Iz medija

Premijerov desant na medije: Plenković za sutra sazvao odabrane novinare, Nova TV ga odbila?

Premijer Andrej Plenković izveo je prošli tjedan pravi desant na tri hrvatske televizije, u četvrtak je dao intervju za Novu TV, u petak za RTL, a u nedjelju je na red došao HTV. No, ni to Plenkoviću nije bilo dovoljno i odlučio je sutra navečer na jednom mjestu okupiti sve spomenute televizije s nacionalnom koncesijom, pridodati im još novinare Večernjeg lista i Jutarnjeg lista, i uživo objašnjavati što sve čini njegova Vlada. 

07.05.2018.

U napadu u Kabulu ubijeni novinari Radija Slobodna Evropa

U dvostrukom koordiniranom bombaškom napadu u središtu Kabula ubijeno je najmanje 29 ljudi, uključujući troje novinara Radija Slobodna Evropa, te ljudi iz još pet drugih medijskih organizacija.

30.04.2018.

Na Svjetski dan medija s radom kreće portal Media Daily

Na Svjetski dan medija, u četvrtak 3. svibnja, s radom kreće Portal Media Daily. Glavni urednik portala biti će Neven Šantić, bivši dugogodišnji komentator i kolumnist Novog lista, a pokretač i inicijator projekta Zoran Kovačić, suvlasnik TV Mreže.

27.04.2018.

Baš kao punk, "Feral" nije mrtav!

eZadar.hr

Provokacija, kritika. Punk je izraz bunta i sloboda vlastitog stava, a upravo to su karakteristike i ''preminulog'' Feral Tribunea. Ipak, on još uvijek živi, a u Zadru je predstavljena knjiga koja to dokazuje na sasvim poseban način. "Feral" je stigao u Zadar! Barem jedan njegov dio, utkan u preko sedam stotina stranica knjige "Smijeh slobode - uvod u Feral Tribune" koju su predstavili autori i izdavač.  

19.04.2018.

“Prosvjednik u plamenu” fotografija 2017. godine

Fotograf agencije France-Presse Ronaldo Schemidt dobitnik je prestižne nagrade za novinarsku fotografiju godine (World Press Photo of the Year) za snimku maskiranog venezuelskog prosvjednika koji se zamalo pretvorio u buktinju.

14.04.2018.

STRUČNA SKUPINA EK: MEDIJSKA PISMENOST KLJUČNA U BORBI PROTIV DEZINFORMACIJA

medijskapismenost.hr

U potrazi za rješenjem problema lažnih vijesti i dezinformacija na internetu, Europska komisija u siječnju 2018. osnovala je Stručnu skupinu na visokoj razini, sastavljenu od predstavnika civilnog društva, medija, društvenih mreža, akademske zajednice te novinara. U ožujku je Stručna skupina izdala izvješće s analizom ovog problema, pregledom najboljih praksi i preporukama Europskoj komisiji i državama članicama.

30.03.2018.

BIVŠI VLASNIK POMORCA"Vidjet ćeš svog Boga u svlačionici" Suđenje Z. Petričeviću za prijetnje novinarima Novog lista

Zlatko Petričević je verbalno prijetio novinaru Denisu Frančiškoviću, a na fotoreportera Sergeja Drechslera je i fizički nasrnuo, pokušavajući mu oteti fotoaparat te ga zatim zajedno s bratom Markom gurao prema svlačionicama.

30.03.2018.

„TREĆE STRIJELJANJE DJEČAKA PETRA IZ KONJICA“: Dragan Bursać osvojio prestižnu novinarsku nagradu

Za svoj tekst „Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica“ bosanskohercegovački novinar Dragan Bursać danas je nagrađen prestižnom nagradom „European Press Prize 2018.“ u kategoriji kolumni, odnosno iznošenja stavova. Bursaćev tekst objavljen je početkom prosinca na internetskoj stranici Al Jazeere, a objavljujući imena pobjednika organizatori su istaknuli kako oni, u vremenima lažnih vijesti, pokazuju kako se istina još uvijek može pronaći.

17.03.2018.

"Prljave novinarske kurve": Zadnja ubojstva samo su vrh ledenog brijega antinovinarske klime u Europi

Ubojstva blogerice Daphne Caruana Galizije na Malti prije pet mjeseci i sada novinara Jana Kuciaka dokazuju zastrašujuću antinovinarsku klimu u Europi. Istražitelji u obje zemlje uglavnom tapkaju u mraku.

13.03.2018.

Služba je služba, tužba je tužba

Broj sudskih tužbi protiv novinara ubrzano raste, a vlasnici komercijalnih dnevnih novina trude se na sve načine, u suradnji s odvjetničkim uredima, da troškove prebace na leđa vlastitih radnika

10.03.2018.