Iz medija

Hoće li u medijskoj politici Hrvatska slijediti Mađarsku i Poljsku?

Udar na medije iz neprofitnog sektora koji se financiraju iz javnog novca, koji je kao prvi korak po ulasku u Ministarstvo kulture poduzeo ministar Zlatko Hasanbegović, mogao bi biti tek najava većih promjena u javnom medijskom sektoru. Slične slučajeve 'čvrste državne ruke' upravo imamo prigodu vidjeti u Mađarskoj i Poljskoj, ali njihov je 'uspjeh' dvojben. Kako za tportal govori mađarski član Europske stranke zelenih Peter Ungar, postoje mediji u njegovoj zemlji koji unatoč moći premijera Viktora Orbana ipak (još) zadržavaju slobodu i kritičnost prema vlasti.

07.02.2016.

Prihvaćena predstečajna nagodba za Glas Istre novine d.o.o

Trgovački sud u Pazinu zaključio je na ročištu u petak postupak sklapanja predstečajne nagodbe za tvrtku Glas Istre novine d.o.o. prema kojoj se ova tvrtka obvezuje podmiriti potraživanja ukupno 115 vjerovnika u ukupnom iznosu od 212 milijuna kuna.

07.02.2016.

Prvi LGBT radio u Srbiji počeo s emitiranjem programa

crol.hr

Postojećim portalima, magazinima i festivalima koji prate LGBT zajednicu u Srbiji početkom tjedna pridružio se i radio LGBT Srbija, jer, kako kaže koordinator projekta Aleksandar Stričević "to nije bilo dovoljno, naročito za pripadnike LGBTIQ populacije koji žive izvan velikih gradova i nemaju se gdje opustiti i komunicirati".

07.02.2016.

Zapaljena vozila slovenske Pop tv: Pojavila se teorija da je do napada došlo zbog izvještavanja o sastanku radikalnih islamista iz inozemstva

Za sada nepoznate osobe provalile su u ponedjeljak, 1. veljače o.g. u službena vozila slovenske televizije Pop. Neka su vozila tom prilikom i zapaljena, a u tijeku je kriminalistička obrada kako bi se utvrdilo tko stoji iza napada na navedenu medijsku kuću, izvijestili su mediji.

06.02.2016.

Kukavice, pucajte u prsa!

Zaista je bilo vrijeme da vidimo koliko je crn taj mrak, da se svi građani upoznaju s pravom prirodom politike koju predstavljaju Karamarko, Hasanbegović, Ilčić i njima slični. Bez suočavanja s tim mrakom teglili bismo se s njima još 20 godina. Ovako će taj mrak biti poražen, kaže izdavač portala Lupiga Ladislav Tomičić.

05.02.2016.

HDZ sprema smjenu uprave hine

Odluka će na koncu ovisiti o poziciji Mosta koalicijskog partnera HDZ-a koji ističe da se zalaže za stručnost i vrednovanje dobrih poslovnih rezultata.

 

05.02.2016.

Sud zabranio Paviću otuđenje ili opterećenje udjela u EPH

Visoki trgovački sud odredio je privremenu mjeru kojom se  tvrtki Com.Com Ninoslava Pavića zabranjuje svako otuđenje ili opterećenje poslovnog udjela u Europapress Holdingu (EPH), vodećoj novinsko-izdavačkoj kući u Hrvatskoj, objavljeno je u sudskom registru.

 

05.02.2016.

Znaju li suci što je novinarski intervju ili ih samo čitaju i slušaju?

Novinar radeći intervju mora provjeriti samo olovku, kameru ili diktafon, da ne zakažu, jer inače posao neće biti besprijekorno obavljen.

04.02.2016.

Presuda protiv Nacionala uvod u cenzuru medija

Sredinom prošlog tjedna sudac Marko Rus pročitao je na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu presudu koja bi, ako bude pravomoćno potvrđena, mogla uvesti Hrvatsku u doba dosad nezabilježene cenzure medija. 

03.02.2016.

Pilsel o cenzuri u SD: Uredništvo SD ne poštuje dostojanstvo i autonomnost novinara Damira Šarca; Šarac: Nije riječ o utjecaju Crkve na Slobodnu

Sve je počelo s otvaranjem 56. teološko-pastoralnoga tjedna na zagrebačkoj Šalati, koje je održano 26. siječnja o.g., na kojem se zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić obrušio na glavnog urednika Autografa i novinara Dragu Pilsela, prema Pilselovim riječima, zbog prenošenja pisama patrijarha Irineja papi Franji, čiji je sadržaj objavljen u Jutarnjem listu 2. siječnja o.g., istaknuo je Pilsel u svom posljednjem tekstu koji je povezan na tu temu “Ako budem napadnut ili likvidiran, kriv je Bozanić!”, objavljenog 1. veljače o.g. na Autografu.

03.02.2016.