Iz medija

Nagrađivana novinarka Barbara Matejčić objavila knjigu o građanima drugog reda

U izdanju Heinrich Böll Stiftunga – Ured za Hrvatsku nedavno je objavljena knjiga šest narativno-novinarskih priča ‘Kako ste?’ autorice Barbare Matejčić, nagrađivane neovisne novinarke. Matejčić se u svojoj knjizi dubinski posvetila intrigantnim temama poput kako je živjeti s psihičkom bolešću, koje sve prepreke mora nadići romsko dijete da bi se školovalo itd., odnosno iskustvima ljudi koji inače nemaju pristup i velik prostor u javnosti.

24.02.2016.

POGLED U NEPOZNATU POVIJEST 'POLETA' Omladinski list koji je svjetonazorski mijenjao komunizam

"Nije se smjelo pisati protiv Tita ili Partije. Nisu nikad izašli van zadanih političkih dogmi. No, diverzija je bila u tome što su sve reportaže s terena bile negativne", kaže Željko Krušelj, autor knjige ‘Polet: Igraonica za odrasle’ koja će biti promovirana 24. veljače u HND-u.

24.02.2016.

Borisu Marinu sudit će zbog prijetnje novinaru

www.zadarskilist.hr

Osim što je novinara Nevešćanina vrijeđao, Marin mu je poručio i da neće ostariti u Zadru.

24.02.2016.

SAŠA RUNJIĆ ‘Programom HTV-a nezadovoljne su HDZ i SDP, ali to je njihov, a ne naš problem. Ali razumijem želju političke većine da na čelo HRT-a stavi ‘svoga’

Svaka nova vlast nakon izbora najavljuje da želi “osloboditi” HRT služenja jednoj stranci i pretvoriti je u javni servis, odnosno staviti u službu građana koji plaćaju pretplatu. Svjedočimo tome i nakon ovih izbora. Tomislav Karamarko optužuje HRT da je SDP-ova televizija, a zastupnici Mosta traže Radmanovu smjenu. O prozivkama HRT-a i jesu li se u toj medijskoj kući kadri s njima nositi, razgovaramo s ravnateljem programa Sašom Runjićem.

23.02.2016.

EBU pisao Oreškoviću: HRT mora ostati neovisan javni servis

Zbog nedavnih političkih pritisaka i napada na HRT, pismom premijeru Tihomiru Oreškoviću  i predsjedniku Sabora Željku Reineru reagirala je Europska radiodifuzijska unija (EBU). Pismo donosimo u cijelosti.

23.02.2016.

Javni mediji nisu servis vlasti

balkans.aljazeera.net

"Javni medijski servisi, pa tako i HRT [Hrvatska radiotelevizija], trebaju biti u službi javnog interesa, a javni je interes da se čuju svi relevantni glasovi o temama važnim za zajednicu te i da se analitičkim i istraživačkim pristupom događaji i osobe stavljaju u cjelovit i ispravan kontekst koliko god to političkim, financijskim ili bilo kojim drugim moćnicima nije drago".

22.02.2016.

BBC spaja svoje radijske i televizijske odjele u sklopu radikalnih promjena menadžmenta

U tijeku je reorganizacija BBC-ja koja bi mogla smanjiti troškove za 700 milijuna dolara te u sklopu koje će se spojiti radijski i televizijski odjeli, izvijestio je Poynter. Iako će ta dva odjela biti spojena te će prestati postojati samostalno, njihov se program neće mijenjati. Kako je prenio Telegraph, taj će potez obznaniti glavni direktor BBC-ja Tony Hall u govoru koji će održati prije Uskrsa, a u kojem će se dotaknuti i planova za rezanje postojećih korporacijskih kanala, reorganiziranje odjela po sadržaju i publici. Hall je izjavio kako brzina kojom se događaju tehnološke promjene čini nejasnom granicu između medija kao što su televizija i radio te online mediji.

22.02.2016.

OVO JE SCENARIJ ZA SMJENU GORANA RADMANA Prvo će saborski Odbor za medije srušiti izvješće o radu HRT-a...

Financijski rezultati najbolji su u zadnjih 15 godina. Na HRT-u tvrde da je od 2013. do 2015. ušteđeno 203,1 milijun kuna, a da je broj zaposlenih manji za 15 posto, odnosno da je s 3366 pao na 2849.

22.02.2016.

World Press Photo: Nagrađena fotografija izbjeglice s bebom na mađarskoj granici

Crno-bijelu fotografiju snimio je nezavisni fotograf u noći 28. kolovoza 2015., dok su izbjeglice pokušavale preći u Mađarsku. Beba je prešla iz ruku u ruke pod bodljikavom živom na granici između Horgoša u Srbiji i Roszkea u Mađarskoj.

20.02.2016.

Saša Leković: Piromanija

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva o maltretiranju novinara: Napadi na HND rezultat su bijesa onih kojima Društvo smeta da bez problema pokore one medije i novinare koji nisu sami pohrlili biti poslušnici.

20.02.2016.