Iz medija

HDZ OGORČEN NA HRT 'Niste objavili naš odgovor. Ovom cenzurom ogolili ste naklonost političkoj opciji kojoj ste vjerno služili četiri godine'

HDZ je u utorak prozvao Hrvatsku radioteleviziju (HRT) zbog toga što nije objavila priopćenje kojim je stranka odgovorila na optužbe predsjednika SDP-a, prenesene u HRT-ovom programu, optuživši Hrvatsku radioteleviziju za cenzuru kojom je, ističu, sasvim ogoljena njegova naklonost političkoj opciji "koju su vjerno služili protekle četiri godine".

16.02.2016.

Poznati novinar demonstrativno napustio HND

Slobodni istraživački novinar Željko Peratović zatražio je žurno brisanje iz članstva Hrvatskog novinarskog društva navodeći kako bi s obzirom na to da je diskriminiran od vlastite strukovne udruge i javnih medija, bilo bespredmetno i samouvredljivo da ostane član HND-a. Zbog Peratovićeve odluke, predsjednik HND-a Saša Leković žali i cijeni njegov dugogodišnji novinarski rad, ali smatra da zamjerke kolege nisu utemeljene.

16.02.2016.

Uhićen novinar Hayri Tunç: “Turska vlada je na putu prema autoritarnosti, a pritisci na novinare dio su njihove metode”

fairpress.eu

Policija u Istanbulu privela je 2. veljače o.g. novinara nezavisnog portala Jiyan, Hayrija Tunça. Novinar je potom, dan poslije, optužen za širenje propagande Kurdistanske radničke stranke (PKK) i Saveza kurdskih zajednica (KCK), izvijestio je na svojoj stranici CPJ

16.02.2016.

Brkić: Radman mora otići, od HRT-a je ponovo napravio TV Zagreb iz vremena vladavine partije

Brkić tvrdi i da je glavni ravnatelj HRT-a, kao u »njegova dobra stara vremena« ukinuo njegovoj partiji »neprimjerene« emisije, smijenio sve urednike od tehnike do programa i podijelio otkaze nepodobnim novinarima.

15.02.2016.

HND će se znati ponašati u skladu s prijetnjama

Način na koji se (na stranačkim skupovima i društvenim mrežama) najavljuje smjenu glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana i 'neophodne smjene' HND doživljava kao prijetnju pa će se u skladu s time i ponašati, kazao je tportalu predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković povodom niza napada na slobodu izražavanja i neovisnost medija u Hrvatskoj.

15.02.2016.

HRT: Radman nije prekršio zakon, Brkićeve tvrdnje su netočne, paušalne i zlonamjerne

Vodstvo HRT-a oštro je reagiralo na istup glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića poručivši da je netočna njegova tvrdnja da je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman prekršio zakon te mora otići s funkcije jer su "Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa i Upravni sud potvrdili da je u sukobu interesa".

15.02.2016.

Prosvjed „Novinari ne kleče – Još ste nam ostali dužni“: Nikolić: Jedini smisao smjene ministra obrane za Srpsku naprednu stranku je bio da se pokaže kako premijer Aleksandar Vučić uvijek drži riječ

fairpress.eu

Nakon što je u petak, 5. veljače Skupština Srbije smijenila ministra obrane Bratislava Gašića, novinari su se u ponedjeljak 8.2. još jednom okupili ispred Vlade u Beogradu i još četiri grada Srbije (Beograd, Kikinda, Čačak, Jagodina, Lazarevac) i poručili da će se prosvjed „Novinari ne kleče“ nastaviti, jer se odnos političara prema novinarima i novinarstvu nije promijenio, što je bio i cilj prosvjeda.

13.02.2016.

Istina o financiranju medija: samo lani osam komercijalnih iz proračuna dobilo 9,9 milijuna kuna, više nego neprofitni u tri godine

Otkako je Ministarstvo kulture 2013. počelo podupirati neprofitni medijski sektor, komercijalni mediji su na tri natječaja Grada Zagreba primili najmanje 34,6 milijuna kuna, Fond za pluralizam isplatio je 123,6 milijuna, od čega samo 2,3 milijuna kuna neprofitnim medijima, a tijela državne uprave i poduzeća u većinskom vlasništvu države u oglašavanje su tijekom 2013. i 2014. uložila barem 53,3 milijuna kuna, koliko su prijavili Vijeću za elektroničke medije. Samo lani osam je nacionalnih, komercijalnih medija iz proračuna primilo 9,9 milijuna kuna. Od toga Večernji list 3,2 milijuna, 24 sata 800 tisuća, EPH 1,3 milijuna... Ukupno, to je najmanje 219 milijuna kuna za komercijalne medije samo u tri posljednje godine.

11.02.2016.

Hasanbegović osudio ustaške zločine, a cijeli slučaj nazvao političkom manipulacijom

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović rekao je da ustaški zločini predstavljaju najveće moralno posrnuće u povijesti hrvatskog naroda te "političkom manipulacijom" nazvao "selektivno korištenje periferne izjave izvađene iz konteksta" prije više od dvadeset godina iz njegovog mladenačkog i studentskog razdoblja.

11.02.2016.

Točka na U

Ekskluzivno donosimo: Zlatko Hasanbegović (na slici gore lijevo) fotografirao se s ustaškom kapom 1996. godine i u časopisu ‘Nezavisna Država Hrvatska’ pisao članke o ustašama kao herojima i mučenicima, te o ‘ujedinjenoj Domovini od Mure, Drave i Drine, pa do Jadranskog mora’

10.02.2016.