Iz medija

Javni dijalog o akademskom obrazovanju novinara III.

Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a: Potreba zapošljavanja onih koji su završili druge fakultete na poslovima novinara svjedoči o tome da je novinarstvo zanat. U studijske programe potrebno staviti veći naglasak na političko i klasično znanje, dakle, povijest, sociologiju i komunikaciju. Mnogi najbolji novinari i novinarke nisu završili novinarski fakultet.

09.07.2021.

Stanković se ispričao gledateljima, nabrojao zbog čega mu je sve neugodno. Obuljen: 'I vi ste imali gafova'

Na početku ovotjednog izdanja HRT-ove emisije Nedjeljom u 2 voditelj i urednik Aleksandar Stanković, čija je gošča ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, uputio je ispriku gledateljima uslijed činjenice da je prije nekoliko dana uhićen glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, čija je smjena u petak pokrenuta na sjednici Nadzornog odbora javne radiotelevizije.

05.07.2021.

USKOK objavio sve detalje: Evo za što terete šefa HRT-a i kraljeve Adventa

USKOK je objavio priopćenje oko jučerašnjih uhićenja. Podsjetimo, Uskok i policija su jučer ujutro u Zagrebu proveli akciju koja ima tri kraka, a svima je zajedničko jedno - Milan Bandić. Najzvučnije ime među uhićenima je ono Kazimira Bačića, glavnog ravnatelja HRT-a koji je, prema informacijama do kojih je jučer prvi došao Index, nosio keš Milana Lončarića, nekadašnjeg vlasnika ugaslog TEŽ-a koji je želio graditi naselje na TEŽ-ovom zemljištu

01.07.2021.

Pogledajte što je sve Kazimir Bačić naveo u svojoj imovinskoj kartici

Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić u svojoj imovinskoj kartici ima zavidan broj nekretnina, ali i brod. I štednja mu je pozamašna. Prema objavljenom izvješću o imovinskom stanju dužnosnika, glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić prijavio je plaću od 24.852,42 kune neto, ali i jednu kuću u Zagrebu, jednu u Strmcu u Zagorju, jedan stan u Dubrovniku i još dva stana u Zagrebu. Suvlasnik je i jednog poslovnog prostora u Dubrovniku. Njegova supruga također ima niz nekretnina.

30.06.2021.

Uhićeni Bandićevi ljudi i šef HRT-a. Policija upala na Prisavlje i u tajni stan

Uhićeno je najmanje osam osoba. Radi se o tri kraja akcije USKOK-a i policije, no svi su ti krakovi povezani s nekadašnjim gradonačelnikom Zagreba, pokojnim Milanom Bandićem. Policija je jutros vršila pretragu kuće Kazimira Bačića na zagrebačkom Tuškancu iz koje su iznosili razne predmete. Nakon toga je policija iz kuće izvela Bačića te ga odvela na HRT gdje mu pretresaju ured.

30.06.2021.

Korupcija u medijima (1) Prijateljska propaganda - kako kupiti novinara?

MEDIA DAILY 

Sunovrat novinarske profesije već načete brzim tehnološkim promjenama ubrzan je početkom gospodarske krize 2008., kad su prihodi nakladnika znatno smanjeni, a sukladno tome i plaće novinara - barem onih koji nisu zbog te besparice dobili otkaz. Kriza je kasnije pogoršana pandemijom koronavirusa, zahvaljujući kojoj su oglašivači počeli skoro izravno uređivati pojedine medije.

23.06.2021.

Dobili smo otkaze jer smo se usprotivili propagandi i plaćenim tekstovima

Ne razumijem kako je Istra, koja se diči da je lokomotiva razvoja, tolerancije i multikulturalnosti, ispala iz kolosijeka. Gdje smo sada mi? Na cesti, i to samo zato što smo govorili istinu i usprotivili se dirigiranoj kampanji za lokalne izbore nakon čega smo ispali izdajnici, kazala je na prosvjedu u Puli otpuštena novinarka Glasa Istre Danijela Bašić Palković. 

20.06.2021.

Maja Sever: Novinari ne služe vlasniku nego građanima

U Puli je održan prosvjed građana "Podržimo novinare Glasa Istre" u znak podrške četvero otpuštenih novinara i novinarki: Danijeli Bašić-Palković, Zoranu Angeleski, Chiari Bilić i Borki Perović. Novinari istarskog dnevnika Glasa Istre koji su prije drugog kruga izbora digli glas protiv neprofesionalne uređivačke politike tih novina, dobili su izvanredni otkaz. Dobili su podršku HND-a, predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Hrvoja Zovke i predsjednice Sindikata novinara Hrvatske Maje Sever koja je za Novi dan poručila da izuzetno cijeni njihovu hrabrost te da će se Sindikat nastaviti boriti za sve one u lokalnim i privatnim medijima koji ne žele izaći sa svojim imenom i prezimenom, jer bi mogli dobiti otkaz.

19.06.2021.

Osuda otkaza "hrabrim novinarma Glasa Istre"

SDP Istarske županije i Nezavisna lista Filipa Zoričića oglasili su se priopćenjima povodom otkaza novinarima Glasa Istre koji su istupili ukazujući na pristranu uređivačku političku tog pulskog medija u korist IDS-a u predizbornoj kampanji za lokalne izbore. SDP Istarske županije najoštrije osuđuje otkaze "hrabrim novinarima Glasa Istre, koji su se, navodi se u priopćenju, usudili suprotstaviti glavnom uredniku tog lista Robertu Franku i prokazati njegovu pristranu uređivačku politiku. 

16.06.2021.

“Ovakvi premijerovi napadi na medije ljuljaju povjerenje i zaista su huškački”

Gosti Točke na tjedan bili su novinari Maja Sever (HRT) i Ivan Pandžić (24 sata). Komentirali su premijerove istupe prema medijima. “Nismo svete krave, i nas komentiraju i građani. Nismo na javnoj plaći, ne plaća nas nitko iz proračuna”, smatra Pandžić.

07.06.2021.