Iz medija

STRUČNA SKUPINA EK: MEDIJSKA PISMENOST KLJUČNA U BORBI PROTIV DEZINFORMACIJA

medijskapismenost.hr

U potrazi za rješenjem problema lažnih vijesti i dezinformacija na internetu, Europska komisija u siječnju 2018. osnovala je Stručnu skupinu na visokoj razini, sastavljenu od predstavnika civilnog društva, medija, društvenih mreža, akademske zajednice te novinara. U ožujku je Stručna skupina izdala izvješće s analizom ovog problema, pregledom najboljih praksi i preporukama Europskoj komisiji i državama članicama.

30.03.2018.

BIVŠI VLASNIK POMORCA"Vidjet ćeš svog Boga u svlačionici" Suđenje Z. Petričeviću za prijetnje novinarima Novog lista

Zlatko Petričević je verbalno prijetio novinaru Denisu Frančiškoviću, a na fotoreportera Sergeja Drechslera je i fizički nasrnuo, pokušavajući mu oteti fotoaparat te ga zatim zajedno s bratom Markom gurao prema svlačionicama.

30.03.2018.

„TREĆE STRIJELJANJE DJEČAKA PETRA IZ KONJICA“: Dragan Bursać osvojio prestižnu novinarsku nagradu

Za svoj tekst „Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica“ bosanskohercegovački novinar Dragan Bursać danas je nagrađen prestižnom nagradom „European Press Prize 2018.“ u kategoriji kolumni, odnosno iznošenja stavova. Bursaćev tekst objavljen je početkom prosinca na internetskoj stranici Al Jazeere, a objavljujući imena pobjednika organizatori su istaknuli kako oni, u vremenima lažnih vijesti, pokazuju kako se istina još uvijek može pronaći.

17.03.2018.

"Prljave novinarske kurve": Zadnja ubojstva samo su vrh ledenog brijega antinovinarske klime u Europi

Ubojstva blogerice Daphne Caruana Galizije na Malti prije pet mjeseci i sada novinara Jana Kuciaka dokazuju zastrašujuću antinovinarsku klimu u Europi. Istražitelji u obje zemlje uglavnom tapkaju u mraku.

13.03.2018.

Služba je služba, tužba je tužba

Broj sudskih tužbi protiv novinara ubrzano raste, a vlasnici komercijalnih dnevnih novina trude se na sve načine, u suradnji s odvjetničkim uredima, da troškove prebace na leđa vlastitih radnika

10.03.2018.

Muzej medija interaktivnim pristupom spašava baštinu

Sve je bliži dan kad će se Zagrebu dobiti nacionalni Muzej medija, po uzoru na značajne svjetske institucije kao što je primjerice Newseum, jedan od najposjećenijih muzeja u Washingtonu. Za razliku od tog američkog muzeja, koji se prostire na sedam katova, inicijatori osnivanja njegovog zagrebačkog pandana u potrazi su za nešto skromnijim prostorom, u užem ili širem središtu grada. 

09.03.2018.

Divjak: Urednici (HRT-a) prenose lažne vijesti

“Ja mislim da bi njih prije svega trebalo biti sram, kao što bi trebalo biti sram i sve one urednike i sve one koji prenose lažne vijesti i pri tome ne provjeravaju činjenice“, kazala je Blaženka Divjak (N1), ministrica obrazovanja, pojasnivši pritom da misli na “emisiju u kojoj je netočno navedeno da je određena literatura na popisu lektire, što je laž”.

05.03.2018.

CIJELA SLOVAČKA BRUJI O LIKVIDACIJI NOVINARA I NJEGOVE DJEVOJKE

Slovačka je u utorak i dalje u šoku nakon brutalnog ubojstva istraživačkog novinara Jána Kuciaka koji je radio za informativni portal Aktuality.sk, javlja AFP, podsjećajući da je novinar izvještavao o poreznoj prijevari poslovnih ljudi povezanih s političarima.

28.02.2018.

Oligopol najvećih internetskih kompanija čini tržišni uspjeh medija gotovo nemogućim

Regulacija govora mržnje na internetu postala je jedna od ključnih tema o kojoj se raspravlja u Hrvatskoj, ali se malo računa vodi o dubljim, strukturnim aspektima interneta na kojem je zavladao oligopol nekolicine internetskih kompanija poput Facebooka, Googlea i sličnih.

24.02.2018.

NEZAUSTAVLJIVI FERAL: Četvrto izdanje „Smijeha slobode“ posvećeno je Predragu Luciću

Malo tko se u Hrvatskoj može pohvaliti da je njegova knjiga doživjela četiri izdanja. Boris Pavelić, autor knjige „Smijeh slobode – uvod u Feral Tribune“, to može.

07.02.2018.