Aktualno

Aktualno - analize

Intervju - Dobitnik nagrade HND-a za životno djelo Viktor Ivančić: Poruka presude protiv Zovka je jasna, tko se buni protiv cenzure, najebat će

Razgovarao: Ivica Buljan

Foto: Nikola Šolić/HND 

Da je Viktor Ivančić novinar i urednik u nekoj drugoj zemlji, a ne u Hrvatskoj, ne bi dobio stukovnu nagradu za životno djelo, nego bi svaka novina nudila suho zlato da ga dobije za glavnog urednika ili neku drugu poziciju na kojoj se donose ključne oduke za novine, koje bi bile čitane i uvažavane. No u ovom društvu to je samo puka iluzija, a Viktor i mnoštvo drugih iz naše branše gurnuto je na marginu jer tako žele moćnici, koji su od ove države stvorili i stvaraju društvo po mjeri Tuđmanovih 200 obitelji. Tako da nam ostaje samo čitati i uživati u Viktorovim odgovorima i izraziti slaganje s njegovim pogledima i stavovima o novinarstvu i stanju u našem mentalno osakaćenom društvu.

21.05.2024.

Novinarka godine – Dora Kršul: “Velikom europejcu" Plenkoviću nije mrsko nasrnuti na novinare i slobodno novinarstvo

Razgovarao: Ivica Buljan

Foto: Nikola Šolić/HND

Ovogodišnja novinarka godine u izboru članova Hrvatskog novinarskog društva, Dora Kršul već godinama  jedna je od prominentnijih hrvatskih novinarki, odnosno novinara. Kako sama kaže redovno piše i radi tek nekih sedam, sedam i pol godina pa tako voli misliti da je još na početku i zato nema govora o nekakvom zamoru ili manjku naboja. O nagradama, novinarstvu, društvu i politici razgovarali smo s Dorom u tjednu kada je nagrađena i Nagradom Europa, koja se dodjeljuje za najuspješnije medijske radove u 2023. godini iz područja europskih politika i njihovog utjecaja na svakodnevicu građana.

13.05.2024.

Novinarka godine - Nataša Božić Šarić: Potkopavanje vjerodostojnosti medija ključni je alat za napad na demokraciju

Razgovarao: Ivica Buljan

Foto: Nikola Šolić/HND

Ovogodišnja dobitnica HND-ove Nagrade novinar, odnosno novinarka godine, Nataša Božić šarić zasigurno spada u red najprominentnijih novinarskih imena u Hrvatskoj. Temeljito upućena u politička i društvena događanja s poznavanjem svih tajni novinarske profesija i zanata od rada u tiskanim medijima do televizije, novinarka je koja vjerodostojno doprinosi promicanju javnog dobra i pozitivnih vrijednosti u društvu. S Natašom, koja je svoju bogatu karijeru gradila od početaka u Glasu Slavonije, preko Jutarnjeg lista i Novog lista, do RTL-a i sadašnje redakacije N1 televizije, za naš portal razgovarali smo o politici, novinarstvu i nagradama.  

10.05.2023.

Novinar godine - Boris Dežulović: Ne pristajte na cenzuru, ucjene, svetinje, ni na što osim na istinu i svoju rođenu glavu

Razgovarao: Ivica Buljan 

Foto: Nikola Šolić/HND

Priznanje novinara godine Hrvatskog novinarskog društva stiglo je u prave ruke. Boris Dežulović desetljećima je prisutan na ovdašnjoj  novinarskoj sceni i uvijek je bio svoj, nepotkupljiv i ustrajan u zagovaranju ideja za koje se zalaže i za koje bi društvo, poput našega, trebalo imati puno više razumijevanja iz jednostavnog razloga, jer bi bilo sretnije i bogatije. Borisa smo pitali o novinarstvu, tužbama, Feralu i svemu pomalo, a on, kako i piše, odgovara bez dlake na jeziku.  

17.05.2022.

