Iz medija

Riccardo Arena o dodatnom pooštravanju kazne za klevetu: Očekujem od sudskih udruženja da se izjasne protiv zakona koji bi praktički značio da smo svi jednaki, ali da su neki građani „jednakiji“ od drugih

Talijanske vlasti predložile su dodatno pooštravanje kazni za klevetu, izvijestila je Međunarodna federacija novinara (IFJ). Nacrt zakona, koji bi uskoro trebao biti podnesen Senatu, predviđa povećanje maksimalne kazne sa 6 na 9 godina zatvora ako se kleveta tiče političara, suca ili državnog službenika. 

 

07.06.2016.

Leković: Nezavisnost novinara je ugrožena kao nikad

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković kaže da je Hrvatska radio-televizija postala 'ratni plijen' vladajućih, a da političari vrše pritiske na brojne medije.

06.06.2016.

Povjerenstvo utvrdilo kako se u emisiji Otvoreno nije pogodovalo agenciji Grizli komunikacije

Povjerenstvo Hrvatske radiotelevizije osnovano radi utvrđivanja okolnosti povezanih sa slučajem agencije Grizli komunikacije obavilo je uvid u sve emisije Otvoreno u razdoblju od 28. siječnja do 2. lipnja 2016. godine odnosno od uspostavljanja sadašnje Vlade Republike Hrvatske između Domoljubne koalicije i Mosta do izlaska dokumenata Grizli komunikacija te utvrdilo kako se ni u kojemu slučaju ne može zaključiti da su urednici emisije Otvoreno na bilo koji način pogodovali agenciji Grizli komunikacije.

 

06.06.2016.

Klerikalna shema

Zbog mise u Gospiću podnevni dnevnik HTV-a kasni punih 17 minuta. Misa je trebala trajati do podneva, ali se otegla, a HTV umjesto prekida prijenosa preuzima shemu Crkve. Opća klerikalizacija programa, dosad neviđena, time doživljava svoj vrhunac.

05.06.2016.

Sjećanje na 02. 06. 2008. godine: Duško oprosti, dužni smo ti počinitelje, naručitelje i zataškavače

Kažu da je ponedjeljak loš dan. Pogotovo ponedjeljak koji pada u aritmetičkoj sredini godine. Negdje u Zagrebu, u jednoj teretani, muškarac D.M., teško odredive dobi, spuštao je uteg. Znoj se probijao kroz majicu. Ozbiljnog lica, mislima je odlutao u sutrašnji dan. Još jedan dan na sudu. Priče o političko-korupcijskom mulju, svjedočanstvima o događajima zbog kojih prestaneš vjerovati i sebi i svojim očima i ušima. Poslagivao je mozaik sjećanja. Trebat će mu. Jer to se od njega očekuje. Da zna. Da se sjeća. Detalja, riječi, rečenica, izraza lica. Dosta za danas, reče u sebi. Polako se spremio i krenuo doma. Taj ponedjeljak, iz nekog razloga, bio je drugačiji.

03.06.2016.

Na HRT-u imenovano povjerenstvo za utvrđivanje okolnosti povezanih sa slučajem Grizli komunikacije

Hrvatska radiotelevizija (HRT) imenovala je danas tročlano povjerenstvo koje će utvrditi sve okolnosti i odgovornosti povezane sa slučajem agencije Grizli komunikacije. Odluka o tome donesena je nakon što je u medijima objavljen ugovor agencije Grizli komunikacije u kojemu se, među ostalim, spominje emisija Otvoreno Hrvatske televizije (HRT – HTV) te se navode teme i konkretni gosti koji bi na temelju toga ugovora u emisiji trebali govoriti.

 

03.06.2016.

Mirjana Rakić o šutnji iz Ministarstva kulture i Vlade RH o razrješenju: Očito i jedni i drugi imaju druge probleme i pitanja koja su im prioritetna u rješavanju

Predsjednica Vijeća za elektroničke medije i ravnateljica Agencije za elektroničke medije Mirjana Rakić, koja je podnijela još 21. ožujka o.g. zahtjev za razrješenjem s navedenih funkcija, iz Vlade RH i Ministarstva kulture još nije dobila nikakav odgovor, pa čak ni potvrdu da je zahtjev za razrješenjem zaprimljen.

01.06.2016.

Europska komisija objasnila Hasanbegoviću da mora povećati nezavisnost VEM-a

“Ovo je meni prvi sastanak. Glavne teme su bili donošenje zaključaka o Europeainiji, Europskoj kulturnoj inicijativi, o digitalizaciji Europske kulturne baštine. Ministarstvo kulture podupire tu inicijativu budući da želimo da se hrvatska kulturna baština što jače uključi u taj projekt kako bi bila dostupna svim internetskim korisnicima.

01.06.2016.

Ni Vlada, ni Ministarstvo kulture ne javljaju se dva mjeseca Mirjani Rakić

Mi nastavljamo raditi najnormalnije, bez obzira na pritisak, na činjenicu da ljudi ne znaju hoće li ostati raditi ili neće. Ne stojimo, ali mi se čini da je uvredljivo to sa imate 30 zaposlenika koji uredno rade, a ne nađete shodno da se uopće refereirate, ističe razriješena Mirjana Rakić. 

31.05.2016.

Hasanbegović diskrecijskim odlukama dijelio proračunski novac obožavateljima

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović diskrecijskim je odlukama, mimo zaključaka Kulturnog vijeća za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost, dodjeljivao proračunski novac ljudima s kojimadijeli ideologiju te s onima koji hvale njegovu politiku. 

 

31.05.2016.