Iz medija

Reportaža s kraja svijeta: Gotovo zaboravljeno pitoreskno mjesto kod Pitomače do kojega vodi viseći 'most slatkih poljubaca'

Kaj svijeta s današnjim komunikacijama teško je naći i na „kraju svijeta“, ali Križnica kod Pitomače prilično podsjeća na nj. Ondje riječni meandri Drave, zajedno sa zamrlim rukavcima Stare Drave, rastu jedni na drugima kao latice u cvijetu. Kad se u to umiješa još „luđa“ državna granica, oni koji vole biti „nigdje“ – bit će na svom. Turisti koji dođu vraćaju se, a dio malobrojne domaće čeljadi, kaže, otišao bi, samo kad bi mogao.

02.10.2016.

Hoće li doći do smanjenja pristojbe HRT-a ili je MOST odustao od tog uvjeta? Grmoja: Za komentar toga morat ćete pričekati kraj pregovora s HDZ-om

Još za vrijeme kampanje vodile su se polemike oko smanjenja pristojbe HRT-a s 80 na 65 kuna, što se nakon izbora pokazao kao jedan od sedam Mostovih uvjeta pri pregovorima za sastavljanje Vlade s HDZ-om. Nakon što je Europska unija radiotelevizija (EBU) uputila oštro pismo čelnicima HDZ-a i Mosta Andreju Plenkoviću i Boži Petrovu, u kojem je izrazila duboku zabrinutost zbog „potkopavanja“ HRT-a kao javnog servisa najavom smanjivanja iznosa RTV pristojbe, provjerili smo u kojoj su fazi pregovori Mosta za postizbornu koaliciju s HDZ-om, a koji se tiču Mostova uvjeta smanjenja pristojbe. 

30.09.2016.

Apsolutni “teror” na HRT-u: Prijeti li se otkazom Sanji Mikleušević Pavić i Mirni Zidarić te mijenja li se Etički kodeks radi smjene sadašnjeg Etičkog povjerenstva?

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osudilo je jučer čelništvo HRT-a jer je zaprijetilo otkazima dvjema novinarkama, Sanji Mikleušević Pavić i Mirni Zidarić. Naime, HND je u priopćenju najoštrije osudio odluku v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Siniše Kovačića da upozorenjem pred otkaz kazni predsjednicu Ogranka HND-a na HTV-u Sanju Mikleušević Pavić, te pokrene postupak za izvanredni otkaz predsjednici Etičkog povjerenstva na HRT-u Mirni Zidarić. Također su osudili i Kovačićevu odluku da do kraja rujna provede izmjene Etičkog kodeksa HRT-a, kako bi, kako tvrde, mogao smijeniti sadašnji sastav Etičkog povjerenstva. 

27.09.2016.

HND protiv Kovačićevih kazni za "verbalni delikt" novinarkama, HRT opovrgava tvrdnje o otkazima

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u ponedjeljak je osudilo vodstvo HRT-a tvrdeći da zbog "verbalnog delikta" prijeti otkazima dvjema novinarkama, no s HRT-a je odmah demantirano da Sanji Mikleušević Pavić i Mirni Zidarić prijeti gubitak radnog mjesta.

26.09.2016.

Stiže kraj interneta kakvog poznajemo! Facebook, YouTube, Google... - više ništa neće biti isto?

Slobodna Dalmacija

Zamislite na trenutak sljedeći scenarij: surfate internetom i na jednom od portala naišli ste na tekst koji vas je toliko oduševio da ste ga istog trenutka odlučili podijeliti s prijateljima na Facebooku.

24.09.2016.

WEEKEND MEDIA FESTIVAL 2016. Tekst u novinama doseg ostvaruje uglavnom kroz druge medije, ali objava u tisku i dalje donosi kredibilitet i važnost

Tekst u novinama doseg ostvaruje uglavnom kroz druge medije, ali objava u tisku i dalje donosi kredibilitet i važnost, istaknuto je na panelu na kojem su govorili glavni urednici najznačajnijih dnevnih novina u regiji. 

24.09.2016.

Sveznajući političari sole pamet novinarima o tajni njihova zanata

Kad bi novinari poslušali savjete, prijedloge i preporuke političara kako bi trebali obavljati svoj novinarski posao ili bi morali odmah staviti ključ u bravu ili bi se sektorski preorijentirali i pisali o utjecaju punog mjeseca na gljivične infekcije. Sve ostalo moglo bi imati veze s politikom. Naravno, političarima nije cilj otjerati novinare nego bi im najradije u pero diktirali svoje genijalne misli namijenjene javnosti.

23.09.2016.

Bivšoj ravnateljici Hine prijeti otkaz zbog krađe teksta o Mrsićevoj supruzi

Zbog krađe radne verzije teksta o bivšoj tvrtki Dijane Šucbah Mrsić (supruga Miranda Mrsića, bivšeg ministra u Vladi Zorana Milanovića) koja je Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje ostala dužna više od 10,5 milijuna kuna, koji je 9. rujna ukraden s deska Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina), da bi nakon toga bio objavljen na dva privatna portala, državna agencija pokrenula je internu istragu nakon koje je utvrđeno da je to napravio jedan njihov djelatnik, zbog čega je protiv njega pokrenut postupak izvanrednog otkaza.

 

22.09.2016.

Sud: Šteta naknađena objavljivanjem ispravka

Nedavnom nepravomoćnom presudom varaždinskoga Općinskog suda tvrtka Varteks izgubila je spor protiv tvrtke Conceptus Publica, nakladnika portala eVarazdin. Presudom je, naime, odbijen njihov tužbeni zahtjev za isplatu 130.000 kuna s kamatama na ime naknade neimovinske štete zbog članka “Čelne ljude Varteksa optužuju za izvlačenje novca iz kompanije”. Informacija je objavljena jer je postojalo opravdano zanimanje javnosti za objavu te informacije, navodi se u obrazloženju presude Općinskog suda.

21.09.2016.