Godišnjica rođenja Otokara Keršovanija - Istaknuti intelektualac po kojemu je novinarska nagrada za životno djelo HND-a dobila naziv

Na današnji dan, prije sto dvadeset godina 1902. godine, u Trstu se rodio novinar, publicist i političar Otokar Keršovani. Njegov stvaralački opus uvrštava ga među najistaknutije hrvatske intelektualce između dvaju svjetskih ratova. Hrvatsko novinarsko društvo u spomen na tog izuzetnog čovjeka svake godine dodjeljuje novinarsku nagradu „Otokar Keršovani“ za životno djelo.

23.02.2022.

111. GODINA Hrvatskog novinarskog društva - Novinari na udaru režima

Hrvatsko novinarsko društvo jedno od najstarijih udruženja na ovim prostorima osnovano je na današnji dan 1910. godine.  Za prvog predsjednika na utemeljiteljskoj Skupštini izabran je profesionalni novinar Milan Grlović, a Društvo je brojalo samo šezdesetak članova, kroz iduće stoljeće kroz HND će proći i u njemu djelovati tisuće novinarki i novinara.  

18.12.2021.

INTERVJU - Mogens Blicher BjerregÃ¥rd: Moramo biti na oprezu jer postoji sustavno i strateško korištenje fenomena tužbi protiv novinara

Razgovarao: Ante Pavić 

Mogens Blicher Bjerregård, predsjednik Europske federacije novinara (EFJ), u petak i subotu boravit će u Zagrebu kako bi sudjelovao na Godišnjoj skupštini EFJ-a kojoj su domaćini Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH). Bjerregårdu, koji je inače šest godina predsjedavao Danskim udruženjem novinara, postavili smo nekoliko pitanja o stanju u novinarstvu danas, u vremenima velike nesigurnosti za novinare. On smatra da se samo efikasnim organiziranjem i zajedništvom novinarki i novinara mogu prebroditi današnji problemi u kojima se našlo novinarstvo.

07.10.2021.

Ana Mlinarić: Imam osjećaj velike odgovornosti da izvještavam najbolje što mogu

Razgovarao: Ivica Buljan

Dobitnica nagrade Marija Jurić Zagorka za televizijsko novinarstvo Ana Mlinarić svojim je izvještavanjem osvojila gledatelje, kao što je to svojedobno radio i njezin stric Marko na nogometnim terenima. Ana za naš portal govori o tome koliko joj i što znači ovo priznanje struke te o novinarstvu i svojoj novinarskoj karijeri.

28.05.2021.

Mato Jerkić - dobitnik nagrade Otokar Keršovani za životno djelo: Novinarstvo mi je u krvi

Razgovarao: Ivica Buljan

Ovogodišnji dobitnik novinarske nagrade Otokar  Keršovani za životno djelo Mato Jerkić iz Belišća, među starijim je aktivnim novinarima u Hrvatskom novinarskom društvu. Naš sugovornik prošao je sve faze novinarskog rada i stvaralaštva, od klasičnog izvještavanja u tiskanim i elektronskim medijima, pa do kreiranja sadržaja, programa ili koncepcije glasila i medija. S Matom smo razgovarali o njegovoj skoro polustoljetnoj novinarskoj karijeri i o stanu u našem novinarstvu i lokalnim medijima.

18.05.2021.

Novinar godine - Ivan Pandžić: Relativizacija i licemjerje najviše štete istini

Razgovarao: Ivica Buljan

Foto: Nikola šolić

Ivan Pandžić iz 24sata novinar je godine, ali i dobitnik Nagrade za istraživačko novinarstvo "Jasna Babić". Ovaj predani novinarski neimar u prošloj je godini otkrio brojne afere i skandale, neumorno istražujući svaki trag nepravilnosti i kršenja zakonitosti u radu onih koje su građani birali, ali i svih drugih aktera u društvu. U razgovoru za naš portal novinar godine Ivan Pandžić iznosi svoje viđenje borbe protiv korupcije i stanja u našem novinarstvu.

07.05.2021.