Iz medija

Mislav Bago o kašnjenju premijera i nepoštivanju novinara: "Kad vas netko pozove na večeru zar ćete stajati sat vremena ispred zgrade?"

Na premijerovo kašnjenje, u petak se osvrnuo i reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago. ''Premijer Plenković nije prvi kojem su novinari napustili Banske dvore zbog kašnjenja. To je bilo i s premijerom Ivom Sanaderom u njegovom drugom mandatu. Stvar je pristojnosti. U konačnici, mi smo pozvani u tu kuću, u terminu koji je odredio domaćin Banskih dvora. Prema tome, ovo ne smije biti pravilo. Ovo nije poruka premijeru'', kazao je Mislav Bago.

09.01.2021.

Kakav gaf HRT-a! Umjesto nove sezone iz čista mira pustili krivu epizodu 'Crno-bijelog svijeta'

Novi veliki gaf dogodio se večeras na programu HRT-a. Nakon što su dugo najavljivali novu sezonu popularne seriej "Crno-bijeli svijet", večeras su od 21 sat iz čista mira emitirali 12. epizodu pre sezone "Vrijeme odluke". Da nešto nije u redu moglo se vidjeti odmah na početku epizode koja se odvija na Božić 1980., a ne 1985., kada je najavljeno da će se odvijati četvrta sezona.

 

15.12.2020.

HND: Trgovački sud već 15 mjeseci ne donosi odluku o deložaciji iz našeg prostora

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u ponedjeljak je prozvalo Trgovački sud zbog neprimjerene pasivnosti jer već 15 mjeseci od tužbe ne donosi odluku o deložaciji zakupca lokala u Novinarskom domu koji je zbog duga i neovlaštenog korištenja prostora HND-u pričinio više od 300.000 kuna štete.

 

 

14.12.2020.

Novi HDZ-ov Zakon o elektroničkim medijima ograničit će slobodu i medija i građana

MINISTRICA kulture Nina Obuljen Koržinek (HDZ) još od 2017. godine, dakle maltene od početka svojeg prvog mandata, najavljuje da će iz njenog resora doći novi prijedlog Zakona o elektroničkim medijima (ZEM). U skladu s tempom rada Ministarstva kulture trebalo je čekati do studenog 2020. godine da se taj prijedlog nađe na vladi te bude upućen u redovnu saborsku proceduru.

11.12.2020.

Novi mediji omogućuju da svi pišu, ali vraćaju se novinari-specijalisti

U desetoj godini otkako je Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourisme, poznatiji kao FIJET, ustanovio hrvatsku turističku nagradu Marco Polo, putopisa nikad manje. No autorica projekta, predsjednica hrvatskog ogranka Međunarodnog udruženja novinara i pisaca u turizmu i doajenka hrvatskog turističkog novinarstva Tina Eterović Čubrilo kaže da i u 2020. ipak nije manjkalo entuzijasta koji su svojom pisanom ili izgovorenom riječi promovirali svijet putovanja i hrvatski turizam. A među ovogodišnjim laureatima je i Večernjakova novinarka Marina Borovac.

 

09.12.2020.

U posvemašnjoj degradaciji novinara najviše je stradala istina

Ekrani su nam zakrčeni neistinama i beznačajnostima, lošom gramatikom i još lošijim stilom. Pozivati čitatelje i gledatelje da prijavljuju pogreške i besmislice u takvim prilozima sasvim je neukusno.  Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu? – ta se obavijest odnedavno pojavljuje ispod članaka na jednom vrlo čitanom hrvatskom portalu. Kad kliknete na nju, otvori vam se e-mail koji možete uputiti redakciji. “Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?” - poruka je koja već dugo stoji na jednom drugom portalu, možda i najčitanijem u Hrvatskoj.

 

27.11.2020.

Zovko o ZEM-u: Restrikcije za objavljen sadržaj neće donijeti ništa dobro

Hrvoje Zovko, čelnik Hrvatskog novinarskog društva, u Novom danu govorio je o novom Zakonu o elektroničkim medijima. "HND je prije godinu dana istupilo iz radne skupine Ministarstva kulture, jer nijedan naš prijedlog nije prihvaćen. Mi smo u E-savjetovanju ponovno dali prijedloge. Smatramo da je pogrešno da se krene s ovim zakonom, trebalo je analizirati medijsku strategiju krovno. Novinarska struka nije se oporavila ni od prošle krize, a u ovoj je velik broj novinara ostao bez posla. Restrikcije za objavljen sadržaj neće donijeti ništa dobro".

12.11.2020.

Konferencija o obrazovanju o holokaustu: Izbaciti govor mržnje s interneta

Sudionici konferencije o obrazovanju o holokaustu ukazali su na potrebu dosljednog izbacivanja mrzilačkih sadržaja s interneta, navodeći da djeca ne mogu u školama učiti o holokaustu dok su s druge strane okružena porukama netolerancije i diskriminacije.

09.11.2020.

"Govor mržnje je posljedica frustracija, siromaštva, nedovoljnog obrazovanja"

Vanja Jurić, odvjetnica koja se često bavi sudskim predmetima kojima je predmet govor mržnje, objašnjavala je za N1 uzroke te pojave u Hrvatskoj, posljedice po društvo, kao i načine na koji se društvo može oduprijeti tom fenomenu. Jurić je rekla da govor mržnje kao pojava ne stoji u temelju radikalizacije u društvu.

27.10.2020.

BORBA PROTIV FAKE NEWSA: Faktograf - pet godina provjeravanja činjenica

Faktograf, jedini hrvatski medij za fact-checking ili provjeru točnosti tvrdnji u javnom prostoru uskoro obilježava pet godina rada tijekom kojih je, među ostalim, objavio i oko 600 tekstova u kampanji suzbijanja dezinformacija u medijima i na društvenim mrežama.

27.10.2020.