Iz medija

Derifaj: Mogla bih se složiti da nam se događa medijska militarizacija; Hrstić: Pomalo je apsurdno najavu obvezne temeljne obuke nazivati militarizacijom društva

Militarizacija javnog i medijskog prostora česta je tema ovih dana u medijima. Polemike oko toga potaknute su između ostaloga, napisima o naoružanju te o aktivaciji obveznog vojnog roka kako u Republici Hrvatskoj, tako i u Srbiji.

06.02.2017.

Vukašin Obradović podnio ostavku: Vraćam se u Vranjske gdje ću raditi ono čime sam se bavio i prije nego što sam izabran za predsjednika NUNS-a

Vukašin Obradović podnio je ostavku na mjesto predsjednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije  (NUNS) u petak 3. veljače iz osobnih razloga, javio je NUNS. Vijest o odlasku, Obradović je najavio na sjednici Izvršnog odbora NUNS-a, a formalno će biti usvojena na Skupštini koja je zakazana za 25. ožujka. 

 

06.02.2017.

Isprika Hrvoju Zovku - Direktno.hr

Netočno je da je Hrvoje Zovko ikada, u bilo kakvim okolnostima, surađivao ili primao naputke pripadnika KOS-a

05.02.2017.

Priručnik 24sata: Ovakav vodič trebao bi imati svaki medij...

Autori priručnika su dugogodišnji novinar, urednik i pisac Tomislav Birtić, nagrađivana hrvatska književnica Ankica Tomić te ugledna novinarka i komentatorica Sanja Modrić.

02.02.2017.

Na pragu novog medijskog poretka

Država bi trebala imati program potpore medijima koji ostvaruju javne sadržaje.

01.02.2017.

Ministričin potpis: stručna ovjera traume

bilten.org

Imenovanje Nine Koržinek Obuljen na mjesto ministrice kulture trebalo je predstavljati najsnažniji znak otklona nove hrvatske vlade od one “karamarkovske” koja joj prethodila. Ipak, nakon prvih sto dana može se mirne duše zaključiti da je upravo Ministarstvo kulture (ako izostavimo ona ministarstva u kojima se ministri nisu mijenjali) onaj resor u kojem je kontinuitet s politikama prethodne garniture najizraženiji.

27.01.2017.

Tko će biti novi šef Hine? Procurilo jedno ime...

Branka Gabriela Valentić, donedavna ravnateljica Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina), 2. siječnja postala je v.d. ravnateljica. Tko će je, hoće li i kada zamijeniti, nije poznato jer Hina u ovom trenutku nema ni sve članove Upravnog vijeća, koje imenuje Sabor, a oni pak moraju raspisati natječaj za ravnateljsku poziciju.

26.01.2017.

"Da nisu zastupnici, neki bi kazneno odgovarali za izgovoreno"

Saša Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, gostovao je u Temi dana u Novom danu.

26.01.2017.

Gledanost državne televizije u stalnom padu: HRT postao talac politike, amaterizma i neznanja

PR stručnjak Krešimir Macan ne dvoji da spas donosi samo kvaliteta – "čvrsta shema, kvaliteta, vođenje gledatelja, profesionalni pristup radu" – kaže Macan. Doajen TV posla Miro Lilić poručuje kako je nedopustivo što HTV već duže vrijeme luta s programskom shemom pa je nužno profiliranje programa.

24.01.2017.

Tržište, a ne država

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u razgovoru za H-Alter najavljuje skori početak izrade strategije medijske politike: "Bila bih jako oprezna u naporima ili intencijama da se javno informiranje na bilo kakav način vrati pod okrilje države. To nije put, i to pripada nekim drugim vremenima. Rekla bih da su neprofitni mediji na brzoplet način ubačeni u medijsko zakonodavstvo. Kada dođe do napada na novinara Ministarstvo kulture nema nikakve instrumente za intervenciju."

23.01.2017.