Iz medija

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva upozorava na novu aferu: "Plenković se ne može amnestirati, on je vrh piramide”

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND), Hrvoje Zovko, gostovao je u Novom danu kod Mašenke Vukadinović gdje je komentirao najnoviju "aferu Mreža". Zovko smatra kako država po pitanju financiranja medija iz javnih sredstava nije napravila ništa. “Nama sve nedostaje, nama nedostaje sustav, nama nedostaje zaštitni mehanizam. Mi se 10 godina bavimo pitanjem financiranja lokalnih medija, nudimo jedan fer i transparentan način modela financiranja i svu stručnu pomoć.

16.12.2023.

Tena Perišin o novinarstvu: Urednici ne shvaćaju što mogu dobiti od mladih

Mladi traže da novinari prikazuju realno stanje, žele puno vizualnih prikaza, grafika, infografika i animacija, a zanimljivo je da najviše vjeruju televiziji, rekla je u emisiji "Kod nas doma" prof. dr. sc. Tena Perišin s Fakulteta političkih znanosti prezentirajući rezultate istraživanja o navikama mladih prilikom konzumiranja medijskih sadržaja.

15.12.2023.

EFJ i HND: Afera Mreža primjer je "državnog zarobljavanja medija"

Vodstva Europske federacije novinara (EFJ) i HND-a ocijenila su smjenu ministra gospodarstva Davora Filipovića zbog afere financiranja MrežeTV novcem državnih tvrtki i institucija "primjerom državnog zarobljavanja medija" ističući da su za to odgovorni Vlada i premijer Andrej Plenković.

14.12.2023.

Crvi pričaju: Anksioznost i panika novinarskog kruha

trafika.hr

Jučer je izjava dana trebala biti ona skopskog šefa policije o monstruoznom slučaju otmice 14-godišnje djevojke i njenog ubojstva, a što je sve orkestrirao njezin otac. Ne volimo previše crnu kroniku na ovom portalu, ali neki su slučajevi takvi da ih se mora opisati i pitati jesmo li kao ljudska civilizacija malo otišli u tri fine.

07.12.2023.

Lokalne TV između kontroverznih poduzetnika i šerifa (4.): 'Većini lokalnih televizija prijeti stečaj"

ZAGREBI 

Pesimizam je obuzeo nekoliko vlasnika i direktora lokalnih televizija s kojima smo razgovarali. Mnogi su u financijskim problemima, tvrde da se javne institucije ne pridržavaju zakonske odredbe po kojoj moraju trošiti minimalno 15 posto sredstava za oglašavanje na regionalnim i lokalnim medijima. A propisanih kazni za takvo ignoriranje zakona nema. Dodatni je problem što marketinške agencije ne žele raditi s lokalnim televizijama. 

03.12.2023.

NAKLON VELIKANU - Gotovo cijeli grad došao na otvorenje izložbe Feđe Klarića

dalmatinski PORTAL 

Sveučilišna galerija bila je pretijesna za sve posjetitelje koji su došli na otvaranje izložbe 'Feđinih 50 +'. Autoru, legendarnom Feđi Klariću došao se pokloniti gotovo cijeli grad. Kako je rekao rektor splitskog Sveučilišta prof.dr.sc. Dragan Ljutić, kroz Feđine fotografije postaje jasno što je duša Splita.

30.11.2023.

Digitalna medijska pismenost - što kao građanke možemo poduzeti tijekom izbora 2024. godine?

Zašto je medijska pismenost važna, pogotovo u kontekstu nadolazećih izbora, kako kritički razmatrati informacije s kojima se susretnemo na internetu te na koje načine prepoznati da gledamo tekst i fotografije nastale putem AI alata, bile su teme Gongove radionice "Navigiranje morem informacija: Medijska pismenost 21. stoljeća”, koju su 25. studenog 2023. u prostoru udruge PEČETRI u Varaždinu održali naša Milica Bogdanović i Matej Mikašinović-Komšo.

28.11.2023.

TUŽBE KAO PORUKA NOVINARIMA: Pametnije je ne "talasati", ne istraživati i ne kritizirati, treba biti poslušan

Već godinama hrvatski novinari, i u njihovo ime strukovna organizacija Hrvatsko novinarsko društvo (HND) te Sindikat novinara Hrvatske (SNH), javno upozoravaju i glasno prosvjeduju zbog velikog broja (osobito parničnih) tužbi protiv njih koje su podnosili i podnose firme, organizacije, suci, političari i ostali „uglednici“. Nezadovoljni su novinarskim pisanjem i izvještavanjem pa ih tuže zbog navodnog vrijeđanja, sramoćenja i navodnih neistina o njima, „narušavanja ugleda“ i koječega sličnog.

26.11.2023.

Novo ruho Hininih specijaliziranih portala Zelena Hrvatska i Zdravlje

Hinini specijalizirani portali Zelena Hrvatska i Zdravlje dostupni su u novom redizajniranom izdanju koje, uz suvremeniji vizualni identitet, donosi i nove sadržaje. Kao i dosad sadržaji portala su dostupni javnosti bez pretplate, a do njih se može doći i klikom na bannere na naslovnici Hinine internetske stranice (www.hina.hr) ili potražiti na vrhu stranice u rubrici PORTALI. 

21.11.2023.

Obilježena stota godišnjica rođenja Pavla Cajzeka: 'Bio je dobri duh Zagreba'

U zagrebačkoj Kinoteci održano je svečano obilježavanje stote godišnjice rođenja jednog od najznačajnijih zagrebačkih fotoreportera Pavla Cajzeka. Prikazan je dokumentarni film o Cajzeku u produkciji Muzeja za suvremenu umjetnost, Večernjeg lista, Pixsella i HTV-a.

21.11.2023.