Iz medija

Snimio nezamislive zločine: "Arkanovci su se derali da ništa ne slikam, bilo je puno vrištanja. Onda su ubili muškarca pa ženu..."

U Zagrebu je nedavno radionicu o ratnoj fotografiji za studente s Balkana održao Ron Haviv, jedan od najpoznatijih svjetskih fotoreportera. Bio je na 25 ratišta u svijetu, a za DNEVNIK.hr ispričao je kako su nastale neke od njegovih kultnih fotografija.

05.12.2019.

HNS-ovac tužio lokalni portal i tražio 100.000 kuna jer su ga prozvali uhljebom. Sud ga je fino poklopio

 
Predsjednik Županijske organizacije Hrvatske narodne stranke (HNS) Valentin Dujmović tražio je čak 100 tisuća kuna odštete od lokalnog portala dubrovniknet.hr zbog teksta u kojem je komentirana mogućnost da, u dogovoru Ivana Vrdoljaka i Andreja Plenkovića, on postane direktor Zračne luke Dubrovnik. 

30.11.2019.

KRONIČAR VUKOVARSKE TRAGEDIJE - Riskirao život da bi pokazao što se dogodilo '91.: 'Granate su padale, vidio sam ženu odrubljene glave…'

Amerikanac Christopher Morris čije su fotografije iz Vukovaru obišle svijet, nakon 28 godina ponovno u tom gradu. U Vukovar je stigao u trenucima najgoreg užasa - 18. studenog te 1991. s fotoaparatom u ruci. I jednim, jedninim zadatkom - ispričati svijetu što se događa.

20.11.2019.

"Zbog tužbi protiv novinara, ne isključujemo novi prosvjed"

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko nedavno je u Bruxellesu govorio na temu stanja medijskih sloboda u Hrvatskoj i o pitanju brojnih tužbi protiv medija i novinara. U Novom danu govorio je 'o zloupotrebi zakona na štetu novinara'.

14.11.2019.

Otkrivamo presudu važnu za slobodu medija: sud odbio Brkića koji je tužio novinarku jer je pisala o elitnoj prostituciji

Potpredsjednik Sabora Milijan Brkić nerijetko tuži medije. Cijelu seriju postupaka već je i dobio, a sudovi su mu do sada dosuđivali odštete između 15 i 49 tisuća kuna. Više puta do sada uspješno je dokazao da su ga novinarski uratci povrijedili, odnosno da su mu nanijeli duševne boli, za koje mu izdavači moraju platiti.

11.11.2019.

'FAKE NEWS PORTRAITS' Političare iz 90-ih Nikola Šolić posložio u piramidu nalik Ponzijevoj shemi

Šolić, svojedobno i Reutersov fotograf, izložio je fotografije političara, nastale devedesetih, u formalnim i manje formalnim situacijama, postavljene jedna nad drugom, u piramidalnoj kompoziciji, kakva će asocirati i na piramidalne prevare, od kojih je najpoznatija Ponzijeva shema. Prepoznat će se na tim fotografijama političari poput Franje Tuđmana, Ivića Pašalića, Gojka Šuška, Vladimira Šeksa, Nikice Valentića, da nabrojimo samo neke, prepoznat ćete ih i sami, ako posjetite HND.

09.11.2019.

Ivan Žada: 'Kao istraživačkog novinara ova presuda me profesionalno kastrira'

Novinar Ivan Žada nepravomoćno je u srijedu na Općinskom sudu u Virovitici osuđen na uvjetnu četveromjesečnu kaznu zatvora s rokom kušnje od godinu dana, jer je neovlašteno snimao telefonski razgovor sa saborskim zastupnikom Josipom Đakićem, a potom dio te konverzacije objavio na Facebooku.

08.11.2019.

O novom Zakonu o elektroničkim medijima bez HND-a – krovne organizacije medijskih profesionalaca

12. Dani elektroničkih medija, ujedno i 25. Dani radija, 12. Dani televizije i 12. Dani interneta upravo se odvijaju u Zadru, i to u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru. Nakon svečanog otvaranja u Svečanoj dvorani za kojega su se predugo međusobno pozdravljali višebrojni čelnici, ravnatelji, predsjednici, izaslanice itd. uslijedio je i prvi panel koji se ticao zasad nepostojećeg Zakona o elektroničkim medijima, a koji se ‘priprema’ već dulje od deset godina.

06.11.2019.

SEEMF: HRT po zakonu iz 2010. proizvodi program koji ne prati trendove

Na konferenciji South East Europa Media Forum (SEEMF) na panel diskusiji "Javni medijski servisi pod pritiskom - između problema s financiranjem i političkog utjecaja" profesorica Viktorija Car sa Zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti ocijenila je kako je situacija na HRT-u posljednjih petnaestak godina "najgora ikada".

05.11.2019.

Vrhovni sud stao na stranu novinara i javnosti: Sudovi moraju javno objavljivati kome se i za što sudi

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa donio je u ponedjeljak upute za objavu informacija o javnim suđenjima prema kojima podaci o raspravama na mrežnim stranicama sudova moraju sadržavati vrijeme i mjesto održavanja rasprave, ime i prezime optuženika, te kazneno djelo za koje mu se sudi.

04.11.2019.