Iz medija

Nacionalistički portali bez argumenata optužuju Faktograf da širi “lažne vijesti”

Tri su portala čije je tekstove Faktograf u više navrata prokazivao kao činjenično neutemeljene tijekom prošlog tjedna objavila tekst prepun netočnih informacija povezanih s portalom Faktograf i udrugom Gong, izdavačem Faktografa.

14.10.2019.

PREDSJEDNIK EUROPSKE FEDERACIJE NOVINARA ZA LUPIGU: „Urednici moraju brinuti o novinarstvu, a ne o profitu“

Mogens Blicher Bjerregård, predsjednik Europske federacije novinara (EFJ) nedavno je posjetio Zagreb te govorio o važnosti kolektivih ugovora, ali i o ostalim problemima novinarstva.

14.10.2019.

Nakon prijetnje Kosovara, HRT odmah reagirao, ali od albanske zastupnice ni traga…

Piše: Ante Pavić

 

Na Hrvatskoj radioteleviziji nisu časili ni časa. Isti tren nakon što su dobili po ušima zbog greške u nedjeljnom podnevnom Dnevniku HTV-a, kad su vijest o izborima na Kosovu ilustrirali zastavom Republike Srbije, i nakon što se vodstvo HRT-a u ponedjeljak duboko sagnulo pred kosovskim veleposlanikom u Zagrebu Gezimom Kasapolijem, HRT je reagirao isti tren i dogovorio televizijsko gostovanje Ermine Lekaj Prljaskaj.

09.10.2019.

Lekaj Prljaskaj: Ne kanim se miješati u uređivačku politiku HRT-a, ali ću reagirati na iskrivljavanje činjenica

Saborska zastupnica pet nacionalnih manjina, među njima i albanske, Ermina Lekaj Prljaskaj u srijedu je odlučno odbacila prozivke da se kani miješati u uređivačku politiku HRT-a i utjecati na slobodu medija, ali je poručila da će i dalje odlučno reagirati na svaki propust u kojem se iskrivljuje činjenično stanje.

09.10.2019.

Imamo dokaz: Na HRT trebala doći zastupnica Albanaca, sve je naprasno otkazano

HRVATSKA radiotelevizija našla se u novom skandalu. HRT je prvo u nedjelju izbore na Kosovu najavio srpskom zastavom koja je stajala u pozadini za vrijeme trajanja cijele najave priloga. Ta je blamaža javne televizije onda naljutila predstavnike Albanaca, saborsku zastupnicu iz redova te manjine Erminu Lekaj Prljaskaj i kosovskog veleposlanika koji su se sastali s vodstvom HRT, a na sastanku je bio i glavni ravnatelj Kazimir Bačić.

09.10.2019.

Kao da je itko u to sumnjao, HRT izdao priopćenje u kojem kažu da su politički sasvim neovisni

Hrvatska radiotelevizija u utorak je odlučno odbacila pogrešne interpretacije susreta s veleposlanikom Republike Kosova Nj.E. Gezimom Kasapollijem, te posljedično i neutemeljene tvrdnje o eventualnom političkom utjecaju na HRT koji su se pojavili u dijelu hrvatskih medija.

08.10.2019.

Ivana Paradžiković o prijavama Damira Škare: "Sa zadovoljstvom ćemo ići u zatvor ako se tamo ide zbog istraživačkog novinarstva"

O karakteru Damira Škare govori i njegov posljednji potez. Naime, on i iz zatvora nastavlja zastrašivati svoje žrtve, ali i novinare koji se usude objavljivati istinu. Nakon što mu nije uspjela prijeteća poruka koju je poslao žrtvi na dan kada je prijavila silovanje, zatim pokušaj da ju s 80.000 eura podmiti i ušutka, njegov odvjetnik tvrdi da je protiv nje te novinara i urednice emisije Provjereno podnio kaznenu prijavu zbog odavanja tajne.

04.10.2019.

Reakcije na kaznenu prijavu protiv Škarine žrtve i novinara Provjerenog: ''Istraživačko novinarstvo bit će ugroženo'', ''Ovo je suludo, sumanuto i neprihvatljivo''

Krešimir Krsnik, odvjetnik Damira Škare, podnio je kaznenu prijavu protiv Škarine žrtve i novinara te urednice emisije Provjereno zbog odavanja tajne iz istrage. Županijski sud u Velikoj Gorici danas odlučuje o produljenju pritvora Damiru Škari.

03.10.2019.

Jakov Surać prijetio novinaru Hrvoju Bajlu kojeg je lani pretukao i slomio mu ruku

Jakov Surać, bivši nogometaš NK Zadar, koji je na Općinskom sudu u Zadru zbog fizičkog napada na novinara Nacionala Hrvoja Bajlu nepravomoćno osuđen na 10 mjeseci zatvora, uvjetno, s rokom kušnje od tri godine, u ponedjeljak poslijepodne ponovno je izazvao incident s Bajlom.

01.10.2019.

Tribina "Novinarstvo ne damo – Koliko i za koliko radimo?"

Sindikat novinara Hrvatske (SNH), Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) te Hrvatsko novinarsko društvo (HND) organiziraju tribinu o radnim i autorskim pravima novinara pod nazivom "Novinarstvo ne damo - koliko i za koliko radimo?".

30.09.2019.