Iz medija

Britanski portal objavio veliku priču o Telegramu i pohvalio naša otkrića: 'Zato ih tužbama žele ugasiti'

Tekst o Telegramu izašao je na stručnom portalu Journalism.co.uk, a podijelila ga je i Europska federacija novinara. Britanski stručni portal za medije i novinarstvo Journalism.co.uk objavio je veliku priču o uspjehu Telegrama, u kojoj su istaknuli Telegramovo sustavno otkrivanje korupcije i kvalitetne reportaže. U svojoj analizi, Journalism.co.uk naziva Telegram “vodećim mjestom za istraživačko novinarstvo u Hrvatskoj”.

20.01.2022.

Milijan Brkić tvrdio da mu je satirični tekst nanio strašne duševne boli i tražio velik novac kao odštetu. Izgubio je

Bivši potpredsjednik Sabora Milijan Brkić pokušao je na sudu dokazati da mora dobiti odštetu zbog satirične kolumne Ante Tomića. U pitanju je jedan od tekstova iz cijele serije objavljenih o navodnoj umiješanosti gospodina Brkića u aferu s elitnom prostitucijom. Do sada je već u više navrata dokazao na sudu da su ga novinarski uratci o toj tematici povrijedili, odnosno da su mu nanijeli duševne boli, budući da službeno nije imao nikakve veze s tom aferom.

18.01.2022.

REAKCIJA STRUKE I PREDSJEDNIKA IDS-A: Hrvoje Zovko (HND): IDS se treba ograditi od ovakvih izjava Ivana Jakovčića! Dalibor Paus (IDS): "Nisam Jakovčićev odvjetnik"

istra24

 

Nedostojan je, uvredljiv i podcjenjivački prema kolegici novinarki i prema njoj kao ženi. Takav razgovor u pristojnom i uređenom društvu ne bi smo nitko voditi. Pravo je gospodina Jakovčića da se ne slaže s nekim, ali način na koji ide podcjenjivati pitanje kolegice Danijele Bašić-Palković je za svaku osudu, naglašava predsjednik Hrvatskog novinarskog društva. 

18.01.2022.

Genijalni HRT opet izgubio na sudu. U središnjem Dnevniku objavili da je priveden krivi čovjek

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u svom je središnjem Dnevniku objavila fotografiju krivog čovjeka uz veliku vijest o privođenju. Grafički dizajner Vedran Duhaček neugodno se iznenadio kada mu je 16. rujna 2019. navečer počeo zvoniti telefon, a jedan od poziva bio je onaj od šefa koji ga je pitao: “što se to događa? Gdje si? Gledam na TV-u tvoju facu, uhićen si!”

17.01.2022.

Šveb o planovima, pritiscima politike i tužbama protiv novinara: 'HRT će uskoro postati magnet za vrhunske profesionalce"

Nakon što je Hrvatska radiotelevizija doživjela teško zamislivo i ostala obezglavljena uhićenjem Kazimira Bačića, našli su se oni koji o čelnom čovjeku HRT-a odlučuju pred ‘nemogućom misijom’ – koga izabrati za novog glavnog ravnatelja. Natječaj je bio, najblaže rečeno, kontroverzan, saborske rasprave na temu HRT-a gledale su se poput napeta trilera, a ostat će upamćeno da je jedino pitanje čelnika HRT-a uspjelo ujediniti oporbu toliko da zastupnici inače nepomirljivih opcija tijelima brane pristup saborskoj govornici vladajućoj većini.

09.01.2022.

Medijsko lešinarenje nad nestalim Splićaninom

Tužno je zadnjih dana gledati kako mediji prate sudbinu nestalog Splićanina u Beogradu. Od početne informacije o nestanku mladića, koju su mediji i inače dužni prenijeti, pet dana kasnije došlo je do međusobnog natjecanja u objavljivanju (polu)informacija koje gotovo u pravilu nemaju veze sa sudbinom nesretnog Mateja Periša. Cilj je jasan: bez obzira na cijenu privući što više čitalaca.

04.01.2022.

Ovo je apsolutno briljantno. Nedavno uhićeni Kazimir Bačić na sudu će svjedočiti kako je Hrvoje Zovko narušio ugled HRT-a

Pretposljednji dan ove godine predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko provodi na kaznenom sudu u Zagrebu jer ga je HRT tužio za klevetu zbog izjava o postojanju cenzure na javnom servisu. Kako nam je Zovko ispričao, na današnjem se ročištu izjasnio da nije kriv, a iskaz će dati na kraju postupka. “Odbio sam mogućnost isprike, a HRT dalje ustraje u tužbi. Iduće ročište zakazano je za 1. ožujka 2022.”, kazao je.

30.12.2021.

Gabrijela Galić: Problem kad prema vama ide oštrica zbog posla koji radite

Gabrijela Galić, s portala Faktograf.hr gostovala je u Novom danu i govorila o hakerskom napadu i prijetnjama kojima je portal izložen, posebice u pandemiji. “Od početka pandemije mi smo izloženi prijetnjama koje stižu, a ovo je sad vrhunac hajke na Faktograf. što se više dezinformacija razobličuje u javnosti, to su jači napadi na nas. Ovaj tjedan je bio jako težak što se tiče rada, jer kad se susrećete s tom vrstom napada koji prate prijetnje, pa i smrću, to pokazuje u kojem je stanju ovo društvo i koliko je otišlo unatrag u ove dvije godine pandemije, u vrijeme kad se šire lažne vijesti u javnom prostoru, pogotovo na društvenim mrežama”, rekla je Galić.

17.12.2021.

Poznat datum početka emitiranja regionalne UNA TV

Nova regionalna televizija Una TV s emitiranjem u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i će početi 21. prosinca, objavili su na društvenim mrežama. U najavnom videu koji se može vidjeti na YouTubeu objavljeno je i kako je slogan banjalučke TV - "Gledaj bez da trepneš". Podsjetimo, i prije početka emitiranja UNA TV podigla je dosta prašine u medijskom svijetu zbog brojnih lica koja su najavila svoj prelazak na televiziju koja će svoja studija imati u Zagrebu, Banjoj Luci i Beogradu. 

 

14.12.2021.

Facebook daje prioritet zaradi i lažnim informacijama

Usprkos tome što padovi servera velikih platformi ugrožavaju sigurnost osobnih podataka njihovih korisnika_ica, stručnjaci ističu kako jedan od najvećih problema Facebooka i Instagrama leži u algoritmima. Algoritmi se orijentiraju prema angažmanu korisnika_ica. Drugim riječima, onaj sadržaj koji ostvari najveći doseg i broj angažmana, a koji se mjeri lajkovima, komentarima i dijeljenjem, Facebook gura na vrh. Ta činjenica ukazuje na negativno stanje zdravlja naše populacije jer statistike pokazuju da je sadržaj koji se najviše dijeli ujedno i onaj najpolarizirajući, koji nerijetko vodi u širenje dezinformacija ili destabilizaciju svjetskih poredaka.

08.12.2021.