Iz medija

Kako Covid-19 ugrožava medijske slobode

Mnoge vlade diljem svijeta u pandemiji vide priliku za dodatnim gušenjem medijskih sloboda, pri čemu te restrikcije najčešće nazivaju mjerama za sprečavanje širenja lažnih vijesti. Iskustva iz nekih zemalja već su, međutim, pokazala da su prve mete takvih zakonskih mjera neovisni novinari

03.04.2020.

TWITTER ZADAO SNAŽAN UDARAC ALEKSANDRU VUČIĆU!

Društvena mreža diljem svijeta izbrisala čak 8558 računa povezanih sa srpskim predsjednikom. Platforme za društvene mreže proglasile su rat širenju dezinformacija na internetu i to je naišlo na suzdržanu podršku u Bruxellesu.

03.04.2020.

Što stoji iza tajnog sastanka Plenkovića i glavnih urednika medija?

PREDSTAVNICI vlade na čelu s premijerom Andrejem Plenković održali su 17. ožujka tajni sastanak s glavnim urednicima tiskanih medija te nacionalnih televizija i radija, na kojem su razgovarali o tome kako bi mediji trebali pratiti epidemiju koronavirusa. Organizator sastanka bio je osobno premijer Plenković.

01.04.2020.

Investicija od 100 milijuna dolara: Facebook je odlučio pomoći medijima ulaganjem u lokalno novinarstvo

Facebook, najveća društvena mreža i marketinška kompanija na svijetu obećala je investirati 100 milijuna dolara u novinarsku industriju u eri kada pandemija koronavirusa znači da su točne informacije dragocjenije nego ikad. 25 milijuna tako ide u financiranje lokalnih vijesti putem Facebook Journalism Projecta, dok preostalih 75 milijuna ide u 'dodatni novac potrošen na marketing' koji će se usmjeriti prema brojnim novinskim agencijama.

30.03.2020.

Netočno je da pacijente starije od 60 godina u Italiji više ne priključuju na respiratore

Slobodna Dalmacija proširila je medijskim prostorom u Hrvatskoj i regiji netočnu informaciju da pacijente oboljele od Covida-19 koji su stariji od 60 godina u Italiji više ne priključuju na respiratore. U tekstu se pozivaju na Jerusalem Post, izraelski dnevni list koji objavljuje sadržaj na engleskom jeziku, a koji je s izraelske televizije Canal 12 prenio tvrdnje koje je u intervjuu iznio Gai Peleg, izraelski liječnik koji radi u bolnici u talijanskom gradu Parmi.

25.03.2020.

LIVE BLOG: Dezinformacije o koronavirusu

Pandemija koronavirusa prouzročila je širenje velikog broja netočnih informacija među građanima. Dezinformacije se najviše šire društvenim mrežama i aplikacijama kao što su WhatsApp i Viber. Faktograf će za vrijeme trajanja pandemije voditi live blog kako bi svim našim čitateljima na jednom mjestu bio dostupan pregled dezinformacija o koronavirusu koje smo raskrinkali kao netočne.

24.03.2020.

Kardinal Bozanić nije smješten u hotelu Sheraton

Neposredno nakon zemljotresa koji su u ranim jutarnjim satima jučer pogodili zagrebačko područje, društvenim mrežama i drugim oblicima komuniciranja masovno su se počele širiti dezinformacije povezane s potresom. Na njih je, kao što smo ranije pisali, brzom reakcijom upozorila i Seizmološka služba te demantirala da zasigurno slijedi još razornije podrhtavanje.

23.03.2020.

Ne, Putin ne baca ljude u zatvor ako ne odu u izolaciju na 15 dana

Društvenim se mrežama širi dezinformacija da je Vladimir Putin zaprijetio građanima Rusije da će, ako ne ostanu u samoizolaciji zbog pandemije koronavirusa, biti kažnjeni s pet godina zatvora. U pitanju je netočna tvrdnja.

 

 

23.03.2020.

Oštećenja i u Saboru i Novinarskom domu: Popucali zidovi, stopovi, stubišta

– Ima dosta oštećenja u unutrašnjosti zgrade. I to na oba stubišta i na glavnom ulazu u zgradu. Popucali su i zidovi u prostorijama tajništva Hrvatskog novinarskog društva te Sindikata novinara Hrvatske. Popucali su i plafoni ispod svakog kata, kazao nam je danas predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko.

 

23.03.2020.

WhatsAppom se širi audio poruka u kojoj se tvrdi da od ponedjeljka kreće totalna karantena. Provjerili smo, lažna je

Tijekom današnjeg dana pojavila se snimka iz koje proizlazi da će od ponedjeljka cijela Hrvatska biti u karanteni. Na snimci osoba koja tvrdi da je bila na sastanku s predstavnicima Crvenog križa, opisuje kako će u toj stopostotnoj karanteni biti zabranjeno izlaženje iz stanova, dok će policija patrolirati po svim gradovima.

21.03.2020.