Iz medija

Dnevne makedonske novine Vest u strahu zbog mogućnosti gašenja

Redakcija dnevnih makedonskih novina Vest strahuje zbog mogućnosti gašenja ovih novina radi političkih utjecaja koji se provode preko Media Print Macedonia (MPM), u čijem su sastavu novine Vest. Vest su najprodavanije i najpopularnije novine u Makedoniji, a redakcija ovih novina jako je zabrinuta stanjem u kojem se nalaze.

08.01.2016.

Je li u nas moguć poljski scenarij? Puhovski: Kao i nakon svakih izbora, novinari će puzati pobjednicima

Institucijske promjene nalik onima u Poljskoj zbog čitavog niza razloga nije moguće tako lako provesti, tako da ne vjerujem da je problem institucijski nego personalni, kaže Puhovski, a Mladen Novak tvrdi da će, preslikaju li se u nas poljska rješenja, dio krivice imati i bivša vlast koja je izbjegavala rasprave vezane za medije.

07.01.2016.

Vatikanski dnevnik: naslovnica Charlie Hebdoa "za žaljenje"

Vatikanski dnevnik Osservatore Romano uputio je u srijedu kritiku francuskom satiričkom tjedniku Charlie Hebdou jer je na naslovnici prikazao Boga kao ubojicu s kalašnjikovim, ocijenivši da je naslovnica "za žaljenje" i pokazuje nepoštovanje prema istinskim vjernicima svih vjera.

07.01.2016.

KAKO JE NESTA(JA)O B92: Medijska zona sumraka

Ne postoji to dno koje novinari nisu u stanju pronaći i, što je još gore, dotaći. Više se izgubila iluzija da je već dotaknuto dno krajnja destinacija ovog putovanja jer su vrla pera u stanju doći do nemogućeg, do nezamislivog, do onostranog. Novinari su izgleda mahom postali žrtve Zone sumraka. Valja im odati priznanje na tome jer izlazak iz iste ni ne traže. Možda u vidu plate ili honorara? A, ne budimo smešni. Čemu taj anahroni mehanizam za priznanje zasluga? Ovo je 21. vek. Tržišna utakmica i tako to. Globalizacija. Umreženost. Zaglupljivanje. Otimanje. Gašenje.

06.01.2016.

Eda Vujević: Najveći neprijatelj novinara? Jasno, trgovina slobodom!

Ne tako davno tepali su nam da smo sedma sila ili četvrta grana vlasti, a danas ih je sve više što nad novinarima zdvajaju, postavljajući uvijek jedno te isto pitanje: "Što je ostalo od novinarstva?" A, kad netko "novinari", piše, stvara, već dva i pol desetljeća, mjerodavan je dati odgovor na to "pitanje svih pitanja".

05.01.2016.

Leković: Optužbe HNiP-a ne temelje se niti na jednom konkretnom primjeru. Kovačić: U našem priopćenju mnogi su se sami prepoznali i možemo razumijeti njihovu nervozu.

O problemima novinarstva i odnosu vlasti i novinarstva te o govoru mržnje u medijima govorili su 30. prosinca 2015. godine u Studiju 4 Hrvatske radiotelevizije predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković i predsjednik Hrvatskih publicista i novinara (HNIP) Siniša Kovačić.

05.01.2016.

Godinu dana kasnije: Charlie Hebdo i dalje vrlo ozbiljno shvaća slobodu

Godinu nakon likvidacije prkosnih francuskih satiričara, svijet je opasnije mjesto, Europa neslobodniji kontinent, a smisao najvećeg masakra nad novinarima u povijesti suvremene Europe, ako ga ima, nazire se u svijesti da postoje još ljudi koji ozbiljno shvaćaju slobodu.

05.01.2016.

Mediji nemaju novca, ljudstva, ni autonomnosti za profesionalno praćenje izbjegličke krize

U izvještaju, koji se odnosi na medijsko pokrivanje globalnih humanitarnih katastrofa, stoji da čak niti situacije u kojima djeca umiru od gladi nisu bile dovoljne da bi vijesti o tome stigle na naslovnice novina i u udarne informativne termine na televizijama.

04.01.2016.

Mediji u 2015: U EPH-u spor od 260 milijuna kuna, na HRT-u otkazi

Promjena vlasništva u Europapress Holdingu (EPH), promjene u programu i otkazi na HRT-u, predstečajna nagodba Novog lista i novi izgled Večernjeg lista najvažniji su događaji u hrvatskim medijima u 2015. godini, u kojoj se nastavila višegodišnja kriza tiskanih medija, a HRT je kao javni servis nastavio bilježiti pad gledanosti u odnosu na komercijalne televizije, prije svega Novu TV i RTL.

04.01.2016.

Goran Radman tužio Zvonimira Čička zbog klevetanja

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman tužio je na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu predsjednika HHO-a Ivana Zvonimira Čička za kojeg tvrdi da ga je početkom godine javno oklevetao zbog čega je doživio niz neugodnosti.

30.12.2015.