Iz medija

HRT ukinuo 'Montirani proces' i neće ga više snimati

Vodstvo HRT-a smatra kako je sadržaj emisije neprimjeren emitiranju na Hrvatskoj radioteleviziji.

16.03.2016.

“Opkolili su naš autobus i počeli udarati po prozorima te uzvikivali: Vi ste teroristi, vi podržavate teroriste, odlazite!”

Oko 50 kilometara od Groznog, na glavnoj cesti prema Bakuu, obilazak grupe novinara i aktivista, koji je organizirao ruski Odbor za prevenciju mučenja (Committee for prevention of Torture), nasilno su prekinuli naoružani i maskirani muškarci vičući: „Branite teroriste, ubojice naših očeva!“, izvjestio je CPJ prošle srijede. Napadači su prisilili putnike i vozača da napuste minibus, potom su ih pretukli i zapalili vozilo. Najmanje četvero novinara zadobilo je teže ozljede te je hospitalizirano. Kako je prenio The Intercept, grupu novinara i aktivista napalo je dvadeset naoružanih muškaraca koji su ih pretukli štapovima.

16.03.2016.

Čistke uzbunile i Bruxelles: Europska komisija se oglasila oko zbivanja u Vijeću za elektroničke medije

Neovisnost regulatornih vlasti u audiovizualnom području vrlo je važno pitanje. Ona su ključna za osiguranje medijskog pluralizma i slobode medija. Komisija stoga pozorno prati nedavne događaje u Hrvatskoj

16.03.2016.

Tko se i zašto boji prijenosa iz Sabora?

Sabor polako, ali sigurno zatvara svoja vrata što se pokazalo i na primjeru neutemeljenog očitovanja Tajništva Hrvatskog sabora kako nijedna televizija nema pravo izravno prenositi sjednice njegovih radnih tijela, upozorava Dragan Zelić iz GONG-a, a predsjednik HND-a Saša Leković objašnjava da ako je sjednica u Saboru, bilo plenarna bilo nekog radnog tijela, otvorena za javnost, nema temelja za zabranu izravnog prijenosa po načelu da je dozvoljeno sve što nije zabranjeno. No važno je reći da, barem zasad, kršenja ustavnog prava na pristup informacijama nije bilo, smatra povjerenica za informiranje Anamarija Musa, a preporučuje da se u skladu s mogućnostima koje pruža suvremena tehnologija, sjednice tijela javne vlasti prenose putem interneta ili medija

16.03.2016.

NOVA ŠEFICA INFORMATIVNOG SERVISA NA HRT-U 'Nema drastičnih smjena, samo želimo osvježiti program... Politika nema utjecaja na nas'

V. d. rukovoditeljice Informativno-medijskog servisa HRT-a Katarina Periša Čakarun smijenila je protekli vikend četvero dosadašnjih voditelja središnjeg Dnevnika: Sanju Mikleušević-Pavić, Stipu Alfiera, Đuricu Drobca i Zdravka Klevu.

15.03.2016.

KAKO JE RICKY GERVAIS POSTAO DŽEVAD ALIČIĆ Avaz objavio fotke poznatih uz 'izjave prolaznika' koji podupiru uhićenog vlasnika

Britanski komičar Ricky Gervais iznenada se, ni kriv ni dužan, našao u vatri bosanskohercegovačkih političkih obračuna, nakon što je objavljeno kako je on dao potporu političaru i medijskom tajkunu Fahrudinu Radončiću, koji je u pritvoru i optužen za ometanje pravosuđa i trgovinu utjecajem.

15.03.2016.

Napadnuta ekipa televizije N1 i FTV-a: Osjetila sam da me netko uhvatio s leđa, podigao od zemlje i bacio prema naprijed na četnike koji su u kolonama pristizali iz drugog pravca

Ekipa regionalne N1 televizije i Federalne televizije sa sjedištem u Sarajevu napadnuta je 13. ožujka o.g. u Draževini kod Višegrada dok je snimala skup pripadnika ravnogorskog pokreta iz Republike Srpske povodom 70 godina od uhićenja Dragoljuba Mihajlovića, srpskog generala i zapovjednika četničkog pokreta za vrijeme Drugog svjetskog rata.

15.03.2016.

Prodaja Novog lista: Na koji način će investitori (bilo HDZ, bilo SDP) pokušati „izigrati“ nove mjere sprječavanja pranja novca!?

Poznato je već da se špekulira oko prodaje Novog lista financijsko-medijskim grupacijama bliskima HDZ-u i SDP-u. Naime, Fairpress je već izvijestio kako većina kontaktiranih izvora tvrdi, a nitko ne demantira, da navodno HDZ preko posrednika poput češko-slovačkog investicijskog fonda J&T, kupuje Novi list te da je novac već osiguran. Naime, zanimljivo je da je češko-slovački investicijski fond J&T obećao da će dokapitalizirati Novi list s iznosom od 19 milijuna kuna te pritom još desetak milijuna ili nešto više dati Albertu Faggianu.

15.03.2016.

Novinarstvo u socijalizmu

Koja je razlika novinarstva u socijalizmu i ovoga danas? Nekada se nije smjelo napadati političare i sistem. Lopovi su bili dozvoljena meta. Danas novinari smiju napadati političare (one koje dopustii vlasnik medija), ali ne smiju lopove. To je suštinska razlika.

14.03.2016.

Naša TV iz Mostara počela s emitiranjem

S emitiranjem programa počela je u ponedjeljak Naša TV iz Mostara, medijski projekt na hrvatskom jeziku koji je pokrenulo 55 gospodarstvenika iz Hercegovine.

14.03.2016.