Iz medija

Ovo su jedini ruski heroji koji ginu u Ukrajini: mnogi od njih tvrde da su morali krenuti prema bojištu, jer bi se inače već bili objesili uslijed strašnog osjećaja nemoći

Četiri godine novinarka Oksana Baulina davala je sve od sebe da se suprotstavi strahovladi Vladimira Putina u Rusiji, te je na kraju bila prisiljena pobjeći iz zemlje. Prošloga tjedna ubijena je u Ukrajini od ruskoga projektila, ubrzo nakon što je stigla u Kijev kako bi izvijestila o invaziji vlastite države na susjednu. Oksana Baulina bila je strastvena i beskompromisna žurnalistica, spremna umrijeti za slobodu pisanja u koju je vjerovala. Poginula je, no u Ukrajini nastavljaju djelovati mnogi Rusi slični njoj.

02.04.2022.

Pretplata za odvjetnike

Građani plaćaju pretplatu da bi imali dobar program, a ne da bi HRT tužbama maltretirao novinare i njihovim novcem plaćao vanjske odvjetničke urede, kaže Hrvoje Zovko. Izjave predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Hrvoja Zovka o postojanju cenzure na HRT-u nisu sporne, zaključak je u pravomoćnoj presudi Županijskog suda u Zadru, koji je tako potvrdio prvostupanjsku presudu zagrebačkog Općinskog građanskog suda od 13. studenoga 2020. godine. Sud je kao neosnovanu odbacio žalbu Hrvatske radiotelevizije, koja je ponovila da je Zovko grubo povrijedio čast i ugled javne medijske kuće.

31.03.2022.

Svakog dana najmanje jedan hrvatski novinar dobije tužbu

ZAGREBI

 

Josip Stojanović Jolly, poduzetnik blizak najvišim državnim dužnosnicima, podnio je prema Telegramu odštetne zahtjeve teške 3,5 milijuna kuna. Na hrvatskim je sudovima aktivno više od 900 tužbi protiv novinara i  izdavača, teških gotovo 70 milijuna kuna. Dobar dio njih otpada na tzv. SLAPP tužbe, koje su po definiciji “neosnovane i maliciozne tužbe moćnika s ciljem ušutkavanja i obeshrabrivanja novinara od daljnjeg istraživanja ili objavljivanja sadržaja od javnog interesa”. 

28.03.2022.

Pobjeda Zovka na sudu nije samo lekcija o slobodi izražavanja za HRT. To je poraz Šveba, Obuljen Koržinek i Plenkovića

Zovko je imao pravo i razloga tvrditi da postoji cenzura na HRT-u. Što sad? S druge strane, bitka koju je HDZ odabrao (ili propustio zaustaviti, svejedno) protiv predsjednika HND-a takve je prirode da je ni sudski poraz ne može u potpunosti učiniti neuspješnom. Poruka koju su na primjeru udara na Zovka poslali je dalekosežna i zastrašujuća. 

26.03.2022.

Novinari na ukrajinskim granicama: Emocije i etika

Izvještavanje o izbjegličkoj krizi neizbježno izaziva emocije novinara, ali ključno je da se oni pritom drže novinarske etike, slažu se medijski profesionalci koji prate situaciju na ukrajinskim granicama.  „Kao novinar moraš ići na mjesta koja nisu ugodna, ali u takvim situacijama svjedočiš i velikoj ljudskosti, što te čini vrlo poniznim“, rekao je za Hinu Philippe Schockweiler, novinar trojezičnog luksemburškog medija Journala. 

25.03.2022.

Hrvoje Zovko: Vlast može biti zadovoljna pristajanjem uredništva HRT na cenzuru

Danas

 

Hrvoje Zovko, predsednik Hrvatskog novinarskog društva (HND), nekadašnji dopisnik Hrtvatske radio-televizije (HRT) iz Beograda, u bogatoj karijeri beleži, uz profesionalna dostignuća, respektabilan niz pritisaka i podmetanja kojima je bio izložen, između ostalog najstrože kazne na državnoj televiziji, ali i pritiske zbog obavljanja posla predsednika HND-a.

22.03.2022.

Najhrabrija žena Rusije progovorila za američke medije: ‘Odbila sam Macronovu ponudu za azil, ali iskreno, strahujem za svoju sigurnost‘.

Moskovska novinarka Marina Ovsjanikova rekla je da je njezina odluka da protestira usred prijenosa uživo na ruskoj državnoj televiziji, kako bi osudila tamošnju propagandu, bila spontana i da je htjela podsjetiti svijet da je rat u Ukrajini "Putinov rat, a ne rat ruskog naroda". Tijekom svog prvog intervjua američkim medijima, 43-godišnja novinarka, koju zovu "najhrabrijom ženom na TV-u", također je rekla da nije prihvatila ponudu za azil od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona jer želi živjeti u Rusiji, unatoč strahu za sebe i svoje dvoje djece.

21.03.2022.

Javna tribina: ‘Čiji su lokalni mediji?’

Čiji su lokalni mediji? U kojoj mjeri na njih utječe lokalna politika? Guši li im medijske slobode činjenica da se dobrim dijelom financiraju iz lokalnih proračuna koje lokalni vlastodršci uglavnom smatraju svojom prćijom a ne javnim novcem svih građana? Jesu li lokalni mediji za šaku ili nešto više kuna pretvoreni u biltene lokalnih moćnika u kojima ovi po pravilima PR-ovske struke glancaju svoj lik i djelo, a u kojima se ne propituju niti kritiziraju njihovi potezi? 

18.03.2022.

Prosvjednica s ruske televizije: ‘Strahujem za svoju sigurnost, a Rusima poručujem - ne budite zombiji!‘

Ruskinja Marina Ovsjanjikova, koja je upala u televizijski studio kako bi osudila rat u Ukrajini tijekom informativne emisije na Prvom kanalu, rekla je u srijedu Reutersu da strahuje za svoju sigurnost i da se nada da će njezin potez Rusima otvoriti oči.

17.03.2022.

Macron ponudio pomoć ruskoj novinarki

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u utorak da će njegova zemlja ponuditi pomoć ruskoj novinarki koja je prekinula informativnu emisiju na ruskoj državnoj televiziji ulaskom u studio kako bi kritizirala rat u Ukrajini.

16.03.2022.