Iz medija

HRT skriva podatke o ugovorenom poslu s dvije privatne tvrtke

Hrvatska radiotelevizija je javna institucija. Po svim kriterijima trebala bi biti i obveznik javne nabave. Međutim, u Zakonu o javnoj nabavi postoji 'čarobni' članak 30. koji kaže da se ovaj Zakon ne primjenjuje na 'stjecanje, razvoj, produkciju ili koprodukciju programskog materijala namijenjenog za audiovizualne medijske usluge ili radijske medijske usluge koje sklapaju pružatelji audiovizualnih ili radijskih medijskih usluga'.

20.12.2019.

Sportaši i novinari opet skupili vrijednu donaciju beskućnicima

Osmu godinu za redom grupa splitskih sportskih novinara organizira humanitarnu akciju 'Tone hrane za splitske beskućnike', a i ove godine su uz pomoć sportaša i klubova skupili rekordnu donaciju. Grupa splitskih sportskih novinara '4N' i ove godine je organizirala tradicionalnu humanitarnu akciju 'Tone hrane za splitske beskućnike', tijekom koje su uz pomoć brojnih sportaša i sportskih klubova prikupili hranu i higijenske potrepštine za socijalnu samoposlugu i splitske beskućnike o kojima brine Udruga 'MoSt'.

16.12.2019.

LUPIGA NA MALTI: Što stoji iza ubojstva novinarke koje je odjeknulo cijelom Europom?

Malteški parlament u pitoresknoj Valetti ovih je dana okružen policijskim barikadama. Najmanja država Europske unije - na otoku južno od Sicilije živi približno 475.000 stanovnika - posljednjih tjedana prolazi kroz tešku političku krizu. Naime, 20. studenog, prilikom pokušaja bijega iz zemlje svojom jahtom, uhapšen je Yorgen Fennech, jedan od najbogatijih Maltežana.

10.12.2019.

Snimio nezamislive zločine: "Arkanovci su se derali da ništa ne slikam, bilo je puno vrištanja. Onda su ubili muškarca pa ženu..."

U Zagrebu je nedavno radionicu o ratnoj fotografiji za studente s Balkana održao Ron Haviv, jedan od najpoznatijih svjetskih fotoreportera. Bio je na 25 ratišta u svijetu, a za DNEVNIK.hr ispričao je kako su nastale neke od njegovih kultnih fotografija.

05.12.2019.

HNS-ovac tužio lokalni portal i tražio 100.000 kuna jer su ga prozvali uhljebom. Sud ga je fino poklopio

 
Predsjednik Županijske organizacije Hrvatske narodne stranke (HNS) Valentin Dujmović tražio je čak 100 tisuća kuna odštete od lokalnog portala dubrovniknet.hr zbog teksta u kojem je komentirana mogućnost da, u dogovoru Ivana Vrdoljaka i Andreja Plenkovića, on postane direktor Zračne luke Dubrovnik. 

30.11.2019.

KRONIČAR VUKOVARSKE TRAGEDIJE - Riskirao život da bi pokazao što se dogodilo '91.: 'Granate su padale, vidio sam ženu odrubljene glave…'

Amerikanac Christopher Morris čije su fotografije iz Vukovaru obišle svijet, nakon 28 godina ponovno u tom gradu. U Vukovar je stigao u trenucima najgoreg užasa - 18. studenog te 1991. s fotoaparatom u ruci. I jednim, jedninim zadatkom - ispričati svijetu što se događa.

20.11.2019.

"Zbog tužbi protiv novinara, ne isključujemo novi prosvjed"

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko nedavno je u Bruxellesu govorio na temu stanja medijskih sloboda u Hrvatskoj i o pitanju brojnih tužbi protiv medija i novinara. U Novom danu govorio je 'o zloupotrebi zakona na štetu novinara'.

14.11.2019.

Otkrivamo presudu važnu za slobodu medija: sud odbio Brkića koji je tužio novinarku jer je pisala o elitnoj prostituciji

Potpredsjednik Sabora Milijan Brkić nerijetko tuži medije. Cijelu seriju postupaka već je i dobio, a sudovi su mu do sada dosuđivali odštete između 15 i 49 tisuća kuna. Više puta do sada uspješno je dokazao da su ga novinarski uratci povrijedili, odnosno da su mu nanijeli duševne boli, za koje mu izdavači moraju platiti.

11.11.2019.

'FAKE NEWS PORTRAITS' Političare iz 90-ih Nikola Šolić posložio u piramidu nalik Ponzijevoj shemi

Šolić, svojedobno i Reutersov fotograf, izložio je fotografije političara, nastale devedesetih, u formalnim i manje formalnim situacijama, postavljene jedna nad drugom, u piramidalnoj kompoziciji, kakva će asocirati i na piramidalne prevare, od kojih je najpoznatija Ponzijeva shema. Prepoznat će se na tim fotografijama političari poput Franje Tuđmana, Ivića Pašalića, Gojka Šuška, Vladimira Šeksa, Nikice Valentića, da nabrojimo samo neke, prepoznat ćete ih i sami, ako posjetite HND.

09.11.2019.

Ivan Žada: 'Kao istraživačkog novinara ova presuda me profesionalno kastrira'

Novinar Ivan Žada nepravomoćno je u srijedu na Općinskom sudu u Virovitici osuđen na uvjetnu četveromjesečnu kaznu zatvora s rokom kušnje od godinu dana, jer je neovlašteno snimao telefonski razgovor sa saborskim zastupnikom Josipom Đakićem, a potom dio te konverzacije objavio na Facebooku.

08.11.2019.