Iz medija

HAKOM otvara slučaj A1

Marina Ljubić Karanović, viša stručnjakinja za pravne poslove HAKOM-a, gostovala je u N1 programu i komentirala neemitiranje kanala televizije N1 na platformi A1, kao i što to znači za korisnike. Operatori općenito imaju pravo mijenjati svoje uvjete korištenja usluga, pa tako i mijenjati pojedine programe unutar programskih paketa. Moraju prethodno adekvatno obavijestiti korisnike. Korisnici mogu ostvariti svoja prava u roku od 30 dana od dana kad su zaprimili takvu obavijest, rekla je Ljubić Karanović, dodavši da korisnik od dana primitka obavijesti ima pravo iskoristiti svoja prava koja su mu na raspolaganju.

16.03.2021.

Netočni navodi A1: Ponudili smo im iste uvjete i istu cijenu kao dosad

Gledatelji koji u Hrvatskoj koriste usluge operatera A1 od 29. ožujka neće moći gledati kanale United Media – N1 i Sport Klub, jer s tom kompanijom nije postignut dogovor o nastavku suradnje. Navodi operatera A1 da je United Media postavila neprihvatljive uvjete za nastavak suradnje s njima su apsolutno netočni i ne odgovaraju istini. Ovom operateru je ponuđena distribucija naših kanala pod istim uvjetima i po istoj cijeni koja je vrijedila i do sada.

15.03.2021.

HRT je upravo Maji Sever, šefici sindikata novinara, uručio opomenu pred otkaz

Nakon drugog pokušaja da se s Prisavlja potjera Hrvoje Zovko, vodstvo kuće krenulo je na Maju Sever.  Što vodstvo javne televizije napravi nakon što pravomoćno izgubi sudski spor zbog nezakonitog otkaza svom novinaru, inače predsjedniku nacionalne strukovne organizacije? Naravno, da mu novi otkaz. U zemlji u kojoj je politika savršeno ravnodušna na sudsku presudu u kojoj se spominje da je nezakoniti otkaz dobio novinar koji je s pravom govorio o cenzuri u programu, naravno da se granice brišu. I naravno da je nakon predsjednika HND-a Hrvoja Zovka, na red došla i šefica nacionalnog novinarskog sindikata Maja Sever.

11.03.2021.

Digitalna pretplata: Hrvatski izdavači kreću u "zaključavanje" i naplatu tekstova

Vodeći hrvatski novinski izdavači najavljuju da bi već do kraja ožujka mogli uvesti digitalnu pretplatu - zatvaranje i naplatu dijela sadržaja na svojim portalima, a tome se pridružuju i neki od glavnih portala koji bi u “zaključavanje” i naplatu mogli krenuti u idućih nekoliko tjedana.

11.03.2021.

Ministrica priznala da HRT krši zakon jer radi bez Strategije, a u slučaju Zovka ništa ne poduzima

Nacional je u srijedu, u vezi ponovnog otkaza koji je novinar HRT-a Hrvoje Zovko dobio na javnoj televiziji, iako je već jednom sudskim putem bio vraćen na posao, u slučaju gdje postoje dvostruki kriteriji, uputio pitanja Ministarstvu kulture i medija na čelu s Ninom Obuljen Koržinek. Iz odgovora Ministarstva proizlazi da se ne žele dublje petljati u situaciju na HRT-u.

10.03.2021.

Optužbe za seksualno uznemiravanje protiv Stipića vodstvo HRT-a mjesecima je zataškavalo i ignoriralo, a Zovku su dali otkaz zbog povišenog tona

Slučaj otkaza novinaru HRT-a Hrvoju Zovku, inače predsjedniku HND-a, pokazuje da vodstvo HRT-a bahato izigrava vlastite propise te da na HRT-u postoje dvostruki kriteriji kad su u pitanju optužbe za mobing i seksualno uznemiravanje. Naime, u slučaju Hrvoja Zovka vodstvo HRT-a na čelu s glavnim ravnateljem Kazimirom Bačićem ekspresno je reagiralo na anonimnu prijavu u kojoj se opisuju događaji od prije pune četiri godine, dok je prethodno mjesecima ignoriralo prijave za seksualno uznemiravanje protiv Mislava Stipića koje su im bile upućene od novinarke Informativnog programa HRT-a pod punim imenom i prezimenom.

10.03.2021.

‘Istragu’ protiv Hrvoja Zovka vodio je osobno glavni ravnatelj HRT-a, Maja Sever upravo ga je prijavila

Novinarka HRT-a i predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever prijavila je glavnog ravnatelja HRT-a povjerenicima te kuće i to zbog nejednakosti i nepravilnosti postupka u slučaju novinara HRT-a Hrvoja Zovka kojem je vodstvo te kuće uručilo otkaz u postupku koji bi se mogao opisati kao “prijeki sud”. Doznao je to Nacional od novinarskih izvora s HRT-a. Naime, Maja Sever obavijestila je o svom potezu kolege s HRT-a u zatvorenoj grupi koju čini oko 300-njak ljudi pa se vijest brzo proširila u novinarskim krugovima.

10.03.2021.

Novinar Hrvoje Zovko dobio otkaz na HRT-u

KAKO neslužbeno saznajemo, novinar i šef HND-a Hrvoje Zovko dobio je otkaz na HRT-u.  Za komentar smo pitali Zovkovu odvjetnicu Vanju Jurić.

"Hrvoje Zovko nije primio odluku o otkazu, nego je informaciju o tome, kao i prošli put, dobio od novinara. Mislim da to puno govori o profesionalnosti i dobroj vjeri HRT-a. U svakom slučaju, uvjerena sam da ćemo ponovno dokazati da se radi o nezakonitoj odluci i osveti koja traje posljednje tri godine. Ne radi se, dakle, o povredama obveza iz radnog odnosa, nego o sustavnom kažnjavanju predsjednika Hrvatskog novinarskog društva i zastrašivanju svi drugih članova HND-a", kratko je kazala.

09.03.2021.

Ispravljena davna nepravda: Miljenko Smoje posthumno dobiva nagradu Grada Splita za životno djelo

Komisija za javna priznanja Grada Splita odlučila je danas kome će, od predloženih kandidata ove godine, u praskozorje Svetog Dujma biti dodijeljene nagrade Grada Splita. Tako je nagradu za životno djelo posthumno dobio Miljenko Smoje, poznati splitski i hrvatski novinar, književnik i televizijski scenarist, koji je kroz svoj život ostao upamćen po pisanju putopisa, scenarija, reportaža i satire o običnom čovjeku i suvremenom životu.

08.03.2021.

HRVOJE ZOVKO: ‘Bačić i HRT najavom otkaza nastavljaju maltretirati mene i moju obitelj, ali ja ih se ne bojim’

Novinara Hrvoja Zovka, koji je i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, vodstvo Hrvatske radiotelevizije (HRT) predvođeno glavnim ravnateljem Kazimirom Bačićem na sve moguće načine nastoji ukloniti s javne televizije, postupcima koji se mogu označiti u najmanju ruku kao maltretiranje, kršeći pritom i vlastite standarde i običaje ponašanja kada je riječ o sumnjama u seksualno napastovanje ili nasilničko ponašanje.

07.03.2021.