Iz medija

Bujanec ignorirao poziv pa je sudac odlučio da ga idući put na sud dovedu policajci

Urednika i voditelja TV emisije “Bujica” Ranko Ostojić tuži jer ga je nazvao “beskrupuloznim ministrom Ostojom Rankovićem”

07.05.2016.

Hasanbegović promovirao časopis, pa mu dodijelio proračunski novac

"Kao ministar kulture nikome neću plaćati financijski reket, bez obzira je li riječ o lijevim ili desnim glasilima. Radi se o prekidu potpuno netransparentne redistribucije novca poreznih obveznika i prekidu financiranja jedne klijentelističke mreže koja je protekle četiri godine temeljem svojih političkih veza s bivšom Vladom ostvarivala značajna financijska sredstva. Ovo je reformska Vlada, ne radi se o privatnom novcu, radi se o novcu poreznih obveznika, koji se više ne može dijeliti na dosadašnji način."

06.05.2016.

Novinara turske televizije čeka suđenje zbog objava na Twitteru: Maskirani policajci iz antiterorističke postrojbe pretražili su mi stan te me odveli u pritvor.

Policija je u subotu, 30. travnja o. g. upala u stan Hamzi Aktanu, novinaru i uredniku vijesti na privatnoj turskoj televiziji IMC TV sa sjedištem u Istanbulu. Pretražen mu je stan zbog sumnje na „širenje propagande terorističke organizacije“ te je novinar zadržan u pritvoru. Kako nam je rekao Hamza Aktan, sve se to dogodilo zbog njegovih nedavnih objava na društvenoj mreži u kojima se osvrće na situaciju u mjestima u kojima žive Kurdi.

06.05.2016.

Sloboda medija u Europi: Nema razloga za pretjerano zadovoljstvo

Povodom svjetskog dana slobode medija, povjerenik Europske Komisije za digitalno gospodarstvo i društvo, zadužen i za medije, Günther H. Oettinger osvrnuo se na zaštitu i poštivanje temeljnih načela medijskih sloboda. Pismeno obraćanje povjerenika Oettingera prenosimo u cijelosti.

04.05.2016.

FEĐA KLARIĆ: CIPAL SAN O' PORTA

Nagrada ‘Otokar’ za životno djelo Hrvatskog novinarskog društva, prvi put u povijesti ove novinarske organizacije, pripala je fotoreporteru Feđi Klariću, kojeg je za ovo priznanje predložio ogranak HND-a “Slobodne Dalmacije”.

04.05.2016.

U samo dva mjeseca od HTV-ovog Dnevnika odustalo 125 tisuća gledatelja

"Trenutačno ga svakodnevno gleda gotovo 425.000 ljudi ili 24 posto gledatelja pred malim ekranima (SHR), odnosno 10,5 posto hrvatskih građana (AMR), a te su brojke nerijetko i veće", glasilo je službeno priopćenje HTV-a vezano za njihov središnji Dnevnik s početka veljače ove godine.

 

04.05.2016.

Vodstvo HRT-a odbacilo Lekovićeve tvrdnje o zabrinjavajućem stanju na HRT-u

Vodstvo HRT-a odbacilo je tvrdnje predsjednika Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saše Lekovića da je stanje na HRT-uzabrinjavajuće te da je u nepuna dva mjeseca bilo čak 70 smjena.

 

03.05.2016.

Otkazi u Večernjem listu: Gasi se riječko dopisništvo?; Filić: Za Tamaru Opačak–Klobučar Radničko vijeće neće dati suglasnost za otkaz

Direktor Večernjeg lista i direktor Styrije Hrvatska, Mario Vrgoč odlazi s navedenih funkcija krajem srpnja na vlastiti zahtjev, izvijestio je prošli tjedan, 27. travnja portal večernji.hr. Nova direktorica Večernjeg lista je Andrea Borošić, dosadašnja članica Uprave Večernjeg lista i direktorica Poslovnog dnevnika. No, osim promjene direktorske stolice, prošli tjedan je u Večernjem listu uručeno sedam otkaza, među kojima je otkaze dobilo šest stalno zaposlenih i jedan honorarac. Fairpress saznaje da je novinarka Tamara Opačak–Klobučar iz riječkog dopisništva Večernjeg lista dobila otkaz. U kratkom telefonskom razgovoru, nije željela komentirati isti. 

03.05.2016.

Zbog dugih se suđenja daju velike odštete

Za naše medije vrijeme je stalo na današnji dan prije 12 godina kad je donesen Zakon o medijima. Bivša je vlast radila na medijskoj strategiji, ali to se izjalovilo, dok su aktualnom ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću mediji “opterećenje” u resoru. I sudska praksa, uz to što ne prati standarde Europskog suda za ljudska prava, odnosi se prema medijima kao prema “sedmoj sili” iako se medijska scena dramatično promijenila. Medijski sadržaj postaje “opće dobro”, mediji se gase, naklade su i desetak puta manje... Ali, sudske odštete ostaju iste. Jedan naš vodeći političar dobio je nepravomoćno 70.000 kuna, sudac 150.000 kuna, a član Državnog sudbenog vijeća u pet tužbi traži ukupno 400.000 kuna.

01.05.2016.

Glavna urednica Makarske kronike, Maja Erceg o presudi: Poruka koju sudovi šalju izricanjem ovakvih kazni i određivanja tzv. prethodne mjere je ušutkavanje i likvidiranje medija

Uredništvo Makarske kronike obratilo se Hrvatskom novinarskom društvu (HND) 28. travnja o.g. i upozorilo na sudsku praksu kojom se dosuđuju ogromne kazne u sporovima protiv medija te su pozivali HND da u skladu sa svojim mogućnostima upozori na ovakvu praksu pravosuđa kojom se mediji financijski dovode na sam rub opstanka, što dovodi do ušutkavanja i likvidiranja medija.

01.05.2016.