Iz medija

'FAKE NEWS PORTRAITS' Političare iz 90-ih Nikola Šolić posložio u piramidu nalik Ponzijevoj shemi

Šolić, svojedobno i Reutersov fotograf, izložio je fotografije političara, nastale devedesetih, u formalnim i manje formalnim situacijama, postavljene jedna nad drugom, u piramidalnoj kompoziciji, kakva će asocirati i na piramidalne prevare, od kojih je najpoznatija Ponzijeva shema. Prepoznat će se na tim fotografijama političari poput Franje Tuđmana, Ivića Pašalića, Gojka Šuška, Vladimira Šeksa, Nikice Valentića, da nabrojimo samo neke, prepoznat ćete ih i sami, ako posjetite HND.

09.11.2019.

Ivan Žada: 'Kao istraživačkog novinara ova presuda me profesionalno kastrira'

Novinar Ivan Žada nepravomoćno je u srijedu na Općinskom sudu u Virovitici osuđen na uvjetnu četveromjesečnu kaznu zatvora s rokom kušnje od godinu dana, jer je neovlašteno snimao telefonski razgovor sa saborskim zastupnikom Josipom Đakićem, a potom dio te konverzacije objavio na Facebooku.

08.11.2019.

O novom Zakonu o elektroničkim medijima bez HND-a – krovne organizacije medijskih profesionalaca

12. Dani elektroničkih medija, ujedno i 25. Dani radija, 12. Dani televizije i 12. Dani interneta upravo se odvijaju u Zadru, i to u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru. Nakon svečanog otvaranja u Svečanoj dvorani za kojega su se predugo međusobno pozdravljali višebrojni čelnici, ravnatelji, predsjednici, izaslanice itd. uslijedio je i prvi panel koji se ticao zasad nepostojećeg Zakona o elektroničkim medijima, a koji se ‘priprema’ već dulje od deset godina.

06.11.2019.

SEEMF: HRT po zakonu iz 2010. proizvodi program koji ne prati trendove

Na konferenciji South East Europa Media Forum (SEEMF) na panel diskusiji "Javni medijski servisi pod pritiskom - između problema s financiranjem i političkog utjecaja" profesorica Viktorija Car sa Zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti ocijenila je kako je situacija na HRT-u posljednjih petnaestak godina "najgora ikada".

05.11.2019.

Vrhovni sud stao na stranu novinara i javnosti: Sudovi moraju javno objavljivati kome se i za što sudi

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa donio je u ponedjeljak upute za objavu informacija o javnim suđenjima prema kojima podaci o raspravama na mrežnim stranicama sudova moraju sadržavati vrijeme i mjesto održavanja rasprave, ime i prezime optuženika, te kazneno djelo za koje mu se sudi.

04.11.2019.

"Lakše nam je bilo pod Tuđmanovim pritiscima nego danas"

Novinari riječkog Novog lista u 120. obljetnicu postojanja ulaze s više briga nego ikad: u tri godine broj se zaposlenih prepolovio, izmijenilo se šest glavnih urednika, a redakciju napuštaju vrsni novinari. Koliko je stanje loše možda najbolje objašnjava izjava jednog od novinara Novog lista s kojima smo razgovarali, a koji su iz razumljivih razloga nisu željeli biti imenovani: "Lakše nam je bilo pod Franjom Tuđmanom i njegovim pritiscima nego danas."

03.11.2019.

Sjećate se HDZ-ovca koji je za besmisleni selfie stup dobio novac od ministarstva? Tužio je novine jer ga povezuju s HDZ-om

Općinski sud u Splitu donio je presudu protiv izdavača Hanza Medie, zbog teksta objavljenog u Slobodnoj Dalmaciji o mladom inovatoru Luki Vukoviću. Sud je ocijenio spornim što je novina spomenula njegovo članstvo u HDZ-u i implicirala na taj način da je novce iz proračuna za svoj izum, “selfie stup”, dobio upravo po političkoj zasluzi. Zbog toga mu moraju platiti čak 30 tisuća kuna odštete.

01.11.2019.

SUD ODLUČIO DA JE OTKAZ HRVOJU ZOVKU NEZAKONIT: HRT ga mora vratiti na radno mjesto: 'Ovo je očekivano, zadovoljni smo presudom'

Općinski građanski radni sud u Zagrebu proglasio je prije nekoliko minuta otkaz koji je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a dobio na HRT-u u rujnu prošle godine, nezakonitim. Hrvoje Zovko i njegova odvjetnica Vanja Jurić rekli su nakon presude da su zadovoljni tom presudom i da je ona očekivana.

29.10.2019.

Hrvatski tjednik, opskurni medij kojem intervjue daju predsjednica i premijer, piše da je silovanje u Zadru izmišljeno

Mučni slučaj grupnog silovanja 15-godišnje djevojčice u okolici Zadra je izmišljen, a djevojčica nije žrtva sedmorice silovatelja nego „medijsko-policijske i ulične harange ljevičarske rulje”, tvrdi u svom najnovijem broju Hrvatski tjednik, listu kojem legitimititet daju i hrvatska predsjednica i premijer. Možda se sjećate, Andrej Plenković dao im je jedan od prvih intervjua nakon što je postao šef HDZ-a, a Grabar Kitarović tamo je nedavno najavila da ide po drugi mandat na Pantovčaku.

24.10.2019.

Ministarstvo pravosuđa pokušava zaustaviti novinare. Promijenili su web da se više ne vidi kome se za što sudi

Ministarstvo pravosuđa odlučilo je, doslovno preko noći, promijeniti internetske stranice hrvatskih sudova i s njih ukloniti većinu osobnih podataka, među ostalima i raspored sudskih rasprava, tzv. sudski ročišnik. Učinjeno je to navodno zbog zaštite osobnih podataka ljudi kojima se sudi, jer su se bunili što im se imena nalaze u javno dostupnom sudskom ročišniku.

23.10.2019.