Aktualno

Aktualno - regija i svijet

EP traži mjere protiv strateških tužbi za ušutkavanje medija

Europski je parlament u četvrtak velikom većinom glasova usvojio izvješće kojim poziva na donošenje mjera na europskoj razini protiv SLAPP-tužbi, pravnih postupaka koji se ciljano pokreću kako bi se ušutkali mediji, kao i nezakonodavnih mjera za zaštitu novinara u vidu fondova za žrtve tužbi.

U izvješću usvojenom s 444 glasa za, 48 protiv i 75 suzdržanih eurozastupnici su predložili niz mjera za borbu protiv prijetnje koju strateške tužbe protiv sudjelovanja javnosti (SLAPP) predstavljaju za novinare, nevladine organizacije i civilno društvo u Europi. 

11.11.2021.

Safe Journalists: Hrvatskom novinaru Dragi Hedlu prijetio suprug uhićene bivše ministrice

U akciji Ureda europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj, policija je tijekom jutra 10. studenog uhitila bivšu ministricu regionalnog razvoja i fondova Europske Unije Gabrijelu Žalac, zbog afere "Software" i sumnje na sudjelovanje u prevari u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU-a. Novinari su se nakon uhićenja okupili ispred kuće Žalac u Vinkovcima, dok je policija obavljala pretragu kuće i dva automobila ispred kuće bivše ministrice. Suprug uhićene Mario Žalac pojavio se ispred kuće i počeo dovikivati novinarima: "Hvala vam svima!", nakon čega se posebno obratio novinaru Dragi Hedlu riječima: "Gospodine Hedl, kako ste? Znam sve o vama, Hedl! Zapalite svijeću za Sisvete”. Nakon tih riječi, krenuo je i fizički prema novinarima, ali ga je policija u tome spriječila.

11.11.2021.

Safe Journalists: Hrvatski novinar Boris Dežulović dobio brojne prijetnje zbog svoje kolumne

Novinar Boris Dežulović objavio je 2. studenoga 2021. godine na portalu N1 kolumnu pod nazivom “Jebo vas Vukovar”, u kojoj problematizira eksploatiranje žrtave grada Vukovara u političke svrhe.

08.11.2021.

Safe Journalists: Kultura nekažnjavanja zločina nad novinarima na Zapadnom Balkanu

Na Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima mreža SafeJournalists (SJ) ukazuje da na Zapadnom Balkanu postoji kultura nesankcioniranja ovakvih zločina. Kako bi ukazala na ovaj problem, Mreža započinje mjesec dugu kampanju „Prepoznaj i prijavi“ (#recognize&report).

 

02.11.2021.

Dva meksička novinara ubijena u tjedan dana

Meksički novinar preminuo je u nedjelju, nakon što je dva dana ranije nastrijeljen, objavile su vlasti, i to je drugi ubijeni novinar u manje od tjedan dana u toj zemlji. Alfredo Cardoso, fotoreporter iz jugozapadne države Guerrero s visokom stopom kriminala, nastrijeljen je nakon što je otet iz svog doma u petak, objavili su lokalni mediji.

01.11.2021.

Amnesty pozvao SAD da odbaci optužbe protiv Assangea

Glavna tajnica organizacije Amnesty International Agnes Callamard pozvala je u utorak SAD da odbaci optužbe protiv osnivača Wikileaksa Juliana Assangea te da ga britanske vlasti odmah potom puste na slobodu.

26.10.2021.

Europarlamentarci traže zaštitu neovisnog novinarstva

Potrebno je podržati i zaštititi medije u nekim državama članicama EU zbog rasta moći globalnih platformi i sudskih tužbi s ciljem zastrašivanja novinara, zaključili su zastupnici na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

23.10.2021.

Gruzija: Novinar Alexander Lashakarava preminuo nakon što je pretučen tijekom održavanja povorke ponosa

Gruzijski novinar Alexander Lashakarava pronađen je mrtav u svom domu 11. srpnja 2021., tjedan dana nakon što je teško pretučen tijekom održavanja povorke ponosa u Tbilissiju. Točan uzrok smrti još uvijek nije poznat. Europska federacija novinara (EFJ) podržala je svojoj podružnici u Gruziji, Nezavisnom udruženju gruzijskih novinara (IAGJ), izrazivši najdublju sućut Aleksandrovoj obitelji i pozvala gruzijske vlasti da provedu transparentnu istragu, navodi se u priopćenju EFJ-a.

13.07.2021.

Srušen niz velikih svjetskih stranica: BBC, CNN, New York Times…

Nekoliko velikih svjetskih web stranica, poput BBC-ja, CNN-a, Guardiana, New York Timesa bilo je srušeno. BBC, nakon što se vratio u funkciju, piše i kako je srušena stranica britanske Vlade. Dodaju i kako se korisnicima prikazivala poruka “Error 503 Service Unavailable”, kada su pokušavali pristupiti srušenim stranicama.

08.06.2021.

Od COVID-a - 19 umrlo više od 1500 novinara širom svijeta

U proteklom razdoblju od kada traje pandemija od Covida-19 umrlo je čak 1500 novinara u 77 zemlje, objavila je u svom najnovijem izvještaju nevladina organizacija za medijske slobode Press Emblem Campaign (PEC) iz Ženeve. Protekli mjesec svibanj bio je i najgori, jer je dnevno umiralo šest novinara te je registrirano više od 200 umrlih. 

07.06.2021.