Iz medija

Prekretnica za medije: AT&T-u odobrenje za preuzimanje Time Warnera vrijedno 85 milijardi dolara

Telekomunikacijski div AT&T dobio je bezuvjetno odobrenje američkog suda za preuzimanje medijske kompanije Time Warner, vrijedno 85 milijardi dolara, čime je zadan udarac vladi predsjednika Trumpa koja je nastojala spriječiti sporazum, a što će vjerojatno pokrenuti i val korporativnih spajanja.

04.07.2018.

Direktiva o autorskim pravima: Copyright ili copywrong?

Brojnim autorima koji danas svoje radove objavljuju na sveprisutnom internetu nesumnjivo treba platiti njihov rad, ali bi Europska unija jednu dobru ideju mogla pretvoriti u noćnu moru za građane, brojne novinare, medije i slobode govora u Europskoj uniji, slažu se sve brojniji kritičari prijedloga Direktive o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu.

21.06.2018.

NENADU POLIMCU NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO Punih 45 godina prisutan kao publicist i novinar, kao kritičar, urednik, a uvijek kao pisac i filmski erudit


Ove godine Nagradu “Vladimir Vuković” Hrvatskog društva filmskih kritičara za životno djelo na području filmske kritike osvojio je Nenad Polimac, kritičar Jutarnjeg lista, koji o filmu piše od sedamdesetih godina

19.06.2018.

Stigla odluka: Vlada mora Indexu dostaviti dokumentaciju o Agrokoru

POVJERENICA za informiranje Anamarija Musa poništila je vladino rješenje od 22. veljače 2018. godine, kojim je novinarki Indexa Oriani Ivković Novokmet vlada odbila dati na uvid dokumentaciju o konzultantskim ugovorima o Agrokoru.

19.06.2018.

75 GODINA SLOBODNE DALMACIJE: Frani Vulasu nagrada 'Miljenko Smoje' za novinarstvo, Inoslavu Beškeru za životno djelo

Dodjelom nagrada za godišnja i životna ostvarenja ovogodišnjim laureatima u Vili Dalmaciji proslavljen je 75. rođendan Slobodne Dalmacije. Iz prigodnih svečarskih govora izdvojimo riječi predsjednika Uprave Miroslava Ivića da Slobodna nije projektirana samo da bude informativni servis te da je od samih početaka ne samo stožerna informativna institucija nego i intelektualni, duhovni i kulturni orijentir za cijelu Dalmaciju.

16.06.2018.

Sud odlučio: HRT mora Sašu Kosanovića vratiti na posao

Sud je odlučio da se novinar Saša Kosanović, koji je dobio otkaz na Hrvatskoj radioteleviziji, nakon što su se braniteljske udruge pobunile zbog filma "15 minuta - masakr u Dvoru", vrati na posao.

14.06.2018.

Drage stranke, kako da se najlakše i najzanimljivije promovirate?

Media servis, informativni servis specijaliziran za proizvodnju vijesti za brojne privatne lokalne radijske stanice u Hrvatskoj, pripremio je anketu čiji je cilj, kako kažu, "da mediji shvate političke stranke i njihove potrebe, i obratno". U upitniku kojeg smo imali prilike vidjeti ističe se da istraživanje provode s najvećim političkim strankama u Hrvatskoj, relevantnim agencijama i članicama Media servisa.

05.06.2018.

Željka i tužbe

Željka Markić i njezina udruga podnijele su najmanje 16 tužbi i jednu kaznenu prijavu protiv novinara i izdavača najmanje deset hrvatskih medija. Meta su bili Večernji list, Jutarnji list, Novosti, Express, N1 i RTL televizija, portali Telegram.hr, Net.hr, Index.hr, Crol.hr i H-Alter. Najnovijih sedam tužbi podnijeto je uoči pokretanja referendumske inicijative ‘Narod odlučuje’.

27.05.2018.

NOVI LIST DOBIVA NOVOG GLAVNOG UREDNIKA KOJI BI, BOJE SE NOVINARI, MOGAO UGASITI ZAGREBAČKO DOPISNIŠTVO

Novi list će dobiti novog glavnog urednika. Premda priča još nije potvrđena, iz više izvora doznajemo da se radi o Anti Ravliću, dugogodišnjem novinaru riječkog dnevnog lista koji je zadnje godine radio kao dopisnik iz Crikvenice. „Priča se svašta, ali ne bih davao izjave za medije. Nisam imenovan, pa ništa ne mogu komentirati“, rekao je Ravlić jučer za Forum.tm.

18.05.2018.

Intervju MAJA SEVER 'Nevjerojatno je da u 2018. godini nemamo sustav koji štiti slobodno novinarstvo'

 Ne snalazimo se u novim vremenima. Nedavno smo u kući kupili novi televizor i dok sam debatirala o tome da je prevelik, došla je moja starija kći i pitala oko čega mi uopće raspravljamo: »Čemu služi TV, tko to uopće gleda?«. Nažalost, odrastaju neki novi ljudi koji neće sjesti u 18.30, 19 ili 19.15 i gledati dnevnik

14.05.2018.