Iz medija

INTERVJU ROMANA EIBL: Hrvatskim medijima vladaju seksizam i ponižavanje žena

Jedna od najpoznatijih sportskih novinarki u Hrvatskoj i regiji Romana Eibl nedavno je s kolegama, pod paskom Agencije za elektroničke medije, objavila Preporuke za praćenje ženskog sporta u medijima. Istraživanja su pokazala kako na nacionalnim televizijama (HRT, Nova TV i RTL) praćenje ženskog sporta ima udio od tek četiri posto! Zašto je tako i kako to promijeniti?

12.04.2019.

MIKKO SALO Finski stručnjak na FPZG-u objasnio važnost provjere činjenica i medijske pismenosti

GLOBAL 

Predavanje pod nazivom “A matter of fact! The importance of quality journalism, fact checking, gate keeping and media literacy“ održalo se na FPZG-u u sklopu obilježavanja Dana medijske pismenosti, a organizirala ga je Agencija za elektroničke medije u suradnji s finskim veleposlanstvom

 

12.04.2019.

Slovenci: Pater Tolj je u ime hrvatske vlade htio spriječiti priču o špijunu

SLOVENSKI POP TV i 24ur.com su objavili kako je u ime hrvatske vlade objavu o hrvatskom špijunu i arbitraži pokušao spriječiti pater Ivan Tolj, prvi čovjek Styrije u Hrvatskoj.

08.04.2019.

Puko preživljavanje neprofitnih medija

Razloge upornog izbjegavanja distribucije novca iz europskog fonda za neovisniji dio medija možda je moguće pronaći u izrijekom očitovanim sklonostima hrvatskih vlasti prema domaćim komercijalnim igračima u sektoru.

30.03.2019.

Ovo je Hrvatska 2019.: za Državno izborno povjerenstvo teletekst je medij, Facebook nije

Hrvatska neće pod posebno povećalo staviti financiranje političkih oglasa na društvenim mrežama i on-line servisima u predstojećoj kampanji za Europski parlament, proizilazi iz odgovora Državnog izbornog povjerenstva koje je danas dobio Telegram.

29.03.2019.

Međunarodna mreža za provjeru činjenica (IFCN) pokreće FactCheckEU, novi europski projekt provjeravanja činjenica

Manipulacije ne poznaju granice, naročito u Europi. Stoga Međunarodna mreža za provjeru činjenica (IFCN) ponosno predstavlja FactCheckEU, plod zajedničkog napora 19 europskih medija za provjeru činjenica u suzbijanju dezinformacija i lažnih vijesti pred izbore za Europski parlament u svibnju 2019. FactCheckEU je dostupan na factcheckeu.info. Naši tekstovi će biti prevođeni na 10 jezika, a sve što budemo objavili bit će prevedeno na engleski, s ciljem dopiranja do šire europske publike.

28.03.2019.

Kći HRT-ove voditeljice stažirala je u Bruxellesu kod Šuice. Sad je HRT-ova voditeljica Šuici posvetila emisiju

Voditeljica Tončica Čeljuska sinoć je u emisiji „U svom filmu”, emitiranoj na Prvom programu HTV-a, ugostila zastupnicu u Europskom parlamentu Dubravku Šuicu. Index.hr prvi je primijetio kako je emisija izgledala kao promotivni uradak u kojem se hvalio rad gospođe Šuice u aktualnom sazivu Europarlamenta, a posebno je problematično to što u emisiji nije spomenuto da je kćer Tončice Čeljuske stažirala u uredu Dubravke Šuice u Bruxellesu.

28.03.2019.

Zaštitar Grada Siska fizički nas spriječio da napravimo reportažu o podjeli uskrsnica!

mirovina.hr

Gradonačelnica grada Siska, Kristina Ikić Baniček sastavlja svakim danom sve dužu listu novinara raznih lokalnih i nacionalnih medija koji nisu dobrodošli, bez obzira nalaze li se u “lijevom”, “desnom” ili nekom trećem taboru izvjestitelja.

25.03.2019.

ANALIZA Mirka Galića: Vlast i novinari od 90-ih godina nisu toliko jedni drugima okretali leđa

Između vlasti i novinara stvara se ili je već stvoreno toliko nepovjerenje da neće biti lako vratiti odnose u normalu sve dok jača strana nastavlja voziti drumom, a slabija mora ići šumom. Traje taj odnos tihog ili čak i otvorenog rata dosta dugo, a posljednjih dana doseže dimenzije pravoga paroksizma. Novinarska karavana prošla je Zagrebom, a nitko iz vlasti ni zalajao nije. 

15.03.2019.

Cenzura: Šeksovo životno djelo

ŽURNALIST
online

Piše: Denis Kuljiš

Zašto je u Hrvatskoj cenzura medija dostigla razinu neviđenu poslije propasti komunizma? Vijesti doznaš na portalima. Na televiziji istog dana vidiš praktično u živo o čemu je riječ i čuješ što kažu protagonisti. Sutradan, o tome nešto piše u novinama. Što misli narod, barem u onim užim krugovima s kojima si u vezi, shvatiš na Facebooku.

14.03.2019.