Iz medija

Oštećenja i u Saboru i Novinarskom domu: Popucali zidovi, stopovi, stubišta

– Ima dosta oštećenja u unutrašnjosti zgrade. I to na oba stubišta i na glavnom ulazu u zgradu. Popucali su i zidovi u prostorijama tajništva Hrvatskog novinarskog društva te Sindikata novinara Hrvatske. Popucali su i plafoni ispod svakog kata, kazao nam je danas predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko.

 

23.03.2020.

WhatsAppom se širi audio poruka u kojoj se tvrdi da od ponedjeljka kreće totalna karantena. Provjerili smo, lažna je

Tijekom današnjeg dana pojavila se snimka iz koje proizlazi da će od ponedjeljka cijela Hrvatska biti u karanteni. Na snimci osoba koja tvrdi da je bila na sastanku s predstavnicima Crvenog križa, opisuje kako će u toj stopostotnoj karanteni biti zabranjeno izlaženje iz stanova, dok će policija patrolirati po svim gradovima.

21.03.2020.

#OSTAJEMDOMA ŠTITIMO SEBE I BLIŽNJE: SVAKI DAN UZ VAS Nedjeljno izdanje Jutarnjeg lista napravljeno je u potpunosti od kuće, bez ijednog čovjeka u redakciji!

Zbog pandemije koronavirusa mijenja se način života na kakav smo navikli - vrijeme je da maksimalno izbjegnemo sve nepotrebne socijalne kontakte i tako zaštitimo jedni druge. Redakcija Jutarnjeg lista sad je otišla i korak dalje - kako bi zaštitila svoje zaposlenike i njihove obitelji, naša redakcija je cijelo nedjeljno izdanje Jutarnjeg lista napravila od kuće, bez ijednog čovjeka u redakciji!

21.03.2020.

Ozaljska turistička lirika

REGIONAL EXPRESS

Zbor turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva, pod predsjedanjem Karin Mimica, održao je Skupštinu u ozaljskome kraju. Kud će suza neg na oko! Jer domaćinstvo je ponudio Ozalj, u povodu osnivanja Turističke zajednice Područja Kupa u kojoj sudjeluju Grad Ozalj te općine Ribnik, Žakanje, Kamanje, Lasinja i Draganić. Odradili su novinari uredno analizu dosadašnjih i prijedloge budućih programa, ali dvodnevni program, uz domaćinstvo Grada Ozlja i u organizaciji agencije Croatia open land, bio je upoznavanje sa čarobnim sadržajima ovoga kraja s velikim turističkim potencijalom.

18.03.2020.

Internetom kruži lažirani popis novinara koji “blate Hrvatsku” u stranim medijima

Nakon što je hrvatska nogometna reprezentacija na Svjetskom prvenstvu 2018. godine osvojila srebrnu medalju, brojni su svjetski mediji popratili spektakularan doček hrvatskih nogometaša u Zagrebu. Mnogi su inozemni mediji tom prilikom konstatirali da je mrlju na slavlje bacilo sudjelovanje Marka Perkovića Thompsona. Nezadovoljni takvim izvještavanjem, nepoznati su hrvatski nacionalisti sastavili navodni popis novinara koji “blate Hrvatsku” u stranim medijima.  Isti taj popis, objavljen u srpnju 2018. godine na portalu Ekskluzivno.me, u veljači 2020. je ponovo proširila Facebook stranica Croative.net.

28.02.2020.

Zbog naplate fotografija raskinut je ugovor s press clipping agencijama

Valentina Wiesner, predsjednica je Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava – DZNAP.
Ove subote održana je izborna skupština Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava, na kojoj 700 članova DZNAP-a biralo novo predsjedništvo, NO i tajnika. Cilj DZNAP-a je poboljšanje društvenog, ali i materijalnog statusa novinara – ta udruga godišnje uprihodi oko dva milijuna kuna na ime autorskih prava od novinarskih tekstova, radio i TV sadržaja koje su tri domaće press clipping agencije prodale svojim klijentima.

23.02.2020.

‘Ministrica kulture znala je za brojne nepravilnosti na HRT-u, ali je smijenila NO koji je na to upozoravao’

Bivši nadzorni odbor HRT–a izvijestio je 2016. DORH o nepravilnostima prilikom nabave audiovizualnih djela HRT-a od neovisnih proizvođača, ali Državno odvjetništvo ‘nije ustanovilo sumnju u počinjenje kaznenih djela koja se gone po službenoj dužnosti’ te je spis arhiviran.

20.02.2020.

Mogu li i smiju novinari pisati i govoriti doista što žele?

U tijeku je javna rasprava za Zakon o elektroničkim medijima. Vlada tvrdi da želi podignuti kvalitetu izvještavanja, novinari se boje da je to pokušaj ušutkavanja nepoćudnih.

17.02.2020.

UDAR PROTIV MEDIJA - PODNIO 34 TUŽBE, A VEĆ MU JE DOSUĐENO 254.000 KUNA! Istražili smo što stoji iza velike ofenzive Milijana Brkića protiv medija

Sve Brkićeve tužbe, bez obzira na to koji medij je njegova meta i bez obzira na to je li mu duševne boli zadao istraživački tekst, komentar, ili tek preneseni članak, jedan drugoj sliče kao jaje jajetu. U svim tužbama stoji identični tekst.

17.02.2020.

HND u imovinskom ratu

Hrvatsko novinarsko društvo prisiljeno je voditi borbu protiv uzurpatora, fantomske pravne osobe koja u sporu oko zgrade Novinarskog doma želi ovršiti financijska sredstva HND-a, ali i ugostiteljem koji je odavno prekršio ugovor o najmu, ne plaća račune i ne želi izaći iz prostorija.

07.02.2020.