Iz medija

Borba protiv fake newsa: Većina hrvatskih medija bez lažnih vijesti o pandemiji

Predsjednik Agencije za elektroničke medije (AEM) Josip Popovac ocijenio je da je većina hrvatskih medija - televizija, radija, elektroničkih publikacija i tiska pandemiju koronavirusa pratila i prati s ocjenom 'pet plus' te da iskakanja s lažnim vijestima nije bilo.

11.10.2020.

'Zbog lažnih vijesti se i umire'

Online Muzej lažnih vijesti uskoro će biti otvoren u Zagrebu. Kada se projekt pokrene, naglasak će biti na razvoju kritičkog mišljenja i radu s mladima, najavljuje u razgovoru za Radio Slobodna Europa inicijator Muzeja lažnih vijesti, bivši novinar i urednik Lordan Prelog.

08.10.2020.

Milanović o uredniku Indexa: To je ateistički agitator, ja to smatram nasilnim

ZORAN Milanović komentirao je tekst urednika Indexa Nevena Barkovića. Riječ je o jučerašnjem tekstu o Žarku Puhovskom: Milanović je objavom o Puhovskom napravio opasan presedan.  "Agitator s vrlo čitanog i utjecajnog Indexa uzima u zaštitu nasilnog i sveprisutnog g. Puhovskog. Čini to u duhu i čestici poznate Zmaj Jovine: Ne pomagajte, braćo, izgibosmo! O tome niže.

07.10.2020.

Pronađen novinar koji je bio glasnik istine iz Wuhana, nitko nije iznenađen gdje se nalazi

Pronađen je kineski novinar koji je nestao u veljači dok je izvještavao o odgovoru kineskih vlasti na epidemiju koronavirusa u Wuhanu, izvijestio je njegov prijatelj, otkrivaju da je mladić u kineskom zatvoru Chen Qiushi, bivši odvjetnik koji je postao reporter, izvještavao je iz bolnica i ulica Wuhana od 23. siječnja i zbog njegova iznenadnog nestanka krenuo je val kritika prema kineskoj vladi da je započela lov na novinare i zviždače.

24.09.2020.

LJILJANA SAUCHA 'Nisam ni slutila da će to biti moje zadnje pojavljivanje na ekranu... Kažu da žele mlađe'

Poznata HRT-ova urednica i novinarka Ljiljana Saucha više neće voditi 'Vijesti iz kulture'. Saucha je vijest o promjeni na Prisavlju objavila na svom Facebook profilu.- Kada sam u četvrtak 17. rujna odradila Vijesti iz kulture, nisam znala da će mi to biti zadnje ovakvo pojavljivanje na ekranu u 37 godina dugoj HTV karijeri. U petak sam saznala da ViK više ne vodim jer žele mlade ljude na ekranu!, napisala je urednica na Facebooku i nastavila: - Sve je to 'novo normalno' jer imam do mirovine još 14 mjeseci!

22.09.2020.

N1 Televizija bilježi rekordnu gledanost

N1 Televizija je uvijek prva na licu mjesta i u toku s aktualnim ekonomskim, gospodarskim i političkim događanjima, čime je izgrađen odnos povjerenja među gledateljima – a rezultat su sve veće brojke gledanosti. N1 televizija etablirala se kao vodeći informativni kanal u Hrvatskoj, te iz mjeseca u mjesec bilježi sve veću nacionalnu gledanost i kontinuirano zasjeda na sam vrh tablice najgledanijih nezemaljskih televizijskih kanala.

16.09.2020.

Kako je Trump noćima potajno telefonirao s novinarom koji je srušio Nixona, i odavao mu najviše državne tajne

Telegramov dopisnik Đivo Đurović piše o iščekivanoj novoj knjizi Boba Woodwarda. Bijela kuća otišla je u stanje panike čim su odjeknuli prvi detalji. Krugovi u američkoj administraciji zinuli su kad se pročulo što je još Trump otkrio Woodwardu – u razgovorima za koje je znao da su snimani i da će biti iskorišteni za knjigu. Već u prvom intervjuu očito ga je htio impresionirati, pa je Woodwardu otkrio da je Amerika razvila dosad potpuno nepoznato nuklearno oružje o kojemu "Kina i Rusija nemaju pojma".

15.09.2020.

Lažne informativne stranice kreiraju i plasiraju dezinformacije na društvene mreže

Svjetska zdravstvena organizacija nigdje nije objavila kada će biti kraj pandemije, kako se posljednjih dana netočno tvrdi u naslovima na web stranicama takozvanih ‘farmi portala’. Riječ je o stranicama koje se trude izgledom imitirati informativne portale. Također, riječ je o stranicama koji dnevno proizvode velike količine sadržaja – često kopirajući stvarne agencijske vijesti pridodajući im eksplozivne naslove ili prekrajajući ih na način da im dodaju neprovjerene i netočne informacije. 

11.09.2020.

Otkazna shema

Otpuštanje novinara, snimatelja i montažera na Radio-televiziji Vojvodine najviše će se odraziti na redakcije na jezicima nacionalnih manjina jer je u njima angažiran velik broj agencijskih radnika. Prvi val otpuštanja agencijskih radnika dogodio se još u junu, kad je preko noći otišlo 57 ljudi. Za preostale traje agonija jer je cijela procedura otpuštanja netransparenta: ne zna se tko će pod kakvim uvjetima i kriterijima ipak biti zadržan te što će biti s većinom koja je sada ostala bez posla.
 

 

10.09.2020.

Saslušani svjedoci u procesu Siniše Kovačića protiv Novosti

Bivši član Nadzornog odbora Miroslav Grgić kazao je na ročištu da je NO ukazivao na nepravilnosti u poslovanju HRT-a za vrijeme ravnateljstva Siniše Kovačića, posebno upozoravajući na izvansudske nagodbe i odvjetničke urede koji ‘deru‘ HRT te pogodovanje dijelu vanjske produkcije. 

09.09.2020.