Iz medija

KRAJ PROCESA DUGOG TRI GODINE Novinarka Jutarnjeg oslobođena optužbe da je osramotila polikliniku Medikol

Novinarka Jutarnjeg lista Slavica Lukić nakon tri godine sudskog postupka pravomoćno je oslobođena optužbe da je počinila kazneno djelo sramoćenja koju je protiv nje 2013. podigla privatna poliklinika Medikol.

10.11.2017.

Prodaja tiska i prihodi od oglašavanja u padu već četiri godine

novaczasve.com

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) istražila je kretanja na tržištu naklade tiska, oglašavanja i trgovine tiskom tijekom 2015. i 2016. godine. Istraživanjem su obuhvaćena 53 novinska nakladnika koji su lani prodali 73,7 milijuna primjeraka općeinformativnih dnevnika i 4,3 milijuna primjeraka općeinformativnih tjednika (nacionalnih ili regionalnih).

08.11.2017.

POSLJEDNJI INTERVJU JASNE BABIĆ: "Vodila me beskrajna radoznalost prema ljudima. Ja ljude obožavam"

Razgovor s Jasnom Babić vodili smo 3. svibnja ove godine, na dan kad je najveća istraživačka novinarka Hrvatske od strukovnog udruženja primila nagradu za životno djelo. Pojeli smo najprije slavljenički grah, a potom upalili diktafon. Iz stana u Sigetu, gdje smo se smjestili, pogled je pucao na nebo iznad Trnskog te na neboder Branimira štulića, jedne od ikona Jasninog vremena. Razgovor, evo, objavljujemo sedam dana nakon njezine smrti, iako tako nije bilo planirano.

07.11.2017.

Explore Feed: Online mediji sami su krivi što ih Facebookova 'raketa’ vodi u propast

netokracija.com

Facebook već posjeduje sve informacije o našim čitateljima, odnosno korisnicima medijskih brendova. Uzima im i dio oglašivačkog kolača, a ono što mediji i zarade, opet moraju djelomično ulagati u Facebook, ne bi li putem oglašavanja došli do ciljanih korisnika. I nakon svega toga Facebook pokrene eksperiment Explore Feed putem kojeg još više sreže organski, neplaćeni doseg. Koliko medijska industrija treba znakova da je krajnje vrijeme za promjenu?

27.10.2017.

Komu Zvonarić zvoni

Sektor za medije Ministarstva kulture dobio "stručnjakinju za medijsko zakonodavstvo".

23.10.2017.

Završeno ponovljeno suđenje: Još jednom pravomoćno potvrđeno da je otkaz Nataše Škaričić bio protuzakonit

Novinarka Slobodne Dalmacije Nataša škaričić dobila je pravomoćnu presudu protiv poslodavca, kojom je nakon četiri godine pravne borbe utvrđeno da je tzv. RPO ugovor s tom novinarkom imao bitna obilježja ugovora o radu.

23.10.2017.

NIKOLA BAJTO, GLAVNI UREDNIK NOVOSTI: U Bakićevom slučaju hrvatske medije spopada sinkopa

Nikola Bajto glavni je urednik Novosti, tjednika pred čijom se redakcijom redovito okupljaju zapjenjeni hrvatski nacionalisti, e kako bi upriličili barbarsku predstavu spaljivanja spomenutog lista i pozvali na njegovo gašenje.

19.10.2017.

SUĐENJE "ZADARSKOM FRITZLU" - SAMO JOŠ JEDAN MUČNI SLUČAJ TABLOIDIZACIJE ZLOČINA

Nedavno završeno suđenje "zadarskom Fritzlu", kako su ga mediji prozvali zbog višegodišnjeg seksualnog zlostavljanja vlastita djeteta, razotkrilo je svu raskoš tabloidizacije patoloških pojava u društvu, a posljedično i nedovoljnu zrelost instutucija da se na prihvatljiv način obračunaju s njima.

12.10.2017.

HRT: U ISTUPU VELEČASNOG NA RADIO SLJEMENU NEMA NIŠTA SPORNO

Nadležni na HRT-u smatraju da u nedjeljnoj emisiji Radio Sljemena „Hvaljen Isus i Marija“ u kojoj je svoje izlaganje imao svećenik Robert šreter nema elemenata koji bi se mogli okarakterizirati kao govor mržnje te da je njegov istup na tragu politike HRT-a o pluralnosti mišljenja i slobodnog izražavanja stavova.

10.10.2017.

Mladi novinar upozorava: "Znanstvene novinare u Hrvatskoj zlostavlja nacionalistička desnica"

Mladi hrvatski novinar i predsjednik Udruge britanskih znanstvenih pisaca (ABSW) Mićo Tatalović upozorio je na napade i zlostavljanje koje doživljavaju znanstveni novinari u Hrvatskoj.

10.10.2017.