Iz medija

Mediji u 2015: U EPH-u spor od 260 milijuna kuna, na HRT-u otkazi

Promjena vlasništva u Europapress Holdingu (EPH), promjene u programu i otkazi na HRT-u, predstečajna nagodba Novog lista i novi izgled Večernjeg lista najvažniji su događaji u hrvatskim medijima u 2015. godini, u kojoj se nastavila višegodišnja kriza tiskanih medija, a HRT je kao javni servis nastavio bilježiti pad gledanosti u odnosu na komercijalne televizije, prije svega Novu TV i RTL.

04.01.2016.

Mediji nemaju novca, ljudstva, ni autonomnosti za profesionalno praćenje izbjegličke krize

U izvještaju, koji se odnosi na medijsko pokrivanje globalnih humanitarnih katastrofa, stoji da čak niti situacije u kojima djeca umiru od gladi nisu bile dovoljne da bi vijesti o tome stigle na naslovnice novina i u udarne informativne termine na televizijama.

04.01.2016.

Goran Radman tužio Zvonimira Čička zbog klevetanja

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman tužio je na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu predsjednika HHO-a Ivana Zvonimira Čička za kojeg tvrdi da ga je početkom godine javno oklevetao zbog čega je doživio niz neugodnosti.

30.12.2015.

Suđenje Manoliću zbog intervjua o Karamarku i Udbi počinje 20. siječnja

Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu napokon je određen datum početka parnice u slučaju tužbe predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Tomislava Karamarka protiv bivšeg hrvatskog premijera Josipa Manolića.

29.12.2015.

Slučaj Slobodna Dalmacija i Nataša Škaričić: Presuda VS dosta govori o kompetencijama sudaca

U slučaju istraživačke novinarke Nataše škaričić i Slobodne Dalmacije, Vrhovni sud Republike Hrvatske poništio je revizijom drugi put odluke nižestupanjskih sudova, prema kojima je bilo dosuđeno da je RPO (Registar poreznih obveznika) ugovor Nataše škaričić sa Slobodnom Dalmacijom predstavljao ugovor o radu te da je otkaz od strane Slobodne bio nezakonit.

28.12.2015.

Stvaranje kaosa

Novinarstvo je pod užasnim terorom interesa korporativnog imperijalizma koji stvara kaos kao što ga stvara i ISIL. Mnogi svjetski mediji izgubili su svoj smisao, a njihovi novinari doživjeli su neke od najsramotnijih epizoda tokom izvještavanja iz Sirije, kazao je Zlatko Dizdarević na tribini HND-a.

26.12.2015.

Promjene su neizbježne

Interaktivni portal ReportingOnClimateAdaptation.org novinarski je alat za izvještavanje i pripovijedanje kompleksnih okolišnih priča.

26.12.2015.

Priveden novosadski novinar zbog snimke na Youtubeu: "Takva praksa neće ušutkati slobodoumnu Srbiju i slobodoumne medijske radnike”

Novosadski novinar i kolumnist „Oslobođenja“ Tomislav Lovreković priveden je 19. 12. o.g. od strane pripadnika Uprave za borbu protiv organiziranog kriminala u Beogradu te je dao izjavu u policijskoj stanici u Novom Sadu zbog snimke koju je objavio na Youtubeu.

26.12.2015.

HRTi s novim sadržajima uskoro dostupan na svim uređajima

Nova besplatna multimedijska usluga HRTi, koju je Hrvatska radiotelevizija (HRT) pokrenula u listopadu, od ovoga je tjedna dostupna i onim korisnicima koji joj pristupaju putem mobilnih platforma koje se koriste operativnim sustavima iOS.

24.12.2015.

Agencijski novinari Sredozemlja u Malagi dogovorili bolju suradnju na okolišu

Novinari 14 novinskih agencije mediteranskih zemalja dogovorili su u Malagi bolju suradnju na izvješćivanju o okolišu koji na području Sredozemlja čuva istaknute vrijednosti, ali je u velikoj mjeri ugrožen.

23.12.2015.