Iz medija

DIREKTOR I NOVINAR GORAN GAZDEK: Ne može se svatko baviti reportažom - kraljicom novinarstva

Kao i sve drugo, i novinarstvo je odraz stanja u društvu. Kako društvo moralno tone, tako je i novinarstvo jako daleko od onog što bi trebalo biti. To podrazumijeva da je, prije svega, objektivno. Ne može do kraja biti neovisno. Danas je novinarstvo ovisno i o politici i o oglašivačima.

19.09.2018.

Protiv govora mržnje prema Romima

U zagrebačkom prigradskom naselju Vukomerec smiruje se situacija nakon što je pred neki dan došlo do puškaranja između više građana romske nacionalnosti u neposrednoj blizini škole. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odlučno odbija zahtjeve dijela mještana da se romska obitelj koja živi preko puta škole iseli, a zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi upozorava na rasističke izjave koje dolaze od dijela mještana.

18.09.2018.

Hrvatsko novinarsko dužno

Hrvatsko novinarsko društvo izgubilo je 25 godina dug sudski spor zbog kojeg zajedno sa zateznim kamatama mora platiti više od dva milijuna kuna u međuvremenu ugašenoj tvrtki. ‘Nedopustivo je da se sporost hrvatskog pravosuđa lomi preko leđa HND-a. Ovakvo pravosuđe je rak rana hrvatskog društva’, kaže Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a.

17.09.2018.

Kolumna SANJA MODRIĆ - Prvi put kažem: HTV treba prodati

Naivnost je mana. Neki se pritom tješe da je to odlika dobrodušnih ljudi, neiskvarenih, onih koji s povjerenjem u dobro vide zlo samo ako se mora. Drugi će reći da je naivnost uglavnom znak gluposti. Prihvaćam i to drugo drastično tumačenje, a ono se odnosi i na mene. Bila sam, dakle, glupa.

10.09.2018.

Ogromna afera HRT-a: Ćosić priznao, istraga traje mjesecima, kolege zgroženi

Incident u kojem su, prema dostupnim informacijama, sudjelovali dugogodišnji komentator HTV-a i reprezentacije Drago Ćosić te koordinator Saša Dedić prava je slika za kraj programa koji nam je državni komentator Ćosić godinama servirao u prijenosima reprezentacije.

07.09.2018.

‘Treba vas ubijati!’ Ako je to poruka pijane osobe ili branitelja, to je ‘izraz nezadovoljstva’!?

Što su ljudi primitivniji i niže na obrazovnoj ljestvici, to su bahatiji i pokazuju veću agresivnost. Ako misle da sve znaju, tako se i ponašaju, ne uvažavajući nikoga drugog i drukčijeg. Svemu tome ne pomažu ni pojedini političari svojim javnim nastupima koji javno govore da su neki iznad zakona

05.09.2018.

Putin konačno priznao istinu o jednoj od epizoda Domovinskog rata

Prošlog tjedna u Sankt Peterburgu izdana je knjiga naziva 'Ne pucajte, mi smo vaša braća' ruskog novinara i sveučilišnog profesora Vladimira Mukuseva, koja otkriva sve dosadašnje nepoznanice u slučaju smrti njegovih kolega i sunarodnjaka Viktora Nogina i Genadija Kurinoja, ubijenih nedaleko od Hrvatske Kostajnice 1. rujna 1991. godine.

30.08.2018.

'Ladovina' kolumna LADISLAV TOMIČIĆ

Serija je »Je li moglo drugačije«, koju je otkupio HRT za 600 tisuća kuna, počinje rečenicom Borislava Škegre »da je privatizacija spasila Hrvatsku«. Javna kuća HRT, financirana javnim novcem, od vanjske produkcije je za 600 tisuća kuna (480 tisuća kuna + PDV) nabavila seriju pod nazivom »Je li moglo drugačije«, koja se bavi privatizacijom u Hrvatskoj

27.08.2018.

Novinari ne smiju šutjeti na prijetnje

Svatko tko se prihvatio novinarstva, pristao je na to da će njegov rad biti kritiziran. Ono što ne ulazi u opis novinarskog posla jesu uvrede ili, još gore, prijetnje nezadovoljnih čitatelja, gledatelja ili slušatelja.

24.08.2018.

I. Kruhoberec pravomoćno oslobođen optužbe da je osramotio Univerzal i Kovačića

Ivicu Kruhoberca, varaždinskog novinara i urednika, drugostupanjski je Županijski sud u Karlovcu oslobodio optužbe da je osramotio tvrtku Univerzal i njenog suvlasnika Marijana Kovačića. Oni su, podsjetimo, Kruhobereca privatno tužili zbog teškog sramoćenja u produljenom trajanju zbog članaka o suspaljivanju otpada u Energani na Banfici, kao i okolnostima izbora Kovačića za predsjednika varaždinskog HDZ-a, koji su objavljeni krajem 2013. i početkom 2014. godine u Regionalnom tjedniku.

14.08.2018.