Iz medija

PISMO MINISTRU HASANBEGOVIĆU: Ni u jednom kutku tzv. zapadne demokracije ne biste opstali kao strateg kulture i novinskih medija

„Uvaženi ministre Hasanbegoviću, kao korisnica dviju jednokratnih potpora Ministarstva kulture u iznosu od oko šest tisuća kuna neto, danas sam trebala predati prvo od dva istraživanja. Budući da to neću napraviti nakon Vaših prvih istupa u svojstvu novoimenovanog ministra kulture - iz razloga koje ću objasniti u ovom pismu - molim Vas da mi dostavite potrebne podatke o računu na koji mogu vratiti uplaćeni novac“, piše Nataša Škaričić u otvorenom pismu ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću.

30.01.2016.

Zbog Hasanbegovićeve čistke hitno sazvan saborski odbor

Zbog smjene Stručnog povjerenstva za neprofitne medije predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Gordana Rusak odlučila je sazvati hitnu sjednicu odbora koja bi se trebala održati u utorak. Na sjednicu će biti pozvan i ministar Zlatko Hasanbegović, čije očitovanje očekuje i Rusak, ali i oporba. No, oporba, točnije zastupnici koalicije Hrvatska raste inzistiraju i na zajedničkoj sjednici Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu i Odbora za informiranje, informatizaciju i medije

29.01.2016.

IVAN ZVONIMIR ČIČAK SE OBRUŠIO NA ALEKSANDRA STANKOVIĆA 'Na temelju čega tvrdi da u Hrvatskoj ima desetak proustaških medija?'

Urednik i voditelj emisije Nedjeljom u 2, Aleksandar Stanković, gostovao je na Al Jazeera Balkans u emisiji Kontekst, a tema je bila novinarstvo u Srbiji i Hrvatskoj. Osim njega, gost je bila i Brankica Stanković, urednica i voditeljica emisije Insider B92 poznata po istraživačkom novinarstvu i razotkrivanju korupcije i zloupotreba položaja svih političkih opcija u Srbiji koja već godinama živi uz policijsku pratnju.

29.01.2016.

Previše ih je vikalo 'za dom spremni' pa nikoga nismo prijavili

Među 5.000 prosvjednika koji su jučer prosvjedovali za slobodu govora mržnje protiv odluke Agencije za elektorničke medije, koja je privremeno ugasila emitiranje programa Z1 televizije, bile su skupine koje su skandirale 'za dom spremni', pa 'Rakićku u Srbiju', 'Radmane u Srbiju', 'Kosanovića u Srbiju'. Nitko od njih zbog toga neće biti ni prekršajno ni kazneno prijavljen od zagrebačke policije jer ih je bilo previše?!

28.01.2016.

Savjetnici već žele Oreškovića učiniti nedodirljivim

Mediji su 21. siječnja izvijestili da je mandatar na konferenciji za novinare objavio sastav vlade koju će sutradan predstaviti Saboru. Večernji je list već u perexu izvještaja (kratki tekst, uvod u članak posebno naglašen, a svrha mu je ukratko naglasiti bitne elemente članka i privući na čitanje), a učinili su to još neki mediji, naglasio: “Na vrlo kratkoj presici novinarima nije dano da postavljaju pitanja...”

28.01.2016.

Cupać o cenzuri u Novom listu: Jedinu štetu, moralnu i materijalnu, Novom listu nanosi glavni urednik i urednički kolegij

Nakon što se glavni urednik Novog lista, Nenad Hlača, očitovao za Fairpress o razlozima neobjavljivanja redovne kolumne Sanje Modrić u Novom listu, rekavši kako je kolumna loše napisana te kako smatra da bi objava te kolumne mogla nanijeti moralnu i materijalnu štetu novini, o čemu je Fairpress izvijestio, htjeli smo očitovanje o navedenom od vlasnika Novog lista.

28.01.2016.

Radončiću određen pritvor od 30 danaa

Lideru Saveza za bolju budućnost pritvor određen zbog opasnosti od ometanja istrage, prikrivanja dokaza te utjecaja na svjedoke.

28.01.2016.

“Poziv na prosvjed” HDP-a protiv novog ministra kulture

Antifašizam nije u izvorišnim osnovama hrvatskog Ustava, to je floskula, izjavio je u emisiji HRT-a Otvoreno u svibnju prošle godine novi ministar kulture Zlatko Hasanbegović. Navedena izjava ministra kulture izazvala je burne reakcije nakon toga što je Zlatko Hasanbegović predložen i imenovan za novoga ministra kulture.

27.01.2016.

Nitko tada u Hrvatskoj nije pisao kritičnije i slobodnije od Poleta

Na promociji Krušeljeve knjige o Poletu na pulskom Sajmu knjige prije mjesec dana, Puljanin sa zagrebačkom adresom Zoran Simić, najdugovječniji od devet glavnih urednika Poleta (tu je funkciju obavljao četiri godine i dva mjeseca, od studenog 1985. siječnja 1990. godine, a prije imenovanja dvije je godine bio zamjenik glavnog urednika) izjavio je da je Polet snažno promovirao strip, skupinu Novi kvadrat, glazbeni Novi val, književnost, kazalište, dodavši: "Osvajali smo slobodu i imali je onoliko koliko smo je znali iskoristiti".

27.01.2016.

Hanžeković će objaviti ponudu za preuzimanje Slobodne Dalmacije

Zagrebačka burza razvrstala je Slobodnu Dalmaciju u segment promatranja zbog obavijesti o namjeri objavljivanje ponude Marijana Hanžekovića, većinskog vlasnika Europapress Holdinga (EPH), za preuzimanje Slobodne Dalmacije, objavljeno je na stranicama Zagrebačke burze.

27.01.2016.