Iz medija

Pronađen novinar koji je bio glasnik istine iz Wuhana, nitko nije iznenađen gdje se nalazi

Pronađen je kineski novinar koji je nestao u veljači dok je izvještavao o odgovoru kineskih vlasti na epidemiju koronavirusa u Wuhanu, izvijestio je njegov prijatelj, otkrivaju da je mladić u kineskom zatvoru Chen Qiushi, bivši odvjetnik koji je postao reporter, izvještavao je iz bolnica i ulica Wuhana od 23. siječnja i zbog njegova iznenadnog nestanka krenuo je val kritika prema kineskoj vladi da je započela lov na novinare i zviždače.

24.09.2020.

LJILJANA SAUCHA ‘Nisam ni slutila da će to biti moje zadnje pojavljivanje na ekranu... Kažu da žele mlađe‘

Poznata HRT-ova urednica i novinarka Ljiljana Saucha više neće voditi 'Vijesti iz kulture'. Saucha je vijest o promjeni na Prisavlju objavila na svom Facebook profilu.- Kada sam u četvrtak 17. rujna odradila Vijesti iz kulture, nisam znala da će mi to biti zadnje ovakvo pojavljivanje na ekranu u 37 godina dugoj HTV karijeri. U petak sam saznala da ViK više ne vodim jer žele mlade ljude na ekranu!, napisala je urednica na Facebooku i nastavila: - Sve je to 'novo normalno' jer imam do mirovine još 14 mjeseci!

22.09.2020.

N1 Televizija bilježi rekordnu gledanost

N1 Televizija je uvijek prva na licu mjesta i u toku s aktualnim ekonomskim, gospodarskim i političkim događanjima, čime je izgrađen odnos povjerenja među gledateljima – a rezultat su sve veće brojke gledanosti. N1 televizija etablirala se kao vodeći informativni kanal u Hrvatskoj, te iz mjeseca u mjesec bilježi sve veću nacionalnu gledanost i kontinuirano zasjeda na sam vrh tablice najgledanijih nezemaljskih televizijskih kanala.

16.09.2020.

Kako je Trump noćima potajno telefonirao s novinarom koji je srušio Nixona, i odavao mu najviše državne tajne

Telegramov dopisnik Đivo Đurović piše o iščekivanoj novoj knjizi Boba Woodwarda. Bijela kuća otišla je u stanje panike čim su odjeknuli prvi detalji. Krugovi u američkoj administraciji zinuli su kad se pročulo što je još Trump otkrio Woodwardu – u razgovorima za koje je znao da su snimani i da će biti iskorišteni za knjigu. Već u prvom intervjuu očito ga je htio impresionirati, pa je Woodwardu otkrio da je Amerika razvila dosad potpuno nepoznato nuklearno oružje o kojemu "Kina i Rusija nemaju pojma".

15.09.2020.

Lažne informativne stranice kreiraju i plasiraju dezinformacije na društvene mreže

Svjetska zdravstvena organizacija nigdje nije objavila kada će biti kraj pandemije, kako se posljednjih dana netočno tvrdi u naslovima na web stranicama takozvanih ‘farmi portala’. Riječ je o stranicama koje se trude izgledom imitirati informativne portale. Također, riječ je o stranicama koji dnevno proizvode velike količine sadržaja – često kopirajući stvarne agencijske vijesti pridodajući im eksplozivne naslove ili prekrajajući ih na način da im dodaju neprovjerene i netočne informacije. 

11.09.2020.

Otkazna shema

Otpuštanje novinara, snimatelja i montažera na Radio-televiziji Vojvodine najviše će se odraziti na redakcije na jezicima nacionalnih manjina jer je u njima angažiran velik broj agencijskih radnika. Prvi val otpuštanja agencijskih radnika dogodio se još u junu, kad je preko noći otišlo 57 ljudi. Za preostale traje agonija jer je cijela procedura otpuštanja netransparenta: ne zna se tko će pod kakvim uvjetima i kriterijima ipak biti zadržan te što će biti s većinom koja je sada ostala bez posla.
 

 

10.09.2020.

Saslušani svjedoci u procesu Siniše Kovačića protiv Novosti

Bivši član Nadzornog odbora Miroslav Grgić kazao je na ročištu da je NO ukazivao na nepravilnosti u poslovanju HRT-a za vrijeme ravnateljstva Siniše Kovačića, posebno upozoravajući na izvansudske nagodbe i odvjetničke urede koji ‘deru‘ HRT te pogodovanje dijelu vanjske produkcije. 

09.09.2020.

Odbjegli tajkun izvojevao još jednu pobjedu: Pravomoćno oslobođen za Tisak

Tko čeka, taj dočeka. Stara je to poslovica koju je višestruko iskoristio Miroslav Kutle, nekada najdraži HDZ-ov tajkun i simbol kriminala u pretvorbi i privatizaciji. Jer dok se on iz BiH, u koju je pobjegao kako bi izbjegao zamke koje mu je postavilo hrvatsko pravosuđe, ruga tom pravosuđu, to isto pravosuđe, dijelom zahvaljujući svojoj nesposobnosti, a dijelom protoku vremena, radi za njega.

 

08.09.2020.

Vidović Krišto optužila medije za propagandno izvještavanje o koronavirusu

Saborska zastupnica Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto optužila je u petak medije, pogotovo javne, za propagadno i jednostrano izvještavanje o koronavirusu, jer ne otvaraju prostor stručnjacima koji ukazuju na pogreške i loše odluke Stožera civilne zaštite.

04.09.2020.

Brojite do 10 prije nego što podijelite objavu za koju niste sigurni da je istinita

Hrvatska dobiva novi Muzej, i to posvećen vijestima, onima lažnima. Ova ‘ustanova’, doduše, bit će kao web stranica koja bi trebala biti aktivna početkom listopada. O tome što predstavlja i što će obuhvaćati naš Muzej lažnih vijesti govori začetnik projekta, Zagrepčanin Lordan Prelog (47).

28.08.2020.