Iz medija

Janu Böhmermannu prijeti kazna zbog satirične poeme o Erdoganu: „Sloboda satire ne smije postati 'žrtveno janje’ njemačko-turskih odnosa.“

Satira u Njemačkoj ponovno se našla pod povećalom turske vlasti i izazvala diplomatski skandal. Nakon što je njemačka televizija ZDF 31. ožujka o.g. u svom satiričnom programu „Neo Magazin Royale“ emitirala ‘poemu’ poznatog satiričara Jana Böhmermanna kojom se ismijava turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, reagirao je sam politički vrh Turske, uključujući i samog predsjednika, izdavanjem zahtjeva Njemačkoj za pokretanje kaznenog postupka protiv Böhmermanna, prenio je Deutche Welle.

17.04.2016.

HRT objasnio Saboru zašto je ukinuo NewsBarov “Montirani proces”

Saborskom Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina iz ureda glavnog ravnatelja HRT-a stiglo je zatraženo obrazloženje zašto je ukinut Montirani proces.

 

15.04.2016.

Silvana Menđušić: Nadam se samo da će, u međuvremenu, biti neke pameti da se ne potegne otkaz kvalitetnom reporteru Saši Kosanoviću

Nastavljaju se aktualne čistke na javnoj televiziji. Nakon prošlotjednog spekuliranja oko najavljenog izvanrednog otkaza novinaru Saši Kosanoviću iz bizarnih razloga, HRT se odlučio na prekid suradnje s dugogodišnjom TV novinarkom, urednicom i producenticom Silvanom Menđušić, o čemu je izvijestio 11. ožujka N1. Naime, Menđušić je uređivala rubriku Skener unutar Studija 4, u kojoj je donosila najvažnije teme i naslovnice domaćih i stranih novina, portala te osvrte na društvenim mrežama. Kao razlog za otkazivanje suradnje naveli su uštedu novca.

14.04.2016.

Europski regulatori protiv Vlade i Sabora: Europska komisija mora zaštititi neovisnost VEM-a

Europska skupina regulatora za audiovizualne medijske usluge (ERGA) izrazila je ozbiljnu zabrinutost za stanje jednog od svojih članova – Agencije za elektroničke medije u Hrvatskoj te pozvala Europsku komisiju da osigura neovisno i učinkovito funkcioniranje svih medijskih regulatora u Europskoj uniji.

14.04.2016.

HTV otkazao emisiju Hrvatska uživo: Na prvom programu Sveti Leopold, a na drugom Sveti Ilija

"ZBOG izravnog prijenosa ceremonije dočeka tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića danas nema emisije Hrvatska uživo", javili su s HRT-a.

13.04.2016.

HRT s vidljivim propustom zamjerio Saši Kosanoviću pisanje za Novosti: To je stvarno skandalozno, pokušavaju naći razloge za otkaz

Sadašnja Uprava HRT-a, očito s namjerom pojačavanja i naglašavanja razloga za možebitni izvanredni otkaz novinaru Saši Kosanoviću, nakon što mu je kao razlog za izvanredni otkaz prigovorila za pomaganje danskoj filmskoj ekipi u filmu „15 minuta – masakr u Dvoru“, sada mu spočitavaju pisanje za portal Novosti, s naglaskom da su portali konkurencija. No, Kosanović ne šalje tekstove za portal, nego za tiskano izdanje tjednika Novosti.

12.04.2016.

Tom Henheffer: Hasanbegović nam je obećao suradnju oko stvaranja nezavisnih medija

Novinarsko udruženje CJFE (Kanadski novinari za slobodu govora) izrazilo je prije nekoliko dana veliku zabrinutost zbog udara na slobodne medije u Hrvatskoj.

11.04.2016.

Mjesto za plakanje

Piše: Zlatko Dizdarević

Zid plača samo je druga strana ogromne kamene zavjese iza koje pet hiljada mogu da se mole jedino pod kontrolom pendreka i puške. Sa one strane tog istog zida, malo više, svega nekoliko metara debelog, nema ni puške ni pendreka, nema ni pretresa ni uhođenja. Ni Bog u Jeruzalemu, očigledno, nije istih prava sa ove i one strane zida.

11.04.2016.

Ministar Hasanbegović nezakonito zapošljavao, a posao dobila i urednica HDZ-ovog portala

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović zaposlio je u svojem ministarstvu zamjenicu glavnog urednika portala Direktno Marju Čolak bez da je raspisao javni natječaj, kao i još tri osobe.

11.04.2016.

HRT zahvalio na suradnji Silvani Menđušić

Novo vodstvo HTV-a nastavlja sa smjenama. Posljednja kojoj je rečeno da je ostala bez angažmana je dugogodišnja TV novinarka, urednica i producentica Silvana Menđušić.

11.04.2016.