Iz medija

"Smijeh slobode" predstavljen u Europskom parlamentu; Lucić: Živimo u sve izraženijoj atmosferi mržnje

U jednoj od dvorana EP-a, potpuno ispunjenoj posjetiteljima, knjigu su predstavili izdavač i direktor "Adamića" Dragan Ogurlić, autor Boris Pavelić, urednici Ferala Lucić, Boris Dežulović i Drago Hedl te profesor teorije prava i teorije informacija Predrag Zima.  Promociju je organizirao ured SDP-ove eurozastupnice Biljane Borzan

16.09.2015.

Povratak novinskoj reportaži

Virovitica: Festival reportera i reportaže u čast Franje Fuisa.

"Mutant koji odolijeva", "detronizirana kraljica", "ručni rad", tako se o reportaži govorilo na virovitičkom Festivalu reportera i reportaže. Manifestacija, čiji je idejni začetnik virovitički novinar Goran Gazdek, oko zajedničke je ideje okupila Hrvatsko novinarsko društvo, grad Viroviticu i Turističku zajednicu grada Virovitice.

Piše: Kristina Olujić

 

15.09.2015.

Prvi festival reportaže u Virovitici

VIROVITICA, 13. rujna 2015. (Hina) - Autorska baština legende hrvatskog novinarstva Franje Martina Fuisa bila je povod održavanja Festivala reportaže i reportera u Fuisovoj rodnoj Vitovitici, na kojem su njegove kolege protekla dva dana raspravljali o Fuisovu životu i radu, ali i dilemama tog temeljnog novinskog žanra u hrvatskom tisku.

14.09.2015.

Okrugli stol "Reportaža jučer, danas i (možda) sutra": Reportažu treba vratiti na kraljevski tron jer je jak adut za pridobijanje publike

Raspravu je otvorila Božica Brkan obranom teze da je reportaža detronizirana kraljica novinarstva i da toj novinskoj vrsti treba vratiti mjesto koje joj pripada. Novinari su podržali ideju osnivača, instituta SINKO i Hrvatskog novinarskog društva, da Fra Ma Fu festival postane redovito godišnje okupljanje novinara...

Piše: Sandra Pocrnić Mlakar

14.09.2015.

Strašna je stvarnost u kojoj djeca stradavaju, a ne fotografija koja nas na to upozorava

"Ja sam samo žena i nezaposlena majka malog djeteta", rekla je u svojoj nedavnoj isprici Petra Lazslo, sad već bivša snimateljica mađarske desne TV N1, kojoj je, nakon što je snimka na kojoj ona kao snimateljica udara izbjeglice obišla svijet, uručen otkaz.

Hrvoje Polan

14.09.2015.

Kakuk: Već ranije sam imao osjećaj srama zbog toga što sam Mađar. A nakon ovoga ne mogu opisati svoje osjećaje bez psovke. Ali neću psovati.

Vjerojatno prvi put nakon Drugog svjetskog rata, vidjeli smo kako medijska djelatnica vrijeđa, psuje, tuče i obara na pod ljude ograđene žicom. Ljude koji se ne mogu braniti, koji joj nisu ništa skrivili, i čija je jedina “pogreška” što vjerom, bojom i nacijom ne odgovaraju njezinim preferencijama. Prema izvješćima CNN-a, Petra Laszlo, snimateljica mađarskog kanala N1TV, bliskog ekstremno desnoj mađarskoj političkoj stranci Jobbik, snimljena je kako sapliće jednog od migranata koji u naručju  nosi dijete.

Piše: Munir Podumljak

10.09.2015.

U Virovitici počinje Festival reportaže i reportera \'Fra Ma Fu\'

Četverodnevni Festival reportaža i reportera \'Fra Ma Fu\', posvećen jednom od najpoznatijih hrvatskih reportera između dva svjetska rata Franji Martinu Fuisu, počinje 10. rujna u njegovom rodnom gradu Virovitici.

Izvor: Hina

10.09.2015.

Boris Pavelić: Mržnja u javnom prostoru znači da ne znamo što s vlastitom slobodom

Razgovor o medijima s Borisom Pavelićem prelazi granice medijske scene i dotiče se svih aktualnih tema - političke scene, ksenofobije - domaće i strane, izbjegličke krize i europske politike prema njoj. Novinar komentator Novog lista, publicist koji je knjigom "Smijeh slobode" o Feral Tribuneu proljetos uskomešao uspavanu izdavačku i novinarsku scenu, Boris Pavelić na Fra Ma Fu festival u svom rodnom gradu stiže samo na jedan dan, jer juri u Bruxelles, gdje ga čekaju na predstavljanju njegove knjige.

Piše: Sandra Pornić Mlakar

09.09.2015.

Kruno Kartus: Reportažna fotografija zanimljiva je ako potiče na razgovor

Dramatične fotografije sukoba u Turskoj čine izložbu "Istanbul, bitka za Taksim" reportera Krune Kartusa koja će biti otvorena u četvrtak 10. rujna Caffe baru  Pub u okviru Fra Ma Fu festivala. Ime Krune Kartusa mogli su prethodnih godina zapaziti čitatelji Tportala, gdje je objavljivao političke komentare i reportaže, a danas se ovaj Slatinjanin bavi agronomijom. Budući da i dalje povremeno piše, iako više nije profesionalno vezan za novinarstvo, može se reći da i u njegovu slučaju vrijedi poznata izreka "jednom novinar - uvijek novinar" .

Piše: Sandra Pocrnić Mlakar

09.09.2015.

Iz Dnevnika RT Slovenije makli novinarku kojoj su zamjerili da je Hrvatica iz Bosne

SLOVENSKI tjednik Mladina objavio je prošlog tjedna urednički komentar o utjecaju politike na RTV Slovenija, slovenski javni servis.

Piše: P.V.


03.09.2015.