Iz medija

Vučić smijenio ministra obrane zbog seksističke izjave o novinarki

Srpski premijer Aleksandar Vučić priopćio je da ministar obrane Bratislav Gašić više ne može ostati na tom mjestu poslije sramotne izajve kojom je u nedjelju uvrijedio i ponizio novinarku B92 i sve žene. Gašić je, vidjevši novinarku B92 koja je klečala kako ne bi bila u kadru kolegama snimateljima, prokomentirao: “Što volim ove novinarke koje ovako lako kleknu”. 

08.12.2015.

Vlasnik portala Dnevno.hr upucan u nogu

Poduzetnik Michael Ljubas, vlasnik portala Dnevno.hr i novina 7 Dnevno, ranjen je u pucnjavi malo prije 19 sati na Selskoj 131. Prema onom što je za sada poznato, nepoznati napadač u Ljubasa je ispalio više hitaca, nakon čega je pobjegao. Ljubas je ranjen u nogu, nakon čega je prevezen u bolnicu, a na mjesto događaja u blizini Inine benzinske pumpe, uskoro je stigla policija, koja je počela potragu za napadačem.

 

08.12.2015.

Općinski građanski sud u Zagrebu dosudio VL isplatu 50.000 kuna bivšem predsjedniku istog suda

Nakon što je Općinski građanski sud u Zagrebu donio 24. studenog ove godine presudu kojom se nalaže Novom listu i novinaru Draženu Ciglenečkom da solidarno plate 150.000,00 kuna predsjedniku Županijskog suda u Zagrebu, Ivanu Turudiću, zbog povrede dostojanstva, časti i ugleda i jake duševne boli nastale zbog objave i sadržaja kolumne naslovljene “Turudić nanosi veću štetu nego Šešelj”, o čemu je Fairpress pisao, donesena je još jedna prvostupanjska presuda u sudskom postupku suca protiv novina.

03.12.2015.

Sud utvrdio da je Vidović-Krišto dobila nezakonit otkaz od strane direktora HRT-a

Nakon što je Općinski radni sud u Zagrebu ranije donio privremenu mjeru kojom je, do okončanja radnog spora, na posao vratio novinarku Karolinu Vidović Krišto, 2.11. o.g. donesena je nepravomoćna presuda kojom je utvrđeno da je Vidović Krišto dobila nezakonit otkaz od strane direktora HRT-a Gorana Radmana, priopćio je Hrvatski helsinški odbor (HHO).

03.12.2015.

EPH novinaru Appeltu treba platiti 1,21 milijun kuna zbog nedopuštenog otkaza

Appelt je u tužbi isticao da je za vrijeme trajanja ugovora s Globusom objavio veliki broj tekstova od kojih je dvanast objavljeno kao 'udarna vijest' na naslovnici tog lista

02.12.2015.

Mesić dobio spor protiv Večernjeg lista koji ga je povezao s mitom u aferi Patria

Općinski građanski sud u Zagrebu donio je presudu kojom Večernji list bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću mora isplatiti 25.000 kuna zbog povrede časti i ugleda nakon objave teksta naslovljenog "Sanader, Perković, Mesić - tri isprepletene priče o Hrvatskoj" objavljenog u listopadu 2013. u kojem je, među ostalim, Mesić osumnjičen da je 2007. od menadžera finske Patrije uzeo mito za nabavu vojnih vozila.

01.12.2015.

Faktograf.hr u lovu na najveće lažove u hrvatskoj politici

Dok je sve izglednije da će ovi parlamentarni izbori ostati zapamćeni kao prvi u kojima je sastavljanje nove Vlade trajalo duže od službene predizborne kampanje, Nacional je odlučio provjeriti koja je politička opcija u borbi za svaki glas baratala s najviše netočnih ili bar ne dovoljno provjerenih podataka. Oslonili smo se pri tom na ocijene Faktografa, portala pokrenutog uoči parlamentarnih izbora i specijaliziranog za utvrđivanje koliko ima istine u izjavama političarki i političara hrvatskoj javnosti.

 

01.12.2015.

Kurir: Ovo nije državni udar, već napad na slobodu medija

Protekli vikend u politici Srbije bio je jedan od najburnijih. Jedni to što se dogodilo 29. studenoga nazivaju pokušajem državnoga udara, drugi pokušajem destabilizacije premijera Aleksandra Vučića, a treći pritiskom na slobodu medija.

01.12.2015.

NATAŠA ŠKARIČIĆ: „Vrhovni sud uhvaćen u preljubu s medijskim mogulima“

Vrhovni sud Republike Hrvatske po drugi je puta srušio odluke nižih sudskih instanci, koje su presudile da je RPO-ugovor Nataše Škaričić sa Slobodnom Dalmacijom imao sva obilježja ugovora o radu, zbog čega je otkaz koji je dobila bio nezakonit. 

30.11.2015.

Obrat u sporu Škaričić protiv EPH i Slobodne Dalmacije

Revizijskom presudom Vrhovnog suda Revr 1336/13 odbačen je tužbeni zahtjev Nataše Škaričić protiv Slobodne Dalmacije i preinačena je i ukinuta pravomoćna presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je bilo dosuđeno da je tzv. RPO ugovor Nataše Škaričić sa Slobodnom Dalmacijom bio fiktivan i da je stvarno bio ugovor o radu.

30.11.2015.