Iz medija

Novak Srzić na optuženičkoj klupi 'Labradori su najbolji psi, nisam Radmana htjela uvrijediti'

Hloverka Novak Srzić završila je na optuženičkoj klupi Općinskog kaznenog suda u Zagrebu jer je lanjskog srpnja u Jutarnjem listu objavila autorski članak naslova “Labrador s HRT-a donio mi je turiste”. Sporni tekst je uvrijedio tadašnjeg prvog čovjeka HRT-a Gorana Radmana koji ju je odlučio tužiti za uvredu. Na početku suđenja umirovljena novinarka je rekla da nije kriva, a u “moru” predloženih dokaza od strane njezina odvjetnika, predloženo je saslušanje troje novinara HRT-a Branke Kamenski, Joze Barišić te Dražena Marića i to na okolnosti da kao djelatnici javne televizije imaju saznanja da se ravnatelja te kuće doista zvalo labradorom.

12.06.2016.

NASTAVAK ČISTKE NA HRT-U: „Treća povijest“ odlazi u povijest

Privremena HRT-ova uprava nastavila je s čistkom programa pa tako od jeseni na Trećem programu HTV-a više nećemo gledati mozaičku emisiju „Treća povijest“ povjesničara Tvrtka Jakovine i urednice projekta i emisije Lade Džidić. Obavijest o tome niti jedan od stručnih vanjskih suradnika koji su na emisiji radili službeno još nije primio već su im za tu vijest javili zaposlenici HRT-a koji su na emisiji radili i kojima je javljeno da se emisija skida s programa.

12.06.2016.

Saša Leković o istražnom povjerenstvu za „Panama Papers“: Dobro da je i EU parlament zainteresiran da se istraži svako moguće protuzakonito ponašanje

Projekt „Panama Papers“, koji se kako je pisao The Guardian, sastoji od 2,6 terabajta podataka, 11,5 milijuna dokumenata panamske odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca preko koje su registrirane tvrtke u područjima s vrlo niskim poreznim stopama i 214.000 fiktivnih tvrtki, a riječ je o najvećem curenju podataka s kojim su se novinari ikad susreli, potaknuo je Europski parlament na osnivanje istražnog povjerenstva za „Panama Papers“.

12.06.2016.

HRT-ov Dnevnik dotaknuo dno, podnevni se još drži

Središnji Dnevnik HRT-a dotaknuo je dno. Prema podacima o jučerašnjoj gledanosti informativnih emisija na svim televizijama s nacionalnom koncesijom, koji su u posjedu tportala a za televizije ih radi AGB Nielsen, nekad najgledanijih trideset minuta zauzelo je posljednje, deseto mjesto. Dnevnik u 19 sati gledalo je svega 194 tisuće ljudi. S druge strane, Dnevnik Nove TV koji se emitira petnaest minuta kasnije i dalje je broj jedan, a jučer ga je pratilo 460 tisuća ljudi.

08.06.2016.

Tajni sastanak Petrovića i Karamarka

Tomislav Karamarko, prvi potpredsjednik Vlade, praktički u prvim danima svog mandata u Vladi, susreo se sa suvlasnikom investicijskog fonda koji je na hrvatskom tržištu odrađivao prljavi posao za mađarski Mol. Karamarko se susreo s Patrikom Tkačem, jednim od osnivača i suvlasnika J&T grupe koja je tijekom 2011. u složenoj netransparentnoj operaciji pokušala za Mol kupiti ključni paket dionica Ine.

07.06.2016.

Riccardo Arena o dodatnom pooštravanju kazne za klevetu: Očekujem od sudskih udruženja da se izjasne protiv zakona koji bi praktički značio da smo svi jednaki, ali da su neki građani „jednakiji“ od drugih

Talijanske vlasti predložile su dodatno pooštravanje kazni za klevetu, izvijestila je Međunarodna federacija novinara (IFJ). Nacrt zakona, koji bi uskoro trebao biti podnesen Senatu, predviđa povećanje maksimalne kazne sa 6 na 9 godina zatvora ako se kleveta tiče političara, suca ili državnog službenika. 

 

07.06.2016.

Leković: Nezavisnost novinara je ugrožena kao nikad

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković kaže da je Hrvatska radio-televizija postala 'ratni plijen' vladajućih, a da političari vrše pritiske na brojne medije.

06.06.2016.

Povjerenstvo utvrdilo kako se u emisiji Otvoreno nije pogodovalo agenciji Grizli komunikacije

Povjerenstvo Hrvatske radiotelevizije osnovano radi utvrđivanja okolnosti povezanih sa slučajem agencije Grizli komunikacije obavilo je uvid u sve emisije Otvoreno u razdoblju od 28. siječnja do 2. lipnja 2016. godine odnosno od uspostavljanja sadašnje Vlade Republike Hrvatske između Domoljubne koalicije i Mosta do izlaska dokumenata Grizli komunikacija te utvrdilo kako se ni u kojemu slučaju ne može zaključiti da su urednici emisije Otvoreno na bilo koji način pogodovali agenciji Grizli komunikacije.

 

06.06.2016.

Klerikalna shema

Zbog mise u Gospiću podnevni dnevnik HTV-a kasni punih 17 minuta. Misa je trebala trajati do podneva, ali se otegla, a HTV umjesto prekida prijenosa preuzima shemu Crkve. Opća klerikalizacija programa, dosad neviđena, time doživljava svoj vrhunac.

05.06.2016.

Sjećanje na 02. 06. 2008. godine: Duško oprosti, dužni smo ti počinitelje, naručitelje i zataškavače

Kažu da je ponedjeljak loš dan. Pogotovo ponedjeljak koji pada u aritmetičkoj sredini godine. Negdje u Zagrebu, u jednoj teretani, muškarac D.M., teško odredive dobi, spuštao je uteg. Znoj se probijao kroz majicu. Ozbiljnog lica, mislima je odlutao u sutrašnji dan. Još jedan dan na sudu. Priče o političko-korupcijskom mulju, svjedočanstvima o događajima zbog kojih prestaneš vjerovati i sebi i svojim očima i ušima. Poslagivao je mozaik sjećanja. Trebat će mu. Jer to se od njega očekuje. Da zna. Da se sjeća. Detalja, riječi, rečenica, izraza lica. Dosta za danas, reče u sebi. Polako se spremio i krenuo doma. Taj ponedjeljak, iz nekog razloga, bio je drugačiji.

03.06.2016.