Iz medija

Zašto je 600.000 novinara protiv Karamarka!?

Iako nisu u pravu, nema veze što kritičare Tomislava Karamarka u obrani slobode medija podržava 600.000 novinara diljem svijeta, kako prenosi Hrvatsko novinarsko društvo. Zoran Milanović radio je to perfidnije. Kritičare i “novine te vrste” nije čitao.

17.02.2016.

Fahrudin Radončić izašao na slobodu, određene mjere kućnog pritvora

Sud BiH donio je odluku da se čelnika Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića pusti iz pritvora, potvrdio je za Večernjak njegov odvjetnik Dragan Barbarić. "Upravo sam informiran o odluci da se gospodina Radončića pusti iz pritvora.Mogu reći da se radi o uobičajenoj i očekivanoj odluci suda", rekao je Barbarić. 

17.02.2016.

Dogovorili se DZNAP i izdavači

U Zagrebu je održana 7. Skupština Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP), na kojoj su članovi izabrali Predsjedništvo i Nadzorni odbor DZNAP-a. Prihvaćena je i lista 150 autora i odluka o isplati autorskih naknada i glavarine, pri čemu autori čije su tekstove korisnici usluga press cliping agencija najčešće kupovali dobiti najveću novčanu naknadu.

 

17.02.2016.

Uhićen novinar Hayri Tunç: “Turska vlada je na putu prema autoritarnosti, a pritisci na novinare dio su njihove metode”

fairpress.eu

Policija u Istanbulu privela je 2. veljače o.g. novinara nezavisnog portala Jiyan, Hayrija Tunça. Novinar je potom, dan poslije, optužen za širenje propagande Kurdistanske radničke stranke (PKK) i Saveza kurdskih zajednica (KCK), izvijestio je na svojoj stranici CPJ

16.02.2016.

Poznati novinar demonstrativno napustio HND

Slobodni istraživački novinar Željko Peratović zatražio je žurno brisanje iz članstva Hrvatskog novinarskog društva navodeći kako bi s obzirom na to da je diskriminiran od vlastite strukovne udruge i javnih medija, bilo bespredmetno i samouvredljivo da ostane član HND-a. Zbog Peratovićeve odluke, predsjednik HND-a Saša Leković žali i cijeni njegov dugogodišnji novinarski rad, ali smatra da zamjerke kolege nisu utemeljene.

16.02.2016.

HDZ OGORČEN NA HRT 'Niste objavili naš odgovor. Ovom cenzurom ogolili ste naklonost političkoj opciji kojoj ste vjerno služili četiri godine'

HDZ je u utorak prozvao Hrvatsku radioteleviziju (HRT) zbog toga što nije objavila priopćenje kojim je stranka odgovorila na optužbe predsjednika SDP-a, prenesene u HRT-ovom programu, optuživši Hrvatsku radioteleviziju za cenzuru kojom je, ističu, sasvim ogoljena njegova naklonost političkoj opciji "koju su vjerno služili protekle četiri godine".

16.02.2016.

HRT: Radman nije prekršio zakon, Brkićeve tvrdnje su netočne, paušalne i zlonamjerne

Vodstvo HRT-a oštro je reagiralo na istup glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića poručivši da je netočna njegova tvrdnja da je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman prekršio zakon te mora otići s funkcije jer su "Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa i Upravni sud potvrdili da je u sukobu interesa".

15.02.2016.

HND će se znati ponašati u skladu s prijetnjama

Način na koji se (na stranačkim skupovima i društvenim mrežama) najavljuje smjenu glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana i 'neophodne smjene' HND doživljava kao prijetnju pa će se u skladu s time i ponašati, kazao je tportalu predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković povodom niza napada na slobodu izražavanja i neovisnost medija u Hrvatskoj.

15.02.2016.

Brkić: Radman mora otići, od HRT-a je ponovo napravio TV Zagreb iz vremena vladavine partije

Brkić tvrdi i da je glavni ravnatelj HRT-a, kao u »njegova dobra stara vremena« ukinuo njegovoj partiji »neprimjerene« emisije, smijenio sve urednike od tehnike do programa i podijelio otkaze nepodobnim novinarima.

15.02.2016.

Prosvjed „Novinari ne kleče - Još ste nam ostali dužni“: Nikolić: Jedini smisao smjene ministra obrane za Srpsku naprednu stranku je bio da se pokaže kako premijer Aleksandar Vučić uvijek drži riječ

fairpress.eu

Nakon što je u petak, 5. veljače Skupština Srbije smijenila ministra obrane Bratislava Gašića, novinari su se u ponedjeljak 8.2. još jednom okupili ispred Vlade u Beogradu i još četiri grada Srbije (Beograd, Kikinda, Čačak, Jagodina, Lazarevac) i poručili da će se prosvjed „Novinari ne kleče“ nastaviti, jer se odnos političara prema novinarima i novinarstvu nije promijenio, što je bio i cilj prosvjeda.

13.02.2016.