Iz medija

HND podržao novinare koji su bojkotirali Glasnovića

Saborski izvjestitelji bojkotirali su u srijedu konferenciju za novinare zastupnika Željka Glasnovića koju je taj član Kluba Neovisnih za Hrvatsku sazvao na temu nacionalne sigurnosti.

22.11.2018.

SPORNA PRESUDA - ODŠTETA JUTARNJEG LISTA ZBOG INTERVJUA IZAZIVA BURNE REAKCIJE

Pravomoćna presuda kojom je Jutarnjem listu naloženo da splitskom sucu i članu Državnog sudbenog vijeća (DSV-a) Nevenu Cambju mora platiti 50.000 kuna za duševne boli koje je taj sudac navodno pretrpio zbog objave autoriziranog intervjua saborskog zastupnika Mosta, Nikole Grmoje i 9150 kuna sudskih troškova, izaziva reakcije.

 

16.11.2018.

Bol sudaca se precjenjuje: Odšteta od 50.000 kuna može obeshrabriti medije

Europski sud za ljudska prava dao za pravo Narodnom listu pa im RH zbog povrede slobode izražavanja mora platiti 5000 €.

11.11.2018.

Zbog mržnje u Bujici lokalnim televizijama prijeti privremeno isključenje

VIJEĆE za elektronske medije otvorilo je postupak protiv televizijske emisije "Bujica" koju vodi Velimir Bujanec, neonacist i VIP gost na Kolindinoj inauguraciji. Naime, sporna emisija emitirana je 5. studenog pod nazivom "Hrvatska na udaru migranata" na više lokalnih televizija. Tema emisije bila je tzv. Marakeški sporazum, a u studiju voditelja Bujanca bila su i dva gosta. Franko Čirko je predstavljen kao predsjednik organizacije Generacija obnove dok je Zoran Grgić predstavljen kao analitičar.

09.11.2018.

Lažne vijesti sve prisutniji fenomen

Postale su izvor zabluda i strahova: Tko plasira lažne vijesti i čemu zapravo služe? Takozvano žuto novinarstvo ili propaganda koja se sastoji od namjernih dezinformacija, a širi se preko tradicionalnog tiska ili društvenih mreža.  Izostanak kritičkog odmaka plodno je tlo za lažne vijesti. 

 

05.11.2018.

Kolumna BORIS PAVELIĆ: Đakić kompromitira Plenkovića

Odbijajući vlastitome sinu objasniti da ne smije prijetiti novinarima, saborski zastupnik Josip Đakić ne šteti tek samome sebi, pa i svojima, nego i premijeru Plenkoviću, stranci s kojom je postao to što jest te, na kraju krajeva, i vlastitoj zemlji.

28.10.2018.

Ovo je HRT: Voditeljica drži sliku na kojoj ispod Pupovca piše: 100 godina srbijanskog terora u Hrvatskoj

HRT je, možda se sjećate, prije nekih mjesec dana briljirao kad je na svom teletekstu posve ozbiljno dječji ustaški logor proglasio domom za siročad. Možda zato nikoga ne treba pretjerano čuditi što su jutros u emisiji Dobro jutro Hrvatska predstavili polemični Festival domoljubnog filma Gordan Lederer i promovirali filmove Romana Leljaka, desničara koji sebe naziva istraživačem komunističkih zločina i koji tvrdi da se u Jasenovcu, zapravo, nije dogodilo ništa strašno te film Jakova Sedlara.

24.10.2018.

ZADARSKI SUD PORUČIO SURAĆU: “Približi se Bajlu i ideš nazad u pritvor”

zdnews.hr

Novom odlukom Općinskog suda u Zadru, odnosno odlukom Vijeća kojemu je predsjedala sutkinja Ivana Parać Krišto doneseno je rješenje prema kojemu se bivšem nogometšu Zadra, koji je brutalno pretukao vlasnika portala ZADAR News i novinara Nacionala, Hrvoja Bajla istome ne smije približavati na udaljenost manju od 50 metara.

16.10.2018.

PRAVO NA PRISTUP INFORMACIJAMA - Lansiranje Mozaika veza u Novinarskom domu

Mozaik veza besplatan je i javno dostupan alat koji novinarkama, istraživačima, programerkama i svim zainteresiranim građanima i građankama pruža jednostavno i vizualno atraktivno rješenje za istraživanje veza između politički izloženih osoba. Temelji se na javno dostupnim podacima preuzetim iz registara i baza tijela javne vlasti.

12.10.2018.

Odjavna televizija

Istaknuti novinari koji su posljednjih godina otišli s Hrvatske radiotelevizije brane Hrvoja Zovka nakon izvanrednog otkaza i prisjećaju se kako su sami napustili kuću zbog utjecaja vlasti, uredničkih pritisaka, zatiranja slobode govora, pada profesionalnih standarda i kontinuiranog uništavanja javnog medija. 

12.10.2018.