Iz medija

Milan F. Živković: Nina Obuljen se koristi intenzivnijim sredstvima od Hasanbegovića

Zlatko Hasanbegović je zabljesnuo uskrativši neprofitnim medijima oko tri milijuna kuna godišnje, dok je njegova nasljednica jednim potezom spremna na deset puta više. ‘Predšasnik’ je barem bio iskren rekavši da se Ministarstvo kulture medijima ne bi trebalo ni baviti.

08.12.2017.

DESNIČARI LAŽNIM PRIJAVAMA BLOKIRAJU FACEBOOK ANTIFAŠISTIČKIH PORTALA. EVO KAKO MOŽETE POMOĆI LUPIGI I OSTALIMA!

Nakon Antifašističkog vjesnika i Antifa Šibenik, blokirana je i stranica portala Lupiga, a skinuti su i neki postovi s Facebook-stranica Novosti i N1 televizije. Scenarij je uvijek isti: pripadnici ekstremnih desnih stranaka i pokreta, poput Urbane desnice, lažno prijavljuju administratorima te društvene mreže tvrdeći da promoviraju fašizam. Pod blokadom su neke privatne stranice urednika tih portala.

05.12.2017.

Mediji, publike i moć

Nekritičkom oku moglo bi se učiniti da svjedočimo novoj renesansi čovjeka – aktivan, mobilan, djelatan, "protrošač", no ipak je eklatantno da su suvremeni materijalni uvjeti života u neskladu s diskurzivnom konstrukcijom individue u 21. stoljeću. Interaktivne tehnologije imaju potencijala za stvaranje autonomne proizvodnje, no revolucija u komunikacijskoj tehnologiji oblikovana je organizacijama i institucijama koje za primarni cilj imaju stvaranje profita.

05.12.2017.

Što Nina Obuljen Koržinek ne želi da saznate?

Nekompetentnost koju demonstrira hrvatska ministrica kulture Nine Obuljen Koržinek iz dana u dan poprima sve impresivnije razmjere. 

24.11.2017.

Lud, zbunjen, Obuljen

Ministrica kulture iza zatvorenih vrata pokušava preusmjeriti više od 30 milijuna kuna iz europskih fondova, namijenjenih neprofitnim medijima, na račune komercijalnih televizijskih i radijskih postaja, pozivajući se pritom na radnu skupinu koju je sastavila bez ikakvih javnih kriterija i o kojoj ne postoje dostupni podaci.

20.11.2017.

PREDSJEDNIK DRUŠTVA PISACA TUŽI NOVINARA: Petkovića pozivaju na ostavku. "To je bijedno i kukavički!"

Predsjednik Hrvatskog društva pisaca Nikola Petković tužio je tjednik Novosti, odnosno novinara i pisca Jerka Bakotina, zbog polemičkog teksta o vrućoj temi - Deklaraciji o zajedničkom jeziku. Svoj tekst pod naslovom "Petković ili o kenjaži", koji je sada predmet tužbe, Bakotin je objavio sredinom svibnja ove godine u tjedniku Novosti. Bila je to reakcija na Petkovićev tekst "Bilješke uz Deklaraciju o zajedničkom jeziku", nešto ranije objavljen u Književnoj republici.

17.11.2017.

Hasanbegovićeva pravda

Povjerenica za informiranje Anamarija Musa ovih je dana poništila još jedno u podužem nizu odbijajućih rješenja Ministarstva kulture kojima je ono tijekom godina onemogućavalo uvid javnosti u vlastiti rad. Povjerenica je zadala dosta opsežnu zadaću Ministarstvu kulture. Njegovi službenici za informiranje morat će prekopati cjelokupnu zatraženu dokumentaciju – a radi se, kako stoji u njezinu rješenju, o 15 kutija različitih dokumenata – i za svaku pojedinu vrstu informacije koja se u njoj nalazi donijeti obrazloženi sud bi li njezino odavanje nanijelo veću štetu privatnim osobama ili bi značilo veću korist za javnost.

17.11.2017.

TO RADIO! Radio Studentu u sedam dana slušatelji skupili novac za novi odašiljač

U samo šest dana Radio Student uspio je crowdfunding kampanjom prikupiti šezdeset tisuća kuna za novi odašiljač.

14.11.2017.

KRAJ PROCESA DUGOG TRI GODINE Novinarka Jutarnjeg oslobođena optužbe da je osramotila polikliniku Medikol

Novinarka Jutarnjeg lista Slavica Lukić nakon tri godine sudskog postupka pravomoćno je oslobođena optužbe da je počinila kazneno djelo sramoćenja koju je protiv nje 2013. podigla privatna poliklinika Medikol.

10.11.2017.

Prodaja tiska i prihodi od oglašavanja u padu već četiri godine

novaczasve.com

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) istražila je kretanja na tržištu naklade tiska, oglašavanja i trgovine tiskom tijekom 2015. i 2016. godine. Istraživanjem su obuhvaćena 53 novinska nakladnika koji su lani prodali 73,7 milijuna primjeraka općeinformativnih dnevnika i 4,3 milijuna primjeraka općeinformativnih tjednika (nacionalnih ili regionalnih).

08.11.2017.