Iz medija

Okrugli stol "Reportaža jučer, danas i (možda) sutra": Reportažu treba vratiti na kraljevski tron jer je jak adut za pridobijanje publike

Raspravu je otvorila Božica Brkan obranom teze da je reportaža detronizirana kraljica novinarstva i da toj novinskoj vrsti treba vratiti mjesto koje joj pripada. Novinari su podržali ideju osnivača, instituta SINKO i Hrvatskog novinarskog društva, da Fra Ma Fu festival postane redovito godišnje okupljanje novinara...

Piše: Sandra Pocrnić Mlakar

14.09.2015.

Strašna je stvarnost u kojoj djeca stradavaju, a ne fotografija koja nas na to upozorava

"Ja sam samo žena i nezaposlena majka malog djeteta", rekla je u svojoj nedavnoj isprici Petra Lazslo, sad već bivša snimateljica mađarske desne TV N1, kojoj je, nakon što je snimka na kojoj ona kao snimateljica udara izbjeglice obišla svijet, uručen otkaz.

Hrvoje Polan

14.09.2015.

Kakuk: Već ranije sam imao osjećaj srama zbog toga što sam Mađar. A nakon ovoga ne mogu opisati svoje osjećaje bez psovke. Ali neću psovati.

Vjerojatno prvi put nakon Drugog svjetskog rata, vidjeli smo kako medijska djelatnica vrijeđa, psuje, tuče i obara na pod ljude ograđene žicom. Ljude koji se ne mogu braniti, koji joj nisu ništa skrivili, i čija je jedina “pogreška” što vjerom, bojom i nacijom ne odgovaraju njezinim preferencijama. Prema izvješćima CNN-a, Petra Laszlo, snimateljica mađarskog kanala N1TV, bliskog ekstremno desnoj mađarskoj političkoj stranci Jobbik, snimljena je kako sapliće jednog od migranata koji u naručju  nosi dijete.

Piše: Munir Podumljak

10.09.2015.

U Virovitici počinje Festival reportaže i reportera \'Fra Ma Fu\'

Četverodnevni Festival reportaža i reportera \'Fra Ma Fu\', posvećen jednom od najpoznatijih hrvatskih reportera između dva svjetska rata Franji Martinu Fuisu, počinje 10. rujna u njegovom rodnom gradu Virovitici.

Izvor: Hina

10.09.2015.

Boris Pavelić: Mržnja u javnom prostoru znači da ne znamo što s vlastitom slobodom

Razgovor o medijima s Borisom Pavelićem prelazi granice medijske scene i dotiče se svih aktualnih tema - političke scene, ksenofobije - domaće i strane, izbjegličke krize i europske politike prema njoj. Novinar komentator Novog lista, publicist koji je knjigom "Smijeh slobode" o Feral Tribuneu proljetos uskomešao uspavanu izdavačku i novinarsku scenu, Boris Pavelić na Fra Ma Fu festival u svom rodnom gradu stiže samo na jedan dan, jer juri u Bruxelles, gdje ga čekaju na predstavljanju njegove knjige.

Piše: Sandra Pornić Mlakar

09.09.2015.

Kruno Kartus: Reportažna fotografija zanimljiva je ako potiče na razgovor

Dramatične fotografije sukoba u Turskoj čine izložbu "Istanbul, bitka za Taksim" reportera Krune Kartusa koja će biti otvorena u četvrtak 10. rujna Caffe baru  Pub u okviru Fra Ma Fu festivala. Ime Krune Kartusa mogli su prethodnih godina zapaziti čitatelji Tportala, gdje je objavljivao političke komentare i reportaže, a danas se ovaj Slatinjanin bavi agronomijom. Budući da i dalje povremeno piše, iako više nije profesionalno vezan za novinarstvo, može se reći da i u njegovu slučaju vrijedi poznata izreka "jednom novinar - uvijek novinar" .

Piše: Sandra Pocrnić Mlakar

09.09.2015.

Iz Dnevnika RT Slovenije makli novinarku kojoj su zamjerili da je Hrvatica iz Bosne

SLOVENSKI tjednik Mladina objavio je prošlog tjedna urednički komentar o utjecaju politike na RTV Slovenija, slovenski javni servis.

Piše: P.V.


03.09.2015.

Goran Gazdek: Spomen na slavnog novinara oživljava reportažu, gotovo nestalu iz tiskanih medija

Festival reportera i reportaže, koji će se održati u Virovitici od 10. do 13. rujna, u središte pažnje stavlja najzahtjevniju novinsku formu kako bi skrenuo pažnju na njezinu trajnu vrijednost. Reportaže koje je pisao Franjo Martin Fuis danas su vrijedna svjedočanstva načina života uoči Drugog svjetskog rata. Kakvu će sliku o našem vremenu moći steći čitatelji na temelju objava u medijima koje danas pratimo? Kakav trag današnji novinari ostavljaju budućim generacijama?

Piše: Sandra Pocrnić Mlakar

03.09.2015.

Nagrađeni slovenski novinar napisao da treba pucati na izbjeglice, oduzet će mu nagradu

Slovenskom novinaru koji je na društvenoj mreži Twitter napisao da na migrante treba pucati kad se približe državnoj granici bit će oduzeta nagrada koju je prije dvije godine dobio za "angažman u promicanju demokratskih i europskih vrijednosti na kojima je utemeljena Slovenija", a prijeti mu i isključenje iz stranke koju vodi bivši premijer Janez Janša, donosi Hina.

03.09.2015.

Telegram media grupa gradi nešto veliko i traži novinare, urednike, lektore, dopisnike i suradnike

Telegram media grupa, izdavač Telegrama, najčitanijeg političkog tjednika u Hrvatskoj po službenim podacima Ipsos Pulsa, kao i Net.hr-a, jednog od najpopularnijih i najdugovječnijih news portala na tržištu, traži nove suradnike, novinare, urednike, lektore i dopisnike.

02.09.2015.