Iz medija

Mirjana Rakić: Podnijela sam danas zahtjev za razrješenjem jer više nemam snage nositi se s tom količinom pritiska

Baš u vrijeme kada je Europska komisija odlučila da neće odšutjeti na smjenu Vijeća za elektroničke medije, kako piše Novi list, istaknuvši da ako dođe do smjene Mirjane Rakić, Hrvatska ide pred Europski sud, Rakić se odlučila na ostavku. Kako saznaje T-portal, Rakić je podnijela ostavku jer joj je dosta pritisaka sa svih strana, a u VEM-u su ‘ostali sami kao Pale sam na svijetu’.

19.03.2016.

HRT umjesto Montiranog procesa na raspored stavio dokumentarni film o Papinoj gardi: News Bar: Kada bi se papa i američki predsjednik potukli, tko bi pobijedio? Tajna služba, ili Papina garda?

Čistke na Hrvatskoj radioteleviziji ne prestaju. Nakon smjena glavnog ravnatelja, uredništva i novinara, na red su došle i emisije. Naime, Programsko vijeće Hrvatske radiotelevizije donijelo je jučer 16. ožujka odluku da se u nedjelju 20. ožujka, neće emitirati satirična emisija ‘Montirani proces’, a neće se nastaviti ni snimanje preostalih nekoliko nastavaka predviđenih potpisanim ugovorom, jer smatraju da je zloupotrebljena tema satirične emisije za raspirivanje vjerske, nacionalne i druge netrpeljivosti.

17.03.2016.

HRT je iznimka, a ne pravilo: Javni servisi vole satiru

“Montirani proces” više nije dobrodošao na javnoj televiziji. HRT je u srijedu navečer priopćio da prestaje emitirati emisiju iza koje stoji ekipa s popularnog satiričnog portala News Bar.

17.03.2016.

Tko se i zašto boji prijenosa iz Sabora?

Sabor polako, ali sigurno zatvara svoja vrata što se pokazalo i na primjeru neutemeljenog očitovanja Tajništva Hrvatskog sabora kako nijedna televizija nema pravo izravno prenositi sjednice njegovih radnih tijela, upozorava Dragan Zelić iz GONG-a, a predsjednik HND-a Saša Leković objašnjava da ako je sjednica u Saboru, bilo plenarna bilo nekog radnog tijela, otvorena za javnost, nema temelja za zabranu izravnog prijenosa po načelu da je dozvoljeno sve što nije zabranjeno. No važno je reći da, barem zasad, kršenja ustavnog prava na pristup informacijama nije bilo, smatra povjerenica za informiranje Anamarija Musa, a preporučuje da se u skladu s mogućnostima koje pruža suvremena tehnologija, sjednice tijela javne vlasti prenose putem interneta ili medija

16.03.2016.

Čistke uzbunile i Bruxelles: Europska komisija se oglasila oko zbivanja u Vijeću za elektroničke medije

Neovisnost regulatornih vlasti u audiovizualnom području vrlo je važno pitanje. Ona su ključna za osiguranje medijskog pluralizma i slobode medija. Komisija stoga pozorno prati nedavne događaje u Hrvatskoj

16.03.2016.

“Opkolili su naš autobus i počeli udarati po prozorima te uzvikivali: Vi ste teroristi, vi podržavate teroriste, odlazite!”

Oko 50 kilometara od Groznog, na glavnoj cesti prema Bakuu, obilazak grupe novinara i aktivista, koji je organizirao ruski Odbor za prevenciju mučenja (Committee for prevention of Torture), nasilno su prekinuli naoružani i maskirani muškarci vičući: „Branite teroriste, ubojice naših očeva!“, izvjestio je CPJ prošle srijede. Napadači su prisilili putnike i vozača da napuste minibus, potom su ih pretukli i zapalili vozilo. Najmanje četvero novinara zadobilo je teže ozljede te je hospitalizirano. Kako je prenio The Intercept, grupu novinara i aktivista napalo je dvadeset naoružanih muškaraca koji su ih pretukli štapovima.

16.03.2016.

HRT ukinuo 'Montirani proces' i neće ga više snimati

Vodstvo HRT-a smatra kako je sadržaj emisije neprimjeren emitiranju na Hrvatskoj radioteleviziji.

16.03.2016.

KULTURNJACI2016 KOVAČIĆU: SA ZEBNJOM PROMATRAMO VAŠE PRVE POTEZE VOĐENE IDEJAMA U NJEMAČKOJ 1933.

Kulturnjaci2016 uputili su otvoreno pismo v. d. ravnatelju HRT-a Siniši Kovačiću povodom smjene Deana Šoše s mjesta urednika Trećeg programa HTV-a. Pismo prenosimo u cijelosti:

16.03.2016.

Napadnuta ekipa televizije N1 i FTV-a: Osjetila sam da me netko uhvatio s leđa, podigao od zemlje i bacio prema naprijed na četnike koji su u kolonama pristizali iz drugog pravca

Ekipa regionalne N1 televizije i Federalne televizije sa sjedištem u Sarajevu napadnuta je 13. ožujka o.g. u Draževini kod Višegrada dok je snimala skup pripadnika ravnogorskog pokreta iz Republike Srpske povodom 70 godina od uhićenja Dragoljuba Mihajlovića, srpskog generala i zapovjednika četničkog pokreta za vrijeme Drugog svjetskog rata.

15.03.2016.

KAKO JE RICKY GERVAIS POSTAO DŽEVAD ALIČIĆ Avaz objavio fotke poznatih uz 'izjave prolaznika' koji podupiru uhićenog vlasnika

Britanski komičar Ricky Gervais iznenada se, ni kriv ni dužan, našao u vatri bosanskohercegovačkih političkih obračuna, nakon što je objavljeno kako je on dao potporu političaru i medijskom tajkunu Fahrudinu Radončiću, koji je u pritvoru i optužen za ometanje pravosuđa i trgovinu utjecajem.

15.03.2016.