Iz medija

DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Nemojte misliti da vas se ne čita i ne prati

Svi mediji i novinari koji rade u njima žele biti čitani jer to je njihova uloga, neki kažu i poslanje. Kad ne bi voljeli biti čitani, ne bi objavljivali, pa ne bi ni pisali ili bi pisali samo „za sebe“, a to bi u novinarstvu bilo besmisleno. Nemojte misliti da vas se ne čita - takva je poruka prirodni poticaj novinarima i urednicima, ohrabrenje, ona diže samopouzdanje, to je poruka da imaju utjecaj na dosta ljudi koji će promisliti o tome što je u tom mediju objavljeno, da imaju i izvjesni utjecaj na oblikovanje javnosti, a to znači i mijenjanje društva, ako društvo u toj sredini u kojoj pišu uopće i postoji u kakvim dostojnim gabaritima.

20.10.2021.

Ova genijalna fotka govori sve o HRT-u. I zašto će skandalozni Robert Šveb postati novi ravnatelj

Tek nekoliko tjedana nakon što je ova slika nastala Periša Čakarun je osobno radila razgovor s premijerom. Razgovor je počeo krajnje rutinski: “Gospodine Plenkoviću, dobra večer”. Na isti način je, međutim, počinjao i spisak pitanja za intervju koja su ranije poslana Vladinom glasnogovorniku. 

19.10.2021.

HRT po Švebu

Kratki ravnateljski posao Roberta Šveba na HTV-u 2007. i 2008. imao je dramatičan utjecaj na smjer programa. Upravo je Šveb donio odluku da se za urednicu cijelog informativnog programa postavi Hloverku Novak Srzić, nakon čega su posmicani i gotovo svi niži urednici. 

09.10.2021.

Pandorini dokumenti u brojkama

portal - oštro.hr

 

Do sada najveće istraživanje Međunarodnoga konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ) otkriva financijske tajne političara, milijardera i ostatka globalne elite. Pandorini dokumenti su opsežno novinarsko istraživanje koje se temelji na dosad najvećem curenju podataka iz poreznih oaza. Obuhvaćaju više od 330 političara i visokih javnih dužnosnika u više od 90 zemalja, uključujući 35 vođa država. Tu su i veleposlanici, predsjednički savjetnici, generali, guverneri središnjih banaka.

05.10.2021.

"Od tuge nisam znala kako napisati priču iz razorene Petrinje, a sad je proglašena najboljom"

mojportal.hr

Novinarka Jutarnjeg lista Tena Šarčević osvojila je nagradu za najbolju reportažu na Fra Ma Fu festivalu koji se proteklog vikenda održao u Daruvaru. Upravo je njezina reportaža "Petrinja mi je u trenu nestala pred očima. Prekrila nas je prašina, a onda je krenuo kaos" jednoglasno prolašena najboljom reportažom ovogodišnjeg festivala reportaže i reportera.

04.10.2021.

Stručnjaci o zabrani: Riječ je o opasnom pokušaju cenzure i udaru na slobodu medija...

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević smjenjuje upravno vijeće Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. Iz Poliklinike kažu: Nas pritišću i prijete nam. Tražili smo načine da zaštitimo normalan rad. Mi kao gradska vlast protivimo se praksi da bilo koja gradska ustanova ili institucija traži zabranu kritičkog izvještavanja. Postoje uhodane prakse ako je netko oklevetan. No da je gradska ustanova tražila mjeru zabrane pisanja o ustanovi i ravnateljici, to je presedan.

23.09.2021.

Sud na temelju Ovršnog zakona privremeno zabranio portalu H-alter nastavak objavljivanja tekstova Jelene Jindre o Poliklinici za zaštitu djece i mladih

Općinski građanski sud u Zagrebu, po sucu, Andriji Krivaku, radi osiguranja nenovčane tražbine Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i ravnateljice Poliklinike Gordane Buljan Flander odredio je u utorak privremenu mjeru zabrane objavljivanja sadržaja u kojima se iznose informacije koje se odnose na dostojanstvo, profesionalni rad i profesionalna dostignuća predlagatelja osiguranja Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i Gordane Buljan Flander.

22.09.2021.

Velika pobjeda HND-a. Vrhovni sud ukinuo presudu prema kojoj su jednoj privatnoj tvrtki morali platiti milijune kuna

Vrhovni sud Republike Hrvatske prihvatio je reviziju Hrvatskog novinarskog društva (HND) te ukinuo presude Općinskog građanskog i Županijskog suda u Zagrebu prema kojima je HND trebao isplatiti 2,5 milijuna kuna tvrtki, odnosno stečajnoj masi tvrtke UTT Europa, koja je taj iznos tražila kao izgubljenu dobit s kamatama. Naime, ta tvrtka je tvrdila kako je uredila prostor koji im je HND iznajmio te da su bili oštećeni nakon što su deložirani.

13.09.2021.

“Tekst u Slobodnoj Dalmaciji nije sramota te novine, to je sramota novinarstva”

Novinari Hrvoje Krešić i Mislav Bago gostujući u Točki na tjedan komentirali su članak u Slobodnoj Dalmaciji o bivšoj prostitutki koja sada radi u Centru za socijalnu skrb, a koji je izazvao žestoke kritike. Krešić je kazao kako novinari prerijetko preispituju sami sebe i kako smo rijetko kritični prema sebi. “Pitanje je što prodaje medije. Medije često prodaje moralna panika. Dok god je to tako, a to nažalost jedinim dijelom mora biti tako jer smo u tržišnoj utakmici, onda će te moralne panike uvijek biti. Treba se sjetiti riječi nadbiskupa Uzinića koji kaže: ‘Tko je bez grijeha, neka prvi baci kamen'”, rekao je Krešić.

05.09.2021.

Obnovljen ulaz u Vjesnik, ostao ‘’zaboravljeni’’ natpis NIŠPRO

Obnova ulaza u neboder Vjesnika, nekada najmoćnijeg novinsko-izdavačkog poduzeća u ovom dijelu Europe, završila je ovog tjedna, no u sklopu radova nije obnovljen niti uklonjen oštećen i trideset godina ‘’zaboravljen’’ natpis NIŠPRO Vjesnik, postavljen još u bivšem sustavu.

05.09.2021.