Iz medija

Hrvatska javna televizija tuži nacionalno udruženje novinara

Il Piccolo

Hrvatska radiotelevizija tuži nacionalno udruženje novinara. Između Božića i Nove godine HRT je od Hrvatskog novinarskog društva, udruge osnovane 1910. godine, te od dvoje HND-ovih predstavnika zatražio isplatu ukupno 500.000 (oko 70.000 eura) zbog "nanošenja štete časti i ugledu". 

 

08.01.2019.

Represivno granatiranje novinara, HND-a i medija

U posljednjim danima prosinca sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu Snježana Šagud prvostupanjski je presudila da satirični portal Newsbar mora isplatiti Velimiru Bujancu 12 tisuća kuna plus sudske troškove zbog satiričnog članka pod nazivom "Hitna pomoć oživljavala Bujanca nakon vijesti o zapljeni kokaina vrijednog 44 milijuna eura". U toj nevjerojatnoj presudi Sud je zaključio da News Bar mora platiti odštetu jer je objavio neistinite informacije, kojima je svjesno i bezobzirno uvrijedio i oklevetao Velimira Bujanca.

07.01.2019.

Novinarstvo u slučajnoj državi

Kad čovjek radi posao koji ja radim - posao novinara - s tim poslom pod ruku ide i neugodno iskustvo sudovanja. To nije tako samo od danas, niti od jučer. Čak i u kasnom socijalizmu, u doba kad su mediji bili krotkiji, a društvo manje divlje, u krugu novinskih doajena kolala je rečenica: jebeš novinara koji nikad nije bio na sudu.

06.01.2019.

PRAVOSUDNI UDAR NA MEDIJE: Zbog duševnih boli amputira se sloboda izražavanja

Hrvatski mediji će 2018. godinu pamtiti po ekstremnom broju, često potpuno bizarnih, osuđujućih presuda zbog klevete i to temeljem tužbi visokih državnih dužnosnika. A čini se da ni 2019. neće biti bolja...

06.01.2019.

Presude novinarima za satiru zamagljuju granice prihvatljivog i neprihvatljivog

Stručnjaci ne odobravaju sudsku presudu satiričnom TV izdanju NewsBara jer smatraju da se ne radi o kleveti, ali dodaju da se odnos prema ionako nejasnim granicama između prihvatljivog i neprihvatljivog sve više zamagljuje.

06.01.2019.

Žena saborskog zastupnika tužila novine, sudac joj dosudio 40.000 kuna

Donesena je još jedna kontroverzna presuda protiv medija. Podravski list, prema zasad nepravomoćnoj presudi, ženi saborskog zastupnika treba platiti 40.000 kuna odštete te zakonske zatezne kamate.

 

04.01.2019.

Gdje su nestali medijski zakoni, strategija i natječaji Ministarstva kulture

Na pitanje što se može očekivati u njenom resoru u 2019. godini, uoči jučerašnje sjednice Vlade, ministrica kulture Nina ObuljenKoržinek, odgovorila je kako će puno aktivnije pristupiti reviziji medijskog zakonodavstva. Kako će to napraviti, nije pojasnila.

04.01.2019.

Televizija za ušutkivanje

Potkraj prošlog tjedna, općinsko državno odvjetništvo u Virovitici podnijelo je optužnicu protiv Ivana Đakića, sina saborskog zastupnika i predsjednika Hvidre Josipa Đakića, jer je prijetio smrću novinaru Ivanu Žadi. Riječ je, dakako, o očekivanoj i zakonom propisanoj reakciji države na nedopustiv pokušaj "neodgovornog pojedinca" - nazovimo ga tako – da prijetnjom zaustavi novinara u obavljanju njegova posla koji, sviđalo se to kome ili ne, radi u interesu javnosti – ako uistinu želimo živjeti u demokraciji.

 

04.01.2019.

Riječki suci osudili Index jer je objavio članak agencije Hina o Liniću

Županijski sud u Rijeci prije dva mjeseca donio je odluku o žalbi na presudu u slučaju koji je Slavko Linić pokrenuo protiv Indexa zbog izvještaja o prosvjedu prenesenog s novinske agencije Hina "Policija u Rijeci uklonila transparent 'Don Linić i njegovi poslušni egzekutori'".

04.01.2019.

Zovko: "Kako su gospoda s HRT-a izračunala iznos od 200, 250 tisuća kuna?"

U prošloj godini bilo je mnogo slučajeva koji se mogu okarakterizirati kao pritisci na novinare, a i završila je na taj način - o svemu tome za Newsroom je govorio predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko.

03.01.2019.