Iz medija

Hrvatskim novinarima je loše, „lokalcima“ je još gore

Novinari u malim sredinama Hrvatske izloženiji su pritiscima od kolega u velikim gradovima. Jer svatko zna tko je napisao nešto istinito, ali neugodno. Reakcije su uvrede pa i fizički napadi, ali najgora je – besparica

06.05.2019.

Moj drug Dejan

Ivana Dragičević, urednica i reporterka vanjske politike na N1, napisala je in memoriam povodom smrti uglednog beogradskog novinara, Dejana Anastasijevića. "Teško se nekad sjetite kada ste i kako nekoga upoznali. Teško se sjetite postoji li neki specifični trenutak kada ste se istinski zbližili. Ono čega se sjećate je osjećaj. Osjećaj iskrenog prijateljstva koji vam je netko pružao, osjećaj sigurnosti, osjećaj da će ma što se desilo on biti tu. Kao drug. Do groba. Pa ‘ko prvi.

25.04.2019.

Vjerska država: Radio Split se ispričao zbog "Proklete nedjelje" u eteru

Urednik Radio Splita, javnog radija u sustavu Hrvatske radiotelevizije, danas se, posredstvom voditelja i urednika jutarnjeg programa, ispričao slušateljima zbog korištenja refrena pjesme „Prokleta nedjelja“ u najavnom spotu za jednu emisiju.

24.04.2019.

Premijer se nedavno smijao tezi da u Hrvatskoj nema slobode medija. Reporterima bez granica nije smiješno

Plasirati tezu 2019. da ne postoji sloboda medija u Hrvatskoj je čak pomalo smiješno. Ne samo da je netočno nego je smiješno”, kazao je prije malo više od mjesec dana hrvatski premijer Andrej Plenković reagirajući na novinarski prosvjed protiv cenzure održan dva dana ranije. Danas bi možda taj svoj stav trebao prinijeti pozornosti Reporterima bez granica, globalnoj nevladinoj organizaciji koja se bavi slobodom medija, a koja je u indeksu slobode medija za 2019. godinu Hrvatsku svrstala u grupu problematičnih zemalja.

18.04.2019.

INTERVJU ROMANA EIBL: Hrvatskim medijima vladaju seksizam i ponižavanje žena

Jedna od najpoznatijih sportskih novinarki u Hrvatskoj i regiji Romana Eibl nedavno je s kolegama, pod paskom Agencije za elektroničke medije, objavila Preporuke za praćenje ženskog sporta u medijima. Istraživanja su pokazala kako na nacionalnim televizijama (HRT, Nova TV i RTL) praćenje ženskog sporta ima udio od tek četiri posto! Zašto je tako i kako to promijeniti?

12.04.2019.

MIKKO SALO Finski stručnjak na FPZG-u objasnio važnost provjere činjenica i medijske pismenosti

GLOBAL 

Predavanje pod nazivom “A matter of fact! The importance of quality journalism, fact checking, gate keeping and media literacy“ održalo se na FPZG-u u sklopu obilježavanja Dana medijske pismenosti, a organizirala ga je Agencija za elektroničke medije u suradnji s finskim veleposlanstvom

 

12.04.2019.

Slovenci: Pater Tolj je u ime hrvatske vlade htio spriječiti priču o špijunu

SLOVENSKI POP TV i 24ur.com su objavili kako je u ime hrvatske vlade objavu o hrvatskom špijunu i arbitraži pokušao spriječiti pater Ivan Tolj, prvi čovjek Styrije u Hrvatskoj.

08.04.2019.

Puko preživljavanje neprofitnih medija

Razloge upornog izbjegavanja distribucije novca iz europskog fonda za neovisniji dio medija možda je moguće pronaći u izrijekom očitovanim sklonostima hrvatskih vlasti prema domaćim komercijalnim igračima u sektoru.

30.03.2019.

Ovo je Hrvatska 2019.: za Državno izborno povjerenstvo teletekst je medij, Facebook nije

Hrvatska neće pod posebno povećalo staviti financiranje političkih oglasa na društvenim mrežama i on-line servisima u predstojećoj kampanji za Europski parlament, proizilazi iz odgovora Državnog izbornog povjerenstva koje je danas dobio Telegram.

29.03.2019.

Međunarodna mreža za provjeru činjenica (IFCN) pokreće FactCheckEU, novi europski projekt provjeravanja činjenica

Manipulacije ne poznaju granice, naročito u Europi. Stoga Međunarodna mreža za provjeru činjenica (IFCN) ponosno predstavlja FactCheckEU, plod zajedničkog napora 19 europskih medija za provjeru činjenica u suzbijanju dezinformacija i lažnih vijesti pred izbore za Europski parlament u svibnju 2019. FactCheckEU je dostupan na factcheckeu.info. Naši tekstovi će biti prevođeni na 10 jezika, a sve što budemo objavili bit će prevedeno na engleski, s ciljem dopiranja do šire europske publike.

28.03.2019.