Iz medija

Modeli za koje se vrijedi boriti

Mnogobrojni izvještaji organizacija koje nadziru medijske slobode, uključujući veliko istraživanje provedeno u okviru projekta Medijski opservatorij jugoistočne Europe, upozoravaju na naglo pogoršanje integriteta medija u regiji tijekom proteklih godina. Vlasnici i urednici medija su vrlo često dio mreže klijentelističkih odnosa među interesnim grupama koje su preuzele poluge utjecaja u gotovo svim sferama javnog života.

09.05.2016.

HANŽEKOVIĆEV EPH ODBIO OBJAVITI OGLAS RADNIKA ZG HOLDINGA: Dobili smo input da ne objavimo vašu istinu

Zagrebački holding otkazao je 22. travnja svojim radnicima Kolektivni ugovor, zbog čega su sindikati najavili sudsku tužbu i sindikalne akcije s mogućim štrajkom. Jedna od akcija koju su sindikati namjeravali provesti u borbi protiv otkazivanja kolektivnog ugovora i senzibiliziranja javnosti za ovu temu bila je i objava plaćenog oglasa u Jutarnjem listu. Vlasnik ovog lista, podsjetimo, Marijan je Hanžeković, odvjetnik koji je kocem 2014. godine položio 15 milijuna kuna jamčevine kako bi zagrebački gradonačelnik bio pušten iz pritvora. Elem, sindikati su namjeravali zakupiti polovinu stranice u Jutarnjem listu i tamo objaviti nepravilnosti vezane uz otkazivanje kolektivnog ugovora, ali marketinška služba Hanžekovićevog Europa-press holdinga, nakon stanovitih konzultacija, odbila je objaviti oglas. Lupiga je u posjedu spornog oglasa, kao i prepiske zastupnika sindikata i marketinške službe EPH.

09.05.2016.

Čistka na Trećem programu Hrvatskog radija: Luketić: Otkaz koji smo, ironično, dobili upravo na dan slobode medija, zapravo je uvjetovan našom političkom i ideološkom nepodobnošću

Iz tjedna u tjedan nastavljaju se čistke u sklopu javnog servisa, a ovaj put na redu je Treći program Hrvatskog radija. Nakon što je na mjesto urednice Rajke Rusan 20. 4. došla Nevenka Dujmović, HRT se, nakon 38 emisija, odlučio na prekid suradnje s voditeljima “Okruglog stola” Hajrudinom Hromadžićem i Katarinom Luketić.

08.05.2016.

Mutni poslovi na HRT-u; Kovačićevi protukandidati: Sabor mora odbaciti njegovu prijavu za ravnatelja

Portukandidati Siniše Kovačića u izboru za ravnatelja HRT-a otvoreno su nezadovoljni odlukom Nadzornog odbora HRT-a koji su v.d. ravnatelja dozvolili kandidaturu iako svoju prijavu, nije sukladno uvjetima natječaja, dostavio poštom.

08.05.2016.

NIJE ZBOG NOVINARSKOG DOMA: Orepić smijenio Željka Renića, prvog čovjeka sigurnosti MUP-a

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić potvrdio je za N1 da je smijenjen Željko Renić, načelnik Ureda za posebne poslove sigurnosti

07.05.2016.

Bujanec ignorirao poziv pa je sudac odlučio da ga idući put na sud dovedu policajci

Urednika i voditelja TV emisije “Bujica” Ranko Ostojić tuži jer ga je nazvao “beskrupuloznim ministrom Ostojom Rankovićem”

07.05.2016.

Hasanbegović promovirao časopis, pa mu dodijelio proračunski novac

"Kao ministar kulture nikome neću plaćati financijski reket, bez obzira je li riječ o lijevim ili desnim glasilima. Radi se o prekidu potpuno netransparentne redistribucije novca poreznih obveznika i prekidu financiranja jedne klijentelističke mreže koja je protekle četiri godine temeljem svojih političkih veza s bivšom Vladom ostvarivala značajna financijska sredstva. Ovo je reformska Vlada, ne radi se o privatnom novcu, radi se o novcu poreznih obveznika, koji se više ne može dijeliti na dosadašnji način."

06.05.2016.

Novinara turske televizije čeka suđenje zbog objava na Twitteru: Maskirani policajci iz antiterorističke postrojbe pretražili su mi stan te me odveli u pritvor.

Policija je u subotu, 30. travnja o. g. upala u stan Hamzi Aktanu, novinaru i uredniku vijesti na privatnoj turskoj televiziji IMC TV sa sjedištem u Istanbulu. Pretražen mu je stan zbog sumnje na „širenje propagande terorističke organizacije“ te je novinar zadržan u pritvoru. Kako nam je rekao Hamza Aktan, sve se to dogodilo zbog njegovih nedavnih objava na društvenoj mreži u kojima se osvrće na situaciju u mjestima u kojima žive Kurdi.

06.05.2016.

Sloboda medija u Europi: Nema razloga za pretjerano zadovoljstvo

Povodom svjetskog dana slobode medija, povjerenik Europske Komisije za digitalno gospodarstvo i društvo, zadužen i za medije, Günther H. Oettinger osvrnuo se na zaštitu i poštivanje temeljnih načela medijskih sloboda. Pismeno obraćanje povjerenika Oettingera prenosimo u cijelosti.

04.05.2016.

FEĐA KLARIĆ: CIPAL SAN O' PORTA

Nagrada ‘Otokar’ za životno djelo Hrvatskog novinarskog društva, prvi put u povijesti ove novinarske organizacije, pripala je fotoreporteru Feđi Klariću, kojeg je za ovo priznanje predložio ogranak HND-a “Slobodne Dalmacije”.

04.05.2016.