Iz medija

Tomislav Wruss o kaznenoj prijavi protiv Ninoslava Pavića: „Uistinu se ne mogu sjetiti, kontaktirajte našu pravnu službu“

Tadašnji članovi Uprave EPH, Tomislav Wruss i Ante Samodol, zbog tih su radnji, 18. ožujka o.g., podnijeli i kaznenu prijavu protiv Ninoslava Pavića i Christophera Rohnera. Prijava je podnesena Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, i to za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti i ovjeravanja neistinitog sadržaja.

Piše: Ana Hećimović

17.11.2015.

Povucite odluku i organizirajte sučeljavanje na HRT-u

Javna televizija mora imati slobodu i autonomiju uređivanja programa prema profesionalnim novinarskim kriterijima, ali na temelju jasno donesenih pravila, kažu u HND-u

06.11.2015.

ORaH se pita: Pretvara li se HTV u glasnik HDZ-a i SDP-a?

Članovi ORaH-a, s flasterima na ustima, održali su"šutljivu" konferenciju za medije povodom sučeljavanja koje će se održati na HTV-u, a na koje nisu pozvani

04.11.2015.

HND i udruga Polka predlažu da se karlovački prolaz imenuje po Krešimiru Džebi

KARLOVAC, 2. studenoga 2015. (Hina) - Prolaz između karlovačkih ulica Tina Ujevića i Vladka Mačeka trebalo bi imenovati prolazom Krešimira Džebe, predložili su Gradu Karlovcu povodom 80. obljetnice Džebina rođenja Izvršni odbor karlovačko-ogulinskog ogranka Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Udruga za razvoj građanske i političke kulture Polka.

03.11.2015.

Karamarkova tužba protiv Nacionala i već viđeni udar na medije: Duševna bol zabranjuje intervju

Tomislav Karamarko je Josipa Manolića tužio i osobno. Ostaje nejasno zašto je tužbu pokrenuo i protiv tjednika koji je, kako to zahtjeva teorija i praksa novinarstva i Kodeks časti novinara, vjerno prenio riječi svog sugovornika

Autor: Vanja Vesić

02.11.2015.

Veliki medijski skandal: Nizozemski dnevnik Volkskrant objavio je lažni intervju sa Erdemovićem, ubojicom i svjedokom iz Srebrenice!

Nizozemski dnevnik Volkskrant objavio je intervju koji je najvećim djelom kopiran iz knjige hrvatske spisateljice

Autor: Kristina Turčin, Antonija Handabaka

02.11.2015.

INTERVJU - UMBERTO ECO: Velike laži stvaraju povijest

U novom romanu Numero Zero, književnik i intelektualac Umberto Eco bavi se istinama i lažima masovnih medija. Eco je pasionirani čitatelj dnevnoga tiska, a redovno piše i za talijanske novine L'Espresso i La Repubblica. U intervjuu za francuski Le Monde, Eco je objasnio zašto je opsjednut teorijama zavjere i zbog čega je nužan povratak radikalne i militantne kritike u novinarstvo.

Piše: Nicolas Truong
Za Lupigu preveo: Hrvoje Šimičević

01.11.2015.

Ministarstvo kulture odbacilo optužbe o sukobu interesa u dodjeli novca neprofitnim medijima

ZAGREB 28. listopada 2015 (Hina) - Savjetnik za medije u Ministarstvu kulture Milan F. Živković izjavio je u srijedu na tribini o natječajima Ministarstva kulture za neprofitne medije, da su kriteriji za dodjelu državnog novca medijima određeni na \'najdemokratičniji i transparentan način\' te je odbacio optužbe da su neki članovi povjerenstva koji su donosili odluke, bili u sukobu interesa.

29.10.2015.

Tribina HND-a: Status sporta na HRT-u mora se popraviti

Prostorije Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu su u tradicionalnoj novinarskoj raspravi srijedom ovog puta ugostile važne ljude sportskog televizijskog novinarstva u Hrvatskoj na tribini pod nazivom Sport na HTV-u.

29.10.2015.

Pokrenut portal koji procjenjuje točnost izjava političara i prati izborna obećanja

Hrvatsko novinarsko društvo i Gong zajedno su pokrenuli portal Faktograf.hr, čija je svrha provjerom činjenica i korištenjem pouzdanih izvora procjenjivati točnost i utemeljenost izjava političara, odnosno spriječiti da ponavljanje nekog neutemeljenog stava u javnom diskursu postane činjenica.

 Saša Paparella

28.10.2015.