Iz medija

Riječki suci osudili Index jer je objavio članak agencije Hina o Liniću

Županijski sud u Rijeci prije dva mjeseca donio je odluku o žalbi na presudu u slučaju koji je Slavko Linić pokrenuo protiv Indexa zbog izvještaja o prosvjedu prenesenog s novinske agencije Hina "Policija u Rijeci uklonila transparent 'Don Linić i njegovi poslušni egzekutori'".

04.01.2019.

Zovko: "Kako su gospoda s HRT-a izračunala iznos od 200, 250 tisuća kuna?"

U prošloj godini bilo je mnogo slučajeva koji se mogu okarakterizirati kao pritisci na novinare, a i završila je na taj način - o svemu tome za Newsroom je govorio predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko.

03.01.2019.

MEDIA DAILY: SVE VAS BUM TUŽIL

Ponekad imam osjećaj da je cijelo naše društvo jedna velika ludnica i paranoja. Svaki dan svjedočimo novim ludostima koje nas sve pogađaju i pitamo se gdje je tome kraj. I ne, ne nalazim pametan odgovor na moje pitanje jer kad mi se učini da stvari ipak nisu tako crne neki novi događaj me demantira. Jedan od takvih događaja su i tužbe HRT-a protiv svojih vlastitih novinara ali i ne samo njih. Naime ovih dana HRT svakodnevno šalje priopćenja i demantije u kojima "kolokvijalno rečeno" svima koji se usude kritizirati ih prijeti s tužbama. Evo jednog citata, iz njihovog upravo pristiglog priopćenja, koji me je potaknuo napisati ovaj osvrt!

03.01.2019.

Presuda News Baru nije zezancija nego deprimirajući podsjetnik na slobodu koja nestaje

Do kojeg mučnog dna je zaronila Hrvatska na rubu 2019. godine, pod palicom Velikog dedramatizatora, najbolje će pokazati jedna mala satirička diverzija za kraj. Velimir Bujanec je, naime, cijenjeni novinar. Presuda sutkinje Šagud u slučaju News Bara je školski primjer neovisnosti i profesionalne sudačke procjene. Hrvatska Andreja Plenkovića je europska zemlja visokih demokratskih standarda.

29.12.2018.

Bivša predsjednica NO HRT-a: Zbog tužbi s Prisavlja morala sam prodati stan. Tamo kontinuirano vladaju dva čovjeka, a ravnatelj je samo figura

Hrvatsko novinarsko društvo izloženo je nezapamćenom cenzorskom i financijskom pritisku od strane vodstva Hrvatske radiotelevizije, upozorili su na tiskovnoj konferenciji u petak čelni ljudi strukovne žurnalističke udruge.

29.12.2018.

HRT tuži vlastite zaposlenike

HRT tuži vlastite zaposlenike zbog objave priopćenja Hrvatskog novinarskog društva.

Među njima su predsjednik HND-a Hrvoje Zovko i predsjednica HND-ova ogranka na HTV-u Sanja Mikleušević Pavić. 

28.12.2018.

Ovo nismo imali ni u '90-ima: HRT tuži novinarsko društvo i vlastite novinare. Traže stotine tisuća kuna

Hrvatsko novinarsko društvo o tome je izvijestilo javnost, navodeći da se radi o "nezabilježenom ataku na rad i djelovanje Ogranka HND-a na Hrvatskoj radioteleviziji, zastrašivanju novinara HRT-a i pokušaju financijskog ataka na Hrvatsko novinarsko društvo".

28.12.2018.

2018. - godina jačanja utjecaja lažnih vijesti

Od brazilskih predsjedničkih izbora do "žutih prsluka" u Francuskoj, godina 2018. bila je obilježena jačanjem utjecaja lažnih vijesti, čemu su posebice pridonijeli društveni mediji. Potkopalo je to već ionako slabo povjerenje u medije i institucije.

19.12.2018.

Zovko: HND traži vraćanje redovitih konferencija za medije i medijsku strategiju

Na današnji dan 1910. osnovano je Hrvatsko novinarsko društvo. Tim povodom u Newsroomu je gostovao predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

18.12.2018.

Najveći hrvatski proizvođač ekološkog voća i povrća Eko Sever pravomoćno je izgubio parnicu protiv Telegrama.

Županijski sud u Puli potvrdio je da su naši reporteri u istraživačkom serijalu o ekološkoj poljoprivredi pisali istinu i postupali po svim profesionalnim standardima. Ovo je prva pravomoćna presuda u procesima između Telegrama i Eko Severa, koji traju od objave našeg serijala.

12.12.2018.