Iz medija

Kad zviždači utihnu - Umjesto rođendanske čestitke: Zašto Julian Assange mora biti oslobođen

Njegovo Veličanstvo Kralj Charles III. danas se u središtu Londona pridružio općenarodnom slavlju koje je Carstvo u kojem sunce nikada ne zalazi organiziralo u čast jednog od najvećih, a u svakom pogledu najhrabrijeg urednika i novinara 21. stoljeća povodom njegovog 52 rođendana, dok je kraljica Camilla ispalila svečani vatromet koji se vidio i daleko iznad Belmarsha u kojem trenutno obitava Julian Assange…, piše Branko Mijić na svom blogu. 

 

03.07.2023.

Ove ljude u našoj ‘Slobodnoj‘ ne može zamijeniti ni internet ni umjetna inteligencija. Evo velike priče o lekturi

Lektor je pomalo egzotično zanimanje, čuđenje ne samo u redakciji, nego često i u svijetu. To odgovorno tvrdim jer sam se otprilike pet godina bavio tim zahtjevnim poslom. Naravno, pod logom Slobodne Dalmacije. Kada biste nekome rekli da ste lektor, često bi vas blijedo pogledao. Neki bi pomislili na lektore koji postoje na fakultetskim humanističkim katedrama. Prirodnjake bi asocirali na vektore, a kinoposjetiteljima bi na pamet padao lik Hannibala Lectera. Kako je prije tridesetak godina u Splitu bila aktualna izgradnja kolektora, neki bi rimovali lektor – kolektor. Peti su brkali lektore i korektore, osobe koji ispravljaju tipfelere i druge pogreške.

02.07.2023.

Pavičić: ‘Sad ćemo svi biti gluplji‘; Ivanišević: ‘Njegovo ime i prezime hrvatski je prijevod tražilice Google‘

Povodom smrti Inoslava Beškera, nestora hrvatskog novinarstva kako ga je u svojem tekstu nazvao kolumnist Jutarnjeg lista Željko Trkanjec, kontaktirali smo više njegovih kolega, uglednih hrvatskih novinara i književnika. Njihov oproštaj od Beškera možete pročitati na jutarnji.hr. 

30.06.2023.

Uskok detaljno opisao kako je bivši šef HRT-a kod Bandića sređivao dozvole prijatelju

USKOK je nakon provedene istrage na Županijskom sudu u Zagrebu podigao optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1947., 1961.) zbog počinjenja kaznenih djela davanja mita za trgovanje utjecajem i trgovanja utjecajem. Iako Uskok ne navodi imena u svom priopćenju, riječ je o bivšem ravnatelju HRT-a Kazimiru Bačiću i bivšem većinskom vlasniku i šefu Tvornice električnih žarulja Milanu Lončariću. Uskokovo priopćenje prenosimo u nastavku.

30.06.2023.

Hrvatska riječ i Novosti na MIT-u

Na četvrtom festivalu Media in Time dodijeljene su nagrade HND-a za lokalno novinarstvo "Anđelko Erceg" i "Siniša Glavašević", a u razgovoru o položaju manjinskih medija sudjelovale su, između ostalih, urednica Hrvatske riječi i urednica Novosti. 

19.06.2023.

Kakav spektakl. HRT poslao posrnulog Kazimira Bačića kao predstavnika Hrvatske u uniji europskih javnih televizija

Misija Europske unije radiotelevizija (EBU) je “promicanje interesa javnih medijskih servisa i njihova doprinosa suvremenim društvenim kretanjima”, kaže se na stranici Hrvatske radiotelevizije o udruzi u kojoj sudjeluju članice iz 56 europskih zemalja. Na samoj stranici EBU-a, pak, kaže se i kako im je zadaća osigurati održivu budućnost za javne medije. Kao jedan od samo šestero članova jednog od ključnih odbora Unije izabran je i predstavnik Hrvatske. Točnije HRT-a. Bivši glavni ravnatelj, Kazimir Bačić.

06.06.2023.

Malo dopisništvo ‘Slobodne‘ u Ilici okupljalo je kremu hrvatskog novinarstva, ovo je priča o njima

Jebo ti čovjeka koji se sjeća. To nije čovjek nego truplo. A s truplom je najbolje niz vodu. Sjećanja nisu ništa drugo nego in memoriam. Posljednji pozdrav. Zbogom i nikad više. Ne ponovilo se. Jer, što da se ponavlja. Da se opet gledamo. Da sve iznova prolazimo. I ubijamo neizvjesnost. Zar nije ljepše ovako, kad se ništa ne zna. I kad nitko ništa ne zna. Znanje je ionako precijenjeno.

23.05.2023.

Gordana Vilović: Bolje se prodaje ono što više krvari

Prema svim pravilima struke izvještavanja novinari nikad ne bi smjeli zanemariti da se radi o djetetu i da ono mora uživati, bez obzira da li je žrtva ili počinitelj, apsolutnu zaštitu svoje privatnosti. Bilo je neprihvatljivo isticati istog časa njegovo puno ime, objavljivati fotografiju, kaže umirovljena profesorica novinarstva o medijskom praćenju zločina u Srbiji. 

21.05.2023.

Pičuljan: I novi povjerenik za informiranje nosit će se sa “šutnjom uprave”

Saborski Odbor za Ustav i poslovnik pokrenuo je proceduru za izbor povjerenika za informiranje, a dosadašnji povjerenik Zoran Pičuljan i na kraju mandata kao stalan i velik problem pristupa informacijama ističe fenomen ''šutnje uprave'.

20.05.2023.

“Seksizam jedan od dominantnih problema s kojim se susrećemo u javnom diskursu”

Trgovački centar Westgate izazvao je burne reakcije svojom kampanjom koju je prije nekoliko tjedana lansirao u javnost, a za koju se većina složila da je čisti primjer seksizma i promocije rodnih stereotipa. Reakcija na tu reklamu stigla je od Nevene Crljenko, direktorice za regulatorna pitanja multinacionalne kompanije Philip Morris International, koja je revoltirana viđenim, financirala postavljanje billboarda na Mostu slobode u Zagrebu s porukom: "Sve glase na moje ime", referirajući se na sadržaj plakata da žene dođu u Westgate sa suprugovom karticom. Na istom billboardu Crljenko nadalje poručuje: “Peglam ih svugdje u svijetu, al’ ne i u Westgateu”. Više o svojoj reakciji govorila je u Točki na tjedan.

14.05.2023.