Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Europski parlament za financiranje javnih medija i sprečavanje političkog upletanja

Odbor za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta usvojio je u četvrtak nacrt stajališta o Aktu o slobodi medija u kojem se traži da države članice osiguraju pluralnost medija, štite njihovu neovisnost i financiraju javne medije iz višegodišnjih proračuna kako bi se osigurala predvidljivost njihovih proračuna i spriječilo političko upletanje.

08.09.2023.

TikTok otvorio prvi podatkovni centar u Europi

Društvena mreža TikTok otvorila je u Irskoj svoj prvi podatkovni centar u Europi kako bi selidbom podataka europskih korisnika na Stari kontinent otklonila strahovanja od narušavanja privatnosti i nadzora Pekinga.

05.09.2023.

Progon novinara u Rusiji - proglasili i nobelovca Muratova "stranim agentom"

Ruske vlasti u petak su proglasile nobelovca i novinara Dmitrija Muratova "stranim agentom", što je potez koji je često usmjeren protiv kritičara politika Kremlja.  Ruske novinske agencije prenijele su izjavu ministarstva pravosuđa da je Muratov, urednik nezavisne Novaje Gazete i sulaureat Nobelove nagrade za mir 2021. godine, jedan od nekoliko ruskih građana koji su dodani na popis.

03.09.2023.

Stupio na snagu Dodikov zakon o kriminalizaciji klevete

U BiH je stupio na na snagu zakon po kojemu je kleveta postala kaznenim djelom a visoke novčane kazne prijetnja su svima u toj zemlji unatoč činjenici da je riječ o zakonu kojega je po nalogu Milorada Dodika donio parlament Republike Srpske, podsjećaju u petak lokalni mediji, prenosi Hina. 

 

25.08.2023.

Internetski divovi moraju u Europi poštovati nova pravila bez presedana

Divovi interneta moraju u Europskoj uniji od petka, pod prijetnjom velikih kazni, poštovati stroža pravila o transparentnosti i borbi protiv ilegalnog sadržaja po odredbama novog zakona kakav ne postoji nigdje drugdje u svijetu.

25.08.2023.

CPJ poziva na istragu o trovanju prognanih ruskih novinarki

Njemačke i gruzijske vlasti trebale bi temeljito i transparentno istražiti navode da su prognane ruske novinarke Elena Kostjučenko i Irina Bablojan otrovane tijekom 2022., priopćili su prošli tjedna iz Committee to Protect Journalists (CPJ).

21.08.2023.

Rusija protjerala dopisnicu za"Politico" iz Moskve

 Ruska vlada protjerala je Evu Hartog, dopisnicu za "Politico" Europe iz Moskve, objavio je taj medij u srijedu. Politico je objavio da je time prvi put neki strani novinar izbačen iz Rusije otkako je ruska invazija na Ukrajinu u veljači 2022. godine narušila odnose Kremlja sa Zapadom.

17.08.2023.

Progon novinara u Rusiji - Vrhovni sud potvrdio je kaznu od 22 godine zatvora novinaru Ivanu Safronovu

-Odbijanje ruskog Vrhovnog suda da poništi kaznu od 22 godine zatvora Ivanu Safronovu, koji je prošle godine osuđen za izdaju, premda očekivana zapravo je zastrašujuća, izjavila je Gulnoza Said, programska koordinatorica Committee to Protect Journalists (CPJ) za Europu i središnju Aziju.

04.08.2023.

AFP tužio Muskovu platformu X jer odbija razgovarati o naknadi za vijesti

Agencija France-Presse (AFP) objavila je u srijedu da je podnijela tužbu u Parizu protiv platforme X Elona Muska, ranije poznate kao Twitter, optužujući je da odbija razgovor o potencijalnom plaćanju za distribuciju sadržaja te novinske agencije.

03.08.2023.

SafeJournalists: Prijetnje smrću novinaru dnevnog lista Danas u Srbiji

Novinar dnevnog lista Danas Vojin Radovanović dobio je prijetnje smrću na Instagramu. Radovanović je dobio komentar na Instagram storyju u kojem je objavio priopćenje Udruženja novinara Srbije (JAS) o napadu nepoznate osobe na njega koji se dogodio krajem lipnja.

02.08.2023.