Iz medija

Tajno neovlašteno snimanje i objavljivanje snimke okarakterizirano od strane HNIP-a kao protuzakonito i špijunsko

šef SDP-a Zoran Milanović, tik pred nove izbore sastao se s predstavnicima Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruge specijalne policije branitelja Josipom Klemmom i Dražimirom Jukićem u prostorijama SDP-a na zagrebačkom Iblerovu trgu želivši uspostaviti što bolju komunikaciju kako bi eventualno osvojio koji glas više.

30.08.2016.

BH novinari povodom prijetnji silovanjem novinarki Lejli Čolak

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari javno je pozvao Federalnu upravu policije, njenu Jedinicu za borbu protiv cyber kriminala i najuže rukovodstvo Oružanih snaga BiH da hitno istraže i sankcioniraju prijetnje, poziv na silovanje i druge brutalne radnje ugrožavanja života i sigurnosti novinarke Lejle Čolak.

30.08.2016.

Bačena eksplozivna naprava ispred kuće urednika portala Ljubuski.net

-Pred moju kuću je bačena još neutvrđena vrsta eksplozivne naprave u kombinaciji s nekom kemijskom materijom, koja djeluje nadražujuće čak jedan dan nakon eksplozije, ispričao je za Fairpress Tihomir Bradvica, urednik portala Ljubuski.net, kojemu su nepoznate osobe 17. kolovoza bacile eksplozivnu napravu ispred kuće u u Ljubuškom.

 

28.08.2016.

HTV ostaje 
bez ravnatelja zbog svađe HDZ-a i Mosta?

Most je inzistirao na tome da rasprava o ravnatelju ne dođe na dnevni red sjednice Vlade, dok su ministri iz HDZ-a imali sasvim suprotan stav

26.08.2016.

Novinari kao konzultanti: kojeg političara zaposliti na određeno

Političarska obećanja odgovorni će novinari istražiti u ambulantama, školama, višečlanoj obitelji, tvrtkama, kod obrtnika, blokiranih...

24.08.2016.

Hrvati sve više vjeruju novinama

Hrvatski građani bitno više vjeruju medijima nego samo godinu dana prije. S Europom se slažemo u nepovjerenju u društvene mreže. 

23.08.2016.

Sve više medija ukida komentare čitatelja, ne mogu se nositi s mržnjom

Komentari članaka na internetu postali su proteklih godina jedna od najkontroverznijih tema u medijima, s obzirom na to da se od željene argumentirane rasprave čitatelja, taj oblik online aktivnosti većinom pretvorio u vrijeđanje i prijetnje nasiljem. Sedam američkih poznatih medija odlučilo je 2014. godine zatvoriti ili značajno ograničiti mogućnost čitateljskog komentiranja na svojim portalima te diskusiju usmjeriti na društvene mreže. Rezultati tog poteza pokazali su se zanimljivima, a u međuvremenu su se i mnogi drugi mediji odlučili na slične poteze. Za tportal ovu tematiku komentira Milica Vučković s FPZ-a.

22.08.2016.

Jurišić: Prikriveno oglašavanje je postalo toliko uobičajeno da na njemu brojni mediji uredno i nemalo zarađuju, a nadležna tijela nijemo sve to promatraju

Natjecanje na medijskom tržištu sve je dinamičnije, što rezultira povećanim utjecajem oglašivača, koji sve češće posežu za tzv. prikrivenim oglašavanjem, kako bi lakše utjecali na potrošače, odnosno recipijente ponuđenog sadržaja. Takva vrsta oglašavanja neetičan je način utjecanja na potrošače, jer oni ne očekuju i nisu svjesni (u većini slučajeva) da se nešto oglašava. Kako se navodi u istraživanju Manipulacija čitateljima – prikriveno oglašavanje u hrvatskim novinama,prikriveno oglašavanje se koristi novinarskim tekstom za promociju nekog proizvoda ili vrijednosti. Takav način predstavljanja ima jači utjecaj na čitatelje od klasičnog oglasa te dovodi do manipulacije čitateljima. 

20.08.2016.

"Kako sam reportažom vratio Virovitici duh Franje Martina Fuisa"

Novinar Goran Gazdek pokrenuo je Festival reportaže i reportera posvećen poznatom hrvatskom novinaru i književniku Franji Martinu Fuisu, koji će se ove godine održati drugi put, i time zaradio nominaciju za prestižnu nagradu Europske federacije turističkih novinara POVELJA F.E.S.T.

18.08.2016.

Kovačiću stopirana neplanirana zapošljavanja na HRT-u, odobreno odustajanje od Radija Sjever

Vijeće za elektroničke medije dalo je očitovanje u kojem se navodi da odluka o osnivanju Radija Sjever nije u skladu s odredbama Zakona o HRT-u čime je potvrđena odluka v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Siniše Kovačića o odustajanju od tog projekta, ali istovremeno je i Nadzorni odbor upozorio na 'propuste i nepravilnosti' oko Radija Sjever i novih zapošljavanja na HRT-u – predloženih 126 umjesto planirana 92 zaposlenika.

18.08.2016.