Iz medija

U posvemašnjoj degradaciji novinara najviše je stradala istina

Ekrani su nam zakrčeni neistinama i beznačajnostima, lošom gramatikom i još lošijim stilom. Pozivati čitatelje i gledatelje da prijavljuju pogreške i besmislice u takvim prilozima sasvim je neukusno.  Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu? – ta se obavijest odnedavno pojavljuje ispod članaka na jednom vrlo čitanom hrvatskom portalu. Kad kliknete na nju, otvori vam se e-mail koji možete uputiti redakciji. “Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?” - poruka je koja već dugo stoji na jednom drugom portalu, možda i najčitanijem u Hrvatskoj.

 

27.11.2020.

Zovko o ZEM-u: Restrikcije za objavljen sadržaj neće donijeti ništa dobro

Hrvoje Zovko, čelnik Hrvatskog novinarskog društva, u Novom danu govorio je o novom Zakonu o elektroničkim medijima. "HND je prije godinu dana istupilo iz radne skupine Ministarstva kulture, jer nijedan naš prijedlog nije prihvaćen. Mi smo u E-savjetovanju ponovno dali prijedloge. Smatramo da je pogrešno da se krene s ovim zakonom, trebalo je analizirati medijsku strategiju krovno. Novinarska struka nije se oporavila ni od prošle krize, a u ovoj je velik broj novinara ostao bez posla. Restrikcije za objavljen sadržaj neće donijeti ništa dobro".

12.11.2020.

Konferencija o obrazovanju o holokaustu: Izbaciti govor mržnje s interneta

Sudionici konferencije o obrazovanju o holokaustu ukazali su na potrebu dosljednog izbacivanja mrzilačkih sadržaja s interneta, navodeći da djeca ne mogu u školama učiti o holokaustu dok su s druge strane okružena porukama netolerancije i diskriminacije.

09.11.2020.

"Govor mržnje je posljedica frustracija, siromaštva, nedovoljnog obrazovanja"

Vanja Jurić, odvjetnica koja se često bavi sudskim predmetima kojima je predmet govor mržnje, objašnjavala je za N1 uzroke te pojave u Hrvatskoj, posljedice po društvo, kao i načine na koji se društvo može oduprijeti tom fenomenu. Jurić je rekla da govor mržnje kao pojava ne stoji u temelju radikalizacije u društvu.

27.10.2020.

BORBA PROTIV FAKE NEWSA: Faktograf - pet godina provjeravanja činjenica

Faktograf, jedini hrvatski medij za fact-checking ili provjeru točnosti tvrdnji u javnom prostoru uskoro obilježava pet godina rada tijekom kojih je, među ostalim, objavio i oko 600 tekstova u kampanji suzbijanja dezinformacija u medijima i na društvenim mrežama.

27.10.2020.

Novinari se više ne usude reći da su novinari

Nizozemski servis vijesti NOS zbog sve više napada na novinare svoje ekipe sada na zadatke šalje još samo "anonimno", u vozilima bez oznaka tog servisa. Je li nasilje nad novinarima postalo "normalno"? "Uvijek. Svuda. NOS" je do sad stajalo, s velikim narančastim "O", na reportažnim vozilima Nederlandse Omroep Stichting, servisa koji stvara informativne emisije za više kanala nizozemske javne televizije i radija. Jer kako objašnjava glavni urednik NOS-a Nieuws Marcel Gelauff, sve je više napada na tehničare i novinare servisa.

26.10.2020.

Od 11 do 13 sati bez komentara na tekstove na našem portalu

24sata pridružuje se pozivu HND-a i Sindikata novinara Hrvatske te ćemo danas od 11 do 13 sati tekstove objavljivati bez komentara kako bismo upozorili na problem govora mržnje. Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske pozvali su medije na akciju #zajednobezmrznje kako bismo upozorili na govor mržnje u javnom prostoru, ali i verbalne i fizičke napade kojima su novinarke, novinari, snimatelji i fotoreporteri izloženi godinama.

 

23.10.2020.

Matea Dominiković o napadu uoči intervjua s Alemkom Markotić

Gošća Dnevnika N1 televizije u srijedu je bila ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić koja je s našom reporterkom Mateom Dominiković razgovarala o velikom rastu novozaraženih u Hrvatskoj. No, netom prije javljanja uživo u Dnevnik N1, našu ekipu i profesoricu Markotić verbalno je napao mladi par. Matea Dominiković opisala je kako se odvijao nemili događaj.

15.10.2020.

Najviše govora mržnje je na portalima, a najmanje na radiju

Govor mržnje i neprihvatljivo ponašanje u hrvatskom medijskom prostoru je u porastu, rezultat je istraživanja koje su proveli autori Marko Poljak, Jelena Hadžić i Maša Martinić s tvrtkom Newton Technologies Adria, koja se bavi tehnologijama prepoznavanja govora na hrvatskom, slovenskom i srpskom jeziku, te Presscuta, tvrtke za praćenje medija.

13.10.2020.

Obuljen Koržinek: Tražit ćemo rješenje u dogovoru s novinarima

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je u utorak da će Vlada u dogovoru s novinarima tražiti rješenje kako ne bi izgubili mogućnost postavljanja pitanja ministrima na Markovom trgu, gdje je privremeno ograničena sloboda kretanja nakon ranjavanja policajca.

13.10.2020.