Iz medija

Karamarko tužio tjednik Nacional, traži 200.000 kuna

TOMISLAV KARAMARKO, predsjednik HDZ-a, podnio je tužbu protiv tjednika Nacional i traži 200.001 kuna odštete. Tvrdi da mu je povrijeđeno duševno zdravlje.

23.09.2015.

NACIONALNA AGENCIJA Hina obilježava 25 godina postojanja

Hrvatska izvještajna novinska agencija Hina utemeljena je na današnji dan prije četvrt stoljeća i u tom se razdoblju, s godišnjom proizvodnjom od 175 tisuća priloga koje šalje na adrese gotovo 300 korisnika, razvila u jedan od najznačajnijih izvora vijesti i drugih sadržaja u hrvatskom medijskom prostoru.

Autor: Hina

21.09.2015.

Svečano obilježena 25. obljetnica rada Hine

ZAGREB, 18. rujna 2015. (Hina) - Dvadeset i peta obljetnica rada Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) obilježena je u petak navečer u Novinarskom domu, svečanošću na kojoj su se okupili sadašnji i bivši zaposlenici Hine, predstavnici partnerskih redakcija kao i političkog života Hrvatske.

21.09.2015.

NE ČINITE ŠTETU, MOLIMO VAS! Javni poziv novinarima/kama, urednicima/cama i svima drugima koji izvještavaju ili javno govore o izbjeglicama danas

Politizacija pitanja humanitarne katastrofe i dolaska na Zapadni Balkan izbjeglica od sjeverne Afrike do zapadne Azije stvorili su u javnom prostoru ovdašnjih država snažne društvene podjele i tenzije koje se negativno reflektiraju i kroz medijske sadržaje. Mediji, kako klasični tako i novi, uključujući i internetske patforme, značajno doprinose eskalaciji praksi, koje ne samo da su protivne novinarskoj etici, općoj kulturi i civilizacijskom dosegu, već i međunarodnom pravu i protokolima koje je ratificirala većina europskih zemalja. U izvještavanju, značajan broj medija krši prava izbjeglica, čime im dodatno otežava status, isključuje prava i ugrožava život, zbog čega mi – članice regionalnog projekta MEDIA CIRCLE, apeliramo na sve koji se u javnom prostoru osvrću na izbjegličku krizu ili izvještavaju za medije, da obrate pažnju na sljedeće:

21.09.2015.

"Smijeh slobode" predstavljen u Europskom parlamentu; Lucić: Živimo u sve izraženijoj atmosferi mržnje

U jednoj od dvorana EP-a, potpuno ispunjenoj posjetiteljima, knjigu su predstavili izdavač i direktor "Adamića" Dragan Ogurlić, autor Boris Pavelić, urednici Ferala Lucić, Boris Dežulović i Drago Hedl te profesor teorije prava i teorije informacija Predrag Zima.  Promociju je organizirao ured SDP-ove eurozastupnice Biljane Borzan

16.09.2015.

Povratak novinskoj reportaži

Virovitica: Festival reportera i reportaže u čast Franje Fuisa.

"Mutant koji odolijeva", "detronizirana kraljica", "ručni rad", tako se o reportaži govorilo na virovitičkom Festivalu reportera i reportaže. Manifestacija, čiji je idejni začetnik virovitički novinar Goran Gazdek, oko zajedničke je ideje okupila Hrvatsko novinarsko društvo, grad Viroviticu i Turističku zajednicu grada Virovitice.

Piše: Kristina Olujić

 

15.09.2015.

Prvi festival reportaže u Virovitici

VIROVITICA, 13. rujna 2015. (Hina) - Autorska baština legende hrvatskog novinarstva Franje Martina Fuisa bila je povod održavanja Festivala reportaže i reportera u Fuisovoj rodnoj Vitovitici, na kojem su njegove kolege protekla dva dana raspravljali o Fuisovu životu i radu, ali i dilemama tog temeljnog novinskog žanra u hrvatskom tisku.

14.09.2015.

Okrugli stol "Reportaža jučer, danas i (možda) sutra": Reportažu treba vratiti na kraljevski tron jer je jak adut za pridobijanje publike

Raspravu je otvorila Božica Brkan obranom teze da je reportaža detronizirana kraljica novinarstva i da toj novinskoj vrsti treba vratiti mjesto koje joj pripada. Novinari su podržali ideju osnivača, instituta SINKO i Hrvatskog novinarskog društva, da Fra Ma Fu festival postane redovito godišnje okupljanje novinara...

Piše: Sandra Pocrnić Mlakar

14.09.2015.

Strašna je stvarnost u kojoj djeca stradavaju, a ne fotografija koja nas na to upozorava

"Ja sam samo žena i nezaposlena majka malog djeteta", rekla je u svojoj nedavnoj isprici Petra Lazslo, sad već bivša snimateljica mađarske desne TV N1, kojoj je, nakon što je snimka na kojoj ona kao snimateljica udara izbjeglice obišla svijet, uručen otkaz.

Hrvoje Polan

14.09.2015.

Kakuk: Već ranije sam imao osjećaj srama zbog toga što sam Mađar. A nakon ovoga ne mogu opisati svoje osjećaje bez psovke. Ali neću psovati.

Vjerojatno prvi put nakon Drugog svjetskog rata, vidjeli smo kako medijska djelatnica vrijeđa, psuje, tuče i obara na pod ljude ograđene žicom. Ljude koji se ne mogu braniti, koji joj nisu ništa skrivili, i čija je jedina “pogreška” što vjerom, bojom i nacijom ne odgovaraju njezinim preferencijama. Prema izvješćima CNN-a, Petra Laszlo, snimateljica mađarskog kanala N1TV, bliskog ekstremno desnoj mađarskoj političkoj stranci Jobbik, snimljena je kako sapliće jednog od migranata koji u naručju  nosi dijete.

Piše: Munir Podumljak

10.09.2015.