Iz medija

Općinski građanski sud u Zagrebu dosudio VL isplatu 50.000 kuna bivšem predsjedniku istog suda

Nakon što je Općinski građanski sud u Zagrebu donio 24. studenog ove godine presudu kojom se nalaže Novom listu i novinaru Draženu Ciglenečkom da solidarno plate 150.000,00 kuna predsjedniku Županijskog suda u Zagrebu, Ivanu Turudiću, zbog povrede dostojanstva, časti i ugleda i jake duševne boli nastale zbog objave i sadržaja kolumne naslovljene “Turudić nanosi veću štetu nego Šešelj”, o čemu je Fairpress pisao, donesena je još jedna prvostupanjska presuda u sudskom postupku suca protiv novina.

03.12.2015.

Sud utvrdio da je Vidović-Krišto dobila nezakonit otkaz od strane direktora HRT-a

Nakon što je Općinski radni sud u Zagrebu ranije donio privremenu mjeru kojom je, do okončanja radnog spora, na posao vratio novinarku Karolinu Vidović Krišto, 2.11. o.g. donesena je nepravomoćna presuda kojom je utvrđeno da je Vidović Krišto dobila nezakonit otkaz od strane direktora HRT-a Gorana Radmana, priopćio je Hrvatski helsinški odbor (HHO).

03.12.2015.

EPH novinaru Appeltu treba platiti 1,21 milijun kuna zbog nedopuštenog otkaza

Appelt je u tužbi isticao da je za vrijeme trajanja ugovora s Globusom objavio veliki broj tekstova od kojih je dvanast objavljeno kao 'udarna vijest' na naslovnici tog lista

02.12.2015.

Mesić dobio spor protiv Večernjeg lista koji ga je povezao s mitom u aferi Patria

Općinski građanski sud u Zagrebu donio je presudu kojom Večernji list bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću mora isplatiti 25.000 kuna zbog povrede časti i ugleda nakon objave teksta naslovljenog "Sanader, Perković, Mesić - tri isprepletene priče o Hrvatskoj" objavljenog u listopadu 2013. u kojem je, među ostalim, Mesić osumnjičen da je 2007. od menadžera finske Patrije uzeo mito za nabavu vojnih vozila.

01.12.2015.

Faktograf.hr u lovu na najveće lažove u hrvatskoj politici

Dok je sve izglednije da će ovi parlamentarni izbori ostati zapamćeni kao prvi u kojima je sastavljanje nove Vlade trajalo duže od službene predizborne kampanje, Nacional je odlučio provjeriti koja je politička opcija u borbi za svaki glas baratala s najviše netočnih ili bar ne dovoljno provjerenih podataka. Oslonili smo se pri tom na ocijene Faktografa, portala pokrenutog uoči parlamentarnih izbora i specijaliziranog za utvrđivanje koliko ima istine u izjavama političarki i političara hrvatskoj javnosti.

 

01.12.2015.

Kurir: Ovo nije državni udar, već napad na slobodu medija

Protekli vikend u politici Srbije bio je jedan od najburnijih. Jedni to što se dogodilo 29. studenoga nazivaju pokušajem državnoga udara, drugi pokušajem destabilizacije premijera Aleksandra Vučića, a treći pritiskom na slobodu medija.

01.12.2015.

NATAŠA ŠKARIČIĆ: „Vrhovni sud uhvaćen u preljubu s medijskim mogulima“

Vrhovni sud Republike Hrvatske po drugi je puta srušio odluke nižih sudskih instanci, koje su presudile da je RPO-ugovor Nataše Škaričić sa Slobodnom Dalmacijom imao sva obilježja ugovora o radu, zbog čega je otkaz koji je dobila bio nezakonit. 

30.11.2015.

Obrat u sporu Škaričić protiv EPH i Slobodne Dalmacije

Revizijskom presudom Vrhovnog suda Revr 1336/13 odbačen je tužbeni zahtjev Nataše Škaričić protiv Slobodne Dalmacije i preinačena je i ukinuta pravomoćna presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je bilo dosuđeno da je tzv. RPO ugovor Nataše Škaričić sa Slobodnom Dalmacijom bio fiktivan i da je stvarno bio ugovor o radu.

30.11.2015.

Novinari (ni)su krivi bogatim kardinalima

Prvo saslušanje pet osoba koje su optužene za krađu i dijeljenje povjerljivih vatikanskih dokumenata održano je pri vatikanskom sudu, objavio je Radio Vatikan.

29.11.2015.

Slučaj EPEHA i Dopisništvo SD: Niti jedna cijena nije preskupa za vlasnike medija, kad je u pitanju kontrola sadržaja koju medij objavljuje

U sudskom sporu novinara Igora Došena protiv Uprave Slobodne Dalmacije, u kojem polako na površinu izlaze sumnjivi radno pravni odnosi novinara zaposlenih u različitim izdanjima EPH grupe, aktualizirana je još jedna zamalo zaboravljena priča. Osnivanje i gašenje novinske agencija EPEHA, koja je navodno trebala služiti kao središnji news servis za izdanja EPH, te ujedno postati agencija za prodaju vijesti drugim medijskim kućama.

27.11.2015.