Iz medija

Karamarkova tužba protiv Nacionala i već viđeni udar na medije: Duševna bol zabranjuje intervju

Tomislav Karamarko je Josipa Manolića tužio i osobno. Ostaje nejasno zašto je tužbu pokrenuo i protiv tjednika koji je, kako to zahtjeva teorija i praksa novinarstva i Kodeks časti novinara, vjerno prenio riječi svog sugovornika

Autor: Vanja Vesić

02.11.2015.

Veliki medijski skandal: Nizozemski dnevnik Volkskrant objavio je lažni intervju sa Erdemovićem, ubojicom i svjedokom iz Srebrenice!

Nizozemski dnevnik Volkskrant objavio je intervju koji je najvećim djelom kopiran iz knjige hrvatske spisateljice

Autor: Kristina Turčin, Antonija Handabaka

02.11.2015.

INTERVJU - UMBERTO ECO: Velike laži stvaraju povijest

U novom romanu Numero Zero, književnik i intelektualac Umberto Eco bavi se istinama i lažima masovnih medija. Eco je pasionirani čitatelj dnevnoga tiska, a redovno piše i za talijanske novine L'Espresso i La Repubblica. U intervjuu za francuski Le Monde, Eco je objasnio zašto je opsjednut teorijama zavjere i zbog čega je nužan povratak radikalne i militantne kritike u novinarstvo.

Piše: Nicolas Truong
Za Lupigu preveo: Hrvoje Šimičević

01.11.2015.

Ministarstvo kulture odbacilo optužbe o sukobu interesa u dodjeli novca neprofitnim medijima

ZAGREB 28. listopada 2015 (Hina) - Savjetnik za medije u Ministarstvu kulture Milan F. Živković izjavio je u srijedu na tribini o natječajima Ministarstva kulture za neprofitne medije, da su kriteriji za dodjelu državnog novca medijima određeni na \'najdemokratičniji i transparentan način\' te je odbacio optužbe da su neki članovi povjerenstva koji su donosili odluke, bili u sukobu interesa.

29.10.2015.

Tribina HND-a: Status sporta na HRT-u mora se popraviti

Prostorije Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu su u tradicionalnoj novinarskoj raspravi srijedom ovog puta ugostile važne ljude sportskog televizijskog novinarstva u Hrvatskoj na tribini pod nazivom Sport na HTV-u.

29.10.2015.

Pokrenut portal koji procjenjuje točnost izjava političara i prati izborna obećanja

Hrvatsko novinarsko društvo i Gong zajedno su pokrenuli portal Faktograf.hr, čija je svrha provjerom činjenica i korištenjem pouzdanih izvora procjenjivati točnost i utemeljenost izjava političara, odnosno spriječiti da ponavljanje nekog neutemeljenog stava u javnom diskursu postane činjenica.

 Saša Paparella

28.10.2015.

NEPROFITNI MEDIJ GONG i HND pokrenuli Faktograf.hr

Na medijskom nebu hrvatske pojavio se još jedan projekt - Faktograf.hr. Riječ je o zajedničkom projektu Hrvatskog novinarskog društva i GONG-a, čija je svrha metodom provjere činjenica, koristeći pouzdane izvore, (pr)ocjenjivati točnost i utemeljenost izjava kojima nas svakodnevno zasipaju naši političari i političarke, a kako bismo spriječili da dovoljno puta izrečen neutemeljeni stav u javnom diskursu postane neprikosnovena činjenica.

28.10.2015.

Širić zbog prijetnji novinarki Index-a nepravomoćno osuđen kaznom zatvora, radit će za opće dobro

OSJEČKI moćnik i dugogodišnji šef hrvatskih nogometnih sudaca Željko Širić pred Općinskim sudom u Osijeku nepravomoćno je osuđen za kazneno djelo prijetnje novinarki Indexa Dei Redžić nakon utakmice hrvatske reprezentacije na stadionu Gradski vrt u Osijeku 16. listopada 2012. godine. Željku Širiću, koji je godinama bio jedan od od najutjecajnijih ljudi Hrvatskog nogometnog saveza, izrečena je kazna zatvora od šest mjeseci a koja se zamjenjuje radom za opće dobro u trajanju od 60 radnih dana.

22.10.2015.

IZBORI 2015. HND poziva novinare uključene u kampanju da se jave radi zamrzavanja članstva

ZAGREB, 19. listopada 2015. (Hina) - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozvalo je u ponedjeljak novinare koji su na bilo koji način uključeni u predizbornu kampanju političkih stranaka ili nestranačkih lista da o tome obavijeste Tajništvo HND-a kako bi im se moglo zamrznuti članstvo do povratka u novinarstvo.

20.10.2015.

Leković: Očekujem od gospođe Petir da se ispriča ratnim reporterima koji su proveli više dana i noći na ratištima nego što će ona ikada održati političkih govora.

Incident s govorom Marijane Petir na Press film festivalu eskalira svakim satom. Na reagiranje Marijane Petir spram pisanja Fairpressa o događajima koji su pratili festival, oglasio se i Saša Leković, predsjednik HND-a i jedan od svjedoka događaja.

Autori: M. Podumljak/ I. Horvatek/ A. Gavranić

12.10.2015.