Iz medija

PRVI JAVNI ISTUP DIPLOMATA Veleposlanici ključnih saveznika zabrinuti zbog situacije u RH: 'Pod povećalom ste, a sve je više signala da jedan ministar ne uživa povjerenje

Austrijanac organizirao sastanak čija je poruka da su njihove zemlje zabrinute za slobodu medija u Hrvatskoj.

19.04.2016.

HRT: Nismo poslali službeno priopćenje HND-ova Ogranka; Leković: Gospodin Kovačić laže kada tvrdi kako Uprava HRT-a nije dostavila priopćenje medijima

Priopćenje koje je završilo slanjem medijima, nakon sastanka Ogranka HND-a na Hrvatskom radiju i vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a Siniše Kovačića, koji se održao 14. travnja ove godine, izazvalo je niz reakcija.

19.04.2016.

"Radio živi vječno"

Svi su se složili da je radio specifičan, "pasivan" medij, jer samo uz radio vi možete, primjerice voziti automobil ili kuhati ručak. No, unatoč svemu, zaključili su dobri medijski poznavatelji, radio neće nestati, ali će se promijeniti.

19.04.2016.

Maštruko: Veleposlanici nisu prekršili diplomatske običaje

Uobičajeno je i normalno je da se sastaju grupe veleposlanika bilo po regionalnoj ili nekoj osnovi političkih integracija i da razgovaraju o različitim političkim temama i politici zemlje domaćina. Dapače, to je diplomatska praksa i sastavni dio diplomatskog posla. Može biti sporno jedino ako o sadržaju tog sastanka izdaju priopćenje. To se ne radi. Međutim, nekoliko veleposlanika koji su razgovarali u četvrtak o medijskoj situaciji u Hrvatskoj nisu izišli u javnost sa svojim stajalištima, priopćili su samo putem Twittera da su razgovarali o slobodi medija u Hrvatskoj, kazao nam je dr. Ivica Maštruko, bivši hrvatski diplomat.

19.04.2016.

Janu Böhmermannu prijeti kazna zbog satirične poeme o Erdoganu: „Sloboda satire ne smije postati ‘žrtveno janje’ njemačko-turskih odnosa.“

Satira u Njemačkoj ponovno se našla pod povećalom turske vlasti i izazvala diplomatski skandal. Nakon što je njemačka televizija ZDF 31. ožujka o.g. u svom satiričnom programu „Neo Magazin Royale“ emitirala ‘poemu’ poznatog satiričara Jana Böhmermanna kojom se ismijava turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, reagirao je sam politički vrh Turske, uključujući i samog predsjednika, izdavanjem zahtjeva Njemačkoj za pokretanje kaznenog postupka protiv Böhmermanna, prenio je Deutche Welle.

17.04.2016.

HNiP TV

Ako se želite usidriti na neku dobru poziciju na HRT-u, valja vam prvo učlaniti se u Hrvatske novinare i publiciste: V.d. ravnatelja postao je Siniša Kovačić. Mario Raguž popeo se na mjesto v. d. rukovoditelja radne jedinice Produkcijski odjeli. Katja Kušec zasjela je na mjesto šefice radne jedinice HRT-ovi centri, a Katarina Periša Čakarun Informativnoga medijskog servisa. V.d. ravnatelj programa je Jozo Barišić, Tončica Čeljuska je v.d. urednica HRT4, novo lice središnjeg Dnevnika je Branimir Farkaš, a urednica Studija 4 Karolina Vidović-Krišto.

17.04.2016.

Predsjednica poučila diplomate da se ne miješaju oko medija

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u subotu je u Bratislavi komentirala sastanak veleposlanika EU-a i SAD-a održan u četvrtak u Zagrebu na kojem se govorilo o slobodi medija u Hrvatskoj, rekavši da se u načelu veleposlanici "ne mogu i ne smiju miješati u unutarnje stvari zemlje primateljice".

 

17.04.2016.

HRT objasnio Saboru zašto je ukinuo NewsBarov “Montirani proces”

Saborskom Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina iz ureda glavnog ravnatelja HRT-a stiglo je zatraženo obrazloženje zašto je ukinut Montirani proces.

 

15.04.2016.

Europski regulatori protiv Vlade i Sabora: Europska komisija mora zaštititi neovisnost VEM-a

Europska skupina regulatora za audiovizualne medijske usluge (ERGA) izrazila je ozbiljnu zabrinutost za stanje jednog od svojih članova – Agencije za elektroničke medije u Hrvatskoj te pozvala Europsku komisiju da osigura neovisno i učinkovito funkcioniranje svih medijskih regulatora u Europskoj uniji.

14.04.2016.

Silvana Menđušić: Nadam se samo da će, u međuvremenu, biti neke pameti da se ne potegne otkaz kvalitetnom reporteru Saši Kosanoviću

Nastavljaju se aktualne čistke na javnoj televiziji. Nakon prošlotjednog spekuliranja oko najavljenog izvanrednog otkaza novinaru Saši Kosanoviću iz bizarnih razloga, HRT se odlučio na prekid suradnje s dugogodišnjom TV novinarkom, urednicom i producenticom Silvanom Menđušić, o čemu je izvijestio 11. ožujka N1. Naime, Menđušić je uređivala rubriku Skener unutar Studija 4, u kojoj je donosila najvažnije teme i naslovnice domaćih i stranih novina, portala te osvrte na društvenim mrežama. Kao razlog za otkazivanje suradnje naveli su uštedu novca.

14.04.2016.