Iz medija

Tko će čekirati fektčekere?

U Nacionalni plan oporavka i otpornosti spada i famozni medijski fektčeking. Natječaj je odrađen i nekoliko je očitih problema. Ističu se političko balansiranje i dodjela sredstava ne-medijskim institucijama poput sveučilišta. No, najočitiji problem je pretpostavka da fektčeking može zamijeniti politiku.

29.08.2023.

Bh. novinari o pisanju Gazzette: Glupost, neinformiranost, zlonamjeran pristup

Talijanski novinar Lorenzo Toppello je Zrinjski nazvao "ustaškim klubom" u najnovijem tekstu u slavnoj La Gazzetti dello Sport. “Zrinjski Mostar, ustaška ekipa za osvajanje Evrope”, glasi naslov teksta objavljenog u ponedjeljak u La Gazzetti dello Sport u kojem se autor osvrće na historijski uspjeh aktuelnog prvaka Bosne i Hercegovine koji je izborio plasman u jednu od grupnih faza nekog od evropskih takmičenja. Nakon objavljenog teksta brojni bh. novinari su govorili za Bljesak.info. Bh. sportski novinar Emir Delić je takve natpise okarakterizirao kao “apsolutna glupost”.

24.08.2023.

Valentina Wiesner: Manjak suradnje među kolektivnim pregovaračima ide u korist samo Big Techu

NETOKRACIJA 

 

Hrvatska je, svojom težnjom za pravedniji sustav prikupljanja autorskih naknada od internetskih tražilica i društvenih mreža, uzdrmala Big Tech. Poučeni francuskim primjerom koji je rezultirao nepravdom jer su veliki izdavači individualno pregovarali s Googleom, Hrvatska se izborila za kolektivno pregovaranje. Tako svi mogu dobiti dio kolača koji zaslužuju? Nažalost, situacija nije toliko bajna ni jednostavna…

24.08.2023.

Jesu li dezinformacije isplative: Analiza financijskih modela alternativnih dezinformacijskih medija u Hrvatskoj

Alternativni mediji koji šire dezinformacije, odnosno njihovi nakladnici, u većini slučajeva nisu prijavljeni kao pravni subjekti u Hrvatskoj, pa samim time njihovo financiranje nije transparentno, pokazala je najnovija Gongova analiza. Prema dostupnim podacima, njihovi se prihodi temelje na Google oglasima i donacijama podržavatelja.

22.08.2023.

Mislav Bago politiku je imao u malom prstu, a nije se libio postavljati i ona najškakljivija pitanja

Prije točno godinu dana iznenada nas je napustio jedan od omiljenih hrvatskih novinara i reportera, višestruko nagrađivani Mislav Bago. Otišao je u 49. godini života, a njegova smrt potresla je mnoge koji su ga rado slušali i gledali na televiziji. Od njega su se biranim riječima danima opraštali brojni političari, kolege novinari i reporteri, ali i ostali koji su imali prilike provoditi vrijeme s njim.

18.08.2023.

Pravosuđe mora zaustaviti Dodikovo višegodišnje nasilje prema novinarima u RS

 

DEPO portal  

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari poziva Okružno javno tužilaštvo u Banjoj Luci da hitno, po službenoj dužnosti i poštujući odredbe Kaznenog zakonika Republike Srpske (RS), kao i preporuku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, istraži verbalno nasilje i sigurnosne prijetnje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika novinarima N1, Capitala, Buke i BN TV.

14.08.2023.

Prošlo je godinu dana od smrti Vladimira Matijanića. Još uvijek nitko nije odgovarao

DANAS je točno godinu dana od smrti Indexovog novinara Vladimira Matijanića. Nitko do sada, u ovih 365 dana, nije odgovarao za njegovu smrt iako je činjenica da je Matijanić umro nakon što je danima tražio pomoć splitskih liječnika, a Hitna pomoć ga je odbila odvesti u bolnicu.

05.08.2023.

Novi list, Glas Istre i Zadarski list dobivaju novog vlasnika, Jutarnjem je otkrio svoje planove

Novi list, Glas Istre i Zadarski list dobivaju novog vlasnika. Slovački medijski holding JOJ Media House dogovorio je transakciju s tvrtkom Media Solutions u vlasništvu odvjetnika Olega Uskokovića i Bojana Divjaka koji preuzimaju ove lokalne novine.

02.08.2023.

Hrvatski novinari ogorčeni: Vlada priprema 'smrt medija i kraj novinarstva"

To ni usred rata nije pokušao čak ni autoritarni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman: razinu državne kontrole nad medijima kakvu predviđa radni nacrt Zakona o medijima, koji je početkom srpnja izradila Vlada Andreja Plenkovića, hrvatski su novinari nazvali “smrću medija i krajem novinarstva” te “nezapamćenim državnim uplitanjem u novinarske slobode”.

24.07.2023.

Dorađivat će se i radna verzija Zakona o medijima

HND prigovara da Vladin nacrt ne prepoznaje novinarstvo kao javno dobro, i glavni urednik Večernjaka smatra pogrešnim vezivanje potpora digitalu uz tiskane inačice, a i Udruga izdavača ima primjedbi
  Zakon o medijima jedan je od najtvrdokornijih jer je na snazi od 2003. (doduše ukinut jer nije donesen s potrebnom većinom pa je 2004. ponovno izglasan) te je mijenjan samo 2011., 2013. te lani zbog prelaska na euro.

23.07.2023.