Iz medija

Drago Pilsel kazneno prijavio glavnog urednika Dnevno.hr-a Viktora Kodrića zbog prijetnji ispod članka

Poznati novinar Drago Pilsel izvijestio je da je danas zbog prijetnje kazneno prijavio glavnog urednika portala Dnevno.hr Viktora Kodrića te autora prijetnji objavljenih na tom portalu.

14.11.2016.

Tko je Blago Markota, čovjek koji preuzima HRT?

Promjena. U posljednjih deset godina to je jedina konstanta na rukovodećim pozicijama na HRT-u. Nijedan od posljednja tri šefa Prisavlja nije uspio odraditi mandat do kraja, a iza prijelaznih rješenja s prefiksom vršitelja dužnosti uglavnom je ostajao trpak okus. Nakon jednomjesečne krize upravljanja na HRT-u, koju su izazvali HDZ i Most, novo rješenje umjesto Siniše Kovačića isti partneri za v. d.-a pronašli su u Blagi Markoti nadajući se da će vođenje HRT-a sada više imati profesionalni, a manje ideološki predznak.

13.11.2016.

Online mediji u Srbiji i Hrvatskoj: Pritisci, prijetnje i neredovite plaće

Online mediji u Srbiji i Hrvatskoj dijele mnoge zajedničke probleme, što je posebno vidljivo u dijelu financijske održivosti internet portala i političkih i financijskih pritisaka kojima su novinari u tim zemljama izloženi.

10.11.2016.

Ministrica prijeti praznom puškom

Neprofitni mediji između vlasti i propasti: Najavljujući preispitivanje sustava potpora neprofitnim medijima, navodno kako bi se on uskladio s pravilima EU-a, Nina Obuljen Koržinek pozicionira se izrazito ideološki i protržišno.

07.11.2016.

Odvijačke skupine

Posljednji slučaj napada na Sašu Lekovića, predsjednika HND-a, samo je jedan u nizu primjera napada na medije i novinare u posljednje dvije godine. U tom razdoblju, potvrdili su nam gotovo svi novinari s kojima smo razgovarali, povećale su se količine nacionalistički intoniranih prijetnji smrću i uvreda.

07.11.2016.

VELIKA POBJEDA: Novinar dokazao da mu je Ustavni sud uskratio informacije

Ivica Grčar prvi je novinar u Hrvatskoj koji je pobijedio Ustavni sud dokazavši da mu je taj sud nezakonito uskratio tražene informacije.

05.11.2016.

Leković u velikom intervjuu za Index otkriva koga sumnjiči za pokušaj ubojstva

Nakon što je javnost upozorio da ga je nepoznat netko pokušao ubiti piljenjem vijaka na njegovom automobilu, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković našao se pod kanonadom optužbi dijela ekstremno desnih skupina i pojedinaca da je sve izmislio, da ugrožava hrvatske državne interese, pa čak i da je to učinio samo kako bi skrenuo pozornost s komunističkih zločina u Hudoj jami.

05.11.2016.

Ponavljanje povijesti: Viktor Ivančić i Boris Dežulović pred sudom zbog osvrta na roman o Lori

Tanji Belobrajdić, bivšoj hrvatskoj vojnikinji u splitskome vojnom zatvoru i autorici romana Crni kaput nije se svidjelo što su ukazali na sličnost svjedočenja žrtava iz Lore s opisima mučenja u romanu. 

05.11.2016.

Novinarstvo, profesija koja (od)umire: Udri, udri na novinara!

Udri, udri na novinara, sve glasniji je moto najrazličitijih društvenih skupina ujedinjenih u preziru prema onima koji bi trebali biti savjest društva, korektiv institucija i sustava, javni glasnik njihovih opasnih mimozakonskih odsklizavanja. Novinari su danas prvorazredna meta. U Glasu Istre ispisuju im masovne otkaze, na predsjednika strukovne udruge HND-a, Sašu Lekovića, atakiralo se onesposobljavanjem automobila, dubrovačku novinarku Ivonu Butijer, izvrijeđala je “na pasja kola” saborska zastupnica Mosta Ines Strenja Linić… Novinari smetaju političarima, vlasnicima kapitala, gazdama velikih korporacija, poduzetnicima, poslodavcima, braniteljima, „sportskim djelatnicima“ i inima. Zapravo, svima.

05.11.2016.