Iz medija

Valentić: Podnijela sam prijavu protiv Marka Juriča zbog govora mržnje, i nisam jedina koja je to učinila

Voditelj i urednik emisije Markov trg, Marko Jurič u emisiji koja je emitirana 12. siječnja o.g. na Z1 televiziji ugostio je publicista Damira Borovčaka i povjesničara Josipa Jurčevića s kojima je razgovarao o turskoj opsadi Gvozdanskog.

21.01.2016.

Televizija Z1 mogla bi zbog govora mržnje ostati bez koncesije

Ovaj incident nije izolirani ispad, nego politička agenda koja dobiva sve više prostora. Ako se nastavi, neka nam bog bude na pomoći, kazao je Milorad Pupovac

21.01.2016.

Što nakon HND-ove osude satiričnog priloga? Bajto: Sloboda govora će biti pod još većim pritiskom

Nikola Bajto, novinar tjednika Novosti, u kolovozu prošle godine, u povodu vojne parade održane u Zagrebu, napisao je satiričnu pjesmu »Lijepa naša haubico« koja je i objavljena na portalu Novosti. U njoj, među ostalim i stih: »Lijepa naša haubico/ Oj ti švapska cijevi mila/ Stare salve djedovino/ Da bi vazda sve pobila!«.

20.01.2016.

NEZAPAMĆENI GOVOR MRŽNJE VODITELJA Z1 TELEVIZIJE 'Cvjetni trg trebalo bi obilježiti tablama 'Pazi oštar četnik u blizini'!'

Marko Jurič, voditelj emisije Markov trg na Z1 televiziji, na kraju svog izlaganja prošlog tjedna gledatelje je pozdravio na nezapamćeni način koji je klasičan primjer rasizma i govora mržnje. U emisiji su mu bili gosti publicist Damir Borovčak i povjesničar Josip Jurčević, a na kraju se Jurič obratio svojim gledateljima:

20.01.2016.

Što ostaje od medija nakon Gruevskog?

bilten.org

Reforma medijskog sektora u Makedoniji koju je 2010. godine započeo premijer Nikola Gruevski za rezultat je imala potpunu devastaciju sektora: od sve nesigurnijeg radnog statusa novinara do sve snažnije cenzure. U trenutnom procesu rješavanja “političke krize” u zemlji posredstvom predstavnika Europske unije predviđene se i mjere poboljšanja situacije u medijima, no do takvog ishoda zasigurno neće doći bez novinarske samoorganizacije.

19.01.2016.

Gotthardi-Pavlovsky: Odluke NVČ-a su, de facto, samo stručno mišljenje i ništa drugo

Novinarsko vijeće časti Hrvatskog novinarskog društva odlučilo je na sjednici 10. prosinca 2015. godine da su novinar Nikola Bajto i urednik Novosti Ivica Đikić prekršili Etički kodeks hrvatskih novinara zbog satirične pjesmu pod nazivom „Lijepa naša haubico“, koja je objavljena 7. kolovoza 2015. godine.

19.01.2016.

Vidoviti ministar

Otkud ministru policije informacija da se predsjednik NUNS-a Vukašin Obradović susreo s podnositeljem kaznene prijave protiv njega i jesu li Obradović, drugi novinari i ostali ‘nepodobni’ praćeni?

19.01.2016.

Naš novinar brani se od optužbi suca Ivana Turudića: Javna osoba mora pristati na kritiku

Odvjetnik novinara Novog lista Dražena Ciglenečkog Saša Jelušić naglasio je da se u ovom slučaju radi o vrijednosnom sudu autora članka, da je zapravo to i bit kolumne te da autor nije postupao s namjerom da vrijeđa.

19.01.2016.

Čast hrvatskog novinarstva, ugled RH i ostale pizdarije

n1info.com

Time, naime, „što je pjesnik htio reći“ u nas su se kroz povijest bavile samo tri skupine ljudi: 1) učenici na satu materinjeg jezika i književnosti, 2) književni kritičari i 3) javni tužitelji iz perioda mračne komunističke Jugoslavije.

 

19.01.2016.

Pavelić pozvao HND na promjenu odluke Vijeća časti: Vrijeme je da se, nakon toliko godina pretežne strašljivosti HND-a od nacionalističkih pritisaka, društvo emancipira i da se stvori kritična masa solidarnosti među novinarima

Nakon odluke Vijeća časti Hrvatskog novinarskog društva koje je na sjednici 10. prosinca 2015. godine odlučilo da su novinar Nikola Bajto i urednik Novosti Ivica Đikić prekršili Etički kodeks hrvatskih novinara zbog satirične pjesmu pod nazivom „Lijepa naša haubico“, koja je objavljena 7. kolovoza 2015. godine, usljedile su reakcije struke.

19.01.2016.