

Za ravnatelja HRT-a samo je jedan kandidat, pogodite tko

Siniša Kovačić za sada jedini želi biti glavni ravnatelj HRT-a. Naime, na natječaj objavljen 30. ožujka, koji se zaključuje danas u ponoć, stigla je samo jedna prijava

29.04.2016.

NOVI POTEZ HASANBEGOVIĆA Časopis 'Zarez' se gasi, a ministar kaže: 'To nije ideološko pitanje, oni su dužni državi'

Na kioscima je posljednji broj Zareza. Ovaj dvotjednik za kulturu prestaje izlaziti, rekla je glavna urednica Marija Ćaćić. Iz proračuna Ministarstva kulture za 2016. godinu dobili su - nula kuna. Marija Ćaćić tvrdi: “I očekivali smo tako nešto. Časopis će se ugasiti i izlazit će samo online”.

28.04.2016.

Kušec: Pozadina zahvale na dosadašnjoj suradnji Ivici Štoriću ima za cilj smanjenje nabujale vanjske suradnje; Štorić: To je izričito zbog toga što sam svakodnevno kritizirao HDZ

Čistke u sklopu javnog servisa dosežu vrhunce iz tjedna u tjedan. Ovaj put u pitanju je čistka u zadarskom centru HRT-a, u kojem je u petak, 22. travnja ove godine, otkazana suradnja s cijenjenim novinarom Ivicom Štorićem, novinarom koji je na HRT-u počeo raditi još 1994. godine. Šokantnu vijest daIvica Štorić nije više novinar HRT-a, zbog kritiziranja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), objavio je u subotu, 23. travnja o.g. portal zadarski.hr, a vijest se brzo proširila i u drugim medijima. Naime, Štoriću je 22. travnja o.g. prekinut honorarni odnos sa HRT-ovim centrom Zadar u kojem je radio zadnjih godinu dana. U honorarni odnos primljen je najprije na radiju, ali je ubrzo počeo surađivati i za televiziju javljanjem u emisiju „Dobro jutro Hrvatska“. 

28.04.2016.

Andrea Borošić nova direktorica Večernjeg lista

Mario Vrgoč krajem srpnja odlazi s funkcije direktora Večernjeg lista i direktora Styrije Hrvatska na vlastiti zahtjev. Na njegovo mjesto dolazi Andrea Borošić, dosadašnja članica Uprave Večernjeg lista i direktorica Poslovnog dnevnika.

28.04.2016.

Kovačić bi uskoro mogao dobiti ozbiljne protukandidate

Nekoliko dana nakon premijere serije 'Republika', Kovačić je Buriću smanjio plaću i pokrenuo reviziju njegovih projekata.

28.04.2016.

Čistke na HRT-u se nastavljaju, otkaz dobio i Saša Kosanović

NAKON brojnih smjena koje su uslijedile nakon dolaska v.d. ravnatelja Siniše Kovačića na čelo HRT-a, "palo" je još jedno zvučno ime. Otkaz je dobio novinar Saša Kosanović, a to nam je potvrdio u kratkom razgovoru za Index.

 

27.04.2016.

Hasanbegović o rezanju sredstava za talijanski list: 'Ove godine im dajemo pola novca, ubuduće ni to'

Edit je stavka koja uopće ne pripada Ministarstvu kulture, naše ministarstvo se ne bavi financiranjem manjinskih udruga, ovo je presedan, relikt, ugovor iz vremena kad su to dogovarali Furio Radin i Ivo Sanader.

27.04.2016.

Hasanbegović Zarezu ne da ni lipe, Svetoj Ceciliji 50 tisuća kuna

Na stranicama Ministarstva kulture objavljeni su rezultati natječaja za potpore izdavanju časopisa te još jednom svjedoče o zaokretu kulturne politike pod vodstvom ministra Zlatka Hasanbegovića. Tako dvotjednik za kulturu Zarez nije dobio nijednu kunu, a među portalima koji više ne mogu očekivati potporu Ministarstva nalaze se i brojni koji su kritički pisali o radu Ministarstva kulture.

27.04.2016.