Iz medija

Branka Gabriela Valentić primila prijeteće pismo: Mogu samo pretpostavljati da je riječ o nekome tko je blizak s gospođom čiji je otkaz, očito, izravan povod ovom pismu

Ravnateljica Hine Branka Gabriela Valentić primila je pismo prijetećeg sadržaja koje je stiglo na adresu Hine. Prema pismu koje potpisuje jedan HOS-ovac (Za dom spremni) može se uočiti da je povod ovakvom potezu otkaz Smiljani Škugor Hrnčević, o čemu je Fairpress pisao. Pismo sadrži uvrede kojim se Valentić proziva da je „kučka-kuja“ i „antifašistička kurva“ te da će joj sve doći na naplatu.

21.10.2016.

HND o zabrani javnih istupa novinarima: Tako se prikriva cenzura i ostale vrste pritisaka; Glavan: Zabrana javnog istupa kosi se s novinarskom profesijom

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) upozorilo je jučer na „zabrinjavajući trend zabrana“ novinarima. Naime, radi se o potezima uprava pojedinih medija da svojim „novinarima zabrane ili otežaju istupe u javnosti“. HND se odlučno usprotivio tome i „pozvao uprave medija da novinarima osiguraju pristojnu plaću za njihov rad, pa im neće morati zabranjivati istodoban angažman kod drugih poslodavaca“. 

19.10.2016.

Kako žive novinari?

Hrvatsko novinarsko društvo upozorilo je na nastojanja pojedinih medija da svojim novinarima zabrane istupe u javnosti pozvavši ih da im osiguraju pristojnu plaću za rad.

19.10.2016.

Novinar Jovica Vasić već deseti dan štrajka glađu: Ovo je posljednji poziv u pomoć, vapaj jedne moralno posrnule profesije koja je dovedena do prosjačkog štapa

Dugogodišnji novinar “Narodnih novina” Jovica Vasićveć danima štrajka glađu ispred policijske stanice u Nišu, kako sam kaže, zbog toga što vlasnici medija za koji radi već godinama unazad dobivaju velik novac od grada za razne projekte, dok su s druge strane novinari dovedeni na rub egzistencije. 

19.10.2016.

Dekanica nije dopustila novinarima prisustvovati plenumu TTF-a

Drugi plenum Tekstilno-tehnološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu počeo je u ponedjeljak navečer u prostoru fakulteta, za razliku od prvoga koji se unatoč kiši održao ispred fakulteta, ali po odluci dekanice Sandre Bischoff novinari nisu mogli pratiti njegov rad.

18.10.2016.

Vrijednost novinarskih reportaža premašuje proračun TZ-a

Turistička zajednica Zadarske županije jučer je izvijestila kako je u prvih devet mjeseci ove godine nastavila uspješnu suradnju s Hrvatskom turističkom zajednicom i organizirala 37 studijskih putovanja za predstavnike stranih medija, na kojima je sudjelovalo 100 novinara i blogera iz 23 zemlje.

16.10.2016.

OBILJEŽENO ŠUTNJOM: Sprema nam se ukidanje slobodne razmjene informacija na internetu

Prilično nezapaženo u medijskom je prostoru - i to ne samo u Hrvatskoj - prošao prijedlog Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu, kojeg je prošli mjesec predstavila Europska komisija. Izostanak javne rasprave dodatno zabrinjava kad se u obzir uzme činjenica da bi usvajanje ovog zakonskog prijedloga od strane Europskog parlamenta značilo gotovo potpuno ukidanje slobodne razmjene informacija putem interneta na čitavom teritoriju Europske unije.

16.10.2016.

Intervju s Ramijem Jarrahom: Sastanak s Erdoganom izazvan je incidentom na granici u kojem je turska policija pretukla mog kolegu prilikom pokušaja prelaska iz Sirije u Tursku

Rami Jarrah, novinar, ratni reporter i politički aktivist iz Sirije koji izvještava iz najopasnijih ratnih zona na svijetu, kao što je grad Alep, govorio je za Fairpress o izazovima svog posla te o aktualnim zbivanjima u Turskoj iz koje je također izvještavao.

16.10.2016.

PRŽENJE MOZGA: Kako je Trump izdao Srbe

Tjednik “Nedeljnik”, Beograd, ekskluzivni intervju - Donald Trump: “Ispričavam se Srbiji; Bombardiranje Srba, naših saveznika u oba svjetska rata, bila je velika greška; Napravit ću sve da popravim kaos koji su Clintonovi napravili na Balkanu”. I umjesto da popravi kaos na Balkanu, Trump je već u sljedećoj sekvenci ovog igrokaza demantirao da je dao bilo kakav intervju za “Nedeljnik”, a kamoli da se “ispričao Srbima”. Da li je to onda pukla ljubav između Donalda i srpskih nacionalista i rusofila? 

15.10.2016.

Za 60 radnika na Prisavlju nema tko produžiti agencijske ugovore: Dnevnik HRT-a ostaje bez montažera?

Šminkerice, snimatelji, montažeri, scenografi dotjerani su pred otkaz iz jednostavnog razloga što im nema tko produžiti tzv. agencijsko zapošljavanje. Bez ugovora na HRT-u ne mogu biti.

13.10.2016.