Iz medija

Ministarstvo kulture odbacilo optužbe o sukobu interesa u dodjeli novca neprofitnim medijima

ZAGREB 28. listopada 2015 (Hina) - Savjetnik za medije u Ministarstvu kulture Milan F. Živković izjavio je u srijedu na tribini o natječajima Ministarstva kulture za neprofitne medije, da su kriteriji za dodjelu državnog novca medijima određeni na \'najdemokratičniji i transparentan način\' te je odbacio optužbe da su neki članovi povjerenstva koji su donosili odluke, bili u sukobu interesa.

29.10.2015.

Tribina HND-a: Status sporta na HRT-u mora se popraviti

Prostorije Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu su u tradicionalnoj novinarskoj raspravi srijedom ovog puta ugostile važne ljude sportskog televizijskog novinarstva u Hrvatskoj na tribini pod nazivom Sport na HTV-u.

29.10.2015.

Pokrenut portal koji procjenjuje točnost izjava političara i prati izborna obećanja

Hrvatsko novinarsko društvo i Gong zajedno su pokrenuli portal Faktograf.hr, čija je svrha provjerom činjenica i korištenjem pouzdanih izvora procjenjivati točnost i utemeljenost izjava političara, odnosno spriječiti da ponavljanje nekog neutemeljenog stava u javnom diskursu postane činjenica.

 Saša Paparella

28.10.2015.

NEPROFITNI MEDIJ GONG i HND pokrenuli Faktograf.hr

Na medijskom nebu hrvatske pojavio se još jedan projekt - Faktograf.hr. Riječ je o zajedničkom projektu Hrvatskog novinarskog društva i GONG-a, čija je svrha metodom provjere činjenica, koristeći pouzdane izvore, (pr)ocjenjivati točnost i utemeljenost izjava kojima nas svakodnevno zasipaju naši političari i političarke, a kako bismo spriječili da dovoljno puta izrečen neutemeljeni stav u javnom diskursu postane neprikosnovena činjenica.

28.10.2015.

Širić zbog prijetnji novinarki Index-a nepravomoćno osuđen kaznom zatvora, radit će za opće dobro

OSJEČKI moćnik i dugogodišnji šef hrvatskih nogometnih sudaca Željko Širić pred Općinskim sudom u Osijeku nepravomoćno je osuđen za kazneno djelo prijetnje novinarki Indexa Dei Redžić nakon utakmice hrvatske reprezentacije na stadionu Gradski vrt u Osijeku 16. listopada 2012. godine. Željku Širiću, koji je godinama bio jedan od od najutjecajnijih ljudi Hrvatskog nogometnog saveza, izrečena je kazna zatvora od šest mjeseci a koja se zamjenjuje radom za opće dobro u trajanju od 60 radnih dana.

22.10.2015.

IZBORI 2015. HND poziva novinare uključene u kampanju da se jave radi zamrzavanja članstva

ZAGREB, 19. listopada 2015. (Hina) - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozvalo je u ponedjeljak novinare koji su na bilo koji način uključeni u predizbornu kampanju političkih stranaka ili nestranačkih lista da o tome obavijeste Tajništvo HND-a kako bi im se moglo zamrznuti članstvo do povratka u novinarstvo.

20.10.2015.

Leković: Očekujem od gospođe Petir da se ispriča ratnim reporterima koji su proveli više dana i noći na ratištima nego što će ona ikada održati političkih govora.

Incident s govorom Marijane Petir na Press film festivalu eskalira svakim satom. Na reagiranje Marijane Petir spram pisanja Fairpressa o događajima koji su pratili festival, oglasio se i Saša Leković, predsjednik HND-a i jedan od svjedoka događaja.

Autori: M. Podumljak/ I. Horvatek/ A. Gavranić

12.10.2015.

Bori Vučkoviću zabranjena emisija na TV Istri ! DOAJENI TV NOVINARSTVA BORO VUČKOVIĆ I DRENISLAV ŽEKIĆ NAKON SAMO DVA MJESECA NAPUSTILI TV

Bivši novinar Hrvatske televizije i nekadašnji savjetnik predsjednika Stjepana Mesića neopozivo je kovertirao ostavku na suradnju sa pazinskom TV Istra. Iako je Boro Vučković prije samo dva mjeseca angažiran kao neka vrsta izvršnog urednika regionalne televizije, kap je prelila čaša kada u utorak nije emitirana njegova najavljena emisija “EX-PRESS”

 Piše: Damir Strugar

 

09.10.2015.

Jurica Pavičić otkazao suradnju sa Slobodnom: Prilično sam uvjeren da tekst nije objavljen naprosto zato jer je protiv HDZ-a

Novinar Jurica Pavičić otkazao je suradnju sa Slobodnom Dalmacijom. Razlog otkazivanja suradnje je tekst pod nazivom “Sretan narod, sretna omladina”, novinara Damira Pilića,  koji nije bio objavljen dana 3. listopada o.g.  u tiskanom izdanju Slobodne Dalmacije.

Autorice: I. Horvatek i A. Gavranić
 

05.10.2015.

Skandal Španjolski mediji: HND optužio Šukera za nasilje nad novinarima

Dopisnica španjolske novinske agencije EFE u Zagrebu poslala je izvještajni tekst pod naslovom »Hrvatski novinari optužili Davora Šukera za nasilje i cenzuru« kojeg je na svojim internetskim stranicama objavilo nekoliko sportskih novina u Španjolskoj i Portugalu

Autor: Hina

 

04.10.2015.