Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Microsoft: Rusija pojačala dezinformacijsku kampanju o Olimpijskim igrama u Parizu

Rusija je pojačala svoju dezinformacijsku kampanju na internetu usmjerenu na Francusku i ovogodišnje Olimpijske igre u Parizu, objavio je u nedjelju Microsoft. Kampanja, koja uključuje lažne portale i dugometražni dokumentarni film, namijenjena je posebno tome da naškodi ugledu Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC) te da stvori dojam da će ljetne igre biti obilježene nasiljem, naveli su iz Microsofta.

03.06.2024.

Nova tužba Reportera bez granica Međunarodnom kaznenom sudu zbog rata u Gazi

Reporteri bez granica (RSF) podnijeli su u ponedjeljak novu tužbu Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) zbog "ratnih zločina koje je Izrael počinio protiv novinara", priopćila je organizacija. RSF poziva tužitelja Međunarodnog kaznenog suda “da pokrene istragu zločina počinjenih nad najmanje devet palestinskih novinara između 15. prosinca 2023. i 20. svibnja 2024.”.

27.05.2024.

Izrael zaplijenio opremu AP-a zbog prijenosa uživo na Al Jazeeri

Izraelske vlasti zaplijenile su u utorak opremu koja pripada američkoj novinskoj agebciji Associated Pressu (AP), uz obrazloženje da ta novinska agencija krši zakon pružajući uslugu izravnog prijenosa arapskoj televiziji Al Jazeera, objavilo je izraelsko ministarstvo komunikacija.

22.05.2024.

Assangeu odobreno da se žali na izručenje SAD-u zbog ugrožene slobode govora

Osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu odobreno je da se žali na izručenje Sjedinjenim Državama, nakon što je na sudu u Londonu u ponedjeljak njegov odvjetnik kazao da se tamo ne može osloniti na pravo slobode govora.  Dvoje sudaca londonskog Visokog suda rekli su da su mu dopustili da podnese punu žalbu kako bi saslušali njegov argument da bi u SAD-u mogao biti diskriminiran na temelju toga što je rođen u Australiji. 

20.05.2024.

Europska komisija istražuje Metu oko zaštite djece na platformama

Europska komisija objavila je u četvrtak da je pokrenula istragu protiv Mete zbog zabrinutosti vezanih oko zaštite djece na njezinim platformama Facebook i Instagram. Te dvije platforme „mogle bi iskoristiti slabost i neiskustvo maloljetnika i uzrokovati ovisnost”, stoji u priopćenju Komisije. 

17.05.2024.

Bosna i Hercegovina: EFJ osuđuje prekid rada javnog emitera FTV

Europska federacija novinara (EFJ) pridružuje se svojoj podružnici u Bosni i Hercegovini, Udruženju BH novinari (BHN), u traženju ponovnog aktiviranja u cijeloj zemlji federalnog javnog kanala FTV, čiji su TV i radio programi bili prekinuti u 6 sati ujutro. 8. maja nakon odluke uprave javnog emitera BHRT u financijskom sporu između dva entiteta, priopćili su iz Europske federacije novinara (EFJ). 

 

10.05.2024.

CPJ: Prestanite maltretirati novinarku Lutfiye Zudiyevu

Vlasti na rusko okupiranom ukrajinskom poluotoku Krimu moraju prestati zastrašivati novinarku Lutfiye Zudiyeva i pustiti novinare da rade slobodno, priopćio je u četvrtak Committee to Protect Journalists (CPJ). Lutfiye Zudiyeva jedna je od rijetkih preostalih neovisnih novinara u ukrajinskoj regiji Krim pod ruskom okupacijom.

10.05.2024.

BiH: Prekinut program RTV Federacije, državni emiter uskratio usluge

Emitiranje programa radija i televizije Federacije BiH (RTVFBiH) obustavljeno je u srijedu na temelju odluke Upravnog odbora državnog javnog emitera BHRT da tom entitetskom servisu uskrati usluge produkcije zbog nagomilanog duga.

08.05.2024.

Dodijeljeni Pulitzeri, Reutersu dvije nagrade

Reuters je u ponedjeljak osvojio dvije Pulitzerove nagrade, u kategoriji udarne foto-vijesti za fotografije sukoba Izraela i Hamasa, kao i nagradu za unutarnje političko izvještavanje za niz reportaža o kompanijama Elona Muska.

06.05.2024.

Novinari RAI-a u štrajku, žele obraniti svoju "slobodu" od političkog uplitanja

Novinari talijanske javne radio-televizije RAI stupili su u ponedjeljak u 24-satni štrajk kako bi obranili svoju slobodu od "pokušaja" da se pretvore u "megafon vlade" krajnje desne premijerke Giorgie Meloni. Sindikat Usigrai, koji okuplja većinu od 2000 novinara, najavio je štrajk nakon što je optužio upravu RAI-a da je cenzurirala govor pisca koji je kritizirao premijerku Meloni uoči praznika Dana oslobođenja 25. travnja.

06.05.2024.