Iz medija

Otvorena 13. izložba novinske fotografije

brodportal.hr

U velikom Likovnom salonu 'Vladimir Becić na brodskom Korzu otvorena je u četvrtak, 28, prosinca tradicionalna godišnja izložba novinske fotografije, koju već 13 godinu za redom organizira Hrvatsko novinarsko društvo ogranak Brodsko-posavske županije. Izložene su 84 fotografije 10 autora - novinara i fotoreportera.

10.01.2018.

Satirički portal Titanic prva nevina žrtva strogog zakona

Novi njemački zakon koji se drastičnim novčanim kaznama obračunava s govorom mržnje na društvenim mrežama ako se takve objave ne ukloni u roku od 24 sata, već prvog dana primjene pokazao se promašenim i treba ga ukinuti, zaključak je glavnog urednika njemačkog Bilda Juliana Reichelta. I drugi njemački mediji govore o “debaklu” i “cenzuri u Njemačkoj” te dižu glas protiv “policijskog mišljenja”.

05.01.2018.

Eskalacija prijetnji hrvatskim novinarima

"Reporteri bez granica" su kritizirali najmlađu članicu EU-a zbog sve većeg pritiska na novinare i slobodu medija. Dva novinara za DW govore kako se prema tome odnose. Inače, sloboda medija u Hrvatskoj se pogoršala.

29.12.2017.

NOVOZAPOSLENOJ SAVJETNICI NINE OBULJEN MINISTARSTVO KULTURE DODIJELILO POTPORU

Maja Hrgović, književnica, bivša novinarka Novog lista i aktualna predsjednica Udruge za kulturu i nove medije "Arteist" – izdavača portala Arteist.hr – svojedobno je bila žestoka kritičarka rada bivše ministrice kulture Andreje Zlatar Violić i njezina nasljednika Berislava Šipuša.

21.12.2017.

PRIJETNJE POLITIČARIMA I PRIJETNJE NOVINARIMA – TRETIRA LI IH POLICIJA ISTO? Zbog riječi poput ‘završit ćeš kao Pukanić’ i do 5 godina zatvora

Zbog događaja posljednjih dana medijskom prostoru, analiziramo koliko su u Hrvatskoj učestale prijetnje novinarima i shvaća li policija te prijetnje jednako ozbiljno kao prijetnje političarima.

18.12.2017.

Nadležno vijeće konačno raspravlja o Bujici; prijavljena je emisija u kojoj pozivaju na vješanje Stipe Mesića

Ante Prkačin sugerirao je kako bismo bivšeg predsjednika trebali 'za uši dovući na Trg bana Jelačića i objesiti'.

15.12.2017.

Milan F. Živković: Nina Obuljen se koristi intenzivnijim sredstvima od Hasanbegovića

Zlatko Hasanbegović je zabljesnuo uskrativši neprofitnim medijima oko tri milijuna kuna godišnje, dok je njegova nasljednica jednim potezom spremna na deset puta više. ‘Predšasnik’ je barem bio iskren rekavši da se Ministarstvo kulture medijima ne bi trebalo ni baviti.

08.12.2017.

DESNIČARI LAŽNIM PRIJAVAMA BLOKIRAJU FACEBOOK ANTIFAŠISTIČKIH PORTALA. EVO KAKO MOŽETE POMOĆI LUPIGI I OSTALIMA!

Nakon Antifašističkog vjesnika i Antifa Šibenik, blokirana je i stranica portala Lupiga, a skinuti su i neki postovi s Facebook-stranica Novosti i N1 televizije. Scenarij je uvijek isti: pripadnici ekstremnih desnih stranaka i pokreta, poput Urbane desnice, lažno prijavljuju administratorima te društvene mreže tvrdeći da promoviraju fašizam. Pod blokadom su neke privatne stranice urednika tih portala.

05.12.2017.

Mediji, publike i moć

Nekritičkom oku moglo bi se učiniti da svjedočimo novoj renesansi čovjeka – aktivan, mobilan, djelatan, "protrošač", no ipak je eklatantno da su suvremeni materijalni uvjeti života u neskladu s diskurzivnom konstrukcijom individue u 21. stoljeću. Interaktivne tehnologije imaju potencijala za stvaranje autonomne proizvodnje, no revolucija u komunikacijskoj tehnologiji oblikovana je organizacijama i institucijama koje za primarni cilj imaju stvaranje profita.

05.12.2017.

Što Nina Obuljen Koržinek ne želi da saznate?

Nekompetentnost koju demonstrira hrvatska ministrica kulture Nine Obuljen Koržinek iz dana u dan poprima sve impresivnije razmjere. 

24.11.2017.