Iz medija

Kako je Trump noćima potajno telefonirao s novinarom koji je srušio Nixona, i odavao mu najviše državne tajne

Telegramov dopisnik Đivo Đurović piše o iščekivanoj novoj knjizi Boba Woodwarda. Bijela kuća otišla je u stanje panike čim su odjeknuli prvi detalji. Krugovi u američkoj administraciji zinuli su kad se pročulo što je još Trump otkrio Woodwardu – u razgovorima za koje je znao da su snimani i da će biti iskorišteni za knjigu. Već u prvom intervjuu očito ga je htio impresionirati, pa je Woodwardu otkrio da je Amerika razvila dosad potpuno nepoznato nuklearno oružje o kojemu "Kina i Rusija nemaju pojma".

15.09.2020.

Lažne informativne stranice kreiraju i plasiraju dezinformacije na društvene mreže

Svjetska zdravstvena organizacija nigdje nije objavila kada će biti kraj pandemije, kako se posljednjih dana netočno tvrdi u naslovima na web stranicama takozvanih ‘farmi portala’. Riječ je o stranicama koje se trude izgledom imitirati informativne portale. Također, riječ je o stranicama koji dnevno proizvode velike količine sadržaja – često kopirajući stvarne agencijske vijesti pridodajući im eksplozivne naslove ili prekrajajući ih na način da im dodaju neprovjerene i netočne informacije. 

11.09.2020.

Otkazna shema

Otpuštanje novinara, snimatelja i montažera na Radio-televiziji Vojvodine najviše će se odraziti na redakcije na jezicima nacionalnih manjina jer je u njima angažiran velik broj agencijskih radnika. Prvi val otpuštanja agencijskih radnika dogodio se još u junu, kad je preko noći otišlo 57 ljudi. Za preostale traje agonija jer je cijela procedura otpuštanja netransparenta: ne zna se tko će pod kakvim uvjetima i kriterijima ipak biti zadržan te što će biti s većinom koja je sada ostala bez posla.
 

 

10.09.2020.

Saslušani svjedoci u procesu Siniše Kovačića protiv Novosti

Bivši član Nadzornog odbora Miroslav Grgić kazao je na ročištu da je NO ukazivao na nepravilnosti u poslovanju HRT-a za vrijeme ravnateljstva Siniše Kovačića, posebno upozoravajući na izvansudske nagodbe i odvjetničke urede koji ‘deru‘ HRT te pogodovanje dijelu vanjske produkcije. 

09.09.2020.

Odbjegli tajkun izvojevao još jednu pobjedu: Pravomoćno oslobođen za Tisak

Tko čeka, taj dočeka. Stara je to poslovica koju je višestruko iskoristio Miroslav Kutle, nekada najdraži HDZ-ov tajkun i simbol kriminala u pretvorbi i privatizaciji. Jer dok se on iz BiH, u koju je pobjegao kako bi izbjegao zamke koje mu je postavilo hrvatsko pravosuđe, ruga tom pravosuđu, to isto pravosuđe, dijelom zahvaljujući svojoj nesposobnosti, a dijelom protoku vremena, radi za njega.

 

08.09.2020.

Vidović Krišto optužila medije za propagandno izvještavanje o koronavirusu

Saborska zastupnica Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto optužila je u petak medije, pogotovo javne, za propagadno i jednostrano izvještavanje o koronavirusu, jer ne otvaraju prostor stručnjacima koji ukazuju na pogreške i loše odluke Stožera civilne zaštite.

04.09.2020.

Brojite do 10 prije nego što podijelite objavu za koju niste sigurni da je istinita

Hrvatska dobiva novi Muzej, i to posvećen vijestima, onima lažnima. Ova ‘ustanova’, doduše, bit će kao web stranica koja bi trebala biti aktivna početkom listopada. O tome što predstavlja i što će obuhvaćati naš Muzej lažnih vijesti govori začetnik projekta, Zagrepčanin Lordan Prelog (47).

28.08.2020.

Hoće li zbog nezakonitog otkaza Hrvoju Zovku odgovorni na Prisavlju dati ostavke?

Predsjednika Nadzornog odbora HRT-a Mladena Čuturu smo zapitali kani li to tijelo raspravljati o odgovornosti glavnog ravnatelja HRT-a za nezakoniti otkaz Hrvoju Zovku. “Na sljedećoj sjednici sigurno ne”, kazao nam je Čutura, objasnivši da se ona održava početkom rujna pa nema vremena za pripremu te točke dnevnog reda. A na sljedećoj, koja bi se trebala održati za otprilike mjesec i po dana? “Možda, ali to ne mogu garantirati”. 

27.08.2020.

Županijski sud potvrdio presudu; HRT je Hrvoju Zovku nezakonito dao otkaz i moraju ga vratiti na posao

predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko dobio je protuzakonit otkaz na javnoj televiziji na kojoj je do prije dvije godine obavljao posao izvršnog urednika HRT-a 4. Presudio je tako Županijski sud u Rijeci, koji je odbio žalbu HRT-a na prvostupanjsku presudu koja je također Zovku dala za pravo.

26.08.2020.

Pravda je sporovozni vlak koji ipak stiže: HRT-ov otkaz Hrvoju Zovku je nezakonit i moraju ga u kratkom roku vratiti na posao

Čini se kako je pravda u Hrvatskoj (sporovozni) vlak koji ipak stiže na odredište. Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko izvijestio je javnost posredstvom društvenih mreža kako je je Županijski sud u Rijeci odbio žalbu njegovog dugogodišnjeg nekadašnjeg (i opet sadašnjeg) poslodavca HRT-a i potvrdio kako je otkaz koji mu je javni servis HRT uručio u rujnu 2018. bio nezakonit, pa ga stoga mora vratiti na posao. Dapače, HRT mora Zovka u roku osam dana vratiti na radno mjesto urednika-koordinatora i platiti mu pripadajuće troškove sa zateznom kamatom, kako se ističe.

26.08.2020.