Iz medija

Radosław Masłowski o otkazu i čistkama u poljskim medijima: Tužno je gledati kako se Poljska pretvara u diktaturu, nakon kratkog perioda slobode.

Od prosinca prošle godine 117 novinara koji su radili u javnom sektoru u Poljskoj ostalo je bez posla, navodi se na stranicama Mapping Media Freedom. Otkazi su uslijedili nakon što je na snagu stupio novi Zakon o javnim medijima, kojim je konzervativna vlada Jaroslawa Kaczynskog omogućila da direktore programa javne televizije i radija imenuje ministar financija, odnosno vlada.

 

24.04.2016.

OTKAZ U ZADARSKOM CENTRU HRT-A Novinaru Ivici Štoriću prekinut ugovor zbog kritiziranja HDZ-a?

zadarski.hr

Ivica Štorić nije više novinar HRT-a. Kako neslužbeno doznajemo, Štoriću je u petak prekinut honorarni odnos sa HRT-ovim centrom Zadar u kojem je radio zadnjih godinu dana. Štorić je u honorarni odnos primljen najprije na radiju, ali je ubrzo počeo surađivati i za televiziju javljanjem u emisiju Dobro jutro Hrvatska.

 

24.04.2016.

'Selim u Švicarsku, ne želim ovdje biti mrtav heroj'

Na ljestvici za 2015. Hrvatska se nalazi na 63. mjestu, dok je godinu prije bila rangirana kao 58. Kad je u pitanju susjedstvo,. Slovenija je 40., Srbija je četiri mjesta ispred Hrvatske, na 59. mjestu, Mađarska je 67., BiH 68., Italija se nalazi na 77. mjestu, a Crna Gora je 106. Gost Novog dana bio je novinar Željko Peratović.

24.04.2016.

Dobrodošli u 1991.!

Hrvatska vlada na čelu s (formalno najodgovornijim) Tihomirom Oreškovićem i (deus ex machina) Tomislavom Karamarkom te Božom Petrovim, odlučila je dokrajčiti civilno društvo u Hrvatskoj. Pritom mu je, kao što smo već mjesecima najavljivali, Hasanbegovićev obračun sa članicama i članovima Stručnog povjerenstva za neprofitne medije poslužio kao pokazna vježba za jučer provedeni blitzkrieg.

24.04.2016.

Grčka: Novinari produžuju štrajk

Grčki novinari donijeli su odluku da produže štrajk pokrenut u znak projsvjeda zbog reformi mirovinskog sustava do 27. travnja, priopćeno je iz grčke Federacije novinara "Panhelenik" (POESI).

 

23.04.2016.

Makedonska policija napala novinara i četiri fotoreportera tijekom prosvjeda: Popovski: Dok sam ležao na podu pored kordona iza mene je stajala policija te sam osjetio kako me netko udario

Makedonska policija napala je 13. 4. o.g. novinara i četiri fotoreportera koji su izvještavali s antivladinih prosvjeda u Skopju, javio je Sindikat makedonskih novinara i medijskih djelatnika (SSNM) i Udruženje novinara Makedonija (ZNM). SSNM i ZNM, makedonske članice IFJ-a i EFJ-a, izvijestile su da se radi o novinaru Goranu Naumovskom (Plusinfo) i fotoreporterima Ognenu Teofilovskom (Vest), Nakeu Batevu (Vecer), Tomu Georgievu (Fokus) i Borceu Popovskom (Sloboden Pecat).

21.04.2016.

Krojači Paname

Predvidljiv rasplet nakon curenja ‘Panamskih dokumenata’: Kompleksna novinarska operacija demaskiranja financijskih makinacija političara, uglednika i estradnih zvijezda ubrzo se transformirala u neku vrstu izlizanog kataloga globalnih stereotipa.

20.04.2016.

Nastavljaju se smjene u medijima

HR3 je preuzela supruga Tihomira Dujmovića, a Đurđica Klancir je smijenjena na Tportalu. HDZ nastavlja s realizacijom najavljene nove kulturne paradigme, čitaj – ovladavanjem medijima, s tim da na udaru nisu više samo javni, nego i privatni – čitaj korporativni.

20.04.2016.

PRVI JAVNI ISTUP DIPLOMATA Veleposlanici ključnih saveznika zabrinuti zbog situacije u RH: 'Pod povećalom ste, a sve je više signala da jedan ministar ne uživa povjerenje

Austrijanac organizirao sastanak čija je poruka da su njihove zemlje zabrinute za slobodu medija u Hrvatskoj.

19.04.2016.

HRT: Nismo poslali službeno priopćenje HND-ova Ogranka; Leković: Gospodin Kovačić laže kada tvrdi kako Uprava HRT-a nije dostavila priopćenje medijima

Priopćenje koje je završilo slanjem medijima, nakon sastanka Ogranka HND-a na Hrvatskom radiju i vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a Siniše Kovačića, koji se održao 14. travnja ove godine, izazvalo je niz reakcija.

19.04.2016.