Iz medija

Veliko istraživanje: Dominacija interneta u Hrvatskoj sve veća

Novo veliko istraživanje 24sata i agencije Ipsos pokazuje da na internetu tražimo informacije koje ne možemo naći drugdje, a 42 posto Hrvata misli da je internet točan i pouzdan.

03.04.2017.

Mlade novinarske nade: smeta ih nepravda i senzacionalizam u medijima

srednja.hr

Na ovogodišnjoj državnoj smotri literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog izraza LiDraNo održan je i okrugli stol o samostalnim novinarskim radovima srednjoškolaca. Ukupno je predstavljeno deset tekstova za koje su učenici proveli vlastito istraživanje ili napisali osvrt na neku temu, a svojim su talentom i trudom, sasvim sigurno, sve prisutne ostavili bez daha.

26.03.2017.

Ratni izvjestitelji HRT-a pokreću projekt "Ponos Domovine"

Upravni odbor Zbora ratnih izvjestitelja Domovinskog rata Hrvatske radiotelevizije (HRT) prihvatio je inicijativu o pokretanju projekta "Ponos Domovine" kojim se želi trajno sačuvati arhivska građa iz Domovinskog rata.

26.03.2017.

Slobodna ukinula kolumnu Davora Krile

Glavni urednik Slobodne Dalmacije ukinuo je Krilinu veoma čitanu subotnju kolumnu samo da bi uspostavio ‘ideološku’ ravnotežu u sječi kolumnista i da bi prikrio pravu pozadinu otkazivanja suradnje Tihomiru Dujmoviću.

26.03.2017.

Vijeće za tisak BiH: Eskalirao govor mržnje u medijima

Govor mržnje u medijima u Bosni i Hercegovini dosegnuo je kritične razmjere i opasno pridonosi podizanju napetosti u toj zemlji, upozorilo je Vijeće za tisak Bosne i Hercegovine, samoregulatorno tijelo koje ima zadaću nadzirati rad tiskanih i internetskih medija u Bosni i Hercegovini kako bi se osiguralo njihovo djelovanje, sukladno profesionalnim i zakonskim standardima.

23.03.2017.

Dežulović: Prijetnja na Facebooku čitanija je od naslovnice Slobodne Dalmacije

Vitez koji se imenom, prezimenom i fotografijom potpisao pod prijetnju smrću ovako će se tek na teži način naučiti odgovornosti za napisanu riječ, komentirao je Boris Dežulović podizanje optuženice protiv autora prijetnje koja mu je upućena

22.03.2017.

NOVINAR ŽELJKO PERATOVIĆ NA SUDU OPISAO KAKO SU GA PRETUKLI 'Dohvatili su me i lupali, strahovao sam da će mi lopatom raskoliti glavu'

Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nastavljeno je suđenje Vladimiru Čunku (67), njegovom sinu Vladimiru (40) te Zihnijii Grahoviću (51) optuženima da su 28. svibnja 2015. premlatili novinara Željka Peratovića na njegovom imanju u Luci Pokupskoj na karlovačkom području.

17.03.2017.

Novinari oštrije prema press clipping agencijama

DZNAP želi jaču kontrolu broja novinskih tekstova koje su press clipping tvrtke prodale i tvrdi da prihodi te industrije rastu, dok Presscut takve navode opovrgava.

15.03.2017.

Novinari iz inata uplovljavaju u poduzetničke vode

U svijetu je novinara poduzetnika sve više, u Hrvatskoj su oni rijetkost. Novinari svjetskih redakcija sve češće odlučuju osnovati vlastite medijske kompanije ohrabreni sličnim uspješnim primjerima. Dojam je da hrvatske na takav potez tjera prkos.

13.03.2017.

Huškačke poluistine izobličuju golu istinu

Tko bi prije koju godinu mogao pomisliti da će se u 2017. naveliko po medijima morati dijeliti lekcije o provjeri činjenica? Danas se mulja kako bi se stvorila lažna slika svijeta i osnažile predrasude. Mediji su izgubili kontrolu nad lažima, ako su je ikad i imali, ali to ih ne oslobađa odgovornosti.

13.03.2017.