Iz medija

Pičuljan: I novi povjerenik za informiranje nosit će se sa “šutnjom uprave”

Saborski Odbor za Ustav i poslovnik pokrenuo je proceduru za izbor povjerenika za informiranje, a dosadašnji povjerenik Zoran Pičuljan i na kraju mandata kao stalan i velik problem pristupa informacijama ističe fenomen ''šutnje uprave'.

20.05.2023.

“Seksizam jedan od dominantnih problema s kojim se susrećemo u javnom diskursu”

Trgovački centar Westgate izazvao je burne reakcije svojom kampanjom koju je prije nekoliko tjedana lansirao u javnost, a za koju se većina složila da je čisti primjer seksizma i promocije rodnih stereotipa. Reakcija na tu reklamu stigla je od Nevene Crljenko, direktorice za regulatorna pitanja multinacionalne kompanije Philip Morris International, koja je revoltirana viđenim, financirala postavljanje billboarda na Mostu slobode u Zagrebu s porukom: "Sve glase na moje ime", referirajući se na sadržaj plakata da žene dođu u Westgate sa suprugovom karticom. Na istom billboardu Crljenko nadalje poručuje: “Peglam ih svugdje u svijetu, al’ ne i u Westgateu”. Više o svojoj reakciji govorila je u Točki na tjedan.

14.05.2023.

SANJA MODRIĆ Novinar mora biti pristran, ali pristran na strani ljudskih prava

»Da, novinar mora biti pristran, ali pristran na strani ljudskih prava, onoga što je kao vrijednost ispravno. I ne, nismo svi isti, neki su u društvu ‘nevidljivi’. I da, o ukusima se mora raspravljati jer to je pitanje promocije određenih vrijednosti, civilizacijskih dosega nekog društva« – tim je riječima Sanja Modrić, jedna od naših najutjecajnijih i najčitanijih novinarki, govorila o svojoj knjizi »Igla, pila, ravnalo« koja je predstavljena u Laubi u Zagrebu i koja sadrži izbor autoričinih kolumni.

06.05.2023.

Stručnjaci: Hrvatski mediji intenzivno, pa i senzacionalistički, o nasilju u Srbiji

Mediji u Hrvatskoj intenzivno su reagirali na tragedije u Srbiji, a razlozi mogu biti bliskost prostora i senzacionalistički pristup medija, smatraju stručnjaci za medije. Reakcije na masakre u Srbiji očekivano su intenzivne, smatra antropolog s medijskih studija u Rijeci Hajrudin Hromadžić uz napomenu da način praćenja varira o profilu i tipu medija.

05.05.2023.

Saborsko huškanje na Novosti - Pupovac napustio sabornicu: "Ne znam kad ću opet doći u ovu dvoranu"

Nakon što neoustaške nebuloze Željka Sačića, koji je optužio Novosti za širenje protuhrvatske propagande, a hrvatske Srbe za poticanje na terorizam i širenje četništva, nitko u Hrvatskom saboru nije osudio, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac napustio je sabornicu uz jasnu poruku da ne zna kad će se vratiti. 

04.05.2023.

Lokalni političar bi uređivao medije?! Na Križevci.info ne može!

križevci.info

Reketarenje ili reket, izraz je koji u najširem smislu označava ekonomsku djelatnost vezanu uz organizirani kriminal, odnosno pružanje određenih ilegalnih usluga. U užem smislu pod tim se podrazumijeva “plaćanje zaštite” – novac ili druge usluge koje određeni pojedinac ili tvrtka pruža kriminalcima u zamjenu za vlastitu sigurnost ili neometano obavljanje ekonomske aktivnosti. Prema preciznijoj definiciji, reket obično uključuje iznudu ili kaznenu prisilu. Počinitelji prijevarom nude uslugu koja će navodno riješiti nepostojeći problem ili ponuditi uslugu koja rješava problem koji ne bi postojao bez reketa. Zamjenik je prozvao portal Križevci.info za reket.

03.05.2023.

Moskva "neće oprostiti" SAD-u što je odbio izdati vize ruskim novinarima

Moskva "neće oprostiti" Sjedinjenim Državama što su odbile izdati vize ruskim novinarima u pratnji šefa ruske diplomacije Sergeja Lavrova u ponedjeljak i utorak tijekom posjeta UN-u, rekao je novinarima ministar u nedjelju prije polaska za New York. "Nećemo zaboraviti, a ni oprostiti", rekao je Lavrov novinarima, osudivši "glupu" i "kukavičku" odluku Washingtona.

24.04.2023.

Menadžer koji je osamdesetih ostavio mastan trag na papiru naše novine: 'Slobodna' je bila genijalna, a samo sam jednoj osobi dao otkaz

Imena koja čitatelji tiska pamte su uglavnom ona novinarska. Nakon što pročita tekst, osoba s novinama u rukama ili, s isturenom donjom usnom, znakovito kimne glavom ili u gornju usnu dobro opsuje potpisnika. Samo rijetki znaju imena urednika, a znanje o direktorima je još manje. Osim ako se ne zovete Dejan Kružić. Kao direktor i predsjednik Poslovodnog odbora Slobodne Dalmacije od 1986. do 1990. godine, Kružić je ostavio mastan trag na papiru omiljene dalmatinske novine, za što je pri odlasku nagrađen tada najvećim društvenim priznanjem Socijalističke republike Hrvatske - Plaketom ZAVNOH-a.

22.04.2023.

Ukinuta i treća presuda riječkog suda kojom je novinar Novog lista osuđen zbog uvrede suca Visokog kaznenog suda Turudića

burin

Presuda je opet – po treći put – ukinuta, a nakon toga je kazneni postupak obustavljen zbog apsolutne zastare. Konačni je to epilog slučaja nakon što je novinar Novog lista Dražen Ciglenečki lani u siječnju bio osuđen na novčanu kaznu od 30 dnevnih iznosa, što predstavlja 8.000 kuna, zbog toga što je, po ocjeni riječkog Općinskog suda, navodima u svojoj kolumni uvrijedio Ivana Turudića, bivšeg suca i predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, a sada suca Visokog kaznenog suda. 

01.04.2023.

Umirovljeni rektor ima 70, u penziji hoda po sudovima i tuži novinarku: Bio sam na jednom ročištu

srednja.hr

Nedavno sam otišao na sud gdje bivši rektor tuži moju kolegicu. Taj me sud, i svaki prije, naučio nečem bitnom, što će mi ostati i kad više ne budem u stanju pisati ne samo ove, nego ikakve retke teksta. A to je da cijela naša akademska zajednica i sva njena izvrnuta logika stane u jednu malu, derutnu, zagušljivu sudnicu. Dok se vani sve obnavlja, unutra tanašni prozor otvorenim drži tek drvena letvica. A stari, nekada moćni profesor, nesvjestan svojih privilegija i pogrešaka, u trenucima najveće moći zaveden urotama svojih suradnika, za sve krivi novinarku koja je uvijek samo dobro radila i dobro će raditi svoj posao, piše na srednja.hr  Duje Kovačević.  

31.03.2023.