Iz medija

Norveška će se još više angažirati za slobodu medija

Nekadašnja novinarka i urednica na norveškoj javnoj televiziji preuzela je dužnost nove norveške veleposlanice u Hrvatskoj, a za Nacional komentira formiranje Vlade, situaciju s ćirilicom u Vukovaru, izbjegličku krizu te zaštitu dostignutih demokratskih standarda.

03.02.2016.

Strelovit rast crowdfundinga – lani prikupljeno 5,3 milijuna kuna

Crowdfunding je model masovnog ulaganja u projekte pojedinaca, malih pa i srednjih tvrtki koje kapital ne mogu namaknuti kreditom kod banaka jer nemaju sredstva kojima će jamčiti povrat uloženog novca. 

03.02.2016.

Gabrić: relativiziranjem neprofitabilnih medija Hasanbegović ignorira zakone

Pokretač portala H-alter napominje da je ukidanje Povjerenstva za neprofitne medije samovoljni čin ministra kulture, koji je time prejudicirao odluku Vlade o dodjeljivanju novca medijima.

03.02.2016.

Hasanbegović: Nema više potrebe za Povjerenstvom za neprofitne medije

Faktograf.hr

“Ključno je da je Povjerenstvo donijelo odluku za 2015., sada ulazimo u novu proračunsku godinu, ubrzo ću iznijeti glavna načela svoje kulturne politike iz kojih će dodatno biti jasno da više neće biti potrebe za ovim povjerenstvom”, izjavio je ministar kulture Zlatko Hasanbegović (Hina/N1).

02.02.2016.

Novinama nema tko pisati: kako nestaju novine

Posljednji broj Vjesnika izašao je 20 travnja 2012. godine, u kolovozu iste godine izašao je posljednji broj tjednika Forum, kratkotrajan projekt dnevnog lista 21. stoljeće ugašen je nakon nepuna tri mjeseca izlaženja u veljači 2013., a u veljači 2015. konačno je prestao izlaziti i poslovni list Business.hr. 

02.02.2016.

Rad u neprofitnim medijima

muf.com.hr

Kao netko tko u neprofitnim medijima radi skoro devet godina (od toga sam, po prvi puta u 34 godine života, stalno zaposlen otprilike osam mjeseci) pokušao bih dati genezu fonda oko kojeg se u medijima ovih dana lome koplja. Naime, taj je fond preuzeo funkciju onoga što se ranije zvalo Razvojna suradnja u području neprofitnih medija pri Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva, javnoj instituciji posvećenoj poticanju razvoja neprofitnih udruga, dakle, pravnih subjekata koji ne mogu ostvarivati profit. 

02.02.2016.

Novi predsjednik saborskog Odbora za medije: Žalosno je slušati i gledati koliko se animoziteta stvorilo prema novome ministru kulture; Predsjednik HND-a: Povjerenstvo za neprofitne medije ministar je raspustio protivno aktima

Nakon što je novi ministar kulture Zlatko Hasanbegović u srijedu 27. siječnja o.g. bez prethodnog objašnjenja i protivno pravilniku, razriješio Stručno povjerenstvo za neprofitne medije, Hrvatsko novinarsko društvo, Hrvatski P.E.N. centar i Platforma 112 održali su 29. siječnja o.g. konferenciju za medije “Kamo ideš Hrvatska” na kojoj su zatražili smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića te još jednom upozorili na ugrozu slobode izražavanja, ljudskih prava, kao i na nasrtaj na demokratske institucije.

02.02.2016.

Mirjana Rakić u Nu2: Ovo je moja domovina i nikad neću otići

Gošća emisije Nedjeljom u dva je predsjednica Vijeća za elektroničke medije Mirjana Rakić. Ona je nakon izricanja trodnevne zabrane emitiranja televiziji Z1 zbog govora mržnje doživjela brutalan napad od strane organizatora prosvjeda koji je prije nekoliko dana obilježen uzvikivanjem ustaškog pozdrava i pjevanjem ustaških pjesama.

01.02.2016.

Duka: Ministar kulture ide u obračun s medijima

Odluku ministra kulture Zlatka Hasanbegovića da razriješi Stručno povjerenstvo za neprofitne medije, Zdenko Duka, novinar Novog lista i bivši predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, nazvao je političkom odlukom. Ovo je prva odluka ministra. Najavio je da ide u obračun s medijima, kazao je Duka za HRT-ov Studio 4, u kojemu je s njim gostovala i Marja Čolak, novinarka portala Direktno.hr.

01.02.2016.