Iz medija

"Deset puta smo zvali i molili da Vladu prime u bolnicu. Nisu htjeli"

ANDREA Topić, novinarka Indexa i životna partnerica našeg preminulog novinara Vladimira Matijanića, na Facebooku je napisala objavu o Vladinoj smrti. U splitskoj bolnici su ga pustili da čeka barem dva sata. Rekao je da ima Sjogrenov sindrom i Intersticijsku bolest pluća te sumnju na još 2 autoimune bolesti, i da se zbog toga nije mogao cijepiti

06.08.2022.

Vrhovni sud odlučio, Franjo Lucić mora u zatvor zbog pokušaja podmićivanja Telegrama

Vrhovni sud preinačio je presudu Županijskog suda u Osijeku iz 2020., prema kojoj je Franji Luciću kazna zatvora zbog pokušaja podmićivanja Drage Hedla zamijenjena radom za opće dobro. Prema upravo objavljenoj odluci sudaca Vrhovnog suda, Lucić će tako ipak morati u zatvor na godinu dana. Novi je to udarac i za osječki Županijski sud koji vodi aferični sudac Zvonko Vrban. Isti je sud, naime, zbog pokušaja podmićivanja svojedobno osudio SDP-ovog Željka Sabu na bezuvjetni zatvor, no u slučaju HDZ-ovog Lucića, donijeli su znatno blažu presudu. 

20.07.2022.

Gdje nestaju tekstovi o SOA-i partnerima šefa PPD-a

Dio medija najprije je objavio pa potom izbrisao vijest o govoru Sandre Benčić u Saboru o zakučastom nekretninskom poslovanju visokog djelatnika SOA-e i poduzetnika bliskih vlasniku Prvog plinarskog društva, o kojima su Novosti pisale prošli tjedan. 

02.07.2022.

Nova TV žalit će se na presudu, Ksenija Kardum: ''Građani i mediji imaju pravo govoriti bez straha''

''Nismo, naravno, zadovoljni ovom presudom i na nju ćemo se žaliti. Smatramo da bi ovakve prakse u budućnosti mogle bitno utjecati na istraživačko novinarstvo, pa i ulogu medija u društvu. Postoje pitanja koja su od javnog interesa i o kojima građani i mediji imaju pravo govoriti bez straha. Mi ćemo to nastaviti činiti i dalje, poštujući sve profesionalne norme, kao što je Provjereno činilo i u ovom slučaju'', poručila je direktorica Informativnog programa Nove TV Ksenija Kardum.

02.07.2022.

Skandalozna presuda. Nova TV mora platiti odštetu Damiru Škari jer su objavili ispovijest tajnice koja ga je optužila za silovanje

Bivšem glavnom tajniku AMK Siget Damiru Škari, optuženom za spolno uznemiravanje i silovanje tajnice, Nova TV mora platiti 30 tisuća kuna odštete. Nepravomoćno je to presudio Berislav Zaninović, sudac Općinskog suda u Novom Zagrebu, zaključivši da je Nova TV povrijedila Škari čast i ugled jer su objavili ispovijest njegove žrtve u emisiji Provjereno emitiranoj 5. rujna 2019. godine.

01.07.2022.

Protiv novinara i medija u Hrvatskoj se vodi više od 900 sudskih procesa s ukupnim odštetnim zahtjevom od 68 milijuna kuna

Sve vas bum tužil! – ova često rabljena izreka kojom se znala opisivati sklonost Zagoraca da sve svoje probleme rješavaju sudskim parnicama laički, zapravo, najbolje objašnjava pojam tzv. serijskih tužbi, prvenstveno protiv novinara i medija. Da ovo nije anegdotalan, nego sve više i opasan društveni, politički, ali i pravni fenomen, pokazuje da se tim problemom bavi i Europska komisija, koja nastoji naći način kako novinare i aktiviste zaštititi od serijskih sudskih progona.

21.06.2022.

Sever: Imamo neovisnih novinara, ali oni nisu isto što i vlasnici i urednici

Gošća Intervjua tjedna u Točki na tjedan bila je nova čelnica novinara u Europi Maja Sever, koja je govorila o tome kako vratiti dignitet i kvalitetu profesiji, podići povjerenje u novinarstvo i novinare, zaštititi ih od prekarijata i učiniti neovisnijima.

19.06.2022.

Watergate: Skandal za vjekove koji tek treba nadmašiti

Pedeset godina otkako je zapalila Washington, afera Watergate i dalje je poučna priča o prijetnji nesputane predsjedničke moći i mjerilo prema kojem se sude svi drugi politički skandali.  Ipak, neki povjesničari vjeruju da je njegov arhitekt Richard Nixon izložen riziku da ga kao primjer predsjedničke korupcije istisne Donald Trump zbog njegove uloge u napadu na američki Kapitol 2021.

16.06.2022.

Prva žena na čelu EFJ-a: Maja Sever izabrana za predsjednicu Europske federacije novinara

Predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever izabrana je za predsjednicu Europske federacije novinara na izbornoj skupštini organizacije koja se održava 13. i 14. lipnja u Izmiru, prenosi Jutarnji list izvješće Hrvatskog novinarskog društva. Za Maju Sever glasalo je 137 delegata skupštine EFJ-a. Drugi kandidat za predsjednika iz Poljske Mariusz Pilis dobio je 7 glasova.

14.06.2022.

HRT mu je dao dva nezakonita otkaza, a on ih je šest puta potukao na sudu i ne planira stati: 'To im nije ćaćino, to je i naša televizija'

Početkom jeseni bit će pune četiri godine da javna radio-televizija vodi nesmiljeni križarski rat protiv svog novinara i predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Hrvoja Zovka. Priča djeluje više nego nadrealno – Zovko je u rujnu 2018. dobio otkaz zbog svađe s nadređenom urednicom. Sud ga je vratio na posao, da bi mu HRT lani opet dao otkaz zbog navodnog maltretiranja novinarke koje je počelo još 2017. godine. Ovog tjedna se, međutim, Zovko opet vraća na posao na Prisavlje – i taj drugi otkaz koji je javni informativni servis dao predsjedniku novinarske strukovne udruge – sud je proglasio nezakonitim.

09.06.2022.