Iz medija

Slučaj Dubravke Šuice i lokalne televizije - javila se u emisiju i oplela po novinaru: "Njezin potez je nečuven, za svaku osudu"

U Dubrovniku pršte reakcije na potez Dubravke Šuice. Nakon što je bila nezadovoljna komentarom gledatelja na dubrovačkoj lokalnoj televiziji, javila se uživo u emisiju i prigovorila novinaru što nije stao u njezinu obranu. "Nevjerojatno, potpredsjednica za demokraciju. Njezin potez je nečuven, za svaku osudu i to dovoljno govori o poremećaju koji vlada u hrvatskom društvu i njihovom krivom poimanju političara u odnosu na novinarstvo. Naš posao nije da služimo njihovom interesu nego interesu javnosti", poručuje Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a.

29.04.2020.

Tko je sve dobio pare od države? Dosad smo našli Index, Odvjetničko društvo Hanžeković, Željku Markić, Anu Karamarko...

Da bismo pomogli ministru rada Josipu Aladroviću u pretrazi tvrtki koje su dobile novac u okviru tzv. Vladinih mjera za očuvanje radnih mjesta, Forum.tm je u potragu krenuo sam, ali očekujemo i vašu pomoć. Dosad smo pronašli Hanza mediju, izdavača Jutarnjeg lista i Slobodne Dalmacije koji je ovih dana najavio smanjenje plaća zaposlenima za 30 posto. Oni su za 699 zaposlenih iz državnog proračuna za isplatu 3250 kuna plaća za ožujak iz državnog proračuna dobili 2,3 milijuna kuna.

29.04.2020.

Mediji i država - Koliko su mediji dobili novca iz državnog proračuna

MEDIA DAILY 

Media daily, specijalizirani regionalni portal za medije i telekom industriju, uoči našeg drugog rođendana kreće s objavom serijala podataka i velikom analizom prihoda iz državnog proračuna za 2019. godinu pod imenom Mediji i država. 

28.04.2020.

NOVINARI KAO ZADNJA RUPA NA SVIRALI: Saborski govor o „slučaju Hanza Media“ nikog ne zanima

Pandemija koronavirusa paralizirala je ekonomiju diljem svijeta. Ništa drugačije nije ni u Hrvatskoj. Međutim, za razliku od mnogih članica Europske unije koje su u ovim kriznim vremenima detektirale značaj medijskog sektora i novinskog izvještavanja, u Hrvatskoj to nije slučaj. Hrvatske vlasti nisu prepoznale specifikum medija, jednako kao što već godinama nijedna vlada nije obraćala pažnju na ionako goruće probleme u tom sektoru.

27.04.2020.

OGLASI SE OTKAZUJU, PRODAJA PADA, PLAĆE NIŽE ZA TREĆINU, HONORARCE SE TJERA.... ŠTO ĆEMO S NOVINARSTVOM?

Uslijed krize prouzrokovane pandemijom virusa Covid-19, mediji su odigrali ključnu ulogu u društvu. Rad Stožera za civilnu zaštitu ne bi imao nikakvog smisla ni odjeka da nije bilo novinarki i novinara te medijskih kuća koje su poruke Stožera donosili u domove građana.

24.04.2020.

ZAJEDNIČKI NAPOR SVIH ČLANICA EU: Facebook i Google News morat će platiti svaku vijest koju prenesu, cijena se još ne zna

Vlada premijera Andreja Plenkovića pustila je u javnu raspravu prijedlog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, koji regulira temu koja je prije godinu dana izazivala žestoke polemike u europskoj i svjetskoj javnosti.

21.04.2020.

Ne, saborski restoran nije otvoren usprkos koronavirusu

Društvenim mrežama širi se kolaž fotografija koje prikazuju saborski restoran uz tvrdnje da, dok su restorani i kafići diljem zemlja zatvoreni zbog mjera kojima je cilj suzbiti širenje novog koronavirusa, saborski zastupnici i zastupnice i dalje mogu jesti u restoranu Hrvatskoga sabora. Hrvatski sabor je Faktografu potvrdio da se radi o netočnoj informaciji, a istu smo stvar utvrdili i provjeravajući kad su izvorno objavljene fotografije koje se sada šire mrežama.

20.04.2020.

Zuckerberg je razočaran: Morat će platiti želi li koristiti vijesti

Nakon što su propali dogovori o dobrovoljnom kodeksu, Australija se odlučila na obvezujući pravilnik kojim bi internetski divovi platili za vijesti koje koriste i što im donosi ogromne prihode. Razočarani smo najavama australskih vlasti, rekli su u ponedjeljak iz Facebooka nakon najava ministra financija Josha Frydenberga da će prisiliti Google i Facebook da podijele dio svojih prihoda od oglašavanja s lokalnim medijskim kućama. 

 

20.04.2020.

UREDNIK NAJTIRAŽNIJIH NJEMAČKIH NOVINA DOBIO OPOMENU IZ KINESKOG VELEPOSLANSTVA, USLIJEDILA JE ŽESTOKA REAKCIJA 'Dragi predsjedniče Xi...'

U jeku pandemije, u trenutku kad sve više vlada diljem svijeta rogobori protiv Kine i njezinih politika koje su, kako tvrde, pomogle širenju koronavirusa diljem svijeta, oštru poruku njezinim vlastima uputio je glavni urednik njemačkog lista Bild Julian Reichelt.

19.04.2020.

Kako domaći mediji preživljavaju korona-krizu

Mediji su se našli u neobičnoj situaciji. Nikad nisu imali više posla, a nikad manje novaca. Iako nije izgledno da će se šest izgubljenih mjeseci u kojima je tržište stalo do kraja godine moći nadoknaditi, na virtualnom Marketing Meet Upu gdje su se uz domaćina Iliju Brajkovića okupili predstavnici medija i agencija ni traga gorčini i pesimizmu. Oglašivači su zastali da promisle kako se najbolje prilagoditi situaciji, ali prihodi medija ionako ne bi smjeli ovisiti isključivo o njima.

17.04.2020.