Iz medija

Pavičić: ‘Sad ćemo svi biti gluplji‘; Ivanišević: ‘Njegovo ime i prezime hrvatski je prijevod tražilice Google‘

Povodom smrti Inoslava Beškera, nestora hrvatskog novinarstva kako ga je u svojem tekstu nazvao kolumnist Jutarnjeg lista Željko Trkanjec, kontaktirali smo više njegovih kolega, uglednih hrvatskih novinara i književnika. Njihov oproštaj od Beškera možete pročitati na jutarnji.hr. 

30.06.2023.

Uskok detaljno opisao kako je bivši šef HRT-a kod Bandića sređivao dozvole prijatelju

USKOK je nakon provedene istrage na Županijskom sudu u Zagrebu podigao optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1947., 1961.) zbog počinjenja kaznenih djela davanja mita za trgovanje utjecajem i trgovanja utjecajem. Iako Uskok ne navodi imena u svom priopćenju, riječ je o bivšem ravnatelju HRT-a Kazimiru Bačiću i bivšem većinskom vlasniku i šefu Tvornice električnih žarulja Milanu Lončariću. Uskokovo priopćenje prenosimo u nastavku.

30.06.2023.

Hrvatska riječ i Novosti na MIT-u

Na četvrtom festivalu Media in Time dodijeljene su nagrade HND-a za lokalno novinarstvo "Anđelko Erceg" i "Siniša Glavašević", a u razgovoru o položaju manjinskih medija sudjelovale su, između ostalih, urednica Hrvatske riječi i urednica Novosti. 

19.06.2023.

Kakav spektakl. HRT poslao posrnulog Kazimira Bačića kao predstavnika Hrvatske u uniji europskih javnih televizija

Misija Europske unije radiotelevizija (EBU) je “promicanje interesa javnih medijskih servisa i njihova doprinosa suvremenim društvenim kretanjima”, kaže se na stranici Hrvatske radiotelevizije o udruzi u kojoj sudjeluju članice iz 56 europskih zemalja. Na samoj stranici EBU-a, pak, kaže se i kako im je zadaća osigurati održivu budućnost za javne medije. Kao jedan od samo šestero članova jednog od ključnih odbora Unije izabran je i predstavnik Hrvatske. Točnije HRT-a. Bivši glavni ravnatelj, Kazimir Bačić.

06.06.2023.

Malo dopisništvo ‘Slobodne‘ u Ilici okupljalo je kremu hrvatskog novinarstva, ovo je priča o njima

Jebo ti čovjeka koji se sjeća. To nije čovjek nego truplo. A s truplom je najbolje niz vodu. Sjećanja nisu ništa drugo nego in memoriam. Posljednji pozdrav. Zbogom i nikad više. Ne ponovilo se. Jer, što da se ponavlja. Da se opet gledamo. Da sve iznova prolazimo. I ubijamo neizvjesnost. Zar nije ljepše ovako, kad se ništa ne zna. I kad nitko ništa ne zna. Znanje je ionako precijenjeno.

23.05.2023.

Gordana Vilović: Bolje se prodaje ono što više krvari

Prema svim pravilima struke izvještavanja novinari nikad ne bi smjeli zanemariti da se radi o djetetu i da ono mora uživati, bez obzira da li je žrtva ili počinitelj, apsolutnu zaštitu svoje privatnosti. Bilo je neprihvatljivo isticati istog časa njegovo puno ime, objavljivati fotografiju, kaže umirovljena profesorica novinarstva o medijskom praćenju zločina u Srbiji. 

21.05.2023.

Pičuljan: I novi povjerenik za informiranje nosit će se sa “šutnjom uprave”

Saborski Odbor za Ustav i poslovnik pokrenuo je proceduru za izbor povjerenika za informiranje, a dosadašnji povjerenik Zoran Pičuljan i na kraju mandata kao stalan i velik problem pristupa informacijama ističe fenomen ''šutnje uprave'.

20.05.2023.

“Seksizam jedan od dominantnih problema s kojim se susrećemo u javnom diskursu”

Trgovački centar Westgate izazvao je burne reakcije svojom kampanjom koju je prije nekoliko tjedana lansirao u javnost, a za koju se većina složila da je čisti primjer seksizma i promocije rodnih stereotipa. Reakcija na tu reklamu stigla je od Nevene Crljenko, direktorice za regulatorna pitanja multinacionalne kompanije Philip Morris International, koja je revoltirana viđenim, financirala postavljanje billboarda na Mostu slobode u Zagrebu s porukom: "Sve glase na moje ime", referirajući se na sadržaj plakata da žene dođu u Westgate sa suprugovom karticom. Na istom billboardu Crljenko nadalje poručuje: “Peglam ih svugdje u svijetu, al’ ne i u Westgateu”. Više o svojoj reakciji govorila je u Točki na tjedan.

14.05.2023.

SANJA MODRIĆ Novinar mora biti pristran, ali pristran na strani ljudskih prava

»Da, novinar mora biti pristran, ali pristran na strani ljudskih prava, onoga što je kao vrijednost ispravno. I ne, nismo svi isti, neki su u društvu ‘nevidljivi’. I da, o ukusima se mora raspravljati jer to je pitanje promocije određenih vrijednosti, civilizacijskih dosega nekog društva« – tim je riječima Sanja Modrić, jedna od naših najutjecajnijih i najčitanijih novinarki, govorila o svojoj knjizi »Igla, pila, ravnalo« koja je predstavljena u Laubi u Zagrebu i koja sadrži izbor autoričinih kolumni.

06.05.2023.

Stručnjaci: Hrvatski mediji intenzivno, pa i senzacionalistički, o nasilju u Srbiji

Mediji u Hrvatskoj intenzivno su reagirali na tragedije u Srbiji, a razlozi mogu biti bliskost prostora i senzacionalistički pristup medija, smatraju stručnjaci za medije. Reakcije na masakre u Srbiji očekivano su intenzivne, smatra antropolog s medijskih studija u Rijeci Hajrudin Hromadžić uz napomenu da način praćenja varira o profilu i tipu medija.

05.05.2023.