Iz medija

VLADARI INTERNETA ZNAJU SVE O VAMA: Kako misteriozne „big data“ kompanije kroje svjetsku politiku?

"Bi li Donald Trump danas bio predsjednik SAD-a da Facebook ne postoji?", zapitala se nedavno kolumnistkinja Washington Posta Margaret Sullivan pa odmah ponudila i odgovor: "Iako postoji dugačka lista razloga za njegovu pobjedu, sve je više razloga za vjerovati kako bi odgovor bio negativan".

29.09.2017.

STOTA OBLJETNICA SMRTI: Za Supila Rijeka nije bila samo grad, već strateška točka za ujedinjenje

Usprkos svim svojim taktičkim mijenama Supilova je politika uvijek bila dosljedna: zalagao se za ujedinjenje hrvatskih zemalja i za izbavljenje Hrvata i hrvatskih zemalja od vlasti Habsburgovaca. Hrvatsko pitanje središnje je pitanje njegovog političkog djelovanja. Bruke li narodu, ako ne će znati što da učini. Isprika je uzaludna. Sam je onda svoju sudbu napisao«, pisao je Frano Supilo.

27.09.2017.

Deformativni program

Novosti su u povodu ukidanja ‘Hrvatske uživo’ tražile intervju od urednice Maje Sever. Odgovorila nam je da za njega nije dobila dozvolu Pravne službe, a da joj je urednik rekao kako joj intervju ne može zabraniti, ali joj ga ne preporuča. To je možda i najbolji komentar stanja na javnoj radioteleviziji.

27.09.2017.

Era publike: Novine okreću novu stranu

Prihod koji su novinaski izdavači, globalno gledajući, dobili zahvaljujući čitateljima prije dvije godine prvi put bio veći od prihoda utženih na račun oglašivača, trend izlaska iz oglašavačke ere nastavlja se. Publika likuje. 

 

24.09.2017.

Povjerenica upozorila Vladu zbog (ne)otvorenosti sjednica

Zbog Vladina kršenja Zakona o pravu na pristup informacijama nepravovremenim objavama dnevnog reda i materijala za sjednice Vlade, povjerenica za informiranje zatražila je od Vlade da se uskladi sa Zakonom. Naime, pravo na pristup informacijama građanima je zajamčeno Ustavom.

21.09.2017.

"Bože čuvaj Hrvatsku uživo"

Nesvakidašnji talent premijera Andreja Plenkovića da se pravi lud, poput zaraze širi se i na njegove najbliže suradnike/ce. Danas, pred početak sjednice Hrvatskog sabora, na Markovu trgu okupilo se dvjestotinjak prosvjednika, uglavnom novinara, koji su pod motom "Javna televizija za sve!" došli dići svoj glas protiv ukidanja televizijske emisije "Hrvatska uživo", koja se do danas emitirala na Hrvatskoj televiziji, da bi netragom nestala u svečano prezentiranoj jesenskoj programskoj šemi.

17.09.2017.

Kolakušić prijavio Pevec DORH-u zbog milijunske prevare: "Preko Z1 Televizije su me htjeli zastrašiti"

"TIJEKOM postupanja u predmetu St-942/14 Trgovački centar Solidum d.o.o. za trgovinu i usluge, u stečaju, utvrđeno je da su pravna osoba Pevec maloprodaja neprehrambene robe d.d. Zagreb zajedno s pravnom osobom Kostko d.o.o. prema Sudu dostupnim podacima oštetile vjerovnike stečajnog dužnika TC Solidum d.o.o. u stečaju, za iznos od 28.000.000,00 kn", stoji u obavijesti Trgovačkog suda koju potpisuje sudac Mislav Kolakušić.

15.09.2017.

Sudac je zaustavio istragu protiv Lucića, s argumentom da podmićivanje novinara nije kažnjivo

Sudac istrage Županijskog suda u Osijeku prihvatio je žalbu saborskog zastupnika Franje Lucića i odlučio ukinuti rješenje o otvaranju istrage protiv njega zbog nuđenja mita novinaru Telegrama Dragi Hedlu.

15.09.2017.

Imamo dokaz da HRT-ovo obrazloženje ukidanja “Hrvatske uživo” nema smisla

Hrvatska radiotelevizija (HRT) naprasno je odlučila ugasiti Hrvatsku uživo, jednu od svojih dugovječnijih i prepoznatljivijih emisija. A da se pritom nisu niti potrudili javnosti ponuditi uvjerljivo obrazloženje takve radikalne odluke. Portal Index.hr je od HRT-a dobio objašnjenje da je Hrvatska uživo bila previše politična za termin u kojem se emitirala. Gašenje emisije ništa kvalitetnije nije objašnjeno ni redakciji Hrvatske uživo kojoj je, javlja Novi list, tek telefonom priopćeno da ih od idućeg tjedna više nema u programu.

12.09.2017.

Zašto je zapravo ukinuta "Hrvatska uživo"? Emisija je sve do jučer bila u planu jesenske sheme

Maja Sever, Sanja Mikleušević i ostali novinari HuŽ-a uredno su bilo pozvani da danas u 21 sat nazoče svečanoj prezentaciji jesenske sheme HRT-a. Što se u međuvremenu dogodilo tako veliko i važno da se emisija ukine!?

12.09.2017.