Iz medija

Stanka u Saboru: Policijski koridor između novinara i ministara pritisak je na medijske slobode

Sabor je jutros rad započeo stankom zbog onemogućavanja novinarima da uoči jučerašnje sjednice Vlade postavljaju pitanja ministrima.

26.02.2016.

Ukidanje gotovo ukinute komunikacije

Od Vlade i svih drugih aktera političkog života zahtijevamo da na sve moguće poznate načine uspostave transparentnu komunikaciju s novinarima i građanima, poziva HND.

26.02.2016.

Nova pravila pred Vladom: Ne pitajte ministre!

Na sjednicama Vlade koje se u pravilu održavaju četvrtkom novinari su do sada, po nepisanom pravilu, uoči sjednice postavljali pitanja ministrima. No stvari su se, čini se, promijenile.

25.02.2016.

Branka Gabriela Valentić za Fairpress: Voljela bih da HDZ smisleno artikulira svoje nezadovoljstvo poslovanjem Hine, ako ono uopće postoji

Nakon što je novi ministar kulture Zlatko Hasanbegović 27. siječnja ove godine razriješio Stručno povjerenstvo za neprofitne medije, što je izazvalo burne reakcije javnosti, novinara i novinarskih udruženja, na udaru nove vlade mogla bi se naći i Hrvatska izvještajna novinska agencija (Hina), ako je vjerovati medijskim natpisima.

25.02.2016.

Nagrađivana novinarka Barbara Matejčić objavila knjigu o građanima drugog reda

U izdanju Heinrich Böll Stiftunga – Ured za Hrvatsku nedavno je objavljena knjiga šest narativno-novinarskih priča ‘Kako ste?’ autorice Barbare Matejčić, nagrađivane neovisne novinarke. Matejčić se u svojoj knjizi dubinski posvetila intrigantnim temama poput kako je živjeti s psihičkom bolešću, koje sve prepreke mora nadići romsko dijete da bi se školovalo itd., odnosno iskustvima ljudi koji inače nemaju pristup i velik prostor u javnosti.

24.02.2016.

POGLED U NEPOZNATU POVIJEST 'POLETA' Omladinski list koji je svjetonazorski mijenjao komunizam

"Nije se smjelo pisati protiv Tita ili Partije. Nisu nikad izašli van zadanih političkih dogmi. No, diverzija je bila u tome što su sve reportaže s terena bile negativne", kaže Željko Krušelj, autor knjige ‘Polet: Igraonica za odrasle’ koja će biti promovirana 24. veljače u HND-u.

24.02.2016.

Borisu Marinu sudit će zbog prijetnje novinaru

www.zadarskilist.hr

Osim što je novinara Nevešćanina vrijeđao, Marin mu je poručio i da neće ostariti u Zadru.

24.02.2016.

SAŠA RUNJIĆ ‘Programom HTV-a nezadovoljne su HDZ i SDP, ali to je njihov, a ne naš problem. Ali razumijem želju političke većine da na čelo HRT-a stavi ‘svoga’

Svaka nova vlast nakon izbora najavljuje da želi “osloboditi” HRT služenja jednoj stranci i pretvoriti je u javni servis, odnosno staviti u službu građana koji plaćaju pretplatu. Svjedočimo tome i nakon ovih izbora. Tomislav Karamarko optužuje HRT da je SDP-ova televizija, a zastupnici Mosta traže Radmanovu smjenu. O prozivkama HRT-a i jesu li se u toj medijskoj kući kadri s njima nositi, razgovaramo s ravnateljem programa Sašom Runjićem.

23.02.2016.

EBU pisao Oreškoviću: HRT mora ostati neovisan javni servis

Zbog nedavnih političkih pritisaka i napada na HRT, pismom premijeru Tihomiru Oreškoviću  i predsjedniku Sabora Željku Reineru reagirala je Europska radiodifuzijska unija (EBU). Pismo donosimo u cijelosti.

23.02.2016.

Javni mediji nisu servis vlasti

balkans.aljazeera.net

"Javni medijski servisi, pa tako i HRT [Hrvatska radiotelevizija], trebaju biti u službi javnog interesa, a javni je interes da se čuju svi relevantni glasovi o temama važnim za zajednicu te i da se analitičkim i istraživačkim pristupom događaji i osobe stavljaju u cjelovit i ispravan kontekst koliko god to političkim, financijskim ili bilo kojim drugim moćnicima nije drago".

22.02.2016.