Iz medija

I iz Organizacije za europsku sigurnost upozoravaju da ovo što se dogodilo s Klancir nije normalno

Predstavnik za slobodu medija važne međunarodne organizacije OESS Harlem Desir danas je na Twitteru objavio kako je zabrinut zbog upada policije u redakciju portala Net.hr i legitimiranja novinarke Đurđice Klancir. “To bi se moglo protumačiti kao pritisak na novinare i ne bi trebalo postati praksa”, napisao je Desir.

08.03.2019.

Ignoriranjem novinara premijer će problem učiniti još većim

KOMENTAR - Marko Biočina 

Uspješno bavljenje politikom, među ostalim, zahtijeva i sposobnost jasne diferencijacije između bitnog i nebitnog, ozbiljnog i neozbiljnog, relevantnog i irelevantnog. Političar koji to nije sposoban, pa reagira na svaki podražaj koji osjeti, vjerojatno će već u ranoj fazi svoje karijere ikarovski izgorjeti u žaru hiperaktivnosti.

07.03.2019.

ZOVKO: NAPADAJUĆI MENE, PLENKOVIĆ ŽELI DISKREDITIRATI VRLO USPJEŠAN NOVINARSKI PROSVJED

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko protekli vikend prometnuo se u temu broj jedan u državi, toliko važnu i bitnu da se i premijer Andrej Plenković pozabavio njegovim slučajem, prozivajući ga kao nasilnika i licemjera koji nema kredibilitet voditi novinarski prosvjed. Tim povodom razgovarali smo sa Zovkom koji je ovih dana dodatno zauzet dolaskom međunarodne delegacije novinara koji su očito zabrinutiji za stanje u medijima od državne vlasti, kao i prvim ročištima u tužbi koje je protiv njega, HND-a i još 34 druga medija i novinara podigao javni servis.

06.03.2019.

Ministar kaže da je policija upala legitimirati novinarku jer je ‘možda bila dojava o bombi’. Gospodin Bošnjaković evidentno se nije zamarao čitanjem medija pa nema pojma što se dogodilo

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je u srijedu kako ne zna razlog zašto su jučer dvojica policajaca legitimirala novinarku portala Net.hr Đurđicu Klancir, već da je to pitanje za policiju, ali i istaknuo kako policijska intervencija možda nije bila povezana s medijima, već je “možda bila dojava za nekakvu bombu”.

06.03.2019.

Nova famozna presuda protiv novina: Božo Alić uvjerio je sud da svojom monodramom nije veličao NDH. Dobit će odštetu

Doznali smo za još jednu kontroverznu sudsku presudu protiv medija. Naime, 24 sata moraju platiti deset tisuća kuna glumcu Božidaru Aliću zbog teksta iz listopada 2016. u kojem je najavljena njegova monodrama ‘Bez lustracije nema Kroacije’. Tekst je objavljen pod naslovom: ‘U Lisinskom će Alić vikati Za dom spremni’, a među ostalim u njemu piše: “Izvedbom svoje mondrame ‘Bez lustracije nema Kroacije’ glumac želi obraniti fašističku NDH”, te “Glumac žestoko brani NDH”.

06.03.2019.

"MINISTRICA KULTURE POGODILA ME MOBITELOM, A PLENKOVIĆ JE NASRNUO NA MENE“

Piše: Goran Borković

Zanimljivo se jučer branio premijer Andrej Plenković. Prozvao je predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Hrvoja Zovka, kao organizatora subotnjeg protesta novinara „Novinarstvo ne damo“, da je „skoro fizički nasrnuo na jednu urednicu programa na HRT-u”. Na pitanje je li siguran da je nasrnuo, dodao je: „Rekao sam skoro“.

05.03.2019.

DENIS ROMAC: Protiv zatiranja i urušavanja slobodnog, neovisnog i kritičkog novinarstva

#MAZ

U subotu, 2. ožujka u 12:05 u Zagrebu održan je prosvjed naziva “Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!” u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva. Jedan od najznačajnijih prosvjeda u obranu novinarstva okupio je više od tisuću prosvjednika, među kojima brojne novinare i novinarke iz Hrvatske, uz podršku brojnih organizacija, građana, ali i kolega iz regije. O motivima za organizaciju prosvjeda i planovima za daljnje aktivnosti razgovarali smo s Denisom Romcem, potpredsjednikom Izvršnog odbora HND-a. 

 

 

05.03.2019.

Plenković živi u paralelnoj stvarnosti u kojoj je samo on u pravu

PREMIJER Andrej Plenković je danas nakon svojeg nastupa na konferenciji "Hrvatska kakvu trebamo" dvadeset minuta odgovarao na pitanja novinara, od čega je trećinu vremena potrošio na negiranje da u Hrvatskoj postoji problem sa slobodom medija. Većinu pitanja o toj temi postavio mu je novinar televizije N1 Hrvoje Krešić, kojem je povod za pitanja očito bio subotnji novinarski prosvjed, koji je završio pred sjedištem vlade na Markovom trgu.

04.03.2019.

Šef HND-a komentirao Plenkovićev istup; ‘Žalosno je što premijer naše ozbiljne zahtjeve banalizira’

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je rutinski zaključio kako s medijima u Hrvatskoj nema problema i pritom napao predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Hrvoja Zovka. Plenković smatra da je cijela priča zapravo započela kad je Zovko na HRT-u dobio izvanredni otkaz nakon svađe s nadređenom urednicom, kazavši kako je Zovko tad na Katarinu Perišu Čakarun “skoro fizički nasrnuo”.

04.03.2019.

Novinari zahtjeve predali premijeru i Vladi: Mi ćemo našu profesiju nastaviti braniti i dalje

U Zagrebu se održao novinarski prosvjed "Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!", u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND). Okupilo se oko dvije, tri tisuće ljudi, a osim hrvatskih novinara i novinarki u prosvjednoj povorci su bili i kolege iz Srbije, BiH, Crne Gore, Slovenije...kao i brojne osobe iz javnog i političkog života.

 

02.03.2019.