Iz medija

HND će se znati ponašati u skladu s prijetnjama

Način na koji se (na stranačkim skupovima i društvenim mrežama) najavljuje smjenu glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana i 'neophodne smjene' HND doživljava kao prijetnju pa će se u skladu s time i ponašati, kazao je tportalu predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković povodom niza napada na slobodu izražavanja i neovisnost medija u Hrvatskoj.

15.02.2016.

HRT: Radman nije prekršio zakon, Brkićeve tvrdnje su netočne, paušalne i zlonamjerne

Vodstvo HRT-a oštro je reagiralo na istup glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića poručivši da je netočna njegova tvrdnja da je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman prekršio zakon te mora otići s funkcije jer su "Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa i Upravni sud potvrdili da je u sukobu interesa".

15.02.2016.

Prosvjed „Novinari ne kleče – Još ste nam ostali dužni“: Nikolić: Jedini smisao smjene ministra obrane za Srpsku naprednu stranku je bio da se pokaže kako premijer Aleksandar Vučić uvijek drži riječ

fairpress.eu

Nakon što je u petak, 5. veljače Skupština Srbije smijenila ministra obrane Bratislava Gašića, novinari su se u ponedjeljak 8.2. još jednom okupili ispred Vlade u Beogradu i još četiri grada Srbije (Beograd, Kikinda, Čačak, Jagodina, Lazarevac) i poručili da će se prosvjed „Novinari ne kleče“ nastaviti, jer se odnos političara prema novinarima i novinarstvu nije promijenio, što je bio i cilj prosvjeda.

13.02.2016.

Istina o financiranju medija: samo lani osam komercijalnih iz proračuna dobilo 9,9 milijuna kuna, više nego neprofitni u tri godine

Otkako je Ministarstvo kulture 2013. počelo podupirati neprofitni medijski sektor, komercijalni mediji su na tri natječaja Grada Zagreba primili najmanje 34,6 milijuna kuna, Fond za pluralizam isplatio je 123,6 milijuna, od čega samo 2,3 milijuna kuna neprofitnim medijima, a tijela državne uprave i poduzeća u većinskom vlasništvu države u oglašavanje su tijekom 2013. i 2014. uložila barem 53,3 milijuna kuna, koliko su prijavili Vijeću za elektroničke medije. Samo lani osam je nacionalnih, komercijalnih medija iz proračuna primilo 9,9 milijuna kuna. Od toga Večernji list 3,2 milijuna, 24 sata 800 tisuća, EPH 1,3 milijuna... Ukupno, to je najmanje 219 milijuna kuna za komercijalne medije samo u tri posljednje godine.

11.02.2016.

Hasanbegović osudio ustaške zločine, a cijeli slučaj nazvao političkom manipulacijom

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović rekao je da ustaški zločini predstavljaju najveće moralno posrnuće u povijesti hrvatskog naroda te "političkom manipulacijom" nazvao "selektivno korištenje periferne izjave izvađene iz konteksta" prije više od dvadeset godina iz njegovog mladenačkog i studentskog razdoblja.

11.02.2016.

Točka na U

Ekskluzivno donosimo: Zlatko Hasanbegović (na slici gore lijevo) fotografirao se s ustaškom kapom 1996. godine i u časopisu ‘Nezavisna Država Hrvatska’ pisao članke o ustašama kao herojima i mučenicima, te o ‘ujedinjenoj Domovini od Mure, Drave i Drine, pa do Jadranskog mora’

10.02.2016.

Redakcijsko vijeće Novog lista o cenzuri kolumne Sanje Modrić: Zahtijevamo preispitivanje odluke o imenovanju aktualnog glavnog urednika

fairpress.eu

Nakon što je predstavnik radnika u Nadzornom odboru Novog lista Damir Cupać istaknuo za Fairpress da se Sanja Modrić očitovala Redakcijskom vijeću zbog potpune cenzure njezine kolumne „Banana premijer“, dana 5. veljače, Redakcijsko vijeće Novog lista donijelo je zaključak o prigovorima kolumnistice Sanje Modrić.

08.02.2016.

Hoće li u medijskoj politici Hrvatska slijediti Mađarsku i Poljsku?

Udar na medije iz neprofitnog sektora koji se financiraju iz javnog novca, koji je kao prvi korak po ulasku u Ministarstvo kulture poduzeo ministar Zlatko Hasanbegović, mogao bi biti tek najava većih promjena u javnom medijskom sektoru. Slične slučajeve 'čvrste državne ruke' upravo imamo prigodu vidjeti u Mađarskoj i Poljskoj, ali njihov je 'uspjeh' dvojben. Kako za tportal govori mađarski član Europske stranke zelenih Peter Ungar, postoje mediji u njegovoj zemlji koji unatoč moći premijera Viktora Orbana ipak (još) zadržavaju slobodu i kritičnost prema vlasti.

07.02.2016.

Prihvaćena predstečajna nagodba za Glas Istre novine d.o.o

Trgovački sud u Pazinu zaključio je na ročištu u petak postupak sklapanja predstečajne nagodbe za tvrtku Glas Istre novine d.o.o. prema kojoj se ova tvrtka obvezuje podmiriti potraživanja ukupno 115 vjerovnika u ukupnom iznosu od 212 milijuna kuna.

07.02.2016.

Prvi LGBT radio u Srbiji počeo s emitiranjem programa

crol.hr

Postojećim portalima, magazinima i festivalima koji prate LGBT zajednicu u Srbiji početkom tjedna pridružio se i radio LGBT Srbija, jer, kako kaže koordinator projekta Aleksandar Stričević "to nije bilo dovoljno, naročito za pripadnike LGBTIQ populacije koji žive izvan velikih gradova i nemaju se gdje opustiti i komunicirati".

07.02.2016.