Iz medija

Srpski mediji: Poznatog novinara nasmrt izgrizli psi

Novinar i analitičar Vladan Radosavljević (62) preminuo je nakon što su ga izgrizli psi u Velikoj Ivanči kod Mladenovca u Srbiji. Kako prenose beogradski mediji, u napadu pasa ozlijeđena je i njegova supruga Olga (58), koja mu je pokušala pomoći. Ona se nalazi u Urgentnom centru i u teškom je stanju.

05.01.2023.

Serijal o SLAPP-u (4.): HRT je tužio vlastite novinare i HND, a medije rado proganja i zagrebačko sveučilište

ZAGREBI 

Čelnici dviju javnih ustanova trošili su javni novac na tužbe protiv nakladnika, ljuti što novinari otkrivaju njihove afere. Na okruglom stolu Novinarstvo pred sudom održanom 2019., dosad najvažnijem koraku HND-a u problematiziranju SLAPP tužbi u Hrvatskoj, iz ankete koja je otada postala tradicionalna saznalo se da se protiv 18 medija i medijskih kuća vode čak 1163 sudska procesa. Najbolja vijest otada je da je iz Kaznenog zakona izbačeno djelo teškog sramoćenja. 

02.01.2023.

Serijal o SLAPP-u (3.): Tek je Europski sud za ljudska prava 2018. ograničio odštetne zahtjeve protiv nakladnika

ZAGREBI

Ma koliko se voljeli intenzivno družiti s novinarima u sudnicama, glavni SLAPP-ovci uglavnom ne vole odgovarati na novinarska pitanja, pa smo se morali obratili njihovim žrtvama – novinarima. Na meti SLAPP tužitelja je vrlo često portal Telegram, što nam je bio povod za razgovor s njegovom novinarkom Anom Raić Knežević, koja godinama prati crnu kroniku i pravosuđe i više puta je i sama tužena, pa je odličan sugovornik o temi kojom se bavimo.

28.12.2022.

Ekipi UNA Televizije 6 nagrada na prestižnom medijskom festivalu Press Vitez

una

Na 17. međunarodnom festivalu TV minijatura "Press vitez" u konkurenciji više od stotinu autora UNA televizija osvojila je brojne nagrade.  Grand Prix festivala dodijeljen je novinaru UNE Saši Kosanoviću za priču Nestali iz Lica pravde. "Jako mi je drago što su organizatori Festivala prepoznali važnost ove teme koja je aktualna i 30 godina nakon samih događanja. Hvala i čestitke svim kolegama s UNA Televizije", rekao je Kosanović.

26.12.2022.

Serijal o SLAPP-u (2.): Kao potpredsjednik Sabora, ‘kralj SLAPP tužbi’ Milijan Brkić tužio je na desetine medija

 

ZAGREBI 

Nekadašnji zamjenik predsjednika HDZ-a kroz svoju je šprancu tužbi za duševne boli provukao brojne nakladnike – Nacional, Večernji list, 24 sata, Jutarnji list, Dnevno.hr…Od svakog pojedinačno uglavnom je tražio po 40.000 kuna, pa se ukupni odštetni zahtjev prema hrvatskim medijima procjenjuje na impozantnih 1,5 milijuna kuna. Nakladnici koji su mu morali platiti tvrde da su suci bili ‘potpuno naklonjeni’ utjecajnom HDZ-ovcu. 

21.12.2022.

Serijal o SLAPP-u (1.): Desecima neosnovanih tužbi moćnici ušutkavaju novinare, a najgore je u manjim sredinama

ZAGREBI 

SLAPP tužbe prijetnja su demokraciji jer se njima pokušava –  a nerijetko i uspijeva – zastrašiti i ušutkati novinare, aktiviste i zviždače kroz sudske sporove koji im crpe resurse i obeshrabruju ih u daljnjem istraživanju ili objavljivanju sadržaja od javnog interesa. Uz odlične rezultate koje već standardno postiže u nogometu, Hrvatska spada u vrh u još jednoj kategoriji – ima europskog prvaka u SLAPP tužbama protiv novinara (Strategic lawsuit against public participation), kojima je cilj s pozicije moći zaplašiti medije i natjerati ih da odustanu od svojih istraživanja i objave tekstova.

15.12.2022.

Čak 86 posto hrvatskih novinara uočava pristranost svojih novina prema političarima i moćnicima

ZAGREBI 

Čak 62 posto novinara izjašnjava se da je ideološka orijentacija novina u kojima rade suprotna njihovoj, a 33 posto ih upozorava da je to, uz odnos prema političkim i drugim utjecajnim akterima, prepreka za njihov rad. Usto, zastrašujući udio od 86 posto novinara uočava pristranost svojih novina prema političarima i moćnicima i 76 posto ih ima problem s tim, a više od polovine novinara (52 posto) otkriva kako – prkose uređivačkoj politici svojih novina. To su glavni rezultati istraživanja “Uklapaju li se hrvatski novinari u uređivačku politiku novina u kojima rade“, provedenog na uzorku od 21 političkog novinara iz pet nacionalnih dnevnih listova, novinara i kolumnista 24sata Tomislava Klauškog.

13.12.2022.

Mediji u Hrvatskoj: kad kadija i tuži i sudi

Hrvatski novinari odlučili su izraditi i objaviti listu srama s imenima sudaca koji tuže njih i njihove redakcije. Po toj pojavi je Hrvatska uvjerljivo prva u Europskoj uniji - i vrlo usamljena. Novinarima u Hrvatskoj dozlogrdile su sudačke tužbe, moglo bi se ocijeniti po reakciji njihove strukovne udruge koja je nedavno pokrenula kampanju protiv te rastuće prakse. Posrijedi je već masa procesa u kojima se suci pojavljuju kao tužitelji zbog nekog medijskog priloga u kojem su kritizirani u vezi s određenom presudom.

12.12.2022.

‘Danima se osjećao loše...‘: Novi detalji o smrti poznatog novinara, srušio se tijekom četvrtfinala SP-a i umro

Iznenadna smrt poznatog američkog sportskog novinara Granta Wahla (48) u Kataru, koji je kolabirao tijekom četvrtfinalne utakmice između Argentine i Nizozemske, šokirala je svijet. Pojavile su se razne glasine, uključujući onu da je ubijen, no istraga je u tijeku. Wahlov agent Tim Scanlan tvrdi da se poznati novinar već danima nije dobro osjećao.

10.12.2022.

Najgori u Evropi

HND će idućih dana krenuti u kampanju u kojoj ćemo objavljivati imena sudaca koji tuže novinare, rekao je Zovko na nedavnoj sjednici skupštine HND-a i podsjetio da je Hrvatska po broju od oko 900 tužbi protiv novinara najgora u Evropi. Članovi Hrvatskog novinarskog društva skupili su 40.000 kuna koje je na ime odštete zbog "povrede časti i ugleda" novinarka u mirovini Davorka Blažević sudskom presudom morala platiti sutkinji Vrhovnog suda Senki Klarić-Baranović.

09.12.2022.